Toward a new day

Ons Italiaanse expositie-avontuur is definitief ten einde. Dat begon vorig jaar zomer, toen we met vier grote foto’s naar het Comomeer vertrokken voor de expositie die Marcello organiseerde in een klein kerkje in Bellano. We knoopten er een week vakantie aan vast, en keerden terug naar huis terwijl de expositie nog niet was afgelopen, zonder de foto’s dus.

Die reisden vervolgens in Italië naar nog enkele andere plekken – onder de hoede van Marcello – en drie van de vier kwamen uiteindelijk per post keurig terug en kregen nog even een plaats aan de muur van mijn werkplek.

Jacob Berghoef Fine Art Photography
De mini-expositie van Jacobs werk op mijn laatste werkplek

Eén foto bleef in Italië achter en kwam bij een andere kunstcurator terecht: Claudio. Iemand die we niet persoonlijk kennen, slechts online via het kunstcollectief waar Jacob inmiddels deel van uitmaakte.

Onlangs kwam deze laatste grote foto van Jacob retour. In verband met mogelijkheden om hier in de omgeving wat werk van Jacob te exposeren hadden we eerder al een tiental kleine foto’s teruggevraagd, die we vorig jaar hadden laten maken voor een kerstexpositie van Claudio’s collectief, in een galerie in een klein plaatsje vlakbij Rome.

Om een of andere reden zijn Italiaanse galeriehouders erg gecharmeerd van de abstracte natuurfoto’s van Jacob, maar de gemiddelde Italiaan blijkbaar niet. De foto’s werden niet verkocht, de galeriehouder hield ze in opslag. We wilden ze graag deze kerst een tweede kans geven in het land waar de meeste gemaakt zijn.Tot ons grote verdriet zijn álle foto’s met lichte schade teruggekomen, onbruikbaar voor een expositie hier.

Jacob wil zijn foto’s niet achter glas. De structuur die in de foto zit, en die zo mooi benadrukt wordt op hout, maar ook op het zachte katoenpapier, zou grotendeels verloren gaan bij weerspiegeling. Dat betekent dat de foto’s niet alleen voorzichtig en omzichtig vastgepakt en ingepakt moeten worden, maar ook dat ze niet overal opgeslagen kunnen worden. De kleine foto’s hebben schimmelvlekken en iemand heeft geprobeerd die weg te gummen. De schade aan de grote foto is gelukkig het minst opvallend.

We kijken niet in wrok terug, maar doen de titel van de grote foto gewoon eer aan. We richten onze blik ‘toward a new day’, ervaringen rijker.

De foto is nu, vanwege de lichte schade, ingelijst en wel als ‘gewone’ print voor een zacht prijsje te koop, en hangt zolang in het Gele Huis boven de bank 😉 

IMG_9789

20 gedachtes over “Toward a new day

 1. Wat een triest verhaal.
  Raar dat iemand met een stuk gum gaat zitten knoeien.
  Hopelijk is Claudio goed verzekerd.

  Maar daar heb je natuurlijk de foto’s en het werk wat Jacob er in gestopt heeft niet mee terug.
  En helemaal vervelend dat Jacob nu niet kan exposeren. Dat is dubbele pech.

  Jammer hoor.

  Geliked door 1 persoon

 2. Toward a new day, heel positief om met de deuk om te gaan. Maar zo jammer dat er niet meer zorg wordt gedragen voor ‘de ziel’ van een ander….
  Ik vind het werk van Jacob vooral heel stemmig, sfeervol, romantisch!
  Ze passen perfect in jullie gezellige, fijne plek.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ha Deborah, die website kenden we nog niet, dank voor de tip, en het compliment! We gaan eens kijken op die site. En er heeft zich al een koper aangediend… zo zie je maar: uiteindelijk komt het toch nog goed 🙂

   Geliked door 1 persoon

 3. Wat jammer dat ze beschadigd zijn! Dat zou je toch anders verwachten… Hebben jullie iets van een excuus gehad? De Italianen zijn in mijn achting gedaald… Dat ze het werk niet kopen. Ik vind het zo prachtig…. Maar misschien moet je daarvoor de Noordzee kennen… Liefs xx

  Geliked door 1 persoon

  1. Italianen zijn en blijven van het klassieke werk, ondanks pogingen van menig curator eens wat meer modern en abstract onder de aandacht te brengen. Gelukkig heeft de grote foto met schade en al een nieuwe mooie plek gevonden in een ander geel huis… XX

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.