In mijn (blauwe*) element

Mijn vlinderharpje vindt, net als ikzelf, langzaam maar zeker zijn draai in het Gele Huis. Lange tijd stond hij er stom bij. De stapel muziekboeken onderin de kast vergaarde stof, terwijl ik mijn aandacht verdeelde over breiwerkjes, Deense teksten, klussen in huis & tuin, de winkel, de hond, de man… Maar daar is verandering in gekomen.

Het meebewegen in het ritme van het jaar, luisterend naar de behoefte van mijn lijf en geest gaat me steeds beter af, zeker in deze yuleperiode waarin de tijd lijkt stil te staan. Tijd – het spul waar we er hier genoeg van hebben. ‘Nee, daar hebben we geen tijd voor’ zijn woorden die je ons hier niet meer zult horen zeggen. Voor alles is een tijd, en de harp voegt zich naadloos in míjn nieuwe ritme – na wat speldenprikken van buitenaf, dat wel.

De eerste aanleiding is een aangename verrassing in de brievenbus: het eerste muziekboek van mijn Nederlandse harpjuf Anouk Platenkamp. Ik krijg het als dank voor mijn eindredactionele blik over de liedteksten en het uitproberen van enkele arrangementen van Nederlandse en Vlaamse volksliedjes. Vergeten is mijn voornemen vanaf nu vooral in de Deense volksmuziek te duiken. Dit mooie boek vraagt erom gebruikt te worden, en dus waag ik me – opnieuw – aan Heer Halewijn, Kaap’ren Varen en Het Kwezelken.

Anouk Platenkamp, harpmuziek, harpboek
Het eerste boek met ‘Nederfolk’-muziek van mijn harpjuf!

Een onverwacht bezoek aan een verpleeghuis is de tweede aanleiding dat ik weer vaker achter de harp plaatsneem, en die er ook voor zorgt dat ik mijn voornemen weer oppoets. Het is niet alleen Nederfolk wat er nu in het Gele Huis klinkt, maar ook Danske julesange. Al is dit nog vooral via YouTube. Eerst bepalen welke melodieën mij aanspreken, vervolgens zoeken naar bladmuziek: wellicht in een van de oude boeken die we eerder al eens kochten in een genbrug, en anders zoeken op internet.

Julesange, Unges Sangbogen
Twee oude Deense liedboeken

Er is veel, en ook mooie, Deense kerst- en volksmuziek. Echter: geschreven voor harp – dat is nog een uitdaging om te vinden. Denemarken is geen harpland. En ik ben nog lang niet zover als Anouk dat ik nu meteen mijn eigen arrangementen kan maken… (en terwijl ik dit schrijf denk ik: waarom ook niet? Maar: na lang zoeken op het www heb ik dan toch een eenvoudig harpboek gevonden met muziek gebaseerd op Deense liedjes en melodieën 🙂 )

Wat dat bezoek aan het verpleeghuis hier allemaal mee te maken heeft? Ik hoop er ooit te durven spelen. De drempel om dat werkelijk te gaan doen ligt leg ik voor mezelf nogal hoog, terwijl ik weet dat het meest eenvoudige improvisatiespel op een harp al wonderen kan doen bij een publiek dat grotendeels bestaat uit hoogbejaarde mensen die vanwege Parkinson of Alzheimer al een beetje in nevelen van andere werelden vertoeven.

Maar ik heb een doel. Een doel dat ervoor zorgt dat ik nieuwe muziek ontdek, weer vaker harp speel – en wát maakt eigenlijk niet zoveel uit – en me hierdoor steeds beter in mijn element voel hier in dat ‘weerbarstige land aan Westerzee, door wind en storm omgeven’… (linkje naar een oud blog:-) )

*Dejlig er den himmel blå,

lyst det er at se derpå,

hvor de gyldne stjerner blinke,

hvor de smile, hvor de vinke

os fra jorden op til sig.

Avondlucht bomen Kobberø
Dejlig er den himmel blå… De blauwe avondhemel in Kobberø

Prachtig is de blauwe lucht

Je blijft er maar naar kijken

Gouden sterren fonkelen,

glimlachen, wenken

naar ons hier op aard’

(Eigen – enigszins vrije – vertaling, en hier een link naar een mooie uitvoering van dit lied, om alvast in de stemming te komen…)

14 gedachtes over “In mijn (blauwe*) element

 1. Ik denk dat jij en je harp heel veel kunnen betekenen voor deze ouderen. De klanken lijken me heel rustgevend te werken. De volksliederen zullen herinneringen oproepen. De zintuiglijke waarnemingen van het verleden, de herkenning zijn o zo belangrijk voor deze mensen. Ja, je hebt hier een nobel streven en prachtig doel. Laat je gaan op je harp op het ritme van het seizoen en het land. Geniet verder!

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je Bea, mooi gezegd… (Harp)muziek werkt inderdaad rustgevend, en vanwege die herinneringen wil ik hier inderdaad Deense melodieën gaan leren. Vanwege die zintuiglijke waarnemingen van het verleden staan er in het tehuis waar we waren ook veel oude, herkenbare, spullen, zoals een houten hobbelpaard en zo’n mooie jaren dertigradio… Wij genieten verder (en wensen dat jou ook toe) 🙂

   Geliked door 1 persoon

 2. Wat een prachtig idee om harp te spelen voor die mensen. Mijn vader is er niet meer, maar hij zou zeker graag komen luisteren zijn en meegenieten.
  Sfeervolle, rustige muziek brengen in een rusthuis is het mooiste dat je hen kan geven.

  En als ik lees hoe jullie leven op het ritme van de tijd en de seizoenen, dan voelt alles zo enorm goed aan.

  Geliked door 1 persoon

  1. Fijn om te horen omabaard! Mijn schoonvader is de enige van onze ouders die mij nog harp heeft horen spelen (ik speel nog maar een paar jaar). Mijn eigen ouders dus niet – maar ik weet zeker dat die ergens ook wel zitten mee te genieten 💕

   Geliked door 1 persoon

 3. Heerlijk als je een muziekinstrument kunt bespelen.

  Een lijfspreuk van mijn man: “muziek is communicatie”. Het lijkt er op dat je gaat communiceren met de oudere mens.
  Als jij een, voor hen, bekend lied op je harp speelt, stel ik me voor dat de mensen vanzelf mee gaan zingen, kortom communicatie in optima forma.

  Like

 4. Heerlijk, harp muziek. Zelf denk ik ook nog een instrument aan te schaffen soms maar leg het maar snel weer naast me neer, teveel hobby’s. Goed om voor de oudere mens te spelen muziek daar vrolijkt iedereen van op.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik kan je van harte aanbevelen op Marktplaats ofzo eens te kijken naar een mooi, klein harpje! Alleen al het simpel aanraken van de snaren geeft al zulke mooie ‘muziek’, daar hoef je niet per se noten voor te (leren) kennen. Ik vind het een heerlijke hobby, waar dan inderdaad af en toe andere liefhebberijen even voor moeten wijken… 😉

   Like

 5. O, ik wordt helemaal enthousiast van jouw verhaal! Als ik straks drie maanden op (in?) Jylland ben, hoop ik dat een vriend mijn harpje kan komen na brengen… Er is een érg leuke sessie op Fanø eerste vrijdag van de maand. (Niet dat ik zo goed speel, maar het is een goede stimulans, en ik heb ook altijd nog mijn bodhrán)… Lijkt me geweldig je dan een keer te bezoeken, misschien samen spelen, kijken naar arrangementjes…? Det glæde jeg mig til!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ha Elke, leuk! En jij speelt ook bodhrán? Heb ik ooit eens uit Ierland meegenomen en pogingen gedaan daar net zo virtuoos op te worden als de Ieren… dat is niet gelukt 😬 En ik speel ook helemaal niet zo goed hoor, zeker nu de harp een (te) lange tijd terzijde is gezet. Dan begin ik eigenlijk weer van voren af aan… ☹️

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.