Wie is er bang voor het donker?

Het is een verlangen vanuit merg en been, en tegelijkertijd boezemt het zo’n angst in dat veel mensen ervoor kiezen te vluchten. De angst voor het donker – om ons heen, en in onszelf. Kijk naar de natuur en zie hoe al het leven de aarde wordt ingetrokken, pijnloos tot in het diepste diepe. Op de drempel van de winter worden wij – natuurlijke mensendieren – geroepen om hetzelfde te doen.

Kijk naar de natuur en snap dat het eerst nóg donkerder moet worden voordat het weer licht kan worden. Geef toe aan die innerlijk drang om af te dalen in jezelf, om toe te geven aan slaap, veiligheid te vinden in duisternis en in de diepten van onze eigen innerlijke grotten.

De winter, en de winterzonnewende, was ooit een tijd waarin mensen begrepen dat deze periode van inkeer noodzakelijk is om je eigen licht ook weer te vinden. Dat het nodig is te accepteren wat je hebt meegemaakt, er bij stil te staan, en er niet van weg te kijken. De winter is een tijd van rust en reflectie, een tijd om de lei als het ware schoon te vegen. Al het oude achter je te laten, zodat je in de lente klaar bent om (weer) te groeien.

De winter is een tijd voor de levenskracht van verhalen, van vuur, van voeding en liefde. In de rust die de duisternis brengt kom je tot nieuwe inzichten. De winter is een periode van vriendelijkheid, liefde, wedergeboorte, vrede en ontzorgen.

winter solstice
Illustratie Jessica Boehman
http://www.jessicaboehman.com/

De natuurlijke drang om naar binnen te keren, zoals bijna alle wezens doen, is echter zo sterk dat veel mensen het idee hebben dat er iets mis is met hen. Deze mensen ervaren de winter als een tijd van angst en depressie. Zij vinden het eng, zo op zichzelf teruggeworpen te worden, in het donker, in stilte. Geconfronteerd te worden met zichzelf, en met emoties en gebeurtenissen uit het verleden die ze zo zorgvuldig hebben weggestopt.

Ze vluchten in vermijding; iets wat in onze hedendaagse cultuur juist in deze periode rond Kerst sterker dan ooit gestimuleerd wordt. Immers, wat is de boodschap tegenwoordig? De winter is wreed! Maar voel je niet bang of eenzaam… Drink! Eet veel en vet! Versier je huis met veel licht! Maak overuren op je werk! Ga winkelen! Geef veel geld uit! Consumeer, en nog meer, en nog meer…

Terwijl de winter in feite zo vriendelijk is. Ze wijst ons op haar stille, zachte manier naar ‘binnen’, naar ons innerlijk. Naar de duisternis en de potentiële dood van ballast van vroeger. De winter neemt alle lawaai en afleidingen weg, waardoor de perfecte tijd ontstaat om te rusten en je terug te trekken. De winter is als een baarmoeder: donker, veilig en de perfecte plek als voorbereiding voor nieuw leven…

Geïnspireerd door en vrij vertaald naar een verhaal van Brigit Anna McNeill.
De foto bovenaan dit blog is er een van Jacob: ‘Memories of the night – Shade (I)

35 gedachtes over “Wie is er bang voor het donker?

  1. Als we dat nou eens allemaal zouden vinden (en ernaar zouden handelen…), zou er in deze periode wellicht weer eens echt vrede op aarde zijn… 😉 Dank voor je reactie, mij sprak de (Engelse) tekst ook erg aan!

   Like

 1. Ik denk dat ik je mooie log deze winter meerdere keren zal lezen en herlezen. Want ik ben geen wintermens en beetje bang van de donkerte. Maar zoals jij het hier zo prachtig neer schrijft, begrijp ik de te korte dagen beter. Dank hiervoor.b

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat vind ik fijn om te lezen, omabaard! Om die reden wilde ik het ook graag publiceren. Ik weet dat er veel mensen moeite hebben met de winter. Als je deze periode ‘gewoon’ goed voor jezelf zorgt, luistert naar wat je nodig hebt en niet (teveel) meegaat met wat de massa vindt wat goed is voor jou, dan voelt de winter en de duisternis meteen een stuk minder naar. Liefs!

   Like

 2. Geweldig mooie tekst! (Kranten colofon waardig! 😊)
  In mijn opinie beschrijf je ook de pure essentie van waar het deze tijd van het jaar om zou moeten draaien.
  Glædelig Jul!

  Geliked door 1 persoon

 3. Heerlijke tijd juist de winter. Je merkt op het platteland de behulpzaamheid in de winter als het glad is en er sneeuw ligt. Iedereen is er voor elkaar. Mooi geschreven!

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je wel! Ik heb ook wel het gevoel, sinds wij ook op het platteland wonen (en dat zal per land niet zo heel veel verschillen) dat winter ‘op het land’ anders ervaren wordt dan in de stad. Juist ook door de dingen die je noemt. Mensen zijn er meer voor elkaar, misschien omdat je op het platteland gewoon ook meer met de natuurlijke elementen geconfronteerd wordt dan tussen baksteen en asfalt.

   Like

  1. Dank dank dank ☺️ alhoewel de eer mij niet geheel toekomt. Het is een interpretatie/ inspiratie van een Engels verhaal. En fijn om te lezen dat jij oog hebt voor donker en stilte. Beide balsem voor de ziel!

   Like

 4. Heel mooi geïnterpreteerd/vertaald. Ik schrijf op zijn tijd ook graag beschouwelijke teksten. Deze met plezier gelezen. Er ligt buiten een klein laagje sneeuw en ik moet zeggen dat ik dat wel heel mooi vind. Ook de kou kan mij bekoren na de lange warme zomer. Maar dat kan ik makkelijk zeggen met de verwarming binnen lekker aan…

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je wel Anne! En ach: geldt dat niet voor ons allemaal, dat we ‘makkelijk’ iets kunnen zeggen vanuit een comfortabele positie… wij zitten hier te smachten naar sneeuw, wetende dat binnen een vuurtje in de kachel brandt en het aangenaam warm is… Mooie site heb je! Prachtige nat-in-nat werken, ik krijg er helemaal zin in zelf ook weer eens met water&verf te gaan spelen….

   Like

 5. Ik sluit me er, zoals gewoonlijk, weer helemaal bij aan. Prachtig omschreven en het plaatje ook!
  Als ik op mijn nieuwe telefoon iets wil lezen of een reactie wil posten dan lukt dat niet meer… Ik kan ook niet inloggen. Omdat ik zat ben van alle digitale stress lees ik helaas wat minder nu… Los het ergens volgend jaar wel op 🙂 Liefs en mooie avond xx

  Geliked door 1 persoon

 6. Bang voor het donker…. nee dat niet. Wel verlangen naar het licht.
  Morgen gaan de dagen weer lengen en daar ben ik blij mee!

  Voor nu :
  Het is verstandiger een kaars aan te steken
  dan te klagen over de duisternis.
  Lao Tse

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.