Het eind van een 7 jaars cyclus

Stenbjerg strand

Met het op z’n eind lopen van 2018 eindigt voor ons ook een periode van zeven jaar, waarin van alles gebeurde wat ‘bij elkaar hoort’. Vaak zie ik pas aan het eind van zo’n reeks gebeurtenissen dat we weer iets aan het afronden zijn – soms is het wat eerder, soms doen we ergens langer over. Eind 2011 begon deze fase voor mij met een operatie (een jaar later gevolgd door het voorkómen van een operatie bij Jacob) die ik nu zie als het ‘startschot’ voor een heleboel veranderingen die uiteindelijk de aanloop bleken te zijn naar onze emigratie. Meer hierover vind je bij Wat vooraf ging.

De 7 jaars cyclus is een vaak vergeten ‘ritme’ in ons leven. Gemiddeld staan we elke 7 jaar voor een grote persoonlijke verandering die van ons een transformatie vraagt. Dat is de natuurlijke cyclus. Als je er niet of onvoldoende naar luistert, zal de natuur, of je eigen natuur, je trakteren op een ingelaste crisis. Een levensgebeurtenis die je dwingt om heel goed naar jezelf te kijken en jezelf fundamenteel te transformeren.

Nadat begin 2011 mijn moeder als laatste ouder overleed moest ik eind van dat jaar dus onder het mes. Ik had een erfenis gekregen, daarmee ondermeer de hypotheek op ons huis afgelost en verder leefden we ruim, en goed, en kochten we spullen waarvan we dachten nóg gelukkiger te worden dan we al waren. Maar waren we dat werkelijk?

Duinen bij Stenbjerg
De duinen bij Stenbjerg – 25 km ten noorden van ons. Hier een middag rondstruinen voelt als vakantie

De afgelopen 7 jaren zijn we bij tijd en wijle ‘op de vingers getikt’, omdat we niet naar onze natuur luisterden. Maar we werden – en worden – er steeds beter in.

Gezondheidsproblemen zijn soms op te lossen met een operatie, maar beter is nog: voorkómen van problemen met je gestel. Wij zijn de afgelopen jaren steeds beter naar onze lijven gaan luisteren, en dat heeft erin geresulteerd dat we zo min mogelijk eten en drinken uit pakjes, zakjes en blikjes (*1). We eten geen vlees (*2) en vis (*3) meer, en ook geen (koeien)zuivel (*4) en tarweproducten (*5) meer, evenals geen suikers. Eigenlijk is dit samen te vatten als: we eten zo min mogelijk tot geen zuurvormend voedsel meer (*6).

We roken niet meer en drinken geen alcohol meer. En met elke stap die we zetten voelen we ons lekkerder. Ons huidige dieet van vers, biologisch, veel noten, zaden, peulvruchten, haver en boekweit geeft ons allebei wat we nodig hebben; en dat betekent dat Jacob in gewicht is toegenomen en ik gewicht ben kwijtgeraakt.

Maar niet alleen ons eetpatroon veranderde de afgelopen 7 jaar. Ons hele leefpatroon ging op de kop. In plaats van consumeren gingen we consuminderen, opruimen, minimaliseren. Het goed zorgen voor onszelf kreeg bijna als vanzelf een vertaling naar het goed willen zorgen voor die ene aarde die we hebben. Eén facet hiervan is dat we niet meer vliegen (*7). We hoeven niet meer ver weg op vakantie, want het leven wat we nastreefden en nu leven voelt elke dag als vakantie.

Heide bij Stenbjerg
Uitgestrekte heidevlaktes achter de duinen bij Stenbjerg. Foto bovenaan: het strand bij Stenbjerg

We hadden, zoals we 7 jaar geleden deden, door kunnen gaan met het verbrassen van onze erfenis – letterlijk en figuurlijk. Na een stevige crisis op het gebied van gezondheid kozen wij ervoor het roer om te gooien. Met onze verhuizing naar het kleine Gele Huis in Denemarken sluiten we dit jaar de cyclus af, en begint er in 2019 weer een nieuwe.

Een nieuw avontuur, waarin we natuurlijk alle ervaringen uit voorgaande cycli meenemen. Hoe we dat vorm gaan geven? Daar probeer ik een antwoord op te geven in het allerlaatste blog van 2018 🙂

Voor wie het leuk of interessant vindt wat meer achtergrondinformatie bij onze keuzes te hebben, hieronder enkele (willekeurige) links naar artikelen.

 

(*1) PAKJES, ZAKJES, BLIK, DIEPVRIES OF POT. WAT KIES JIJ?

(*2) TIEN REDENEN OM GEEN OF MINDER VLEES TE ETEN

(*3)  HOE GEZOND OF ONGEZOND IS HET NOG OM VIS TE ETEN?

(*4)  8 REDENEN WAAROM JE GEEN ZUIVEL ZOU WILLEN ETEN

(*5)  MODERNE TARWE IS CHRONISCH GIF 

(*6)  ZUURVORMENDE EN ALKALISCHE VOEDINGSSTOFFEN 

(*7)  IS VLEES ETEN VERVUILENDER DAN VLIEGEN? 

38 reacties op “Het eind van een 7 jaars cyclus”

  1. Rob Alberts Avatar
    Rob Alberts

    Ik wens jullie zeven mooie jaren toe.

    Vredelievende groet,

    Geliked door 2 people

    1. Fra det gule hus Avatar
      Fra det gule hus

      Dank je wel Rob! Dat wensen we jou ook! Of het nou magere of vette zijn… ’t is maar net hoe je er tegen aan kijkt 😉

      Like

  2. Anke van Haften Avatar
    Anke van Haften

    Mooi dat deze keuzes voor jullie zo goed werken. Ik wens jullie nog veel gezonde gelukkige jaren toe. Xxx

    Geliked door 2 people

    1. Fra det gule hus Avatar
      Fra det gule hus

      Dank je wel Ank! Dat wensen we jou/jullie ook! En heel veel dromen ‘leven’ 😉 XX

      Like

  3. Marja Avatar
    Marja

    Boeiend om jullie via de blog te volgen. Ik wens jullie een mooi en gezond nieuw jaar!!

    Geliked door 2 people

    1. Fra det gule hus Avatar
      Fra det gule hus

      Dank je wel Marja! Dat wensen we jou ook! 🙂

      Like

  4. omabaard Avatar
    omabaard

    Jullie wikken en overwegen en leven goed doordacht. Persoonlijk vind ik dat geweldig. Maar zelf slaag ik er niet in om volgens goed doordachte principes te leven.
    Ik weet zeker dat jullie 7 mooie jaren wachten met de rust en zekerheden die je hebt gevonden.

    Geliked door 2 people

    1. Fra det gule hus Avatar
      Fra det gule hus

      Willen we dit ‘woeste plan’ (zo begon het ooit) inderdaad een beetje in goede banen leiden en niet in een catastrofe laten eindigen, dan is goed doordenken (en -rekenen!) inderdaad essentieel. Voor ons. Er zijn natuurlijk ook genoeg mensen die in dit soort avonturen stappen zonder er al te veel over na te denken, en bij hen komt het ook goed. Maar wij hebben wel leidraden nodig… 😉

      Geliked door 1 persoon

      1. omabaard Avatar
        omabaard

        Heerlijk om lezen hoe jullie zo’n grote stap zo doordacht hebben gezet. Zelf ben ik veel minder avontuurlijk, maar ik lees je heel erg graag!

        Geliked door 1 persoon

        1. Fra det gule hus Avatar
          Fra det gule hus

          En dat is wederzijds, omabaard! 🙂

          Geliked door 1 persoon

  5. Memory in Pictures Avatar
    Memory in Pictures

    Een gezegde is; Wees als een postzegel laat niet los voordat je bestemming hebt bereikt . Zoals mijn voorganger al schreef boeiend om jullie via de blog te volgen sluit ik me bij aan . Wens jullie voor het nieuwe jaar geluk ,gezondheid , vreugde , vrede en dat jullie omringd zullen zijn door lieve mensen .

    Geliked door 2 people

    1. Fra det gule hus Avatar
      Fra det gule hus

      Ah… dat is een mooie wens, en een mooi gezegde. Waar haal je die toch elke keer vandaan? Ik wens jou ook een prachtig nieuw jaar, met mensen om je heen waar je energie van krijgt en die je inspireren!

      Geliked door 1 persoon

      1. Memory in Pictures Avatar
        Memory in Pictures

        Dankjewel, de gezegde krijg ik van Spiritum en lees ze vaak op Citaten.net .

        Geliked door 1 persoon

        1. Fra det gule hus Avatar
          Fra det gule hus

          Ah! Dat is een mooie site! Dank voor de tip!

          Like

          1. Memory in Pictures Avatar
            Memory in Pictures

            Graag gedaan

            Geliked door 1 persoon

  6. Raam Open Avatar
    Raam Open

    Jullie zien dat het kan: bewuste keuzes maken en daar naar leven. Hiermee is al een wereld gewonnen. Ik ga nog even broeden op die cyclus van zeven jaren. Alvast een heel goed 2019 toegewenst!

    Geliked door 2 people

    1. Fra det gule hus Avatar
      Fra det gule hus

      Ben benieuwd of je er al broedend uitkomt in welke fase van de cyclus jij nu zit. Doe er iets moois mee 🙂 Dank voor je goede wensen alvast, insgelijks!

      Like

  7. Elke Avatar
    Elke

    Prachtig! Die 7-jaars cyclus ken ik goed (mooi ook op 49-jarige – 7×7 – leeftijd). Een heilig getal, en ook biologisch (alle cellen zijn vernieuwend in 7 jr). Wat een mooie nieuwe tijd gaan jullie tegemoet!
    Dank voor deze inspirerende tekst! Godt nytår, gode nye tider!

    Geliked door 2 people

    1. Fra det gule hus Avatar
      Fra det gule hus

      Tusind tak Elke! I lige møde! Mooi hè, als je steeds bewuster wordt van cycli…

      Like

  8. Matroos Beek Avatar
    Matroos Beek

    Onze eet- en drinkgewoonten hebben wij ook drastisch aangepast en dat hopen we zo te houden. Het voelt gewoon veel beter. Ook nu tijdens de feestdagen houden we er ons zoveel mogelijk aan. Eerlijk gezegd verdraag ik geen suiker, koffie, alcohol of tarwe meer.
    Respect voor jullie bewuste keuze qua manier van leven. De mensheid is er aan toe.

    Geliked door 2 people

    1. Matroos Beek Avatar
      Matroos Beek

      Helaas zat ik dit jaar een beetje in de crisis. Ik kreeg de rekening gepresenteerd voor het steeds maar doorgaan. Ik luister nu echt beter naar mijn lichaam, doe het rustiger aan, aanvaard meer hulp, jaag me niet meer op, laat me niet meer opjutten. Toch moet ik mijzelf er nog vaak aan herinneren.

      Geliked door 1 persoon

      1. Fra det gule hus Avatar
        Fra det gule hus

        Ach jee, niet fijn! Maar soms wel nodig om ‘wakker’ te worden. En niet almaar te blijven doorgaan dus… goed dat je luistert! En ook: hulp aanvaardt! Dat is soms heel moeilijk, en lukt dus ook niet zomaar een-twee-drie. Dat gaat met vallen en opstaan. ‘t Is net fietsen… want als je dan eenmaal door hebt hoe ‘het’ werkt, verleer je het ook niet meer…

        Geliked door 1 persoon

        1. Matroos Beek Avatar
          Matroos Beek

          Ik dacht – en denk nog steeds te vaak – dat ik zomaar alles onder controle kan houden als ik het zelf doe. Niet dus. Een ander kan het ook goed. Soms zelfs beter. Gelukkig maar.

          Geliked door 1 persoon

          1. Fra det gule hus Avatar
            Fra det gule hus

            Kijk. Mooi inzicht!

            Geliked door 1 persoon

    2. Fra det gule hus Avatar
      Fra det gule hus

      Ja, dat vinden wij dus ook… 😉 en wat je zegt: als je na een tijdje ‘afgekickt’ bent, verdraag je het niet meer. Met de kerstdagen was ik toch weer in de verleiding gekomen een klein glaasje wijn bij het eten te nemen. Het viel echt niet goed meer, dus dit was echt de laatste keer 😖

      Geliked door 1 persoon

      1. Matroos Beek Avatar
        Matroos Beek

        Herkenbaar.

        Geliked door 1 persoon

  9. altijdmooiweer Avatar
    altijdmooiweer

    Boeiend om te lezen hoe jullie keuzes hebben gemaakt en jullie hart gevolgd zijn. Het heeft jullie zoveel moois en goeds gebracht!

    Geliked door 2 people

    1. Fra det gule hus Avatar
      Fra det gule hus

      Fijn om te horen ☺️ en het klinkt afgezaagd, maar ik wil ‘later’ liever spijt hebben van dingen die ik ooit wél heb gedaan, dan te moeten zeggen: hád ik maar… En als je je hart volgt, kán er eigenlijk niets anders dan moois en goeds uit voortkomen, toch?

      Like

  10. bentenge Avatar
    bentenge

    Inspirerend. Bij momenten sta ik even stil bij wat nog komt. En dan zinkt de moed me in de schoenen wetende dat ik nog 20 jaar “moet” werken voor ik recht heb op een pensioentje. Je verhaal is inspirerend. Veel pelzier in de volgende cyclus.

    Geliked door 2 people

    1. Fra det gule hus Avatar
      Fra det gule hus

      Dank je Bentenge! Precies datgene wat je nu schrijft – denkend aan hoeveel jaar hij nog ‘moest’, de moed in de schoenen etc – lag indertijd mede ten grondslag aan aanvankelijk voorzichtige dromen en later plannen voor Jacob. Ik hoop van harte dat wat je nog zoveel jaar ‘moet’, je ook wel heel veel plezier en voldoening verschaft… succes met het zetten van de eerste stap op weg naar verandering!

      Like

  11. Janna Avatar
    Janna

    Mooi zoals jullie de regie van het leven in eigen handen nemen!
    Zo moet het leven bedoeld zijn.
    Respect!
    Zelf zou ik mijn stukje kip en een visje op z’n tijd te veel missen 🙂
    ( ik weet het, kop in het zand).

    Ik wens jullie een geweldig nieuw (jutters) jaar.

    Geliked door 2 people

    1. Fra det gule hus Avatar
      Fra det gule hus

      Dank Janna! En echt: alles went – als je een doel voor ogen hebt. Ik mis de spekjes in de stamppot nog steeds… maar dat is geloof ik het enige 😬 (en de buikpijn die ik krijg als ik nu toch weer eens (varkens)vlees eet, staat niet meer in verhouding tot het gemis… 😉)

      Like

  12. Campersmuikjegaatlos.nl Avatar
    Campersmuikjegaatlos.nl

    Minderen, een goed idee. Leven in onze camper (12 m2) zorgt ervoor dat je heel erg goed nadenkt over wat je doet. Veel heb je niet nodig om gelukkig te zijn. Een goed (e)boek, biertje en buitenleven.

    Geliked door 1 persoon

    1. Fra det gule hus Avatar
      Fra det gule hus

      Ja, minderen is bij jullie nog extremer nodig dan voor ons in 55m2… dan merk je pas echt met hoe weinig je inderdaad gelukkig kunt zijn!

      Geliked door 1 persoon

      1. Campersmuikjegaatlos.nl Avatar
        Campersmuikjegaatlos.nl

        Mooie jaarwisseling ❤️

        Geliked door 1 persoon

        1. Fra det gule hus Avatar
          Fra det gule hus

          Jullie ook! 💕

          Geliked door 1 persoon

  13. Koen Avatar
    Koen

    Dat zijn stevige keuzes (geweest). Zo’n rigoureuze beslissing ivm eten en drinken kan / zal ik niet maken. Ik ga de tijd nemen om alle linkjes te lezen. Minderen mag wel een motto zijn in mijn / ons leven. Een Afrikaanse groet.

    Geliked door 1 persoon

    1. Fra det gule hus Avatar
      Fra det gule hus

      Ha Koen! Wij (manlief, met name) werden ook gedwongen tot zo’n keuze door gezondheidsproblemen. Anders doe je het ook niet zo snel, denk ik. Maar toen eenmaal de eerste stap was gezet, volgden de anderen makkelijk… Succes met minderen! 😉

      Like