Udklip: Een selfiekijkdoos in de natuur

De natuur is te vreemd voor de zogenaamde ‘gewone’ mensen, en daarom moet zij wat ‘gebruiksvriendelijker’ gemaakt worden voor buitenactiviteiten en recreatie. Een weide met bijzondere orchideeën heeft al plaats moeten maken voor ‘gewoon’ gras. Tegen een steile heuvelhelling bij een meer – in een natuurgebied – is een ‘selfie-kijkdoos’ gepland.

Mijn mond valt open bij het lezen van dit nieuws in één van de krantenknipsels die we nog steeds trouw van onze oosterbuurman in de handen gedrukt of in de brievenbus krijgen. Udklip. Ik vind het fijn: alleen zo’n kleine selectie, zonder de waan(zin) van de actuele wereld meteen weer opgedrongen te krijgen.

Het was indertijd best wel even slikken: als voormalig journalist je krantenabonnement opzeggen. Maar het is goed bevallen, nieuwsloos zijn. Sindsdien zoeken we onze eigen bronnen op het www, en lezen ook vooral wat ons interesseert. Voor de rest leven we dus best wel onder een steen, en ook dat bevalt goed 🙂

Televisie (en dan vooral het nieuws) kijken omdat dit goed is voor ons Deens.. dát lukt nog niet zo. Dat is echt te invasief, na ook al jaren tv-loos te zijn geweest. Maar de krantenknipsels… helemaal fijn. De buurman heeft er een goede neus voor wat ons raakt, en zo is Deens leren niet alleen nuttig, maar ook leuk. Een nieuwe rubriek is hiermee geboren op Levensjutters: Udklip – uitgeknipt. ‘Nieuws’ met zin. En soms misschien onzin.

Terug naar de selfiekijkdoos en de andere plannen. Waar echt over nagedacht is – door iemand achter een bureau in een grote stad, denk ik dan. Ze komen voort uit een wetsverandering in 2017, waarin – het zal ook eens niet – ‘groei’ en ‘ontwikkeling’ kernwoorden zijn en dan vooral in de richting van het ‘zo goed mogelijk benutten van alle natuur om ons heen’. Ja ja. Het wegmaaien van die orchideeën moest ‘om een vriendelijker overgang te creëren tussen een nieuwe woonwijk en de wilde natuur daar achter’. Want die wilde natuur is dus ‘te vreemd’ voor een gemiddeld mens. Zucht.

Waar ben je dan mee bezig? Als je (stads)mensen wilt laten kennismaken met de natuur, is het niet logisch om de natuur aan te passen aan hoe de mensen haar willen gebruiken. Handiger is andersom: kennis over de wilde natuur met zorg over te dragen aan mensen, zodat zij de waarde ervan leren kennen en gaan beseffen hoe zij zich hier het beste kunnen gedragen.

Gelukkig ben ik niet de enige wiens mond openviel van verbazing bij het lezen van deze plannen. Er is zoveel commentaar gekomen dat de meeste plannen op dit moment in de koelkast liggen. Ik mag hopen dat ze daar blijven liggen. En dat de natuur in onze ‘achtertuin’ lekker wild blijft (zie foto bovenaan), zonder platforms met glazen wanden voor de beste selfies…

Entlebucher Sennenhond, westkust Denemarken
Voor een selfie in de wilde natuur hebben wij geen kijkdoos nodig hoor.

37 gedachtes over “Udklip: Een selfiekijkdoos in de natuur

  1. Dit zijn (in mijn ogen) echt van die ideeën die ver weg van de natuur worden bedacht… en alles in het kader van MEER: meer toeristen trekken, meer banen creëren en in dit geval dan ook nog meer natuur vernielen. Gggrrr.

   Like

 1. Gelukkig liggen de plannen in de koelkast. Vreemde ideeën hebben ze daar.
  Is het als ex-journalist niet moeilijk om zonder krant, behalve dan de knipsels, of goed begrijpbare TV te leven?
  Maar uit je schrijven leid ik toch af dat het natuurlijke leven je meer dan voldoende leert.

  Geliked door 1 persoon

  1. Denemarken holt erg achter Amerika aan (in het algemeen, en nu generaliseer ik), en dat vind ik soms erg jammer… ik zou het een mooi statement vinden als ze nu eens dwars tegen alle hypes in iets zouden doen. Dus juist GEEN selfie-dingen… Maar goed, ik hoop met je mee dat deze onzalige plannen in de vriezer eindigen 😀
   In het begin vond ik het vooral ‘raar’ als journalist zonder krant en tv, maar ik realiseerde me al snel dat dit een ‘opgelegd’ gevoel vanuit de maatschappij was, en niet mijn eigen gevoel. En vanaf dat moment vond ik het prima. Door veel (andere blogs) te lezen blijf ik grofweg toch wel op de hoogte. En door nu heel andere dingen te lezen dan de gemiddelde krant, en andere dingen te zien dan het NOS-journaal, leer ik inderdaad meer dan daarvoor… 😉

   Geliked door 1 persoon

 2. Jaren geleden had je ook in Nederland een minister die ‘smulbossen’ wilde aanleggen voor de allochtonen. Die hadden namelijk een heel andere bosbeleving dan Nederlanders. Ja, politici en hun ideetjes….
  Nieuwsloos zijn vind ik ook erg fijn. Er is zo veel gekte, zo veel hysterie… Ik kies zelf wel wat ik wil horen of lezen, en waar.

  Geliked door 1 persoon

  1. Nou moe, jij zat ook bij mij in de spam! Fijn dat je er weer bent 🙂 En ik merk dat ik door de krantenknipsels moet oppassen niet meegezogen te worden in het Deense nieuws nu… onder het motto van ‘Deens leren’. Want dat is nou ook weer niet de bedoeling.

   Like

  1. Inderdaad! En ik heb even snel stiekem gescrold en de laatste zin gelezen en ga er vanmiddag eens voor zitten, leuk! Dank hiervoor. Omabaard, als je nog meeleest: dit is een mooi voorbeeld van ‘lezen en leren via de blog’… 🙂

   Geliked door 1 persoon

  2. Ik heb het gelezen. Bijzonder, hoe je me nu verwijst naar dit oude, maar nog altijd actuele artikel, waar ik me zeker in kan vinden. En inmiddels meer van deze Ellen gelezen op haar site. Pittig, maar zéér lezenswaardig. Dank voor deze tip Janna!

   Like

     1. Die kende ik nog niet.

      Lezen, voor wat, hoort wat…
      Ik kreeg vandaag bericht van de bibliotheek dat mijn reservering – Stilte van Erling Kagge – klaar ligt.
      Dit noem ik nog eens stimuleren!

      Geliked door 1 persoon

 3. Zonder krant word je inderdaad meer gestimuleerd om je een eigen visie te vormen op de dingen die gebeuren. Je hebt minder de neiging om je gemakkelijkheidshalve aan te sluiten bij de mening van de massa.

  En de natuur moet je niet dirigeren! We kunnen ze niet mooier maken dan ze is….

  Geliked door 1 persoon

  1. Nee, helemaal eens Els! En de natuur moet je vooral ook niet gaan aanpassen aan de mens! Het zelf mijn eigen bronnen van nieuws zoeken, en het vervolgens op basis daarvan inderdaad vormen van mijn eigen mening, heeft me al veel gebracht 🙂

   Like

  1. Nou, wat let je? Ik vind het inderdaad ideaal. Wat je zegt: ik hoef niet eerst door alle wereldellende heen te worstelen… En de buurman (oude, wijze man) heeft ons inderdaad goed in de smiezen. Weet wat ons interesseert. De man luistert als wij hem iets vertellen.. 😉

   Like

 4. Inderdaad ZUCHT…….. Ik lees al vele jaren geen krant, noch in papieren vorm, noch digitaal. Ik word somber van alle ellende en gebrek aan respect voor dieren en de natuur!

  Ik begrijp en bewonder jullie keuze om te ont-velen. Eigenlijk is dat zo’n beetje het enige waar ik echt een beetje jaloers op ben ☺️

  Vrolijke foto van jou en Odin

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.