De oude jurk van je buurvrouw

Sinds ik ‘m heb gevonden, heb ik ‘m eigenlijk niet meer uitgetrokken: een kort wollen jurkje uit de Rode Kruiswinkel. Model lange slobbertrui. Heerlijk warm. Wollen legging eronder en ik kan de koude wind beter aan bips en benen hebben dan met jeans aan. Alhoewel ik natuurlijk helemaal geen nieuwe jurk nodig heb, kon ik ‘m niet laten hangen voor die 20 kronen – zo’n twee en een halve euro.

De kleding die we over het algemeen in tweedehandswinkels aantreffen is vaak van verrassend goede kwaliteit – wat maakt dat we werkelijk niet snappen waarom mensen nog nieuwe kleding kopen. Al helemaal niet als je weet dat de textielindustrie meer broeikasgassen uitstoot dan de internationale scheepvaart en luchtvaart bij elkaar. De sector zorgt ook voor steeds meer afval, en verbruikt meer en meer water en andere grondstoffen.

‘Fast fashion’ wordt het ook wel genoemd. Sinds het jaar 2000 is de wereldwijde kledingproductie meer dan verdubbeld. De gemiddelde aardbewoner koopt nu 60 procent méér kledingstukken per jaar dan vijftien jaar geleden en draagt ze maar half zo lang: de helft van alle kleding wordt binnen een jaar al weggegooid. Weggegooid! En wie dat doet in een container waarop staat dat het gerecycled wordt – en wie denkt dan goed bezig te zijn, die heeft het mis.

Het recyclen van kleding is tegenwoordig ontzettend moeilijk – veel van onze kleding is gemaakt van samengestelde stoffen of synthetische materialen. Dat betekent dat het vaak meer tijd kost om ze te recyclen dan om nieuwe kleding te maken. China, jarenlang niet alleen een van de grootste textielproducenten ter wereld, maar ook importeur van weggegooide kleding om hier ‘nieuwe’ garens van te maken, heeft een ban gezet op de import van textiel. Het is gewoon niet meer te doen.

Er zijn verschillende manieren om uit deze vicieuze cirkel te komen. Als je per se nieuwe kleding wil kopen, kun je dat op basis van ‘slow fashion’ doen: mode gebaseerd op kwaliteit en waarbij ontwerpers, inkopers, retailers en consumenten zich bewust zijn van de impact van hun beslissingen op mens en milieu. Slow fashion staat niet op zichzelf, het is een onderdeel van een levensstijl.

Of je koopt alleen nog tweedehands kleding. Niet alleen heel goed voor je portemonnee, maar uiteindelijk ook beter voor het milieu. En dat zorgt ervoor dat je er dan ook nog een goed gevoel aan overhoudt. Dat gevoel werd nog eens versterkt toen ik (vanwege mijn werk voor het duurzame kledingmerk Design Agger) een artikel las over de nieuwste modetrends van 2019. ‘Verantwoordelijkheid’ is het toverwoord. De modewereld neemt afscheid van de snelle, goedkope, nieuwste-van-het-nieuwste aankopen, en zegt ‘hallo’ tegen hergebruik, oude jurken en grove sneakers.

‘Het slimste wat je kunt dragen is een goed geweten’

en

‘De nieuwe musthave is de oude jurk van je buurvrouw’

Ben ik met mijn Rode Kruisvondst nog helemaal hip ook.

fast fashion, slow fashion
Zoek de verschillen…

twee grijze jurken vergelijken

(Op de foto bovenaan dit log Odin met een ‘nieuw’ speeltje uit de tweedehandswinkel, dat hij net zomin nodig had als ik een ‘nieuwe’ jurk, maar waar hij wel net zo blij mee is. Pret voor slechts 66 cent…)

 

 

33 gedachtes over “De oude jurk van je buurvrouw

 1. Oh, ik snap meteen waarom je hem liever niet uitdoet. Een grote trui of dikke jurk met legging, zo heerlijk in de winter. Dikke laarzen en wollen sokken, warme jas: klaar!

  Ik word soms wat gaar van nieuwe kleding: ook al geef ik meer uit, dan nog blijft het een gok of het wat is. Kocht een legging van 30 euro (biologisch bamboe viscose) en na een keer wassen lubbert ie bij bip en knie. Dan denk ik…. met een van de H&M van 8 euro doe ik langer…. :-/ Maar 20 jaar geleden deed ik letterlijk jaren met een H&M-ding en nu… dagen?

  Het is belachelijk. Gelukkig hebben we niet veel nodig om er goed uit te zien 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Zit je verdorie alweer in de spam! (Ik zal daar eens vaker kijken). Ja, ik heb ook een legging van 100% biologisch wol, heerlijk warm, maar blijft niet zo soepel zitten rond de gebieden die jij noemt als een ding met plastic erin. Nou ja, dan maar een lubberende bip en knieën hoor 😉 Want, wat je zegt, we zien er gewoon goed uit :D, ook met rimpels op kniehoogte….

   Like

 2. Leuke jurk, zo eentje om in te wonen 🙂 Ik heb werkelijk een loeihekel aan winkelen, maar soms ontkom ik er niet aan. In de kringloop slaag ik bijna altijd wel voor een bijv. goede spijkerbroek die lekker zit. Of zoals eind vorig jaar een heerlijke winterjas van een bekend Scandinavisch merk waar ik nu heel veel plezier van heb. Op die manier tik voor weinig geld de mooiste dingen op kop. En daar ben ik dan echt blij mee!

  Geliked door 1 persoon

  1. Klopt! Óók omdat je iets leuks voor zo weinig geld vindt, word je er soms nog blijer van dan wanneer je iets nieuw en voor het volle bedrag hebt gekocht… Ik heb ook de pest aan winkelen (in drukke winkelstraten, passen in te kleine, benauwde hokjes, verkoopsters die aan je kop zeuren 😬 enzo), dus ik winkelde eerder veel online, maar rondscharrelen in de tweedehandswinkeltjes hier (waar ze dus van alles hebben, niet alleen kleding), is toch iets heel anders…

   Like

 3. Hallooooo…..ben even een tijd afwezig geweest; tijd voor mezelf genomen 😉
  Ik bedacht me vanmorgen, dat ik weer eens door mijn kledingkast moet gaan. Dat wat ik niet draag en nog goed is, gaat in de kledingverzameling-bak die hier vlakbij staat. Wat niet meer draagbaar is, vanwege onherstelbare gaten enzo; kan het gebruikt worden als poetsdoek? Of garage-doek (olie opveeg-praktijken enzo van mijn man).
  Ik koop alleen duurder nieuw spul, als ik weet dat het ook jaren en jaren meekan.
  Stuur jullie alledrie wederom een hele dikke knuffel! Liefs, Patty

  Geliked door 2 people

  1. Ha, fijn dat je er weer bent! Ik had je al ‘gemist’, maar verkeerde in de juiste veronderstelling: dat je gewoon even lekker alle tijd voor jezelf aan het nemen was. Doe ik ook steeds vaker – dus regelmatig off-line. Succes met het doorspitten van je kledingkast! Je maakt goeie stapels, vind ik 😉 XX

   Geliked door 1 persoon

 4. Heerlijke jurk/trui! Lekker om in rond te hangen.
  Kringloopwinkels en rommelmarkten is een tic in onze familie (we zijn verzamelaars van alle mogelijke en onmogelijke dingen).
  Als ik in gedachten door ons huis dwaal dan kom ik tot de ontdekking dat we alleen een kast, een logeerbed/bank en onze matras nieuw hebben gekocht. De rest komt van de kringloop of gekocht via Marktplaats. (je komt nog eens ergens :))
  Mijn laatste aanwinst: 50 kruidenpotjes met een stop van kurk (25 cent per stuk), de kruidenkast ziet er nu niet zo rommelig meer uit, meer een eenheid.
  Mooie takken, uitgebloeide bloemschermen, schelpen en stenen, alles uit de natuur, gewoon gratis!
  Wij vinden ons huis heel hyggelig.
  Soms vind ik een leuk kledingstuk, dat moet je net treffen. Ik doe jaaaaaren met mijn kleren. Ik moet zeggen dat ik er niet veel om geef. Het moet lekker zitten, dat is van belang.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat laatste ben ik helemaal met je eens! Comfortabel is belangrijker dan ‘mooi’ of ‘in de mode’. Ik kan me goed voorstellen dat jullie huis erg hyggelig zal zijn, met allemaal bijzondere vondsten in plaats van een strak op elkaar afgestemd interieur uit de showroom! Heerlijk! En ik geniet met je mee van je prachtige kruidenkast hoor. Dat hoop ik ooit nog eens te bereiken met mijn geweckte voorraad, dat zit nu in allerlei verschillende potjes met verschillende deksels…. een rommeltje dus 😀

   Like

 5. Ik koop maar weinig kleding, en doe er vrij lang mee. Blijkt dat ook ik niet al te best bezig ben. Niet het produceren van al die kleding, maar het wassen (en drogen) van kleding kost uiteindelijk per kledingstuk meer energie en water dan het fabriceren van het kledingstuk. Minder kleding en minder wassen is het devies.

  Wat mij betreft ben je goed bezig. Ik kijk tegenwoordig ook regelmatig in de rekken bij de kringloop. Kopen doe ik maar zelden, want ik probeer te consuminderen. Ook bij de kringloop.

  Geliked door 1 persoon

  1. Daar noem je inderdaad iets: wassen en drogen! Om die reden ben ik aan het overstappen op wol: dat kun je beter luchten dan wassen, neemt sowieso geen tot weinig ‘luchtjes’ aan – veel minder dan katoen en laat staan synthetische vezels – en last but not least het is warm en in veel seizoenen gewoon erg comfortabel. Als ik iets nieuws nodig heb, zoek ik bij de tweedehandswinkels tegenwoordig dus allereerst naar wol 🙂 En onderkleding koop ik wel nieuw, maar ook van (verantwoord ‘gewonnen’ en geproduceerd) wol. (H)eerlijk!

   Geliked door 1 persoon

  1. En zo zouden meer mensen dat moeten doen 😉 Afdragen! Ik ben nu (bekende zij met toch wel enig schaamrood op de kaken) voor het éérst een spijkerbroek tot op de draad aan het afdragen… De gaten vallen erin (en nee: ik vind dat géén gezicht om er zo mee rond te lopen!), dus komende zomer heb ik een korte tuinjeans 😀
   En ik hoor graag wat zoonlief ervan vindt 😉

   Geliked door 1 persoon

  1. Ja, verschrikkelijk! Als je artikelen leest over de fast fashion industrie, dan rijzen je de haren erg te berge. Ongelooflijk! De (gemiddelde) mode industrie staat volgens mij ook eenzaam bovenaan wat betreft het aanzetten tot consumeren… Gelukkig tekent zich ook hier nu een kentering af…

   Geliked door 1 persoon

 6. Maar er zal toch ook nieuw gekocht moeten worden (ben niet tegen gebruikte spullen hoor), anders moeten er nog veel meer winkels sluiten. En gebruikte kleding is doch ook een keer nieuw geweest.

  Geliked door 1 persoon

  1. Tegen nieuw kopen (en winkels waar je nieuwe kleding kunt kopen) is ook niets in te brengen, als dit verantwoord is geproduceerd / ingekocht. Dus met inachtneming van het welzijn van dier, mens en milieu. Gebeurt dat niet, dan mogen van mij al die winkels dicht. En ja: dan wordt kleding duurder, maar dan gooi je het (hopelijk) dus ook niet meer achteloos weg na 1 seizoen… (en uiteindelijk zal dan vaak blijken dat je goedkoper uit bent).
   En ja, gebruikte kleding is ooit een keer nieuw geweest, maar wat is er mis met een tweede of derde ronde van spullen (want dit geldt natuurlijk niet alleen voor kleding, maar voor alles) die gewoon nog hartstikke goed zijn?

   Like

  1. Ha, mooi (en andersom voor mij nu) herkenbaar verhaal! Ik heb gelukkig een heel gemiddelde maat, dus ik slaag altijd snel. Zelfs in tweedehands winkels dus. En ik ben blij dat het hier in DK niet alléén kledingwinkels zijn, maar veelal grote ruimtes met van alles. Dat geef toch een heel andere sfeer dan wanneer je alleen kleding-zoekend publiek hebt…

   Like

  2. Ik ben even doorgeklikt naar je link. Tip: wehkamp verkoopt Miss Etam lang! Ook nog eens thuis op t gemak passen en s Oliver heeft ook fijne broeken voor de langere vrouw. Die keer dat ik koop is het bij deze winkels.

   Geliked door 1 persoon

 7. Super! Alleen geldt dit niet alleen voor kleding… ooit begonnen met het opknappen van oude meubels uit pure noodzaak, hebben wij die spulletjes nog steeds. Ik kan er geen afstand van doen. En waarom ook? Ze zijn goed, ik vind ze leuk én ze leiden bij ons een tweede leven. Die hele opgedrongen consumptiemaatschappij, daar moeten we echt vanaf willen we de wereld leefbaar houden. Dus ja, kleding gewoon lekker opdragen en inderdaad duurzame aanschaf doen. Helemaal mee eens!

  Geliked door 1 persoon

  1. Leuk! Opgeknapte oude meubels! Wellicht voelde het indertijd anders, toen het noodzaak was, maar ik kan me zo goed voorstellen dat je er nu geen afstand meer van wilt doen. Daar zit toch een stukje ziel en zaligheid van jezelf in. En wat je zegt: willen we de wereld nog een beetje leefbaar houden, dan moeten we af van het almaar (blijven) consumeren…

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.