Licht in de hal

Vanmorgen vroeg onverwacht een mailtje: kan ik vandaag misschien langskomen? Gezien de weersvoorspellingen voor de komende dagen (regen, regen, regen) én die voor vandaag (bewolkt met af en toe zon) laten we weten: ja hoor! Een dik uur later rijdt ‘onze’ timmerman voor, met de nieuwe voordeur. Jeejjj!

De oude voordeur is een ‘enkelplanks’ staldeur. Gebaseerd op het origineel, en dus zeker passend bij dit knusse keuterboerderijtje, maar niet praktisch. De onder- en bovenkant heeft Jacob daarom eerder al aan elkaar vastgeschroefd vanwege de kieren, en heb ik daarna van discofolie voorzien als een soort extra isolatielaagje. Gelukkig hebben we ook nog een extra buitendeur, en dat is geen overbodige luxe. Zeker niet bij een straffe oostenwind.

staldeuren, oude boerderij
De hal zoals de makelaar die ooit fotografeerde. Links achter de twee halve voordeuren hingen géén jassen 😉
Voordeur met disco folie
De voordeur-met-disco-folie. In de donkere hal links de kapstok mét jassen en een afzakkende mutsen/wanten/sjaals-plank

Lastig is het wel, die twee – en voor het vastschroeven drie – voordeuren. Plus ook nog eens een dik gordijn in de winter. Kom je terug met tassen boodschappen, of met een natte hond die graag naar binnen wil, dan kom je soms handen tekort.

staldeuren Gele Huis oostzijde
Vanochtend vroeg. Jacob heeft de buitendeur al verwijderd

De buitendeur gaat naar buiten open, de twee halve binnendeuren naar binnen. Onze hal meet 1.72 bij 1.08. Klein dus, en daar moeten we ook nog de jassen (aan de kapstok), mutsen, handschoenen, sjaals (in bakken bovenop de kapstok), klompen of laarzen op de vloer – klompen én laarzen kan niet – en Odins riemen (aan een lage kinderkapstok) kwijt.

Nieuwe voordeur oostgevel
… en een paar uur later. Nieuwe deur!

Maar vanaf vandaag zijn we tochtvrij, hebben we nog maar 1 deur die naar buiten open gaat en lijkt het kleine halletje door het licht dat door de glazen voordeur naar binnenkomt een stuk groter. Ik broed nog op handiger opbergplekjes voor alles wat we hier kwijt moeten, zodat dat ruimtelijke gevoel er ook werkelijk ís. Iemand nog tips?

Lege hal nieuwe voordeur
De (nog lege hal) van binnenuit gezien. Wat een ruimte!
Verlichte voordeur
Ja, de kerstverlichting hangt nog… 🙂

PS: De oude deuren hebben we natuurlijk wel bewaard, die krijgen een nieuwe plek.

40 gedachtes over “Licht in de hal

 1. Mooi! Inderdaad niet erg groot. In onze andere woning hadden we dat ook. Alleen een kapstok hing er en een spiegel, de schoenen e.d stonden in het hok achter want daar was echt geen ruimte voor.

  Geliked door 1 persoon

  1. Omdat we aan zee zitten is het vaak wat milder hier dan in het binnenland én dan bij jullie. De harde wind maakt de gevoelstemperatuur echter vaak lager, en helemaal als de wind uit het oosten komt. En daar zit onze voordeur ook… we hebben nu een paar dagen nat en bewolkt weer, maar ik kijk uit naar de eerste ochtendzon door de voordeur die de hal verwarmt! Maar zelfs nu is het al merkbaar dat we geen kieren en tochtgaten meer hebben. Weer een stukje comfort erbij! 🙂

   Geliked door 1 persoon

 2. Zo, wat een verschil!
  Al dat licht en bovendien zonnewarmte, heerlijk.
  Het ziet er aan de buitenkant ook mooi uit, één geheel met de ramen (wat een schattige raampjes boven).

  Tip: IKEA Ställ schoenenkast met 4 vakken (€ 89,95), afmeting 96 x 90 cm, handig voor schoenen én mutsen etc Lekker ondiep, ergens tussen de 10 en 15 cm of zo.
  Daar boven een Mackapär kapstok (€ 17,95), afmeting 78 x 32 x 37 cm. Bästis haak (€ 2,50) voor de riem van Odin.

  Volgens mij veel bergruimte, en vooral lekker om alle schoenen uit zicht te hebben nu het licht er opvalt 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Wat een tips, dank je wel! Ik ga nog eens goed meten, sommige van de artikelen die je noemt ken ik en heb ik eerder als ‘past niet’ opzijgeschoven, maar ik ga weer even bij 0 beginnen 🙂 Die Bästis haakjes hadden we in Nijmegen aan de muur, maar kukelden steeds van de schroef af als we de riem pakten.
   Enne… die schattige raampjes boven, dat is nog een projectje voor de zomer. Dat zijn klapraampjes in een stalen kozijn met zeer oud, dun glas. Die willen we zelf gaan vervangen – het door de timmerman laten doen kostte (relatief) een fortuin…

   Like

      1. Ah, da’s ook een hele (fijne) investering! Eentje die uiteindelijk ook veel oplevert: niet alleen een lagere energierekening, maar ook groene stroom, een goede daad voor het milieu en een goed gevoel!
       Een glazen voordeur is (hier) niet gebruikelijk, maar nu voelt het alsof we twee tuindeuren hebben. En in de noordgevel zit nog steeds de oorspronkelijke, dichte deur – voor het zicht aan de buitenkant, deze wordt niet meer gebruikt.

       Geliked door 1 persoon

 3. Wij hebben in ons kleine vergelijkbare halletje 4 trones (i.kea) schoenenkasten, 2 breed en 2 hoog aan de ene kant voor de schoenen mutsen en laarzen enz . Daarop een plankje gelijmd en daarboven een spiegel. Zorgen dat er aan de onderkant ook een tiental centimeters overblijft. Dan passen er ook een paar pantoffels oid onder. Aan de andere kant kapstokhaken. Je kunt ook nog een plankje maken boven de voordeur en desnoods rondom met opbergmandjes.

  Geliked door 1 persoon

  1. Hoi Louise, dank voor je reactie, leuk! Ja, die Trones zijn denk ik ideaal vanwege de geringe diepte van 18 cm, maar…. we willen geen plastic (meer) in huis. Dus nu ontstaat de vraag: hoe consequent zijn we als het om praktisch gaat… Plankje erop en spiegel geeft ook nog eens een verruimend effect.. En inderdaad: plankjes boven de voordeur (en/of keukendeur, die is iets hoger) heb ik ook al aan lopen denken. Hm… ben benieuwd of we nu toch gaan zwichten voor het Ikea-plastic… :O :O

   Like

 4. Dat ziet er wel heel anders (en beter!) uit! Heerlijk zoveel licht in je hal. In zo’n kleine hal kan je weinig kwijt denk ik en ik ken je huis verder niet dus weinig tips van deze kant. Ik zou sowieso die kant van het huis misschien voorzien van een overkapping of zoiets wat je in Zweden veel ziet (een soort vóórhalletje). Op Pinterest staan altijd wel veel leuke ideeën.

  Geliked door 1 persoon

  1. We zijn er heel blij mee! En over de overkapping (klompenhok, serre, kas, afdak, wat dan ook) wordt nog druk gedacht, getekend en gefilosofeerd. Maar dit is inderdaad wel een goede plek voor ‘iets’… 🙂 Ik duik eens in de overkappingen op Pinterest…

   Geliked door 1 persoon

 5. Wat een sjieke deur!!! Heel mooi en licht van binnen denk ik zo. Ik vind de oude wel heel karakteristiek, maar zie al dat ze hergebruikt gaan worden. Hoe had ik het anders kunnen denken bij jullie 🙂
  Geniet lekker van de warmte! Liefs xx

  Geliked door 1 persoon

  1. We hebben lang getwijfeld wat we het beste konden doen met de voordeur, want je hebt gelijk: de oude was heel karakteristiek. Daarom is deze ook niet meteen vervangen toen alle ramen werden vervangen. We hebben bijvoorbeeld nog getwijfeld over zelf iets (na)maken, maar dan tochtvrij. Het genot van de tuindeur in de zuidgevel heeft ons uiteindelijk over de streep gehaald eenzelfde te kiezen: vanwege het licht en het 100% tochtvrij zijn… Dus we genieten nu dubbel! 😉 XX

   Geliked door 1 persoon

 6. Oh, wat is dat mooi geworden zeg. Een enorm verschil!
  Zag gisteren zoiets cools. Oude lepels plat hameren, ombuigen en op een plank schroeven als kapstokhaken.
  Heb zelf gewoon wat simpele planken tegen de muur geschroefd met goedkope steunen. Hoef ik niet schoon te houden, maar bij jou komen natuurlijk ook niet zes keer per dag zes paar baggerlaarzen naar binnen.

  Geliked door 1 persoon

  1. (De laatste in de spammap, hoop ik) We gaan – zonder dat ik jouw reactie al had gelezen – inderdaad voor ‘jouw’ kapstok: planken tegen de muur met simpele haken. Boven de keukendeur een oude (gejutte) plank, waar de mutsen en wanten op kunnen. En nee, zes keer per dag zes paar baggerlaarzen redden we hier niet, wel minstens drie keer per dag vier baggerlaarzen en vier blote baggerpoten van de hond…

   Like

 7. ZIet er schitterend uit. Leuk ook die header met boormachine voor de deur.
  Voor ideetjes kijk ik nog wel eens naar Engineer your space op youtube. Isabelle heeft leuke, praktische ideeën voornamelijk gericht op kleine ruimtes. En de filmpjes duren niet zo heel lang.

  Geliked door 1 persoon

 8. Wat een mooie deur! Kan me voorstellen dat jullie er blij mee zijn. Licht maakt een groot verschil in hoe je een ruimte beleeft. Wat jassen betreft vooral de hele wand gebruiken en niet een kapstok met haken naast elkaar. Een vriendin van mij heeft een oud cd-rek van hout in de gang. Daar passen verbazingwekkend veel mutsen en handschoenen in.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja! Toevallig stonden we gisteren in de Rode Kruiswinkel bij zo’n cd-kast even te twijfelen. Maar daar hebben we net niet een handig hoekje voor. Het licht dat nu ook via de oostkant ons huis binnenkomt is heerlijk! En de hele wand gebruiken is zeker een bruikbare tip, dank je wel!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.