Over bouncen en blauwe borsten

Het kan soms raar lopen. Al enige tijd heb ik een blogje half af klaar staan over lymfe en ontgiften in de maand februari. Op dit onderwerp kwam ik ooit al zoekend terecht – en surfen op het web is bijna net zoiets als vrij associëren: je begint ergens, en eindigt vervolgens héél ergens anders en dan weet je niet meer waar je ook al weer begon. Daarom kwam het blogje ook maar niet af: het had geen kop en geen staart. Nu wel.

De uitslag van de thermografie kwam deze week al binnen, sneller dan verwacht. Een uitgebreid document, inclusief de anamnese en alle foto’s die van mijn bovenlijf zijn gemaakt. Er wordt bevestigd wat ik eigenlijk al wist. Ik ben gezond 🙂

Op de warmtefoto’s heb ik blauwe borsten met groene vlekken, en dat is goed. Rood/oranje wijst op mogelijke problemen, en die heb ik dus niet op de plaatsen waarvoor ik dit onderzoek wilde. Ook mijn handen wilde ik graag gescand hebben. Ik heb er regelmatig last van, pijnscheuten. Ik was benieuwd of er iets artrose- of artritis-achtigs uit dit onderzoek zou komen, maar nee.

Hoogstwaarschijnlijk is de pijn in mijn handen een uitstralingsprobleem vanuit de nek of schouders. En ja: daar zit het soms niet helemaal lekker, en daar toonden zich ook oranje vlekken.  Triggerpoints. Ik ken ze, evenals mijn fysio in NL die me hier af en toe mee hielp door middel van dry-needling. Een soort acupunctuur wat werkt op diepe spierknopen. Vervelende behandeling, maar oh zo effectief.

Daarnaast vlamden er wat roodoranje vlekken op bij de lymfeklieren in oksel en hals: ‘appear lymph congestion related’ aldus het rapport. Een verstopping dus, en oh ja: daar wilde ik eerder al iets over schrijven!

Het lymfesysteem is het grootste circulatiesysteem in je lichaam. Het bestaat uit een netwerk van lymfevaten, -klieren en -organen (thymusklier, milt, appendix en amandelen) waardoor een heldere vloeistof (lymfe) loopt. Het systeem draineert gifstoffen en een teveel aan vloeistoffen van je lichaam. Je kan je lymfesysteem vergelijken met het afvoersysteem in je huis. Ontstaat er ergens een verstopping in een afvoerbuis, dan zit je al snel met een verstopte gootsteen waarin het water blijft staat en vuil en microben zich ophopen. Hetzelfde gebeurt er wanneer je lymfesysteem niet goed functioneert. (Bron: kruidigleven.be)

En dat kan makkelijk gebeuren, immers: het lymfesysteem heeft geen pomp, zoals je bloedsomloop (je hart). Om je lymfe goed te laten circuleren moet je zelf dus als pomp fungeren. Diep ademhalen, veel bewegen. Een extra boost geeft ook droogborstelen. Ik doe dat al regelmatig omdat ik het heerlijk vind voor mijn huid, maar nu heb ik een extra reden om óók rond de sleutelbeenderen en in de oksels te borstelen.

Daarnaast kunnen kruiden de lymfestroom stimuleren. Met name kleefkruid schijnt hier heel geschikt voor te zijn. En laat dat nu net welig tieren aan de randen van onze tuin… ik zal het niet langer vervloeken en op de composthoop gooien, maar er dankbaar een gezonde thee van trekken!

En ja, zo kwam ik dus al surfend via mammografie, thermografie, lymfe en kruiden óók op een site terecht waar ‘bouncen op de bellicon’ werd aangeprezen om het lymfestelsel in beweging te krijgen. Een minitrampoline. Een onderzoek aan de KU in Leuven heeft uitgewezen dat lymfevloeistof twee keer zo snel stroomt na ‘bouncen’ als wanneer er gewoon gewandeld wordt.

Omdat vanwege onze gemiddelde plafondhoogte van 1.80 m binnen bouncen geen optie is om mijn verstopte lymfeklieren weer te laten doorstromen, zul je snappen dat we onze tuinplannen aan het aanpassen zijn 😀

trampoline-bellicon-fitness

32 gedachtes over “Over bouncen en blauwe borsten

 1. Gefeliciteerd met de uitslag! Goede borsten en geen artrose/artritis. Wees daar maar blij mee. Als je weet dat het vanuit de nek komt kun je daar in ieder geval wat mee.

  Ik heb wel eens gehoord dat de planten die in jouw omgeving groeien, daar niet voor niets groeien, die groeien daar omdat jij ze nodig hebt.

  Goh, 1.80 is wel érg laag, ik zou steeds het gevoel hebben om mijn hoofd in te trekken.
  Waren die Denen vroeger zo klein?
  Misschien moet je een skippybal aanschaffen, dan kun je ook naar hartelust bouncen, desnoods naar het strand en weer terug.😜
  Vraagje, waarom is je neus zo blauw?

  Nog een vraag, heb je de bloemzaden al ontvangen?

  Geliked door 1 persoon

  1. Wat een boel vragen 😉 Om met de laatste te beginnen: ik ga zo naar de winkel voor overleg en weet dat er post voor me is… dus: ja, ze zijn er! Ben heel benieuwd 😊
   Ja, dat van die planten, dat heb ik ook wel eens gehoord. Dus ik ga wat kritischer naar al het (on)kruid kijken hier. Alle brandnetels verdwijnen sowieso al in the thee.
   Het plafond is niet overal even laag, maar het loopt af (of de vloer loopt op, of allebei), en dan zitten er nog balken ook. Jacob moet inderdaad op het laagste stuk (waar bank, bureau en tv staan) bukken, ik niet. Jij bent zeker (ook) lang?
   Een skippybal! Geniaal!
   En ik ben in een vorig leven hond geweest denk ik. Ik heb altijd een kouwe (natte) neus 😉😜

   Like

   1. Hahaha, je hebt dus een hondenleven achter de rug!
    Ik ben blij dat de zaden er zijn, 28-01 verstuurd dus begon ik me af te vragen of het wel helemaal goed was gegaan….
    Ik ben (of was 🙂 1.76, dat is natuurlijk niet zo lang, maar dan kom je toch aardig in de richting.

    Geliked door 1 persoon

 2. Een trampo in de tuin, wat gezellig! Weet ik ook wat me te doen staat, maar ik word sinds het HELLPdrama superdraaierig op dat ding. Ik kijk uit naar de foto’s van jullie samen aan het bouncen 🙂
  En, wat fijn dat je gezond bent. Heerlijk. Veel liefs en goed weekend vast xx

  Geliked door 1 persoon

  1. Dankjewel Marije 🙂 Of dat samen bouncen ooit iets wordt, weet ik niet, want zóveel plek gaan we nu ook weer niet afstaan… dus het wordt hooguit een minitrampolinetje. Jij ook alvast een fijn weekeinde! XX

   Like

 3. Fantastisch resultaat, en booeiend hoe het gepresenteerd wordt. Daar heb je nog eens wat aan. Trampoline in de tuin: zie je hier veel, meestal ingegraven. Ik heb er ook wel eens over gedacht, maar denk toch niet dat het wat voor me is. Steppen is ook vast wel goed.

  Geliked door 1 persoon

  1. Als je maar beweegt, zo begreep ik. Maar toch: de ‘vering’ die een trampoline heeft schijnt een ander effect dan lopen of steppen of welke andere beweging dan ook te hebben op het lymfestelsel. Maar inderdaad: met de uitslag van dit onderzoek kan ik iets. En dat is fijn 🙂

   Geliked door 1 persoon

 4. Fijne uitslag., ben blij voor jou!

  Van Aukje van natuurwijze.nl leerde ik dat de kruiden die in je tuin groeiende kruiden zijn die je nodig hebt voor herstel. Ze raadde me eens heermoes aan voor mijn gebit en daar stond zonder dat zij het wist onze achtertuin ook mee vol.

  Geliked door 1 persoon

 5. Fijn dat het goed is afgelopen, mijn uitslag was ook goed. Trampoline springen is ook heel goed voor botontkaling even als wandelen. Hoe maak je thee van kleefkruid. Hier staat ook genoeg.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ha, ik heb nog aan je gedacht ja, gefeliciteerd! Gut, ik wist niet dat springen zó gezond was. Toch maar eens serieus werk gaan maken van het zoeken naar een tweedehands trampoline zeg! Thee van kleefkruid: handvol van dat spul (vers), heet water erop, even laten trekken en voilà: kleefkruidthee 🙂

   Like

 6. Anuscka, wat een heerlijk nieuws om te lezen dat je gezond bent🌻 Ondanks dat je zelf wel denkt dat het allemaal goed zit is zo’n bevestiging toch belangrijk, immers niemand ondergaat voor z’n plezier al die minder prettige onderzoeken.
  Ik moest wel even glimlachen bij de gedachte dat jij straks in je tuin aan het trampoline springen gaat😂.
  En wat dat kleefkruid betreft, daar hebben wij ook meer dan genoeg van, dus kleefkruidthee is een goed idee👍🏻

  P.S.
  Is het bij jullie ook zo’n heerlijk zomers weer?

  Geliked door 1 persoon

  1. Ha Monique! Ja, kleefkruidthee is een goed idee! Maar wel met mate, heb ik het idee… het ruikt en smaakt naar versgemaaid gras. Wij vinden het lekker!
   Inderdaad fijn zo’n bevestiging dat er niks mankeert 😬 En zomers weer: nou nee. Nu voor de derde achtereenvolgende dag dikke mist, 5 graden. Gggrrr 🥶

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.