Blogje om #6

,

Ikea

Nu we toch in Zweden zijn…

Vandaag vijftig jaar geleden opende IKEA zijn eerste Deense vestiging in Ballerup, met 100 werknemers, 10.000 vierkante meter winkeloppervlak en 500 parkeerplaatsen. Na vijf maanden hadden 300.000 Denen dit warenhuis bezocht. In 2006 is Ikea in Århus de grootste plaatselijke toeristische attractie…

Het bedrijf werd in 1943 opgericht door de Zweed Ingvar Kamprad. Hij groeide op in een arm gezin en wist als kind al dat hij zijn eigen bedrijf wilde, waarmee hij zijn geld kon verdienen. Dus pakte hij de fiets en verkocht lucifers aan zijn buren. De zaken gingen zo goed, dat de knul al snel ook vis, potloden en kerstgroen ging verkopen. Hij kocht zijn handel supergoedkoop in grote partijen op, en verkocht het voor een prijs die laag genoeg was dat het voor zijn klanten nog goedkoop was, en hoog genoeg om er een leuke winst aan over te houden.

Op 17-jarige leeftijd begon Ingvar met het bedrijf dat hij IKEA noemde.

Met de I van Ingvar

De K van Kamprad

De E van Elmtaryd, de boerderij waar hij opgroeide

En de A van Agunnaryd, de plaats waar hij woonde

En toevallig betekent ikea in het Grieks ‘thuis’ en in het Fins ‘goed/ juist’.

Vandaag de dag slaapt 1 op elke 10 Europeanen in een bed van Ikea.

(En let in het filmpje op de kassa’s! 😉 )

20 reacties op “Blogje om #6”

  1. Rob Alberts Avatar
    Rob Alberts

    Ik behoor tot die 10% van de Europeanen …

    Uitgeslapen groet,

    Geliked door 1 persoon

    1. Fra det gule hus Avatar
      Fra det gule hus

      Wij op dit moment ook, maar binnenkort hoogstwaarschijnlijk weer niet… 😀

      Like

  2. Janna Avatar
    Janna

    Wij hebben een bed uit Deventer, (Auping) maar dan wél weer met een IKEA-matras.
    Leuk dat filmpje, en inderdaad die kassa:), dat gaat nu toch wel even anders.
    Het lijkt wel of het Deens van die tijd beter te verstaan is, of de acteurs in het filmje articuleren beter.

    Het vorige blogje is me ontgaan…. ga ik ook nog even lezen hoe jullie in Zweden verzeilt zijn geraakt.

    Geliked door 1 persoon

    1. Fra det gule hus Avatar
      Fra det gule hus

      Dat Deens klinkt inderdaad een stuk… beschaafder 😅 lijkt wel. Grappig tijdsbeeld wel. 🙃

      Like

  3. omabaard Avatar
    omabaard

    Die kassa’s en die linten in het haar, zo geweldig ouderwets.
    Ik houd wel van die Zweedse stijl, en van de prullaria die ze er rond de kerstdagen aanbieden.
    En vooral van de homemade Ikea Daimtaart!!

    Geliked door 1 persoon

    1. Fra det gule hus Avatar
      Fra det gule hus

      Mooi tijdsbeeld hè? Ja, het Zweedse/ noordse spreekt ons ook wel aan. Die taart ken ik niet (en da’s misschien maar goed ook) 😬

      Geliked door 1 persoon

  4. Eilish Avatar
    Eilish

    Mijn wederhelft verbouwt momenteel zijn appartement. Hij heeft een neef die binnenhuisinrichting maakt, maar om wat inspiratie op te doen heeft hij me twee weken op rij meegetroond naar IKEA. Die winkels zijn echt voor vele een dagje weg zijn. Schandalig goedkoop eten (ik denk altijd aan diegenen die ons voedsel kweken, hoe die uitgeperst worden), en karren vol spullen waarvan mensen denken dat ze die nodig hebben worden meegenomen. Ik ben er twee weken in geslaagd om niets mee te nemen. Maar zonder koffie met taart kwam ik toch niet buiten.

    Geliked door 1 persoon

    1. Fra det gule hus Avatar
      Fra det gule hus

      Oh, hoe herkenbaar ja! Ik neem altijd minstens een zak waxinelichtjes mee, hoe ik me ook voorneem NIETS mee te nemen als ik er eens ben zonder dat ik echt wat nodig heb – en dat is tegenwoordig niet meer het geval. We moeten er nu ruim twee uur heen en twee uur terug voor rijden, dus we komen er nu alleen nog met een heel specifiek boodschappenlijstje, zoals een nieuw bed 😬 Dat is toch iets wat we niet bij de genbrug halen… Om inspiratie op te doen is het een heerlijk bedrijf. Een soort driedimensionaal Pinterest….
      Maar dat goedkope eten inderdaad… toch kan ik me niet voorstellen dat er ‘uitpers-leed’ achter een bedrijf als Ikea schuil kan gaan. Dat kunnen ze zich niet veroorloven. ‘Zoeken we uit’, zoals we hier dan tegen elkaar zeggen 😉

      Geliked door 1 persoon

  5. Matroos Beek Avatar
    Matroos Beek

    Wat een leuk filmpje. Ik hou zo van de taal, ook al begrijp ik er niks van.
    Vorige week bezocht ik Ikea Gent om een paar kleine dingen te kopen, zijnde een afdruiprek, twee vuilnisbakjes, onderlakens en een matje. Ik had het allemaal nodig en ik kom er graag om inspiratie op te doen want ik hou van binnenhuisinrichting op z’n Scandinavisch. Van de Zweedse balletjes en het restaurant ben ik niet gecharmeerd, daarvoor ga ik een halte verder. In Gent stopt de tram voor de parking van Ikea en dan zit je zo binnen tien minuten in de stad. Ook handig.

    Geliked door 1 persoon

    1. Fra det gule hus Avatar
      Fra det gule hus

      Dat is inderdaad handig bekeken, van die tram! En ja, voor dat soort spulletjes is Ikea gewoon een fijne winkel – onderlakens koop ik ook niet bij de genbrug 😉 Wat zeg ik: ons complete volgende bed zal een Ikea bed zijn en geen tweedehands bed. Ik vond het ook altijd heerlijk om er inspiratie op te doen, maar de dichtstbijzijnde vestiging voor ons is nu te ver weg, dus we komen er nu alleen nog… voor een bed bijvoorbeeld. Eten doe (deed) ik er ook niet; het gratis kopje koffie gaat er altijd wel in! 😉

      Geliked door 1 persoon

  6. Vlinder1960 Avatar
    Vlinder1960

    Ik kom er best graag maar niet op een zater-, zon- of feestdag. Liefst doordeweeks. Mijn gemiddelde ligt op zo’n 4x per jaar. Ik krijg er altijd erg veel inspiratie van. Ik koop er in principe mijn lampen en leuke accessoires. Qua meubels wat simpele kasten. Dus geen bed. Althans: niet meer. Ik heb jaren geslapen op een Ikea bed. Niets mis mee. In het restaurant kom ik eigenlijk nooit, behalve voor een kopje koffie.

    Geliked door 1 persoon

    1. Fra det gule hus Avatar
      Fra det gule hus

      Idem hier – de koffie. En toen we nog in NL woonden, zorgden we altijd dat we er om 10 uur waren, lekker vroeg, lekker rustig. Ik haalde er ook altijd veel accessoires, maar die halen we nu – voor zover nodig – in de genbrug winkeltjes. Maar binnenkort dan onze laatste grote ‘nieuwe’ aanschaf wel weer bij het Zweedse woonwarenhuis: een nieuw bed. Geen idee hoe oud het huidige bed is waar we in slapen, maar we stutten het met haardhout…. ligt nog prima, maar dat gaat een keer mis natuurlijk 😅

      Geliked door 1 persoon

  7. Wieb Avatar
    Wieb

    Ik slap niet op een ikea bed, maar heb wel veel spullen van hen. En het wordt nog meer. Zoals het er nu naar uitziet, wordt de nieuwe keuken een ikeaatje.

    Leuk filmpje.

    Geliked door 1 persoon

    1. Fra det gule hus Avatar
      Fra det gule hus

      Wij hebben ook wel veel Ikeaspullen, en ik zie ze in het (Zweedse) huis waar we nu logeren ook terug. Ja, wie heeft er eigenlijk géén Ikeaspullen in huis? Ons keukentje is ook Ikea en daar ben ik nog elke dag zó blij mee!

      Geliked door 1 persoon

  8. annaberg Avatar
    annaberg

    Altijd leuk om er eens rond te lopen. Tijdens de daluren wel te verstaan. 😉 Wij slapen al meer dan 30 jaar in een Auping-bed. Aanrader!

    Geliked door 1 persoon

    1. Fra det gule hus Avatar
      Fra det gule hus

      Heb ik enkele levens geleden gehad toen ik in Deventer woonde: een Auping! Fijn bed, maar inmiddels bij Ikea iets gevonden dat aan alle wensen voldoet, waarbij de portemonnee ook een rol speelt 😉 Ons huidige bed (dat al in het Gele Huis stond toen we hier introkken) staat op instorten. En Ikea op een zaterdagmiddag: nee, dank je, inderdaad….

      Like

      1. annaberg Avatar
        annaberg

        Dat bed lijkt onverslijtbaar. Om de 10 jaar een nieuwe matras en hup. 😉 Het was wel duur. Ik stak er de helft van mijn spaargeld in toen we trouwden.

        Geliked door 1 persoon

        1. Fra det gule hus Avatar
          Fra det gule hus

          Een goed matras is inderdaad het belangrijkste. En een fijn bed een half spaargeld zeker waard! 🙂

          Like

  9. Oudmaarnietversleten Avatar
    Oudmaarnietversleten

    Hier absoluut geen fan van Ikea. Ooit eens een hanglamp er gekocht, bijna niet op te hangen. Nee wij komen er nooit.

    Geliked door 1 persoon

    1. Fra det gule hus Avatar
      Fra det gule hus

      Ha, fijn, ook eens een ander geluid! 🙂

      Geliked door 1 persoon