Op zoek naar de toekomst

Nooit eerder heb ik het thuis van iemand anders bewoond tijdens diens afwezigheid. Laat staan een thuis dat met voelbare en zichtbare zorg en liefde is ingericht. Een nog-niet-zo-heel-erg-lang-thuis van een lotgenote, die de achtbaanwendingen kent van het onzekere leven na een emigratie.

De enorme gastvrijheid waarmee Mirjam en haar man ons hun woning aanbieden, doet wat met me. Eigenlijk was het plan dat we in hun guesthouse zouden verblijven, maar dat plan is om verschillende redenen van de baan. Ik ben van slag en snap niet waarom.

Alle mogelijke emoties staan op scherp, al dan niet getriggerd door de energie van beide bewoners die in alles aanwezig is. Soms alleen zichtbaar, maar vooral ook voelbaar. Het genereuze aanbod, de bijzondere natuur hier, de plek – het overweldigt. Daardoor besef ik me eens te meer de soms harde eenvoud van ons bestaan in het Gele Huis. Ik mis het, in tweeërlei opzicht: ik wil zowel naar huis, als niet meer naar huis.

bomen, bos, Lövö
Een stuk van het bos tegenover ‘ons’ huis

Ik krijg het benauwd van de veelheid van ruimte om me heen en van de hoge bomen die mijn blikveld beperken. Tegelijkertijd nodigt al die ruimte uit om te dromen en inspireert ze, en zijn de bomen aardend en beschermend. Ik heb last van de hevigste twijfel ooit over ons toekomstige leven in het Gele Huis, terwijl ik op hetzelfde moment meer dan anders voel dat daar ons plekje is. Ik geniet met volle teugen van hier en nu, maar mijn gedachten zwerven naar dáár en later. Het is uitputtend; ik wil het waarom weten.

Het is koud, maar stralend weer. De nachtvorst heeft de randen van alle waterlopen in het natuurreservaat tot broderie gekristalliseerd. De zee rondom de kleine eilandjes die Lövö omringen, weerkaatst een lazuurblauwe hemel. In het water een paar sneeuwwitte zwanen.

Lövö Kalmarsund
Twee witte zwanen in de Kalmarsund bij Lövö

Op een beschutte plek in de tuin kan ik buiten zitten. Als de frisse wind toch om de hoek komt waaien, is er nog de kas waar het 25 graden is. Langzaam loopt mijn volle hoofd leeg, in de gedaante van tranen. Het waarom doet er niet meer toe.

’Kleine Zwaan vloog door de Droomtijd, op zoek naar de toekomst. Ze rustte een ogenblik uit in de koelte van een meertje. Ze keek zoekend om zich heen om uit te vinden waar de toegang tot de toekomst was. Zwaan was enigszins in verwarring. Toen Zwaan onhoog keek, zag ze het grootste kolkende zwarte gat dat ze ooit had gezien.

Waterjuffer kwam voorbij vliegen. Zwaan hield Waterjuffer aan om naar het zwarte gat te vragen. Waterjuffer zei: ‘Zwaan, dat is de toegang tot de andere niveaus van verbeeldingskracht. Ik ben vele, vele manen de bewaker geweest van de illusie. Als je daar wilt binnengaan, zou je toestemming moeten vragen en het recht op toegang moeten verdienen.’

Zwaan was er niet zo zeker van of ze het zwarte gat wel wilde binnengaan. Ze vroeg Waterjuffer wat ze moest doen om het recht op toegang te verdienen. Waterjuffer antwoordde: ‘Je moet bereid zijn om alles wat de toekomst in petto heeft te aanvaarden zoals het zich voordoet, zonder te proberen het plan van Grote Geest te veranderen.’ (Tekst: Medicijnkaarten – Zwaan)

19 gedachtes over “Op zoek naar de toekomst

 1. Ik vind het idee van ‘een tijdelijke huizenruil’ (twee of drie weken) heel aantrekkelijk maar heb het zelf nog nooit gedaan. Ik ga d’r weer eens over nadenken. En jij (jullie) succes met de storm in je hoofd.

  Geliked door 1 persoon

  1. Soms zijn twijfels ook heel goed om weer even heel goed te kunnen focussen op wat heel erg en wat minder belangrijk voor je is. Dan realiseer je je ineens dat hoe ‘nieuw’ ons leven in ons gele huisje ook is, ook daar al weer heel snel dingen bijna vanzelfsprekend zijn. Het is goed als dat soort dingen weer even door elkaar worden geschud, dat je weer even alert bent op ‘waar je staat’ in het leven 😉

   Geliked door 1 persoon

 2. Weerom een mooi stukje uit het Noorden. Ik denk dat die periodieke twijfel heel menselijk is, zelfs als je vol enthousiasme en perspectief kiest voor emigratie. Laat maar stromen. De tijd zal het wel uitwijzen, hoop ik.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ook weer herkenbaar wat je verteld! Ik heb wel geleerd door die emigratie:Je kan op allerlei manieren bedenken hoe je alles het liefste wilt hebben en het is altijd anders als het werkelijkheid wordt en dat maakt het leven weer erg verrassend!

  Geliked door 1 persoon

 4. Volgens mij ben jij ook – net als ik – iemand die altijd wil begrijpen waarom iets…. En ook “waarom voel ik dit en dat”…. En vaak vinden we een verklaring en dat geeft rust. Maar soms is er geen verklaring. Kan het ook moeheid, dankbaarheid, verwarring, heimwee en weet ik wat nog meer door elkaar zijn. Plekken doen je iets. En mensen ook, en dat blijkt maar weer. Kan me ook voorstellen dat je rust wilt. En je wordt nu toch weer geprikkeld. Ook vermoeiend. En intrigerend tegelijk. En jouw geest wil graag bedenken waarom en ziet de schoonheid in zoveel. Heerlijk dat je nu de basis hebt in je Gele Huis. Dat is goed. Maar het wil niet zeggen dat je nooit meer ergens anders hoeft/kunt zijn. En soms zijn er prachtige plekken en zijn er mooie ruimtes elders. En wat dat met je doet; het dondert alles gewoon weer een beetje door elkaar. Het leven is niet altid recht-toe-recht-aan. Besef wat er is gebeurd de afgelopen jaren. En het is ook heel anders ergens anders te zijn; daar hoef je niet te denken wat er ‘allemaal; nog moet gebeuren cq wat jullie nog willen doen. Daarom is het goed ook soms ergens anders te zijn en afstand te nemen. De caravan staan klaar hier voor jullie tzt. En mogelijk het hele huis als je ook op Spits wil passen hahahaha.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat heb je mooi gezegd Syl, daar hoef ik niks aan toe te voegen. Helemaal eens! 😉 Dus ook het ‘plan’ nooit meer op vakantie komt hiermee op losse schroeven te staan. En als onze Odin er niet meer is, komen wij zeker op Spits passen! En als Spits er niet meer is… komen we ook graag hoor! XX

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.