Op zoek naar de toekomst

bomen, bos, Lövö

Nooit eerder heb ik het thuis van iemand anders bewoond tijdens diens afwezigheid. Laat staan een thuis dat met voelbare en zichtbare zorg en liefde is ingericht. Een nog-niet-zo-heel-erg-lang-thuis van een lotgenote, die de achtbaanwendingen kent van het onzekere leven na een emigratie.

De enorme gastvrijheid waarmee Mirjam en haar man ons hun woning aanbieden, doet wat met me. Eigenlijk was het plan dat we in hun guesthouse zouden verblijven, maar dat plan is om verschillende redenen van de baan. Ik ben van slag en snap niet waarom.

Alle mogelijke emoties staan op scherp, al dan niet getriggerd door de energie van beide bewoners die in alles aanwezig is. Soms alleen zichtbaar, maar vooral ook voelbaar. Het genereuze aanbod, de bijzondere natuur hier, de plek – het overweldigt. Daardoor besef ik me eens te meer de soms harde eenvoud van ons bestaan in het Gele Huis. Ik mis het, in tweeërlei opzicht: ik wil zowel naar huis, als niet meer naar huis.

bomen, bos, Lövö
Een stuk van het bos tegenover ‘ons’ huis

Ik krijg het benauwd van de veelheid van ruimte om me heen en van de hoge bomen die mijn blikveld beperken. Tegelijkertijd nodigt al die ruimte uit om te dromen en inspireert ze, en zijn de bomen aardend en beschermend. Ik heb last van de hevigste twijfel ooit over ons toekomstige leven in het Gele Huis, terwijl ik op hetzelfde moment meer dan anders voel dat daar ons plekje is. Ik geniet met volle teugen van hier en nu, maar mijn gedachten zwerven naar dáár en later. Het is uitputtend; ik wil het waarom weten.

Het is koud, maar stralend weer. De nachtvorst heeft de randen van alle waterlopen in het natuurreservaat tot broderie gekristalliseerd. De zee rondom de kleine eilandjes die Lövö omringen, weerkaatst een lazuurblauwe hemel. In het water een paar sneeuwwitte zwanen.

Lövö Kalmarsund
Twee witte zwanen in de Kalmarsund bij Lövö

Op een beschutte plek in de tuin kan ik buiten zitten. Als de frisse wind toch om de hoek komt waaien, is er nog de kas waar het 25 graden is. Langzaam loopt mijn volle hoofd leeg, in de gedaante van tranen. Het waarom doet er niet meer toe.

’Kleine Zwaan vloog door de Droomtijd, op zoek naar de toekomst. Ze rustte een ogenblik uit in de koelte van een meertje. Ze keek zoekend om zich heen om uit te vinden waar de toegang tot de toekomst was. Zwaan was enigszins in verwarring. Toen Zwaan onhoog keek, zag ze het grootste kolkende zwarte gat dat ze ooit had gezien.

Waterjuffer kwam voorbij vliegen. Zwaan hield Waterjuffer aan om naar het zwarte gat te vragen. Waterjuffer zei: ‘Zwaan, dat is de toegang tot de andere niveaus van verbeeldingskracht. Ik ben vele, vele manen de bewaker geweest van de illusie. Als je daar wilt binnengaan, zou je toestemming moeten vragen en het recht op toegang moeten verdienen.’

Zwaan was er niet zo zeker van of ze het zwarte gat wel wilde binnengaan. Ze vroeg Waterjuffer wat ze moest doen om het recht op toegang te verdienen. Waterjuffer antwoordde: ‘Je moet bereid zijn om alles wat de toekomst in petto heeft te aanvaarden zoals het zich voordoet, zonder te proberen het plan van Grote Geest te veranderen.’ (Tekst: Medicijnkaarten – Zwaan)

21 reacties op “Op zoek naar de toekomst”

  1. omabaard Avatar
    omabaard

    Le doute et la peur sont les auxiliaires des grandes initiatives. (Amélie Nothomb)

    Zo fijn dat jullie je daar zo hartelijk welkom voelen. Geniet er met volle teugen van!

    Geliked door 1 persoon

    1. Fra det gule hus Avatar
      Fra det gule hus

      Dank je wel! Dat doen we zeker! Mijn Frans is niet zo goed dat ik nu meteen snapte wat hier stond, maar dankzij de vertaalapp weet ik het nu. Heel mooi! En ja: ook zeker waar! ❤

      Geliked door 1 persoon

  2. Koen Avatar
    Koen

    Ik vind het idee van ‘een tijdelijke huizenruil’ (twee of drie weken) heel aantrekkelijk maar heb het zelf nog nooit gedaan. Ik ga d’r weer eens over nadenken. En jij (jullie) succes met de storm in je hoofd.

    Geliked door 1 persoon

    1. Fra det gule hus Avatar
      Fra det gule hus

      Dank je Koen! We ruilen overigens niet van huis hoor – maar het is inderdaad een zeer aantrekkelijke manier om zonder al te veel kosten nog eens wat meer van de wereld te zien…

      Like

  3. Janna Avatar
    Janna

    Volg je hart en leer op eigen gevoel en intuïtie te vertrouwen. Kijk om je heen en geniet, blijf niet in je hoofd hangen.

    Geliked door 1 persoon

    1. Fra det gule hus Avatar
      Fra det gule hus

      Haha, nee hoor. Maar ik mis mijn harp wel (nu we het toch over hoofd en hart hebben) 😉

      Like

  4. Matroos Beek Avatar
    Matroos Beek

    Dat er soms verwarring en twijfels zijn, lijkt me heel normaal, ook al heb je je hart gevolgd. Jullie gele huisje wacht geduldig, terwijl jullie even genieten op een andere plek.

    Geliked door 1 persoon

    1. Fra det gule hus Avatar
      Fra det gule hus

      Soms zijn twijfels ook heel goed om weer even heel goed te kunnen focussen op wat heel erg en wat minder belangrijk voor je is. Dan realiseer je je ineens dat hoe ‘nieuw’ ons leven in ons gele huisje ook is, ook daar al weer heel snel dingen bijna vanzelfsprekend zijn. Het is goed als dat soort dingen weer even door elkaar worden geschud, dat je weer even alert bent op ‘waar je staat’ in het leven 😉

      Geliked door 1 persoon

  5. annaberg Avatar
    annaberg

    Weerom een mooi stukje uit het Noorden. Ik denk dat die periodieke twijfel heel menselijk is, zelfs als je vol enthousiasme en perspectief kiest voor emigratie. Laat maar stromen. De tijd zal het wel uitwijzen, hoop ik.

    Geliked door 1 persoon

    1. Fra det gule hus Avatar
      Fra det gule hus

      Jawel, zeker wel! En intussen stroomt het heerlijk hier hoor: niet alleen de tranen, maar ook de (creatieve) ideeën, de plannen, onze eigen energie. Tranen kunnen soms zo opluchten hè?

      Like

      1. annaberg Avatar
        annaberg

        Ja, dat is zo. Nooit in mijn leven zoveel gehuild als tijdens de burn-out. En de verlichting achteraf …

        Geliked door 1 persoon

        1. Fra det gule hus Avatar
          Fra det gule hus

          Heerlijk toch? XX

          Like

          1. annaberg Avatar
            annaberg

            🤗

            Geliked door 1 persoon

  6. Martine Avatar
    Martine

    Ook weer herkenbaar wat je verteld! Ik heb wel geleerd door die emigratie:Je kan op allerlei manieren bedenken hoe je alles het liefste wilt hebben en het is altijd anders als het werkelijkheid wordt en dat maakt het leven weer erg verrassend!

    Geliked door 1 persoon

    1. Fra det gule hus Avatar
      Fra det gule hus

      Dat klopt Martine! En net als je denkt dat je in een beetje rustiger vaarwater bent beland… 😉

      Like

  7. muschfacilities Avatar
    muschfacilities

    Volgens mij ben jij ook – net als ik – iemand die altijd wil begrijpen waarom iets…. En ook “waarom voel ik dit en dat”…. En vaak vinden we een verklaring en dat geeft rust. Maar soms is er geen verklaring. Kan het ook moeheid, dankbaarheid, verwarring, heimwee en weet ik wat nog meer door elkaar zijn. Plekken doen je iets. En mensen ook, en dat blijkt maar weer. Kan me ook voorstellen dat je rust wilt. En je wordt nu toch weer geprikkeld. Ook vermoeiend. En intrigerend tegelijk. En jouw geest wil graag bedenken waarom en ziet de schoonheid in zoveel. Heerlijk dat je nu de basis hebt in je Gele Huis. Dat is goed. Maar het wil niet zeggen dat je nooit meer ergens anders hoeft/kunt zijn. En soms zijn er prachtige plekken en zijn er mooie ruimtes elders. En wat dat met je doet; het dondert alles gewoon weer een beetje door elkaar. Het leven is niet altid recht-toe-recht-aan. Besef wat er is gebeurd de afgelopen jaren. En het is ook heel anders ergens anders te zijn; daar hoef je niet te denken wat er ‘allemaal; nog moet gebeuren cq wat jullie nog willen doen. Daarom is het goed ook soms ergens anders te zijn en afstand te nemen. De caravan staan klaar hier voor jullie tzt. En mogelijk het hele huis als je ook op Spits wil passen hahahaha.

    Geliked door 1 persoon

    1. Fra det gule hus Avatar
      Fra det gule hus

      Dat heb je mooi gezegd Syl, daar hoef ik niks aan toe te voegen. Helemaal eens! 😉 Dus ook het ‘plan’ nooit meer op vakantie komt hiermee op losse schroeven te staan. En als onze Odin er niet meer is, komen wij zeker op Spits passen! En als Spits er niet meer is… komen we ook graag hoor! XX

      Geliked door 1 persoon

  8. De Gans (Marije) Avatar
    De Gans (Marije)

    Letterlijk en figuurlijk krijg je de ruimte nu… Begrijpelijk dat er dan van alles omhoog komt. Voel met je mee en wens je nog heel veel mooie dagen toe op dat fijne plekje ❤

    Geliked door 1 persoon

    1. Fra det gule hus Avatar
      Fra det gule hus

      Dank je Marije, nu het allemaal weer lekker stroomt, gaat dat zeker gebeuren. ’t Is magisch hier! XX

      Like

  9. Anne Stekhoven Avatar
    Anne Stekhoven

    Wat een bijzondere ervaring beschrijf je hier Anuscka. Ik kan me echt voorstellen dat huis zitten iets doet met gemoed. Ik beschrijf dat niet in mijn blog maar heb het wel ervaren. Ik vond het in het begin ook zo raar dat mijn vriendin en man er niet waren. Alsof er iets niet klopte.

    Geliked door 1 persoon

    1. Levensjutter Avatar
      Levensjutter

      Ja, hun energie is er nog wel, maar zelf zijn ze er niet. Ik zou het geloof ik niet snel weer doen: op het huis passen van iemand. Ik ben té gevoelig voor die energieën.

      Like