Over geduld en de juiste focus

Van de buren niets dan geruststellende berichten dat alles in orde is in Kobberø. Ons ruim 200 jaar oude gele huisje heeft storm en slagregens wederom doorstaan. Tussen al dat natuurgeweld door heeft zuiderbuurman weer een vracht snoeisel in onze voortuin gedropt.

takken voor het huis
Takkenriltakken!

‘Werk aan de winkel als jullie terugkomen’, laten zowel de ooster- als de westerbuur weten. Intussen genieten wij van zon, af en toe een wolk en vooral amper wind, en hopen we dat ons bondehus ook de nieuwe storm van komende zondag weer overleeft.

ondergelopen weiland na veel regen
Op veel weilanden rond het Gele Huis vormen zich weer vijvers als gevolg van de vele regen…

Het is heerlijk wandelen op dit schiereiland, dat begroeid is met vooral dennen, sparren, jeneverbessen, berken, beuken en eiken. Kaarsrechte stammen die tot in de hemel lijken te reiken worden afgewisseld door lage, breed uitwaaierende struiken en kronkelige takken. Tussen donkerbruine ruwe bast glinstert het gladde zilver van de berken. We zien oud bruin beukenblad en fris nieuw naaldgroen. De bodem is al net zo gevarieerd: zowel rots en grote keien als dikke lagen zacht verend mos in alle kleurnuances groen.

Lövö, Kalmarsund
Afwisselend landschap
birch trees, Jacob Berghoef Fine Art
Berken zoals Jacob ze fotografeert. Klik op de foto voor meer 🙂
Lövö, Tokö, Kalmarsund
Een golvend mostapijt

En overal tussendoor piept het blauw van de Kalmarsund: de zeestraat tussen de oostkust en het langgerekte eiland Öland, gelardeerd met goudgele riethalmen op de ontelbare kleine eilandjes voor de kust. Dat we ineens op een bootje stuiten in het bos is hier dus niet vreemd: het water is overal dichtbij.

Lövö, Tokö
Achter de bomen altijd het blauw van het water en het geel van het riet
Lövö, Kalmarsund
Waar je ook kijkt… we komen ogen tekort
Tokö
Zonbeschenen rietkragen
Tokö
In dit bos is vaarwater altijd dichtbij

We komen ogen, en ook oren, te kort. Tijdens onze wandeling worden we regelmatig begeleid door het ‘kroe kroe’-geroep van een paartje kraanvogels. Ze zijn ook bij ons thuis, in de Agger Tange, te vinden, maar niet eerder hebben we deze sierlijke vogels zo luid en duidelijk gehoord én gezien (tekst gaat door onder dit filmpje).

In verschillende culturen staat de kraanvogel bekend als geluksbrenger en symbool voor een lang leven. Kraanvogelmannetjes en -vrouwtjes zijn elkaar levenslang trouw; daarom staan ze ook symbool voor huwelijksgeluk.

Daarnaast is dit een vogel van het water. Het element water staat voor vrouwelijkheid en emoties, en de kraanvogel kan je als krachtdier helpen je eigen vrouwelijke energie beter uit te drukken.

Als trekvogel staat de kraanvogel ook symbool voor de lente, een periode waarin de donkere, koude tijd van het jaar wordt afgesloten en we overgaan naar licht en vrolijkheid.

Hij kan je leren dat je je plannen moet uitvoeren wanneer de tijd er rijp voor is: sommige plannen kun je beter uitstellen; dan zul je net als de kraanvogel geduld moeten oefenen.

Ondertussen leert deze vogel je hoe je je creatieve bronnen levendig kunt houden en eruit kunt blijven putten – door voor de juiste focus in je leven te kiezen, zoals hij staand in het water (de bron) focust op zijn voedsel. (Bron: Happinez – symboliek kraanvogel)

25 gedachtes over “Over geduld en de juiste focus

 1. Het lijkt me daar heerlijk vertoeven.
  Mooi de kraanvogel en zijn geluid. Zo ook de kraanvogel en zijn symboliek. Hij is mij altijd bijgebleven na het lezen van een boek in mijn kinderjaren. ‘Sadako wil leven.’ Over een meisje dat tien jaar na de atoombom op Hiroshima leukemie kreeg door de straling. Op haar ziekbed vouwt ze duizenden kraanvogels van papier, hopend op genezing. Helaas eindigt het niet goed.

  Geliked door 1 persoon

   1. Echt? Net als in het boek… wat mooi omabaard. Het mooiste geschenk is dat jouw vriendin genezen is.
    Ik zou er 3000 moeten vouwen… voor een zus en twee broers. Ik hoop dat het voor alledrie goed mag komen/blijven/worden…

    Like

 2. Wat een prachtig filmpje!
  Wij hebben de kraanvogels hier nog niet zien overtrekken, waarschijnlijk staat de wind niet gunstig.
  Je ziet ze hier voornamelijk als er een oostenwind staat.

  Volgens mij kun je het kopje “Fra der gule hus” tijdelijk vervangen voor “Fran det Svenska huset”.

  Geliked door 1 persoon

  1. In het Fochteloërveen schijnen ze vaak te vertoeven, las ik. Hopelijk zie en hoor je ze binnenkort! Enne…. fran det Svenska huset, hm… als ik daar aan begin, wil ik hier misschien niet meer weg… 😉

   Like

  1. Het is een bijzonder geluid ja. Toch net even wat meer ‘eigen’ dan overvliegende eenden, ganzen of zwanen. Ik ken het Esmeer niet, maar als ik jouw foto’s zie, woon jij (ook) in een zeer inspirerende en helende omgeving…

   Geliked door 1 persoon

   1. Gelukkig wel, ik voel het ook als rijkdom en dankbaarheid om redelijk dicht bij huis de natuur in te kunnen trekken met Boaz. Het Esmeer ligt tegen de rand van het Fochterloërveen, het is mijn lievelingsplek om te wandelen. Weinig mensen, een weldadige rust en stilte en op mooie dagen met een appel en boterham aan de rand van het meer gewoon maar een poos zitten te zitten… dat is echt helend… Xx

    Geliked door 1 persoon

    1. Dat klinkt heerlijk! Dan ben je inderdaad een rijk mens – samen met Boaz. Ik heb laatst even wat teruggebladerd in je blog. Ik wens je de komende dagen veel van dit soort momenten zoals je hierboven beschrijft toe 💕

     Like

 3. hééél lang geleden maakte ik een paar keer 3 weekse kayaktochten door de Zweedse scherenkust aan de oostkant. Begonnen op Lövö naar het noorden tot Norrköping. Misschien ben ik op die landschappen ingeprint maar ik heb nog altijd heimwee naar die kust. Fijn dat jullie er zo van kunnen genieten!

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat lijkt me ook een bijzondere belevenis: deze kust per kano ontdekken! Kan me heel goed voorstellen dat je heimwee naar deze plek hebt. Dat heb ik (nu we weer thuis aan de Deense westkust zijn) ook wel een beetje… 😉

   Like

 4. Wat een mooie foto’s! Jacob, kun je jouw site ook volgen? Kon ik niet vinden die knop maar dat ligt misschien aan mij… Ik heb dat gedeelte over het kraanvogelweetje gekopieerd en doorgestuurd aan een vriendin van mij die gek is van kraanvogels. Zodra ze hier overkomen op de heen -en terugweg moet ik haar dat altijd laten weten. Het blijft ook heel bijzonder. Mooi geluid hè…
  En via deze weg: heel veel sterkte voor Matroos Beek…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.