Over fietsen, een couveuse en gamle rammer

Vandaag voor het eerst weer eens op de fiets gezeten, na een hele winter ‘stil gezeten’ te hebben. Zonnetje, 7 graden, een oostnoordoostenwind van 23 km per uur (gevoelstemperatuur 3), glooiend terrein… dat viel vies tegen!

Het was een testrit. Voor volgende week. Jacob is dan 70 km noordelijker gastheer in de galerie waar hij exposeert. Ik word zoals elke zaterdag in de winkel in Agger verwacht, en dat is slechts 10 km. Het stond dus buiten kijf wie de auto meekrijgt, en wie mag fietsen 🙂

We hebben het druk gehad – vandaar even de stilte. Het weer ‘landen’ na een heerlijk verblijf in Zweden kostte even tijd. Daarna werd het ineens voorjaar, konden we in ons T-shirt in de tuin werken, kochten we veel plantjes en werd het daarna weer muts- en handschoenenweer… Twee inmiddels toch wat zielige vlinderstruiken brengen de koude nachten nu door omhuld door een emmer en veel stro. De overige – veelal kruiden- planten, zijn zo te zien minder geschrokken van de lage temperaturen.

Kas met vouwpanelen dicht
De kweekkas van vouwpanelen (met de trotse maker) – dicht
Kas open
En de kas open (met de zojuist gekochte kruiden er tijdelijk in)

Jacob heeft een mooie kweekkas gemaakt van kunststof panelen die ik uit het stoffige archief van mijn laatste werkgever mocht meenemen. Helleborus orientalis-baby’s hebben de primeur in deze couveuse. De moederplant staat bij de schuur vreselijk in de weg (maar ze mag blijven staan, we houden van haar), en heeft zich omringd door een enorme schare nakomelingen. Ik kan er wel een handeltje in beginnen…

Afrikaantjes

In een vensterbank binnen komen de eerste voorgezaaide Afrikaantjes op. Die durfde ik niet buiten in de couveuse te zetten. Pas als ze wat groter zijn…

IMG_0782 Compost

Naast het huis staan twee Big Bags compost die nog richting tuin gekruid moeten worden.

IMG_0257 Janna

Van Janna, die dit blog trouw volgt, kreeg ik enige tijd geleden al een geweldige verrassing in de brievenbus: heel veel zaden van mooie bloemen. Ik ken ze lang niet allemaal, dus: opzoeken en erachter komen wanneer en hoe (binnen of buiten) te zaaien.

Deze diashow vereist JavaScript.

Heel voorzichtig komt er van alles in bloei en blad. De eerste bloesem was de krent, en nog even en de pruim bloeit ook. De bladknoppen van appels en bessen zijn nog teer – ik hoop maar dat het blijft bij nog een paar frisse nachten.

En dan stonden de afgelopen weken dus vooral in het teken van Jacobs eerste expositie in Denemarken. De vernissage is morgen, de expositie duurt de hele Paasvakantie – en dat is de komende week hier. We hebben foto’s uitgekozen, laten afdrukken en in allerlei genbrug winkels oude lijstjes (gamle rammer) gekocht waarin we Jacobs fine art photo’s gaan presenteren. Het is een best wel gedurfd statement.

Jacob Berghoef Fine Art
Dromerige groene velden in een vintage mosgroene lijst (‘Daydreaming Fields’)

Hiermee zeggen we twee dingen. We doen niet mee aan de wegwerpcultuur, maar koesteren hergebruik van vaak nog goede en mooie spullen. En: een lijst kiezen om een foto is al net zo persoonlijk als de keuze van het kunstwerk zelf, dus hiermee maken we het de koper ook wat makkelijker de door ons gekozen lijst in te wisselen voor een zelfgekozen naar eigen smaak. We zijn benieuwd… de eerste reacties zijn positief tot enthousiast 🙂

Jacob Berghoef Fine Art
Hier nog een detail van een oude lijst met daarin nieuwe kunst (‘Loneliness of the mind’)

 

23 gedachtes over “Over fietsen, een couveuse en gamle rammer

 1. Nu begrijp ik waarom het even duurde vooraleer ik nog iets bij je las, jullie zijn ijverige bijen!
  Ik zie dat de bloesems ook bij jullie prachtig bloeien, die couveuse is mooi en slim bedacht, het fietsen zal wel weer wennen, vraagt ook hier even tijd na de winterstop.
  Bij Jacobs mooie blog heb k gelezen over die lijsten, ik vind het alvast een heel fijn idee!
  Was het niet zo vreselijk ver, ik sprong eens binnen om de werken in het echt te bewonderen.

  Geliked door 2 people

  1. Kún jij dat, je zolang beheersen? Ik zou het niet kunnen hoor… 😉 Maar Afrikaantjes zijn oranje-gele vies ruikende bloemen (vind ik), die echter van groot nut zijn in een moestuin. Daar bestrijden ze diverse plagen… Latijnse naam: Tagetes. De Spanjaarden voerden deze plant in vanuit Mexico. En vraag me dan niet waarom ze Afrikaantjes worden genoemd, en geen Mexicaantjes…. :O

   Like

 2. Hier was het ook een paar dagen en nachten koud met vorst. Er zullen van de fruitbomen vast niet veel terecht komen helaas. Mooie broeikas. En het hergebruik helemaal super. De foto is prachtig! Veel succes!

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.