Donkere wolken van verwarring

There is bound to be turbulence

in the clouds of confusion

before one can view

the friendly skies,

and an illuminated landing strip – T.F. Hodge

Mijn hoofd vult zich met een angstaanjagende leegte. Op de achtergrond dringen het geruis van de snelweg, het geritsel van de wind in de boomtoppen en het vogelgetjilp mijn eeuwige tinnitus-piep naar de achtergrond. Was het zo kort geleden nog één kakofonie aan gedachten en emoties, ineens is alles weg.

Het bezoek aan NL brengt me, net als eerder ons verblijf in Zweden, danig uit mijn evenwicht. Zolang ik thuis ben kan ik over het algemeen omgaan met de consequenties van de keuzes die we gemaakt hebben. Zo gauw we de onstuimige westkust verlaten, spoelen de emoties als huizenhoge golven over mij heen en ontstaat er een storm aan donkere gedachten in mijn hoofd.

Het gebrek aan comfort, in de meest brede zin van het woord, wordt voelbaar. Dat varieert van het comfort van je goed kunnen uitdrukken in je moederspraak tot de weldadige warmte van een bad. En van alles daar tussenin. Het besef nergens geworteld te zijn, – ooit en – nog niet, maakt me verdrietig.

Het gevoel van de luxe van schuldenvrij te zijn ben ik compleet kwijt. Van het geluk in een huisje-bijna-aan-zee te wonen met uitzicht op de oneindige horizon. Van het niet meer elke dag tussen 9 en 5 naar een baas ‘moeten’, maar vrijwillig werken. Ik snap dat mensen soms een wenkbrauw optrekken als wij vertellen dat wij voor een ‘eenvoudig’ leven hebben gekozen. Eenvoudig? Voor de meeste mensen is bovenstaande een onbereikbare luxe. En ik loop te grienen?

Het vakantiehuisje waar we nu voor de derde keer zijn, voelt als thuis. Maar IS het niet. Thuis is waar het moeilijk is. Waar we Deens en de Denen te proberen te begrijpen. Waar we weer bij 0 beginnen. Waar we op elke vraag een eerlijk antwoord willen geven, congruent met onze keuzes – en dat is soms lastiger dan verwacht.

Vooralsnog zie ik de hierboven aangehaalde ‘friendly skies’ nog niet, laat staan ‘an illuminated landing strip’, maar de ergste turbulentie is voorbij. De wolken van verwarring lossen langzaam op.

De zandverstuiving bij Herperduin

44 gedachtes over “Donkere wolken van verwarring

 1. Zijn een vorm van heimwee en verwarring niet een logisch gevolg van jullie keuze? Ik denk dat ‘aarding’ tijd vraagt, veel tijd.
  En een bezoek aan Nederland zal het er niet gemakkelijker op maken.
  Maar het komt wel goed, laat de zon heel langzaam de donkere wolken verdrijven en geniet van jullie droom.
  Prachtige foto trouwens!

  Geliked door 2 people

  1. Dankjewel! (Voor je woorden en je compliment ☺️) Je hebt gelijk (natuurlijk), aarden vraagt tijd – en geduld is niet mijn beste eigenschap 😬 Het gaat zeker goed komen, daar heb ik ook alle vertrouwen in, maar soms…. (moet ik even wat anders kwijt dan alleen maar opgewekte verhalen 😉 en ik ervaar nu dat het heel fijn is dat er hier mensen dan even ‘luisteren’)

   Geliked door 1 persoon

 2. De Amerikaanse psycholoog Clive Hazell benoemd dit verschijnsel, een leegte ervaren na een turbulente periode waarin je jezelf voorbij loopt.
  Je moet in elk geval niet vluchten voor het gevoel. Hij ziet leegte juist als een teken van emotionele en persoonlijke groei. Het is een tussenfase, zegt hij, wanneer onze oude antwoorden niet meer werken en nieuwe antwoorden in ontwikkeling zijn, en onze wereld even op zijn kop staat. Wie de leegte weet te doorstaan en er niet van wegloopt, bereikt uiteindelijk de overkant – met nieuwe interpretaties van ervaringen en een groter vermogen om betekenis aan zijn leven te geven.

  Wees lief voor jezelf, heb geduld, je bent op de goede weg!

  Geliked door 7 people

    1. Fijn om te horen Janna, dankjewel.
     Overigens doelde ik niet specifiek op waar Anuscka over schrijft, meer in zijn algemeenheid over je hoofd leeg kunnen maken en genieten van ruimte, rust en stilte. De bewust gekozen en opgeroepen leegte.

     Geliked door 3 people

  1. Dank voor je woorden, Janna (of voor het delen van de woorden van Hazell – ik ken hem en zijn werk niet, maar je maakt me opnieuw nieuwsgierig 😉) Mooi: dat oude antwoorden niet meer werken en nieuwe antwoorden in ontwikkeling zijn… dat is wel zo’n beetje de kern van de periode die ik nu ervaar. Ik vlucht er niet voor hoor – ik ga er dwars doorheen. Da’s voor mij de enige manier. En ik ben blij dat jij het namens Hazell zo verwoordt. ‘Een groter vermogen om betekenis aan zijn leven te geven’. Slik. Daar ga ik voor hoor, door storm en stilte…. 😉😘

   Geliked door 1 persoon

   1. Ik moet je bekennen dat ik niet wist van het bestaan van deze positieve leegte. Of zoals Jaap zegt – de zelfgekozen leegte.
    Ik wist alleen van de leegte bij cliënten met een misbruikverleden /borderline. Die leegte is niet zelf gekozen en ook zeker niet positief.

    Geliked door 1 persoon

  1. Net als het weer trekken die buien bij mij altijd wel over, de ene keer wat sneller dan de andere keer. ‘Terug’ is niet onze eerste optie als het helemaal niet meer gaat, maar linksaf of rechtsaf in plaats van rechtdoor kan altijd. Het komt goed hoor!

   Geliked door 1 persoon

 3. Denk dat het heel goed is dat je het zo goed kunt ‘analyseren’. Je beschrijft wat er gebeurt en wanneer en waarom. Dat inzicht is al heel waardevol. Het leven is niet altijd zonnig. En ja, je hebt een zekere luxe. Maar dat betekent niet dat je andere dingen kunt missen. En als je nagaat wat je de laatste jaren hebt gedaan is het ook niet raar dat er voor die “reset” wel even tijd nodig heeft.
  Maar nog even dit. Zullen we weer een keertje bellen? Een aantal dingen herken ik ook die ik lees….
  Kijk maar of je daar voor voelt.
  XXX

  Geliked door 2 people

 4. Wat helder omschreven, en zo voelbaar… Gisteravond zag ik op tv een Cubaan die in Nederland woont, hij omschreef het als volgt: In Nederland ben ik de Cubaan, in Cuba ben ik de toerist. Ik dacht meteen aan jou hierbij. Hoop dat de tijd het gevoel anders maakt voor je.

  Geliked door 2 people

  1. Dat is ook heel raak ja, wat die Cubaan ervaart en omschrijft! Zo voelt het voor mij soms ook… maar dat is (voor mij, voor ons) ook het gevolg van een bewuste keuze: wij gaan niet proberen ons ‘Deen’ te voelen of Deens te worden. Onze manier van leven staat best wel haaks op de gemiddelde manier van leven van de bewoners hier. Dat maakt het lastiger om te blenden zeg maar – wat de gemiddelde Deen wèl zou doen in onze omstandigheden, en wij dus niet… Maar we ervaren inmiddels ook al wel dat we juist hierdoor bepaalde mensen ‘aantrekken’, en anderen niet. En da’s op zich mooi. Met gelijkgestemde zielen communiceert het waar ook ter wereld lekkerder 😉 (en als ik zo nog even doorschrijf, haal ik zelf mijn hele blog onderuit, ha! Dank voor je reactie, dus – overigens ook door de andere reacties is dat gevoel al aardig aan het veranderen nu 😉😘)

   Geliked door 1 persoon

 5. Wat een wonderschone post, zo eerlijk… En ik weet niet of jij daar gevoelig voor bent, maar een van mn zussen vertelde me dat er 2 dagen waren afgelopen week waarop de energie nogal heftig was, ‘kosmische onrust’ zeg maar. Het versterkt al aanwezige emoties. Ik merkte het in ieder geval wel.

  Kærlig hils, Elke

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  >

  Geliked door 2 people

  1. Ha Elke, klopt! Ik las het ook, en dacht toen ook wel: aaahhhhhh! Vandaar! (Was ik nu thuis geweest, dan had ik nu naar noorderlicht staan te zoeken, vanwege die kosmische onrust 😉) Maar: fijn dat je het ‘eerlijk’ ook benoemt. Dat was inderdaad ook wel een van de redenen dat ik dit nu eens gepost heb. Om niet alleen maar juichende, mooie verhalen te schrijven hier, want zo zit het leven gewoon niet in elkaar. En om jou ook vast te waarschuwen voor wat er kan gebeuren als….. 😉😘 (maar jou lezende – als het zover is, komt het met jou/jullie dan ook gewoon goed, geen twijfel aan!)

   Geliked door 1 persoon

 6. Fijn om je ervaringen te lezen,dat geeft steun! Elke keer als we in Nl zijn geweest of ergens anders en we rijden de grens van ons huidige woonland over ,dan krijg ik het benauwd. Waarschijnlijk omdat het dan zo helder is dat ik me hier heb ‘vastgelegd’ en daarbij ook nog niet geworteld ben(heb ik overigens ook maar 1x gevoeld op een bepaalde plek waar ik in Nl woonde). En dan mis ik het makkelijke effe bakkie doen bij iemand,lekker Nlds lullen en op de fiets springen naar een dorp, etcetera. Maar de laatste tijd,zodra ik ons weggetje naar huis rij,voel ik het steeds meer als thuis en dat heeft een tijdje geduurd.Nu ga ik er niet van uit dat ik hier ooit zó zal aarden dan bijvoorbeeld dichbij Nl maar oké,dan zie ik het maar zo:dit is een prachtige ervaring, vooral ook om erachter te komen waar je je echt mee verbonden voelt en wat belangrijk is voor je. Dus,ik laat het maar flowen en kabbelen en ik geniet van de dingen die we hier wél makkelijk kunnen doen en ervaren. Sterkte gewenst tijdens jouw lastige momenten!

  Geliked door 2 people

  1. Dank je Martine! En ook fijn dat mijn mindere momenten jou ook tot steun zijn (en daar is het met bloggen toch ook wel een beetje om te doen: zielsverwanten vinden en inspiratie of steun voor elkaar kunnen zijn). Hoe lang ben jij nu uit NL weg?
   Maar inderdaad: het even makkelijk bij elkaar koffiekletsen enzo, dat is misschien wel iets typisch Nederlands. In DK doe je dat in ieder geval niet spontaan; je maakt er een formele afspraak voor.
   En door het weg zijn van veel wat (ooit) comfortabel voor je was, kom je er inderdaad (beter?) achter wat nu belangrijk voor je is. Dat is niet altijd even makkelijk, maar wel leerzaam 😉 Ik flow en kabbel lekker met je mee!

   Like

 7. Prachtig blog-stukje, mooie conversaties eronder.
  Als klein meisje voelde ik me al meer een wereldburger, dan een Nederlander. Door de turbulente ervaringen tot nu, ben ik gaan beseffen dat niet de letterlijk plek mij het gevoel van thuis geeft, maar de man in mijn leven. Waar hij is, daar voel ik me thuis.
  Familie, vrienden, dorpen, landen kan ik opzoeken. Het thuis gevoel kan ik overal creëren.
  Wie weet waar ik over een jaar ben…zelfs in 24 uur kan er zoveel veranderen. En verandering brengt groei en nieuwe inzichten. Go with the flow, lieve Anushka en ervaar elk moment zoals het komt… de antwoorden komen vanzelf wel 😉
  Hele dikke knuffel!

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank voor de knuffel en de wijze woorden lieve Patty! Mooi zoals jij dat ervaart: thuis is, waar jouw man is… Dat is hier zeker ook wel het geval, maar nooit zo beseft/ bij stilgestaan. Nu wel. Dank voor dit inzicht dus 😉 En wat jij schrijft over wereldburger zijn doet me denken aan wat ik jarenlang aan elk begin van een nieuw (basis)schooljaar op mijn schriften zetten: mijn naam, adres, woonplaats, provincie, Nederland, Europa, Wereld, Heelal…. En dan dacht ik er vaak nog bij: maar waar is dat heelal dan onderdeel van? Dus volgens mij ben ik een soort Jedi-avant-la-lettre (StarWars fan) 😬😀

   Geliked door 1 persoon

   1. Graag gedaan. Ik denk dat het ook zo gegroeid is, doordat ik al vaak verhuisd ben. Dertien keer, heb ik zojuist geteld. Vier keer meer als ik in mijn hoofd had. En ik voorzie nog minimaal 1 verhuizing in het verschiet.
    Behalve Jarno en nu dus onze hond Joy, ben ik ook wel gehecht aan een aantal spullen. Die gaan dan ook altijd mee. Een paar vrienden zijn ‘steady’, ongeacht waar zij of ik me begeven. Al het andere (mensen, spullen) is bonus en prachtige leerzame ervaringen 🙂
    Hahaha…ik ben meer een Trekkie, haha

    Geliked door 1 persoon

  1. Dank lieve Marije! Ja, als home is where the heart is… dan maakt de plek niet uit, het gezelschap wel 😉 We zijn inmiddels weer lekker knus in ons eigen gele huis, na een mooie rit. Zo bijzonder even bij jou gestopt te zijn! Dikke knuffel terug! 😘

   Like

 8. Dank Anouschka voor je antwoord (soms duurt het even voordat ik het blogje met reacties weer gevonden heb) Inderdaad geeft dat steun om jouw ervaringen te lezen. Dan denk ik bij mezelf,oké…dus zo vreemd is het dus ook niet als ik me zo voel!
  Ik ben nu precies 5 jaar weg uit NL maar het voelt alsof het korter is!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.