De eindjes aan elkaar – deel 1

Het kost me moeite de eindjes aan elkaar te knopen. Ik had ook niet verwacht dat ik dit zelf nog zou moeten doen. Mijn plan loopt in de soep. Niks even snel de scheringstroken voor mijn eerste voddenkleed opzetten. Het bolletje witte katoenstroken bestaat uit allemaal losse stroken. Gggrrr. Eerst knopen dus, en daar zijn mijn handen het niet mee eens.

Dit bolletje kocht ik in Zweden, om een vliegende start te kunnen maken. Daar is voddenkleden weven een soort nationale winterhobby, soms tot ware kunst verheven. Het voddenweefwerk van Mirjam – onze gastvrouw in Zweden – bracht me op een idee.

Bij het maken van kleding door mijn collega’s van Design Agger blijven er veel stukken stof over. Hergebruik en niets verspillen zijn belangrijke waarden van ‘ons’ merk. Als ik nou eens van al die restjes voddenkleedjes zou gaan maken? De collega’s vinden het een geweldig idee.

In Zweden stropen we dus ook de tweedehands winkeltjes af. Op zoek naar lappen stof voor een paar kronen, om repen van te scheuren, zodat ik een beginvoorraad heb. Het duurt even eer ik door heb dat in elk winkeltje óók kant-en-klaar gescheurde repen op een bolletje te koop zijn. Handig!

Inmiddels vullen de collega’s mijn voorraad flink aan, en verdeel ik mijn tijd in de winkel tussen de klanten en de manden met reststofjes. Ik haal eruit wat van mijn gading is, knip, scheur en sorteer op kleur in mijn eigen mandjes.

Het afgelopen weekeinde – een regenachtige dag, dus weinig klanten in de winkel – leefde ik me uit op een dekbedovertrek. Als ik het uurloon wat ik ooit als journalist verdiende terug zou willen zien in een kleedje, dan worden ze onbetaalbaar… lieve help, wat een werk. En dat was nog maar een éénpersoons.

kludetæppe, voddenkleed
Eén eenpersoons dekbedovertrek in de vorm van bolletjes katoenstroken, wél meteen aan elkaar geknoopt

Maar nee, het gaat hier natuurlijk helemaal niet om het verdienmodel, maar om de voldoening iets te creëren uit ‘afval’. Om het creëren van bewustwording, straks, als er een kleed af is, handgemaakt, lokaal en met liefde geproduceerd uit afvalmaterialen 🙂 Als ik de materiaalkosten eruit haal, en wellicht ook nog een paar kronen kan verdienen, is dat mooi meegenomen.

kludetæppe, voddenkleed
De schering voor mijn eerste voddenkleed. Alle losse eindjes moeten eerst aan elkaar geknoopt…

13 gedachtes over “De eindjes aan elkaar – deel 1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.