Wroegingsgenoegen

Het is de langste dag van het jaar. De zomer moet nog beginnen. Maar we hebben nu al genoeg kuubs hout in hokken, zakken en dozen om een lange winter mee door te kunnen komen. Mooi droog voornamelijk beuken- en essenhout. We kunnen niet wachten tot de kachel weer aan mag 😬

img_1449img_1450img_1451img_1452

 

 

 

 

 

 

 

 

Het is ons grootste guilty pleasure ofwel in goed Nederlands wroegingsgenoegen: het stoken op hout. Niets voelt behaaglijker dan de stralingswarmte van een houtkachel. Niet is hyggeliger dan een klein vuurtje in je huis. Niets geeft de energie en plezier die je erin hebt gestopt tijdens het zagen, hakken en opstapelen dubbel en dwars terug. Maar hoe verantwoord is het nog?

Er komt voorlopig nog geen algeheel stookverbod, de regels worden ‘slechts’ strenger. Ik lees dat het KNMI en het RIVM bezig zijn met het ‘vormgeven van een stookalert’. Hier in DK gaan steeds meer gemeenten over op een nachtstookverbod. Veel mensen proppen voordat ze naar bed gaan de kachel vol, zetten de zuurstoftoevoer op een minimaal kiertje, zodat het de volgende ochtend nog gloeit. Dat veroorzaakt echter heel veel rook.

‘Zo… hoeveel heb je daarvoor betaald?’, vraagt de zuiderbuurman in het voorbijgaan, terwijl wij met zweet op voorhoofd en rug bezig zijn de bestelde stukken beuk vanuit de berm op te ruimen. ‘Ik krijg hout voor niks! Als de Kobberøgård (de boerderij waarnaar onze straat is vernoemd) wordt gesloopt, mag ik al het hout hebben! Voor niks! Willen jullie ook wat? Voor de dubbele prijs dan wel hè?’

Bovenstaand zegt veel over de manier van leven hier. A. Ben je buiten aan het werk, en komt een buur langs, dan maak je even een praatje. B. Als het kan met wat grappen en grollen. C. Als iemand iets gratis krijgt, wordt tijdens zo’n praatje altijd wel gevraagd of je wellicht ook wat wil hebben. D. Alles wat kan branden, gaat de kachel in – ook geverfd, geïmpregneerd of anderszins bewerkt hout.

Zolang we hier al komen, proberen we zo schoon mogelijk te stoken. En dat is geen afvalhout dus. Ook geen gejut hout uit zee of vochtig hout. Er komt zelden rook uit onze schoorsteen, en in de tijd dat we veel gesnoeid rozenhout stookten, rook je slechts rozen… Een half uur voordat we naar bed gaan poken we de kachel nog even flink op, zodat er de volgende ochtend slechts as over is. Voor de liefhebber van cijfertjes: per kilo gestookt hout houden wij 18 gram as = 1,8% over. Volgens mij is dat geen getal om wroeging over te hebben, maar toch…

Zoals de trouwe lezer hier weet, proberen wij met zorg om te gaan met de enige planeet die we hebben. Is onze hele emigratie hierheen, en onze ‘nieuwe’ manier van leven, ingegeven door diezelfde zorg. Niet méér gebruiken dan nodig is, of dat nu gaat om kleding, voedsel, woonruimte of energie. Tevreden zijn met wat een ander wellicht een saai leven zou noemen.

windturbine
Hoe ‘schoon’ is een windturbine?

We voorzien dat op enige termijn ons kacheltje er aan zal moeten geloven. Of we ruilen hem in voor een nieuwer exemplaar met een hoger rendement en krijgen voor ons oude Morsø’tje nog een schrootpremie – de overheid wil namelijk niet dat oude kachels massaal op de tweedehandsmarkt worden gedumpt. Of het wordt iets elektrisch, waarbij ons energiebedrijf dan wel 100% van windturbines moet leveren. Maar ja: hoe ‘schoon’ komt zo’n ding tot stand? Lees daarover onder meer DIT en DIT. Is bomen stoken (en een nieuwe planten voor elke boom die je kapt) dan wellicht toch zo gek nog niet?

Wij vinden het soms best wel lastig ‘goed’ bezig te zijn. Wat is op milieugebied jouw grootste wroegingsgenoegen?

 

22 reacties op “Wroegingsgenoegen”

  1. Eilish Avatar
    Eilish

    Te lang douchen is mijn guilty pleasure. En stiekem mis ik de open haard die we vroeger thuis hadden. Zo in de winter met een boek daarvoor zitten, af en toe in de vlammen staren,… Zaaaalig!
    Ik probeer heel hard mijn best te doen op eco-vlak, maar je moet constant nadenken bij veel dingen die vroeger gewoon waren. Ik zie bvb.tegenwoordig enkel verpakking en afval als ik in de supermarkt loop.

    Geliked door 1 persoon

    1. Fra det gule hus Avatar
      Fra det gule hus

      Haha, dat herken ik! Zo moeilijk om in een supermarkt iets niet verpakt te kopen… en douchen: ja, dat kan inderdaad heel fijn zijn om lang onder de stralen te blijven staan. In NL hadden we een bad – dat hebben we ingeruild voor de kachel, zeg maar 😬 Douchen doen we hier vrij weinig; over het algemeen was ik me met een washandje aan de wastafel… tenzij het heel erg zweetweer is, dan vind ik douchen fijner. Maar dan probeer ik het kort te houden… 😉 (lukt ook niet altijd)

      Like

  2. Matroos Beek Avatar
    Matroos Beek

    Ook wij hebben een houtkachel, maar we stoken ook enkel met hardhout zonder verf en zo. We hebben een pelletkachel bijgeplaatst. Die brandt in de winter meer, maar als het diep vriest, gaat de houtkachel weer aan. De pelletkachel kan die stralingswarmte niet evenaren. Als we niet meer mogen stoken met hout, dan zij het zo, we zijn erop voorbereid, maar zolang het nog kan, warmen we ons des winters af en toe aan de heerlijke warmte van de houtkachel.

    Geliked door 1 persoon

    1. Fra det gule hus Avatar
      Fra det gule hus

      Groot gelijk! Doen wij ook nog wel een paar jaar. En ondertussen de ogen en oren openhouden voor goede alternatieven. Een pelletkachel is dat voor ons niet. Men is hier nogal wild van warmtepompen, maar altijd zo’n wind aan je hoofd (in het geval van een lucht-lucht-pomp) zien wij helemaal niet zitten… 😱

      Geliked door 1 persoon

      1. Matroos Beek Avatar
        Matroos Beek

        We hebben een pelletkachel die niet blaast!

        Like

        1. Fra det gule hus Avatar
          Fra det gule hus

          Nee, dat doen volgens mij alleen die lucht-lucht-warmtepompen. Maar een pelletkachel past volgens mij niet in ons kleine huisje….

          Geliked door 1 persoon

  3. Oudmaarnietversleten Avatar
    Oudmaarnietversleten

    Wel vreemd dat ze stoken met hout belastend vinden als je goed hout stookt komt er weinig van in het milieu. Onze zoon heeft net een kachel met subsidie laten plaatsen die vul je 1 x per dag.

    Geliked door 1 persoon

    1. Fra det gule hus Avatar
      Fra det gule hus

      Je slaat de spijker op z’n kop! Als je goed stookt valt de milieubelasting mee – maar helaas doet niet iedereen dat. Waren ‘allesbranders’ ook niet erg populair een tijd geleden? Dat doen nog steeds veel mensen: van alles in de kachel gooien, en dát is niet handig natuurlijk.
      Heeft je zoon een pelletkachel misschien?

      Like

      1. Oudmaarnietversleten Avatar
        Oudmaarnietversleten

        Nee het is geen palletkachel maar een kachel die water verwarmt en door het huis verplaatst. De kachel zelf staat in de garage en het watervat in de bijkeuken. Het heeft een héél hoge pijp. Voor ons was het ook helemaal nieuw.

        Geliked door 1 persoon

        1. Fra det gule hus Avatar
          Fra det gule hus

          Dat klinkt bijzonder!

          Like

  4. Raam Open Avatar
    Raam Open

    Waarschijnlijk zal ik nooit meer goed kunnen maken wat ik alleen al met vijf lange vliegreizen naar Australië, Nieuw-Zeeland en Polynesië (meestal in combinatie) heb aangericht, inclusief een rond-de-wereldreis. Maar dat waren ter plaatse wel vormen van slow travel (minimaal drie maanden tot anderhalf jaar weg).
    Hier zal ik de rest van mijn leven op kunnen teren qua ervaringen, inzichten in andere culturen en ja, de wetenschap van wat wij op de wereld aanrichten.

    Like

    1. Fra det gule hus Avatar
      Fra det gule hus

      Dat slow travelling ter plekke maakt een hoop goed hoor, vind ik, en de wijsheid die het je heeft opgeleverd 😉 Maar hier noem je wat zeg… als kind vloog ik elk jaar met mijn ouders naar de Costa del Sol 🤭 Dát maak ik nooit meer goed, ook al vliegen we inmiddels al jaren niet meer (uit principe).

      Like

  5. Rianne Avatar
    Rianne

    Te lang douchen. Niet elke dag…maar soms… Zo lekker.
    En er zullen nog wel meer dingen zijn. Zoals mijn auto. Geen echt kleine stukjes, en meestal wel met een reden, maar toch. Een deel zou door fietskilometers vervangen kunnen worden.

    Geliked door 1 persoon

    1. Fra det gule hus Avatar
      Fra det gule hus

      Ha, nog een langdoucher! Ja, het IS soms heel lekker! En onze auto is hier ook wel een dingetje hoor: die stond in de stad in NL vrijwel stil, maar hier doen we vrijwel niets op de fiets… dus dat is voor ons ook nog wel een aandachtspuntje…

      Like

      1. Rianne Avatar
        Rianne

        Van vorig jaar dik 22.000 km naar nu iets van 5.000. Maar goed, dat komt ook omdat ik niet 4 x per week naar mijn werk hoef.

        Geliked door 1 persoon

        1. Fra det gule hus Avatar
          Fra det gule hus

          Ja, woonwerkverkeer hakt er over het algemeen nogal in. Hier is ‘even de fiets pakken’ nog wel een drempeldingetje hoor

          Like

          1. Rianne Avatar
            Rianne

            Hier ook.En ik woon gewoon in een stad met alles op fietsafstand. Alleen dat ding uit de schuur halen.. En mijn voorlamp is kapot.. En… De smoes loopt er vanaf.

            Geliked door 1 persoon

            1. Fra det gule hus Avatar
              Fra det gule hus

              😀 (om diezelfde reden zijn wij nu een apart fietshok aan het bouwen. Volgt nog in een blogje-nieuwe-stijl 😉 )

              Geliked door 1 persoon

  6. Anne Stekhoven Avatar
    Anne Stekhoven

    Dat ik nu toch rijles heb en straks meedoe aan het geraas op de wegen zeer nabij. Ik hou mezelf maar voor dat ik ook 30 jaar geleden dat rijbewijs had kunnen halen en dat ik dus lang niet heb mee geraasd. Dat scheelt een boel!

    Geliked door 1 persoon

    1. Fra det gule hus Avatar
      Fra det gule hus

      Je hebt een heel goede reden nu, en zolang je bewust keuzes maakt mopper ik niet… 😉

      Like

  7. Ingrid Kretzer Avatar
    Ingrid Kretzer

    Ja, heerlijk, stoken! Met een glaasje thee of wijn aan de kachel zodra het koud begint te worden! En zodra het weer beter begint te worden buiten genieten van een vuurtje in de vuurkorf en eten van de bbq… Tja…

    Geliked door 1 persoon

    1. Fra det gule hus Avatar
      Fra det gule hus

      Jaaaaa, heel herkenbaar hoor! Ook dat wijntje, uit de tijd dat we dat nog dronken. Heerlijk!

      Geliked door 1 persoon