Blogje om #8

Het is grijs. Lichtgrijs en donkergrijs. Groengrijs, blauwgrijs, bruingrijs. En wit. Het schuim op zee is niet te zien, in de fjord af en toe wel. Miezer wordt afgewisseld door mist en buien. De stevige westenwind doet het goudgele graan op de heuvels golven. Ik hou van dit weer. Van deze kleuren. In september, of oktober. Maar niet in juli…

Agger Tange, Krik Vig, Vesterhavet

De eerste zomervakantieweek in Denemarken begint woest, grauw en nat. De natuur heeft het nodig, en ach: wat geeft het dat ook wij nat worden? De zoute zeewind vermengt zich met zoete regen op mijn lippen. De natte aarde geurt kruidig. Ik loop het ‘blokje om’ met Odin mindful. Vandaag las ik een (oud) artikel over een onderzoek waaruit blijkt dat ‘we’ 47% van onze wakkere tijd bezig zijn met denken aan van alles, behalve aan datgene waar we mee bezig zijn. En dat deze manier van je gedachten de vrije loop laten ‘ons’ niet gelukkiger maakt.

Veel filosofische en religieuze stromingen weten al veel langer dat ‘in het hier en nu zijn’ wèl geluk kan brengen. Ik ben het er, uit ervaring, hartgrondig mee eens. Met aandacht en bewust in de regen wandelen is heerlijk. Zelfs strijken – wat ik vroeger de verschrikkelijkste klus in huis vond – werd een heerlijk meditatieve bezigheid toen ik dit met aandacht ging doen.

Maar dagdromen moet ook. Het is broodnodig. Af en toe tijd nemen om niets te doen en dan je gedachten laten zwerven. Dát zijn de momenten waarop de meestal de mooiste dingen ontstaan.

 

20 gedachtes over “Blogje om #8

 1. Dat heb ik ook met strijken. Het is ook zo heerlijk omdat je dan letterlijk de plooien gladstrijkt. Ook die in je hoofd.
  In het hier en nu lukt me niet altijd, maar ik doe mijn best. Het heeft veel te maken met rustig zijn. Als er teveel werk ligt te wachten, is dat moeilijk.

  Geliked door 1 persoon

 2. Het weer lijkt daar een pak grijzer dan hier.
  Met aandacht zijn bij wat je doet werkt rustgevend.
  Maar enkel denken in het nu en hier is niet voldoende. We hebben de achteruit en vooruit nodig.

  Geliked door 1 persoon

  1. Zeker: dat ook! Maar dan op het moment dat je met die gedachten ook werkelijk iets kunt. Doet me denken aan die uitspraak van de Deense filosoof Kierkegaard: ‘het leven kan alleen achterwaarts begrepen worden, maar moet voorwaarts worden geleefd’.

   Geliked door 1 persoon

 3. Heerlijk een buitje zou hier ook welkom zijn. Breien geeft mij héél veel rust. Strijken heb ik jaren nooit gedaan maar de laatste tijd ben ik er weer mee begonnen en inderdaad dat geeft ook rust.

  Geliked door 1 persoon

 4. Misschien toch maar weer eens gaan strijken. Hoewel, zodra ik heel mindful de strijkplank in de kamer heb gezet, heb ik er al weer genoeg van. En die paar overhemden en zakdoeken… Ach… Laat maar liggen … (Tenzij Zoon besluit morgen wel een overhemd naar de crematie van de man van een vriendin aan te willen doen, dan ga ik aan de strijk. En doe die paar zakdoeken ook meteen).

  Geliked door 1 persoon

   1. Hij staat onder de douche, terwijl ik klaar ben om te vertrekken 😉
    Hij doet een hemd aan. Bij vriendin gekocht. Het laatste gestreken exemplaar. Ik hang het van de week wel buiten in de wind te drogen …

    Geliked door 1 persoon

 5. Ik zag de foto bovenaan en dacht dat ik op een ouder logje gestrand was. Maar niets is minder waar.
  Strijken is voor mij ook een soort zenmoment. Niet leuk om mee te beginnen maar eenmaal bezig is mijn hoofd zo leeg. Vaak moet ik mijn telefoon bij de hand houden om leuke ideetjes voor mijn blog te kunnen noteren haha.

  Geliked door 1 persoon

 6. Helemaal mee eens!
  Hetzelfde effect heb ik met wandelen. Het ritme van het stappen laat mijn gedachten wegdwalen, er ontstaan ideeën en mijn bovenkamer wordt opgeruimd.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.