Klokke ni: week 27

Woensdag

Rikke op bezoek gehad; een vriendin van fotograaf Carsten in wiens galerie Jacob eerder exposeerde. Rikke borduurt. Sinds kort (lang verhaal) op foto’s van zowel Carsten als Jacob die in Veldhoven op linnen zijn afgedrukt (nadat een eerste experiment van Carsten bij een lokale stofdrukker niet tot tevredenheid leidde). Zo gaaf! Zo’n bijzondere multimediale en multidimensionale (en multinationale) samenwerking! Rikke voegt iets heel eigens toe aan de foto – letterlijk en figuurlijk. Daarnaast is het gewoon een (h)eerlijk mens. Als je meer wilt zien: klik HIER

borduren op een foto

Donderdag

De munt is ontploft in onze tuin. Vanuit NL hadden we drie (verschillende) plukjes uit de tuin meegenomen, en ja: die zijn goed aangeslagen hier. Vandaag dus maar eens aan het spitten geslagen en alvast heel veel munt aan de waslijn te drogen gehangen. En een deel in de ‘droogkas’, die Jacob heeft gemaakt van onze oude ramen. De munt ligt in oude draadmanden die we gisteren scoorden in twee verschillende genbrug-winkels. Eigenlijk waren ze bedoeld om op de kop over nieuwe aanplant te zetten, zodat vogels en katten de jonge plantjes niet uitgraven, maar ze hebben nu eerst even een andere bestemming dus. Handig hoor, multifunctionele mandjes! In de kas staan ze op een paar balken, zodat er (warme) lucht onderdoor kan circuleren. Een experiment – en inmiddels weten we dat het werkt. Als een tierelier!

kas om kruiden te drogen

Vrijdag

Geëxperimenteerd met vlierbloesem. We zijn al jaren gek op de bessen, maar nu de vlier hier zo ongelooflijk uitbundig in bloei staat, toch ook maar eens een bloesemscherm geplukt. Het schijnt ook ERG GEZOND te zijn, de bloesem. Voor thee. Wij maken van alles thee, dat snap je inmiddels. Maar goed, scherm geplukt tijdens het dagelijkse rondje met Odin, en tot gebruik in een vaasje koud water gezet. Verder gegaan met rommelen in de tuin. Als ik het huis weer binnenkom denk ik: ‘Wat stinkt het hier naar kattenpis?’ Overal aan gesnuffeld, ook aan Odins mand, hij wordt ook een dagje ouder en wellicht incontinenter, maar nee, het is niet Odin. Tot ik me besef dat het ene schermpje vlierbloesem deze penetrante geur door het hele Gele Huis verspreidt. Uhm… we hadden nog munt in overvloed toch? ‘Het wordt toch weer muntthee, lieverd’.

Zaterdag

muur zonder behang

Nadat we eerder deze week een emmer smeersel voor op de muren kochten, vandaag maar eens begonnen met het eerste stuk dat hiermee aangepakt moet worden. Behang eraf gehaald. Dat leek een ondoenlijke klus, maar geduld bleek het beste werk. Het behang, dat achter -tig lagen verf zit, goed nat gemaakt met een Biotexsopje, en dat laten intrekken. Op de onderste pakweg halve meter vanaf de vloer zit nergens behang meer hier: dat is er door optrekkend vocht vóór onze tijd al afgevallen. De kale muur is vervolgens wit geschilderd. Ook al zijn er geen vochtproblemen meer nu we hier permanent wonen (en stoken, in de winter), behangen lijkt ons toch niet de beste optie. Dus we smeren er spachtelputz op – vanwege de vele oneffenheden – en witten de muur daarna. Een modieus kleurtje is in dit kleine huis ook geen optie. Dan gaan de muren echt op ons afkomen, vrees ik…

Zondag

Knipdag vandaag. Scheerdag is eigenlijk correcter. Een van de dingen die we wegbezuinigd hebben in het kader van meer doen met minder is de kapper. Ik knipte Jacobs haar jaren geleden al, en sinds we een tondeuse hebben, waagt Jacob zich ook aan mijn haardos. Met een tondeuse kan weinig mis gaan. Nou ja, vergeten de opzetkam op de scheerkop te zetten. Maar dat doe je maar één keer, en ach: het groeit wel weer aan.

scheren in de zon

Maandag

Maandag is vuilnisophaaldag hier. Elke week wordt onze 80 liter vuilniszak opgehaald, die op z’n best voor 10 procent gevuld is en op z’n ergst voor 40 procent. We zetten hier de zak niet aan de kant van de weg, maar de vuilnisman komt hem hoogstpersoonlijk uit de stalen korf halen, ongeacht hoe leeg de zak nog is, en hangt er een nieuwe, lege zak in. Ik vind dat zo’n verspilling van plastic vuilniszakken! Toch maar eens kijken of we net zo’n regeling kunnen treffen als onze bejaarde buurman C. Die heeft ook erg weinig restafval, en belt wanneer er een aantal volle zakken bij hem opgehaald kunnen worden.

Dinsdag

Ik mis het opstapje naar de keuken en kom ten val. Een fractie van een seconde floept mijn rechterschouder weer even uit de kom – en gelukkig ook net zo snel weer terug. In diezelfde fractie komen er veel PIJNLIJKE HERINNERINGEN terug. Ik ben hypermobiel, en met mijn rechterschouder is het zo vaak mis gegaan dat er uiteindelijk een operatie nodig was om de schouder weer stabiel te maken. Dat was geen pretje, en dat zou ik hier in DK niet bepaald nog eens over willen doen 😀 Maar even niet al te enthousiast met muur 2 aan de slag dan… Overigens: op muur 1 zit nu grijze spachtel, en ik begin te twijfelen of we hier nu wit overheen willen… :O 

18 gedachtes over “Klokke ni: week 27

 1. Fijn stukje. Merkwaardig idd dat iedere week die vuilniszak toch wordt opgehaald. Ik hoop dat het lukt zo’n andere regeling te treffen. En wat mooi, zo het borduren met foto’s en linnen gecombineerd, heel subtiel. groetjes, Hanneke

  Geliked door 1 persoon

 2. Mooi dat borduurwerk op linnen. Vlierbloesem zo lekker voor limonade alleen er zit wel suiker in en daar word ik dan weer dik van dus maak ik het maar niet meer. Lastig zo’n schouder hopelijk hou je er niks aan over.
  Thuiskapperen doen we hier al jaren. Mijn man heb ik onderhand wel al 40 jaar geknipt en sinds 2004 knip ik mijn eigen haar ook nadat alle kappers in het dorp verdwenen waren, ooit waren er 3. Man knipt het onderste randje altijd even bij, bespaart een hoop geld.
  Nog vuilniszakken? Hier gaat de vuilbak 1x per jaar aan de weg sinds we alle plastic en drankkarton anders kunt afvoeren. Scheelt ook een hoop geld van voor de container betaal je per x 6,95.

  Geliked door 1 persoon

  1. Jeetje, 1x per jaar!!!??? Geweldig! Wij voeren zelf ook glas, papier, plastic etc af naar de stortplaats, en die zakken zullen wel verrekend worden met een of andere gemeentebelasting. In Nijmegen moest je ze zelf kopen; dan zorgde je er dus oom wel voor dat je die zak pas goed vol aan de straat zette, en niet half leeg…
   En wat goed dat jij jezelf kunt knippen! Dat lijkt me vreselijk lastig, dus ik ben blij dat manlief eindelijk (met succes) de tondeuse ter hand durfde te nemen 😉 (hij was altijd bang dat hij het zou verknallen, maar dat valt reuze mee dus).

   Like

 3. Je komt binnen in mijn spam-map, huhh?

  Niet te snel met het opgeven van de vlier, ik heb je een receptje gestuurd van het oogsten en verwerken van de vlier naar een zomers drankje.

  Prachtige combinatie foto/borduurkinst, simpel en mooi.
  Het voegt iets toe maar op een subtiele manier.

  In jullie kapper-schaduwspel leek het of je onder schot werd genomen:)

  Wat zijn jullie toch druk met van alles!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja, best wel hè? Vandaar ook dit experiment met bloggen op deze manier; we doen inderdaad veel, terwijl ik soms denk: nou is de week voorbij en wat hebben we nou gedaan… Ik ga je recept zo eens bekijken, dank alvast! Geen idee hoe ik in jouw spam terecht gekomen ben (maar het gebeurt vaker). En dat borduurwerk is inderdaad door de subtiliteit een erg bijzondere toevoeging.

   Like

 4. Die valpartij is minder. Verder je log grijnzend gelezen. Zowel het niet incontinete poezenbeest en het opzetstukje van de tondeuse.
  Alleen spachtelputz is een vies woord in mijn boek. Zit hier ook op de wand en het maakt sauzen heul zwaar. Gelukkig hoeft dat niet jaarlijks, maar als straks (ooit) alles klaar is,zal die lavendelmuur toch echt een andere kleur krijgen. Krijg spontaan spierpijn als ik er aan denk.

  Geliked door 1 persoon

  1. Oeioei…. nou, misschien is het ander spul, maar of het zwaar is weet ik pas als ik ga sausen. Dit spul opbrengen was een makkie! Een soort tandpasta met zand… En het (nog niet incontinente) beest is een hondenbeest… 😬

   Like

 5. Så koselig. En na het behang afhalen heb je meteen een stuk groter huis 😀
  Wel sympathiek van de kliko’s. Hier zie ik mensen die dingen achter aan hun auto haken want je moet ze langs de weg zetten en in doodlopende straten komt de søppelbil niet. Ik vergeet dat, dus ga voor elk zakje de heuvel op. Wel zo gezond 🙂

  Like

  1. Søppelbil? Dat klinkt me op een of andere manier logischer in de oren dan ‘renovation’, zoals afvalverwerking hier heet. Het heeft even geduurd eer ik snapte waar we belasting voor betaalden…. 😬 En zo houd jij je conditie ja, haha. Wij worden hier lui gemaakt 😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.