#28: gaten graven en snippers scheppen

Woensdag

‘The day after’ heb ik meer last van mijn schouder en vooral ook alle spieren die daar aan vast zitten. Maar gelukkig hebben we een rustdag vandaag. In de ochtend rijden we naar Silkeborg voor de tweede thermografie scan. We worden hartelijk verwelkomd door een herintredende voormalige hippie, die haar roots in Klitmøller heeft en jarenlang de Deense surfkust verruilde voor de Californische. Klitmøller is een zeer populair kustplaatsje zo’n 40 km ten noorden van ons, vanwege de surfgolven ook wel bekend als Cold Hawaii. We praten meer over wind en zout op de lippen dan over het doel waarom we hier zijn, want ze krijgt het apparaat niet aan de praat. Na een half uur en vele verhalen verder kunnen de scans gemaakt worden en is het vervolgens wachten op de interpretatie per mail vanuit Amerika. Ik ben benieuwd of de zorg die ik de afgelopen maanden aan mijn lymfesysteem heb besteed zich laat zien.

Donderdag

Jacob doet Morrison na en gaat gaten graven. (Ken je Morrison nog? Uit het WEESHUIS VAN DE HITS? ‘Want waar gaten zijn, is hoop!’) Negen moeten er komen, die gevuld worden met beton en stalen pinnen die aan balken vast zitten. We hopen dan dat deze verankering voldoende is om een nog te bouwen tuinhuis niet bij de eerste-de-beste-westerstorm weg te laten waaien. Voorlopig komt er alleen een verhoogd terras op deze plek in de tuin waar we het mooiste uitzicht hebben. Over het soort huisje fantaseren we nog volop…

blokhut.jpg
Wordt het deze? Of toch een andere?

Vrijdag

Buurman O., die onlangs zijn eigen zaak startte in specialiteiten uit Thy, wil graag Jacobs foto’s in zijn zaak, om te exposeren én te verkopen. Plus een aantal sets van Jacobs ArtCards. Hartstikke leuk! Dus Jacob pakt in en pakt weer uit, terwijl ik thuis wacht op de komst van 3 kuub houtsnippers voor paden in de moestuin, een foto die gesigneerd moet worden en wellicht ook nog 30 kilo hondenvoer. Alles wordt braaf geleverd, en nog een verrassing uit Australië bovendien: enkele KUNSTWERKJES van Artist Ana, geïnspireerd op foto’s van Jacob.

Zaterdag

Terwijl ik op de winkel pas, begint Jacob met het leegscheppen van de megabigbag houtsnippers. Ze ruiken heerlijk, en de moestuin krijgt meteen een ander aanzien. Het staat gewoon gezellig! Dat wakkert het verlangen naar een tuinhuis wel aan, en nu vinden we iets dat aan vrijwel alle eisen voldoet. Alleen is het terras wat we hebben uitgezet hiervoor niet groot genoeg, dus Jacob moet méér gaten graven, èn wat struiken uitgraven en verplaatsen. Buurman C., die in zijn scootmobiel voorbij komt, ziet mogelijkheden voor hergebruik van de megabigbag: ‘Daar kun je een tent van maken!’, zegt hij met glimoogjes van pret. Buurman mag oud en stram van lijf en leden zijn, zijn geest is nog jeugdig.

houtsnippers in de tuin
Heerlijk geurende houtsnippers geven de tuin ineens vorm

Zondag

Na de afgelopen dagen af en toe wat voorbereidende werkzaamheden te hebben verricht, moet nu muur 2 ook geloven aan de grijze pasta. Muur 1 krijgt nog een tweede laag – de eerste laag was te dun. Het duurt enkele etmalen voordat deze pasta droog is en ik de laatste laag witte muurverf kan aanbrengen, en tot die tijd ziet onze woonkamer er erger uit dan een jaar geleden, toen we hier net woonden. Ja, nog even, en we wonen hier alweer één jaar! De tijd vliegt…

Maandag

Drukdrukdruk met fotografie. Nieuwe foto’s uitzoeken om te laten printen voor verkoop in de winkel. Deze weken zijn de top van het hoogseizoen. Het is druk in de winkel en dat merken we ook aan de verkoop van Jacobs foto’s daar. Berith heeft dus om nieuwe voorraad gevraagd. Er moet ook weer een foto worden klaargemaakt voor verzending naar Connecticut. En morgen geeft Jacob zijn eerste workshop! Dus ook daarvoor op pad, want ik verzorg de catering. In de supermarkt, waar we dus al jaren komen, is het even zoeken naar de plek waar frisdrank staat. Daar komen we normaal nooit… In plaats van de geijkte overdoses suiker blijven we wel enigszins trouw aan onszelf: we nemen biologische sapjes mee.

foto klaarmaken voor verzending
Een groot formaat foto klaar maken voor verzending is nog een heel gedoe…

Dinsdag

Oef! Dat is lang geleden: dat we allebei ‘gewerkt’ hebben, een lange dag hebben gemaakt en ‘s avonds moe maar voldaan zijn. Vanwege de vakantieperiode sta ik weer tijdelijk hele dagen in de winkel. In de middag ben ik bovendien gastvrouw voor de workshop van Jacob, die in de winkel start en eindigt. Er zijn ‘maar’ twee deelnemers, maar dat maakt het voor Jacob des te intensiever – en leuker. Ik verbaas mij over de hoeveelheid volk die op een stralende stranddag als vandaag in de winkel rondhangt. En niks koopt. En besef mij weer eens dat ik blij ben dat ik deze drang (te willen winkelen, iets willen kopen) helemaal kwijt ben.

25 gedachtes over “#28: gaten graven en snippers scheppen

 1. Het mooiste uitzichtplekje mag je prachtig invullen, een ‘tuinhuis’ zal het wel niet worden. Zelf zou ik er een glazen huisje zetten en een ligzetel om in elk seizoen heerlijk te genieten.
  De samenwerking tussen je man en Ana is prachtig, zag ik op zijn blog. Fijn ook dat initiatief om workshops te geven, een samenwerkende vennootschap met je man als jij voor de catering zorgt.
  En als nu ook de buurman interesse heeft, fijn toch hoe jullie geïntegreerd geraken!
  Ik heb blijkbaar ergens iets gemist, in welke winkel sta jij?

  Geliked door 2 people

  1. Een ligzetel! Mooi Vlaams woord, en ja, bij deze wil ik die erin 🙂 (we hebben nu het oog laten vallen op een blokhut met een glazen vouw-gevel. Wordt vervolgd!). Ja, mooie samenwerkingen 🙂 Ik werk (als vrijwilliger) in Design Agger, het leukste winkeltje van… Agger! Kijk maar eens op de site wat we zoal hebben: designagger.dk

   Geliked door 1 persoon

    1. Ik zal Jacob vragen dit nieuwe tuinhuisje in onze tuin te Photoshoppen, voor een volgend blogje. Over mijn niet-kopen zie mijn reactie bij Matroos Beek 😉 En een ligzetel heet in goed Nederlands volgens mij een relax-fauteuil… of gewoon ligstoel. Hier in Denemarken is het day-bed erg populair. Daar hebben ze dus ook geen goede Deense naam voor. Een bank zonder rugleuning waar je overdag je dutje op kunt doen. Is dat niet hetzelfde als een divan? Ken je dat woord/meubelstuk?

     Geliked door 1 persoon

     1. Een relax-fauteuil klinkt zo fransachtig?
      Ik ken het woord divan, maar het is een ouderwets woord hier. Eigenlijk spreken we hier vooral over ‘zetels’.
      Fijn dat niet-kopen je lukt én blij maakt. Mij lukt dat niet altijd. Nog niet?

      Geliked door 1 persoon

      1. Het niet- kopen is een proces, dus wat jou betreft is het ‘nog niet’ wellicht een teken dat je onderweg bent… En in NL zijn er veel leenwoorden uit het Engels en Frans, en de ‘ligzetel’ is een mooie combinatie van beide 😉 Daarom hou ik ook zo van de Vlaamse taal: eigen woorden, in plaats van leenwoorden!

       Geliked door 1 persoon

 2. Wat veranderd zo’n tuin dan mooi door die houtsnippers. Voordelen ook dat je niet hoeft te maaien. Wat fijn dat het met de verkoop goed gaat.

  Geliked door 2 people

  1. We hoeven inderdaad nog maar de helft van de achtertuin te maaien; de andere helft is moestuin en houtsnipperpaden 🙂 En ja, het stemt ons zeer dankbaar dat steeds meer mensen Jacobs foto’s weten te vinden en te waarderen.

   Geliked door 1 persoon

 3. De tuin oogt echt mooi. Dat gele tuinhuisje zou ik helemaal zien zitten.
  Wat bijzonder te lezen dat je die drang tot kopen kwijt bent. Ik zou mij vast niet kunnen inhouden als ik in dat winkeltje rondloop…

  Geliked door 1 persoon

  1. Gelukkig kunnen veel mensen dat niet 😉 en dat is dan ook het bestaansrecht van ‘ons’ winkeltje! Heel af en toe kost het mij ook nog wel moeite hoor. Dan hebben we iets nieuws, van keramiek (en zowel Jacob als ik houden daar erg van), en dan moet ik me soms echt even voorhouden: waarom wil je dit hebben? Voegt het iets toe aan al datgene (van keramiek) wat we al hebben en koesteren? En meestal is het antwoord dan nee… En dan ben ik best wel fier op mezelf ☺️

   Geliked door 1 persoon

 4. Wat mooi die kunst-samenwerking. Maar ook jullie tuin en de bijbehorende plannen. Vreemde vraag misschien, maar bij ons groeide het onkruid uiteindelijk gewoon tussen de houtsnippers door (de laag was ook niet erg diep), hoe voorkomen jullie dat? Karton er onder? Heerlijk overigens de opmerking van de buurman over de tent 🙂 . groetjes, Hanneke

  Geliked door 1 persoon

  1. Hoi Hanneke! Onkruid tussen de houtsnippers is niet te voorkomen denk ik. Van onderaf hebben wij het aardig onder controle omdat er karton, stro en dan houtsnippers liggen, maar er komt natuurlijk van alles aanwaaien. Dat is echter super makkelijk weg te halen. En als je het bijhoudt, kost het onkruid wieden je per dag ook niet veel tijd (beetje afhankelijk natuurlijk van hoe groot je tuin is 🙂 )

   Like

 5. Leuk om te lezen. Veel succes met de tuin, je werk en voor het werk van Jacob. Hier wordt nog veel gekocht; door mijn man… Ik probeer via de achterdeur weer van alles te lozen..haha! Nee hoor, ik doe niks weg zonder overleg maar mijn handen jeuken.

  Geliked door 1 persoon

 6. Mooi het effect van de houtsnippers, het verdeeld de groente-/fruitbedden en maakt het tevens tot een geheel. Hout in de tuin staat prachtig. Ik ben ook erg van schapenhekjes van kastanjehout, daar kun je zo mooi pompoenen aan laten groeien.
  Ik hoorde van een kennis dat ze in Engeland BH’s aan een hekje hangen om de pompoenen van de grond te houden en te ondersteunen. Dat lijkt me een vrolijk gezicht, haha.
  Ik ben heel benieuwd naar het buitenhuisje. Ik neem aan dat het klompenhok van de baan is?

  Mooi dat Jaap zoveel succes heeft met zijn werk, ik denk dat het een hoort-zegt-het-voort-drukte gaat worden. En ook mooi dat er wat betreft samenwerken om tot een kunstwerk te komen geen grenzen bestaan.
  Ik volg de voortgang met interesse.

  Geliked door 1 persoon

  1. Leuk om te horen Janna 🙂 (dat laatste, maar ook wel van die bh’s. Hoe bedenk je het!) Wij zijn heggetjes/windkeringen van wilg aan het kweken. Nu nog dunne wiebelige staakjes, maar het is de bedoeling dat het kunstige vlechtwerkjes worden, waar later ook iets overheen kan groeien.
   Het klompenhok is nog niet van de baan – maar dat is dan ook het laatste bouwsel hoor 🙂

   Like

    1. ‘t Is net onkruid ja, wilg. Je knipt iets af, steekt het in de grond en je hebt een nieuwe wilg. Als het goed is weet Jacob hoe dat vlechten moet; op het schooltuinencomplex van zijn broer heeft hij de kunst afgekeken (hoop ik, dus 😬)

     Like

     1. Wat ik me dan nog wel afvraag, hoe zit het dan met de wortels van de wilg.
      Als de wortels net zo hard groeien als de wilg dan zou dat nog wel eens een probleem op kunnen leveren voor de moestuin….

      Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.