Speelruimte

We zijn omgeven door voedsel. Goudgele graanvelden. Bomen en struiken die soepel meebuigen met steeds zwaarder wordende vruchten. Maar er is ook voedsel voor het oog: blauwe zee, blauwe lucht, en op heldere dagen kunnen kijken tot de horizon. Voedsel voor de oren: stilte, het geruis van de branding in de verte, of jubelende leeuweriken hoog in de lucht. Voedsel voor de neus: geurende bermen vermengd met zilte zeelucht. Alles bij elkaar is het voedsel voor lichaam én geest.

We wonen hier vandaag één jaar, en zijn nog elke dag gelukkig en dankbaar dat we deze keus hebben gemaakt. Hebben kúnnen maken ook. We raken steeds beter in ons nieuwe ritme. Van ‘zijn’ – en vrij zijn. Tijd hebben en daarvan genieten. Sommige dagen doen we weinig meer dan zitten en staren over fjord en zee. Andere dagen zijn we op volle snelheid bezig met precies datgene wat we willen doen – en niet meer wat we moeten doen.

Het voelt elke dag meer als een voorrecht hier te kunnen wonen en leven. Hier, waar zoveel anderen hun toevlucht zoeken uit het vaak gestresste leven van alledag. Een plek die na een weekeinde of een vakantie weer de rug toegekeerd moet worden. We vieren hier niet elke dag vakantie, maar wel het leven. Met vooral veel speelruimte.

Daar hebben niet alleen machines baat bij – als onderdelen van een machine te nauw op elkaar aansluiten gaat de machine sneller kapot. Ook wij mensen hebben speelruimte, speling, nodig. Ruimte om te dagdromen, te ontspannen, plezier te hebben, te ontdekken en te experimenteren.

Heb jij genoeg speling in je leven?

31 gedachtes over “Speelruimte

   1. Doe ik zeker, maar afgelopen week waren mijn katten zo beroerd. Heb de hele week braaksel en diarree moeten opkuisen en was ook heel bezorgd. De ene kat is nu ok, de andere nog niet helemaal. Ook was mijn moeder wat ziekjes en mijn zussen waren op reis. Veel gezorgd vorige week. Weinig tijd voor iets anders… Maar dat komt eerstdaags wel weer goed hoor. Zo is het leven nu eenmaal. Blij dat ik kan zorgen en dat ik (nog) geen zorg nodig heb. Houden zo.

    Geliked door 1 persoon

    1. Ach jee, da’s altijd zo moeilijk als dieren iets mankeren; ze kunnen je niet uitleggen wat er precies mis is. Maar wat je zegt: fijn dat je kunt zorgen, ook voor je moeder, en dat jij dergelijke zorg nog niet nodig hebt. En je moeder vindt het vast heerlijk dat er voor haar gezorgd wordt.

     Geliked door 1 persoon

 1. Ik heb in principe speeltijd en speelplaats maar ik eis ze te weinig op voor mezelf.
  Dwingelanden als kinderen die verhuizen, shoppen voor wat inrichting (90% tweedehands, beetje IKEA), x-aantal keer de wagen vullen,… zitten in de weg.

  Geliked door 1 persoon

 2. Je weet dat er paralellen zijn met jullie leven en mijn leven. Hoewel het bij mij tarwe is en geen graan maar evenwel goudgeel :-). Mooi hoe je schrijft dat jullie soms druk zijn met wat je wil en niet wat je moet. Er komen andere vragen voor terug, omdat ik in die speling ook weer zoveel wil; meer fotograferen, fietsen, wandelen, en daar dan soms niet tussen kan kiezen….. Maar dat is een luxeprobleem…! Ik ben er blij mee…

  Geliked door 1 persoon

  1. Daar zeg je wat ja: als je eenmaal de luxe kent van speeltijd hebben, komt er inderdaad een moment dat je geen keus meer kunt maken tussen de vele plezierige, ontspannende activiteiten. ‘Waar heb je vandaag zin in?’ is dan een vraag die ik mezelf stel. Of andersom: waar heb ik juist helemaal géén zin in… Het antwoord komt dan meestal wel vanzelf opborrelen 🙂

   Geliked door 1 persoon

 3. En niet te vergeten “food for thought”.
  Je hebt het mooi omschreven.
  Een jaar…. en wat is er veel gebeurd!

  Speelruimte kun je zelf creëren door niet te veel van jezelf en anderen te eisen.
  Wat bij mij ook werkt is – het lot omarmen (amor fati) – dat is beter dan je er tegen te verzetten.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja, food for thought, zeker, die ook! En dank voor je aanvulling die denk ik voor velen van ons zou kunnen werken: Je niet verzetten tegen wat er gebeurt, maar meebewegen ja. Dat brengt over het algemeen meer plezier ja!

   Like

  1. Fijn dat het voor jullie ook zo voelt! Een nieuw leven beginnen (of wat voor manier, en waar dan ook) is toch ook altijd wel een sprong in het diepe, en dan is het heel plezierig als je blij en dankbaar terug kunt kijken op zo’n besluit.

   Like

 4. Hier wil ik mij nu aansluiten bij een groep voor een voedselbos in de stad.
  Ik zal er vast nog wel eens over schrijven.

  Ik wens jullie veel plezier met het uitzicht.
  En met de foto’s die ik daarvan zie zit dat wel goed bij jullie.

  Zonnige groet,

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.