#30: Zuid-Europese taferelen in het noorden

Tour de Thy

Op deze eerste dag van de hittegolf stappen we in de auto voor een ‘Tour de Thy’. We maken een koele (want: airco in de auto) roadtrip langs de vele plekken in de regio waar toeristen komen, en waar we begin juni voor het eerst flyers hebben neergelegd voor Jacobs workshops. Op de meeste plekken zijn er nog voldoende aanwezig, af en toe vullen we bij. En verder vergapen we ons aan de gigantische hoeveelheden hutje-mutje blik in de blakerende zon langs de favoriete strandplekken bij Vorupør, Klitmøller en op weg naar Hanstholm. Het is nog lang geen Scheveningen op een zomerdag, maar toch… dit zijn we niet (meer) gewend.

Fata Morgana

Dag twee van de hittegolf (ook hier dus, als het gemiddeld meer dan 28 graden is, en dat is het) geeft Jacob een privé workshop voor gevorderden aan een portretfotografe uit Kopenhagen. Niet in natuurgebied Agger Tange langs zee en duinen, maar in het beukenbos aan de fjord. Daar is het vochtig maar koel, en bomen-met-beweging fotograferen blijkt de juiste extra uitdaging te zijn voor deze deelneemster. Ze is superenthousiast, en raadt Jacob aan contact op te nemen met, en les te gaan geven aan de alternatieve beeldkunstschool Fata Morgana in de hoofdstad. We gaan er eens over nadenken…

Awwer Awten

We maken een tropische Awwer Awten mee. Dit is het plaatselijke dialect voor Agger Aften oftewel ‘Een Avondje Agger’. Een soort braderie, met kraampjes koopwaar van particulieren, live muziek, een ouderwetse brandweerwagen die heen en weer rijdt, net als het paard-met-wagen waar je een ritje mee kunt maken, en last but not least is het enige winkeltje van Agger natuurlijk open. Het zijn zuid-Europese taferelen hier in het hoge noorden, met op straat rondhangende schaars geklede slenterende mensen. Het plaatselijke hotel richt zelfs een terras buiten in, want op het enige andere terras van het dorp – dat van de strandhut – is de wachttijd voor een ijsje of een warme vette hap ruim een uur… Jacob doet als deelnemer aan Awwer Awten mee, ik ben manusje van alles. Het is gezellig druk, en Jacob voert veel leuke gesprekken met nieuwe fans.

Awwer Awten

Rotmerels

We eten de eerste rijpe pruimen, terwijl de zwarte bessen en frambozen op hun eind lopen. De kruisbessenoogst is dankzij wat snoeien en opbinden beter dan ooit, en ook de rode besjes kunnen we niet lang meer laten hangen. De gehele kersenoogst is verslonden door merels. Ze trekken ze eerst uit de boom, zodat ze op de grond vallen, en richten vervolgens een ravage aan in de tuin. En wat ze vervolgens laten liggen, peuzelt Odin op als we even niet opletten. Sommige pitten kunnen giftig zijn voor honden. Dus wij hebben er een taakje bij. Als Jacob elke ochtend en avond op slakkenjacht gaat, raap ik gevallen fruit.

ParacetaMickey

paracetamickeyMet mijn rug gaat het inmiddels weer stukken beter, dankzij zon en infraroodlamp, oefeningen en last but not least de lieve zorgen van manlief. De paraceta-Mickey’s (nog steeds voorraad uit NL, waar ze drie dubbeltjes per doosje kosten, tegen zo’n 20 kronen hier – en da’s ongeveer het TIENvoudige!!) worden samen met een koekje (bij de thee) en wat nootjes fantasievol geserveerd 😉

In de wolken

Net als Raam Open fascineren wolken mij. Een strakblauwe hemel is mooi, maar saai. Naar wolken die langzaam van vorm veranderen kan ik uren kijken. Het is dat Jacob zulke fascinerende foto’s maakt, anders wilde ik hier niets aan de muur. De ramen bieden naar alle windrichtingen de mooiste levende beelden. Zo landde deze vuurvogel op onze laatst overgebleven dode boom achterin de tuin.

Vuurvogel

De sterren

We kunnen de sterren ’s nachts weer zien! Het wordt langzaamaan donker genoeg om de lichtpuntjes aan de nog lang niet zwarte hemel weer gewaar te kunnen worden. In juni en juli is het hier ’s nachts nog zo licht dat zelfs ik, met mijn nachtblindheid, zonder ‘koplamp’ (zo’n mijnwerkersgeval) de straat op zou durven. Ik heb ze gemist, de sterren.

 

22 gedachtes over “#30: Zuid-Europese taferelen in het noorden

 1. Hutjemutje vakantievieren vind ik nog steeds een rare mensen eigenschap.

  Goed dat je rug weer wat bijtrekt. En leuk om te lezen dat het werk van Jacob steeds meer waardering krijgt.

  Ook ik blijf genieten van zijn foto.

  Warme groet,

  Geliked door 2 people

 2. Ik houd ook enorm van het wolkenspel. Alleen slaag ik er niet in deze mooi te vangen met mijn smartphone, en om een fototoestel deftig te leren gebruiken, moet ik eerst in de leer gaan bij je man. Hij maakt prachtig poëtische foto’s! En ik begrijp dus perfect dat hij daar carrière maakt.

  Geliked door 2 people

  1. Dank je wel voor je complimenten! Ik moet wel lachen om dat ‘deftige’ fotograferen… je zou Jacob eens bezig moeten zien 😀 Daar is weinig deftigs aan 😉 (maar altijd welkom om hier eens in de leer te komen hoor, gezellig!)

   Geliked door 1 persoon

 3. Na even afgedwaald te zijn van de vuurvogel naar Russische sprookjes (mede jouw associatie bij deze foto?) belandde ik bij de feniks en nu ben ik weer terug op jouw blog.
  Leuk dat jullie ook transformeren van bewoners naar toeristen en vervolgens naar deelnemers aan een plaatselijke braderie.

  Geliked door 1 persoon

  1. We zijn alles tegelijk! En dat maakt ons heerlijk rustige, saaie leven hier soms toch verrassend interessant 😉 Ik had vooral een associatie met een enorm grote vogel die zijn vleugels uitslaat. Russische sprookjes staan hier in de boekenkast; daar is manlief een groot fan van (Russische literatuur in het algemeen, en dus ook sprookjes). Dat is ongetwijfeld mijn onderbewuste binnengedrongen… 🤔

   Like

 4. Net als bij ons liggen de toeristen dus hutje mutje op het strand. Als de herfst en winter komt, is het strand weer van ons. Nu even niet.
  Een schitterende foto van de vogelwolk!
  Ik kan me voorstellen dat de sfeervolle foto’s van Jacob goed gesmaakt worden en dat men graag bij hem in de leer komt. Zou ik ook wel willen.😃
  Geniet verder van een heerlijke zomer!

  Geliked door 1 persoon

 5. Ja hutje en mutje hebben wij ook niks mee. Kuddedieren! Fijn dat het betert met de rug maar als het 1x vast zit en er wordt niks aan gedaan komt het zo weer terug. Fijn dat het werk van je man meer aandacht krijgt, het is zo mooi puur naturel!
  Hier zijn het de spreeuwen die altijd de kersen opvre… Ach de beestjes moeten ook leven.

  Geliked door 1 persoon

 6. Leuk om je belevingen in vogelvlucht te lezen. Ik houd ook enorm van de sterren. Ooit zijn we een aantal jaren naar Botswana geweest en ik heb echt nergens meer zo’n mooie sterrenluchten gezien, totaal geen lichtvervuiling, alleen maar donker en sterren. Massa’s sterren. Geweldig!

  Geliked door 1 persoon

  1. Daar kan ik me veel bij voorstellen! De eerste keer dat ik zo genoot van het licht van de sterren was in Kenya. Je kon er bijna een boek bij lezen. Adembenemend! Botswana is lang een droom van me geweest. Lijkt me zo’n fascinerend land!

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.