#31-1: Niets zo lekker als eten uit eigen tuin

Hangplek met uitzicht

De vlonder achterin de tuin krijgt steeds meer vorm. We kunnen hoe dan ook de nazomer op een verhoogd terras én vlak zitten. Onze tuin loopt van oost naar west af, is noord-zuid ook niet geheel horizontaal, en daardoor zijn er weinig plekjes geschikt om tafels en stoelen neer te zetten die geen verstelbare poten hebben –  of een tent, waar logees niet uit rollen als ze slapen. Het tuinhuis is een project voor volgend jaar. Het zal niet alleen voor ons een fijne extra hangplek-met-uitzicht worden, maar is dus ook als logeerhut bedoeld. Of atelier. Of expositieruimte. 🙂

Het laatste idee is deze blokhut met glazen vouwdeuren.

Blokhut idee

Doppertjes!

dopwertWe oogsten de eerste doperwtjes. Het allereerste erwtje (waarom schrijf je dat met een w eigenlijk? In het Deens is die verdwenen, daar heten het ærter) zit eenzaam en alleen in de peul, maar de rest netjes met z’n achten. Mijn vader was gek op ‘doppertjes’ (met appelmoes, en gebakken aardappels) en die liefde is vast begonnen in de moestuin van zijn ouders. Dat hij ooit genoegen is gaan nemen met de meelballetjes van Hak uit blik of pot snap ik nu niet meer. Ik kan me niet heugen óf en zo ja wanneer ik verse doppertjes heb gegeten, maar wat een heerlijke maaltijd hebben we! Samen met eveneens verse knoflook uit eigen tuin, een zakje diepvries spinazie, wat geraspte Pecorino en een flinke scheut olijfolie maken we er een eenvoudig maar voedzaam pastagerecht van. Er gaat niets boven eten uit eigen tuin…

Spannende dingen

Dat mensen de winkel binnenkomen en dan alles uitgebreid en van dichtbij bekijken, alles in de hand nemen, lijken te twijfelen of dit nu echt is wat ze willen en het dan ‘nee-toch-maar-niet’ weer terugzetten, doorslenteren naar het volgende plekje met spændende ting (spannende dingen, oftewel bijzondere artikelen, dat hoor ik de hele dag), waar alle handelingen zich herhalen, en dat ze dan na alles bekeken, betast en geroken te hebben naar mij toekomen en vragen: *Heb je ook koelkastmagneten met de Zwarte Huizen* erop?’.

Zero waste

Mijn eerste ‘zero waste’- kleed is af! De laatste paar toeren zijn nog een hele.. euh… toer. Gefrummel met een haaknaald en een tangetje om de laatste repen stof netjes te fitsen- ik voel me net een chirurg die een laparoscopie uitvoert, met al dat geprik in kleine gaatjes. Ik ben tevreden met het resultaat. Er zitten wat beginnersfoutjes in, maar een kniesoor die daar op let. Blotevoetenmatje 1 ligt in de slaapkamer, en ga ik in principe niet verkopen, alhoewel dit wel de opzet was. Ik werk immers met ‘afval’ uit het naaiatelier van Design Agger. In dit kleed zitten de resten verwerkt van blouses, T-shirts, jurken, jasjes en kimono’s, die anders in de textielshredder waren beland.

kleed1

(*De Zwarte Huizen in Agger zijn voormalige vissershuizen, die nu een monumentale status hebben en waar allerlei culturele activiteiten worden gehouden)

27 gedachtes over “#31-1: Niets zo lekker als eten uit eigen tuin

  1. Dank je wel Ingrid. Inderdaad, het idee achter zo’n matje maken vind ik ook bijna nog fijner dan de mat zelf. Iets (moois, en praktisch) maken van iets dat anders weggegooid zou zijn (wel ter recycling, maar dan vind ik mijn manier van recyclen veel leuker!)

   Geliked door 1 persoon

 1. De kleurencombinatie van dat kleedje vind ik mooi. Ik herken er de kleuren van het Jutse landschap, zee en lucht in. Het past goed bij enkele foto-afbeeldingen van je man die ik hier al eens zag. Voelt het zacht aan de voetjes?

  Geliked door 1 persoon

  1. Het is stevig, maar zacht, vooral door het vele jersey (van T-shirts). Dat je de kleuren van het Jutse landschap herkent kan kloppen: mijn collega’s maken vooral kleding van kleuren uit de natuur hier, waarbij de ‘blauwen’ van zee en lucht natuurlijk een hoofdrol spelen. Het mosterdgeel vind je hier veel in bloemen terug.

   Like

 2. Helemaal met je eens, groenten uit eigen tuin zijn heerlijk. We hadden ook heel veel doperwten. Het fijne is dat ze goed in te vriezen zijn zodat je er nog langer van kan genieten.
  Mooooi kleedje! En zo’ n tuinhuisje helemaal fijn.

  Geliked door 1 persoon

  1. We gaan volgend jaar zeker meer erwten kweken! Nu is alles nog een beetje uitproberen: wat lukt wel en wat niet, dus we hebben nu zo weinig erwten dat we ze meteen kunnen opeten. En ja, ik ben blij met m’n kleedje ☺️

   Like

 3. Wat een mooi kleedje Anuscka en dan ook nog haken, is meteen goed voor de handen
  En wat de doperwtjes aan gaat,de eerste keer dat ik die zag was op de markt in Zuid Frankrijk. Ik had ze eigenlijk in Nederland ook nog nooit gezien. Goed bezig hoor

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.