De boom en de bijl

‘De boom is klaar’, staat er in de mail die Jacob van buurman C krijgt. Eerder dit jaar heeft C ons al gevraagd of wij interesse in het hout hebben als er een paar bomen weg gaan, en dat hebben we natuurlijk. Niet vermoedend dat we (c.q. Jacob) dan ook de boom zelf zouden moeten kappen…. Slik. Maar de graanoogst op het veld waarlangs de bomen staan, is nu binnen, dus… de boom is klaar. Nu wij nog.

Tijdens ons wekelijkse boodschappenritje met C vraagt hij of we het nieuws gezien hebben over de bomaanslagen in Kopenhagen. We zeggen dat we geen tv kijken, en uiten onze zorg. Zijn dochter woont in de hoofdstad. Dan vertelt hij dat zijn tv niet meer wil schakelen tussen de zenders, en hij veroordeeld is tot nog maar 1 Deense zender. En dat is een grote straf voor deze man die nog graag óók op de hoogte blijft van het nieuws uit Duitsland en Italië, waar hij ooit woonde.

We bieden hem onze tv aan, wat hij dankbaar aanvaardt. Hij zal iemand bellen die hem kan helpen bij het installeren, en zo gauw hij weet wanneer hij komt, kunnen wij de tv brengen. We hebben thuis de boodschappen nog niet uit de tas, of de telefoon gaat. Wanneer kunnen we komen met de tv? Zijn hulp kan nú komen… ‘Hij is onlangs weduwnaar geworden en vindt het fijn als hij ter afleiding wat kan doen’, horen we. Even laten staan we met de tv onder de arm bij hem voor de deur, en komt ook zijn vriend er al aan.

Sitka, boom omhakken
De eenzame hakker…

Terwijl beide mannen zich buigen over het ontmantelen van de oude en het installeren van de ‘nieuwe’ televisie, hakt Jacob zijn eerste boom om, naast het veld dat grenst aan buurmans tuin. We gaan on-Deens te werk. Zonder kettingzaag op benzine, zonder aanhangwagen, zonder quad. Voor zijn 60e verjaardag heb ik Jacob een vlijmscherpe nieuwe bijl gegeven, en die gaat als boter door de stam. Ik sleep de (met de handzaag) afgezaagde takken lopend door het veld naar de oprit van C, waar we de boel later ophalen. En hier stopt dan ons handwerk, want dit doen we met de auto 😉

Jacob hakt zijn eerste boom om
En om is de boom…

Jacob hakt met gemengde gevoelens. Het is een gezonde spar, die echter C’s uitzicht belemmert. Hij heeft de eigenaar van de grond (en dus ook: boom) gevraagd of hij weg mag, en dat mag: slechts één, in plaats van de gevraagde twee. Niet omdat de eigenaar zich nu zo bewust is van het belang van gezonde, levende bomen, maar omdat zijn vader ze nog geplant heeft…

De zijtakken van de spar kunnen we goed gebruiken om de takkenrillen aan te vullen. De stam is over een jaar onze eerste stookvoorraad voor de winter.

sitkatakken in de tuin
Alle toekomstige groentebedden liggen nu vol met sitka-takken voor de ril

Aan het eind van de dag, als we alles netjes van het veld hebben verwijderd, zodat de boer hier weer kan ploegen en zaaien, mail ik C: ‘De boom is weg – en we hopen dat je alle tv-zenders weer kunt bekijken’. Ik krijg een mail terug van een blije buurman: ‘Ik was erg verrast toen ik zag dat de boom weg was. Meer dan een uur lang heb ik genoten van het uitzicht, en ik verheug me op de avond, als ik de lichtjes van Thyborøn kan zien. En als ik niet zit te genieten van het beeld dat ik zie door mijn raam, geniet ik van het beeld op televisie’.

Thyborøn zonsondergang
Zicht op Thyborøn (in de winter) rond zonsondergang

En zo is iedereen blij. Buurman met zijn nieuwe uitzicht en een werkende televisie. Vriend weduwnaar met een middagje prutsen en kletsen, in plaats van eenzaam thuis zitten, en wij blij met meer ruimte op de hems waar de tv stond te verstoffen, voldaan na gedane arbeid en alvast dankbaar uitkijkend naar het eerste knappende vuurtje in de kachel vólgend jaar winter.

17 gedachtes over “De boom en de bijl

  1. Geven is vaak fijner dan ontvangen, zeker als je voldoende hebt om te delen – al is het ‘maar’ tijd. Onze buurman C vraagt vaak als we op boodschappenronde gaan of we ook nog even tijd hebben om naar … (apotheek, postkantoor) te gaan. En elke keer weer zeggen wij: tijd? Daar hebben we het meeste van… 😉

   Geliked door 1 persoon

   1. Hoeveel mensen hoor je dat nog zeggen, dat ze tijd hebben? Mensen bepalen graag zelf waar ze hun tijd aan besteden – dat is vaak niet aan een ander, onder het mom van druk-druk, ik heb geen tijd voor jou.
    Wat mooi dat er mensen zijn als jullie.

    Geliked door 1 persoon

  1. Oh jee… dat zoeken we op! (En anders wachten we nog een winter extra) Misschien droogt het hier sneller door de wind? Het ligt natuurlijk ook wel aan het soort hout… Tot nu toe heeft onze schoorsteen nog nooit gerookt – en daar willen we wel mee doorgaan zo. Maar ik ga het opzoeken!

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.