Chronisch ziek?

kronisk sygdom, forskningsstudie Aalborg UniversitetHet woord van de dag in mijn Deense ‘Dikke Van Dale’-app is ‘chronisch’. Resultaten van een jarenlang lopend wetenschappelijk onderzoek onder zo’n beetje alle Denen laten zien dat niet éénderde, maar liefst twééderde van de bevolking lijdt aan een chronische ziekte. De reacties hierop lopen uiteen van de roep om meer geld (vanuit de gezondheidszorg, om al deze ziektes te kunnen bestrijden) tot kritische geluiden dat ‘we’ onszelf op deze manier zieker denken dan we zijn. En met dat laatste ben ik het wel eens.

In de reacties op dit nieuws lees ik weinig over wellicht geld stoppen in (meer) campagnes om gezonder leven te promoten. Voorkomen is immers beter dan genezen? Wat ons opvalt hier is dat er veel suiker wordt genuttigd (door kinderen in de vorm van – veel – snoep, door volwassenen in de vorm van frisdrank), relatief veel wordt gerookt, en veel (varkens)vlees wordt gegeten

Er zijn significante verschillen in chronische ziektes per regio. Sommige voor de hand liggend – in de hoofdstad komt relatief veel HIV voor – maar bij andere aandoeningen vraag je je toch af hoe het komt dat Sjælland hoog ‘scoort’ met kanker, en midden-Jutland met epilepsie. In Noord-Jutland, waar wij wonen, is de meest voorkomende chronische ziekte hoge bloeddruk. Is dat een ziekte? vroeg ik mij af toen ik dat las, en met mij vele anderen, zo blijkt als ik wat artikelen over dit onderwerp doorneem. ‘Hoge bloeddruk is een risicofactor, geen ziekte’, zo stellen critici.

kroniske lidelser
De ‘kaart’ van chronisch ziek Denemarken

Ikzelf heb ook hoge bloeddruk (maar dat weten ze hier nog niet, dus ik tel nog niet mee in het Noord-Jutlandse gemiddelde), maar dat ik me daardoor nu een chronisch zieke voel… Ik gebruik er wel medicijnen voor, en dat is een belangrijk criterium wanneer een bepaalde toestand ‘chronisch’ genoemd wordt in dit onderzoek. Het relaxte, langzame leven hier heeft me nog niet van de pillen én van de hoge bloeddruk af geholpen, helaas. Daar had ik wel op gegokt.

Door een foutje van de apotheek in mijn voordeel had ik een aardige voorraad pillen toen we hierheen vertrokken, en door deze langzaam af te bouwen, net als de grotestadsstress, zou ik de rest van mijn leven hier zo gezond als een vis, zonder stress, zonder hoge bloeddruk en zonder medicijnen slijten. Was het plan.

Maar helaas. Ik voel het wanneer het de verkeerde kant op gaat met mijn bloeddruk. Ik word gejaagd, nerveus zonder reden, en de tinnitus wordt van een zachte piep op de achtergrond een soort brandweer alarmbel die ik niet meer kan negeren. Komt het nou door het lezen hierover? Zit er in Noord-Jutland iets in de lucht(druk) waardoor hier zoveel mensen – en ik dus ook, nog steeds – last hebben van hoge bloeddruk?

Ik zal er binnenkort dus toch aan moeten geloven ben ik bang: de huisartsenpost met steeds wisselende, gepensioneerde oud-huisartsen, waardoor je dus niet een ‘eigen’ huisarts hebt, en geen band en historie met iemand opbouwt. Want de laatste pillen gaan er nu volgens de ooit voorgeschreven volle dosering doorheen.

De afgelopen tientallen jaren wilde geen enkele afgestudeerde huisarts zich hier in de achterkant van Denemarken’ vestigen. Studenten werden zelfs jarenlang gedwongen hier stage te lopen en er vervolgens minstens een jaar te blijven, wat alleen maar een averechts effect had: zo gauw men weg ‘mocht’, nam men de benen richting de mondaine ‘voorkant’ van Denemarken.

Pas sinds kort is er een kentering, en weten artsen in opleiding deze streek óók meer en meer te waarderen. Dus wie weet, is er toch nog hoop voor de toekomst, op een jonge, eigen huisarts. En moet ik tot die tijd gewoon blij zijn dat we niet op Sjælland wonen :O 

Maar eerlijk gezegd neig ik toch wel heel erg naar natuurlijke middelen om te proberen mijn bloeddruk onder controle te houden, zeker als ik in acht neem dat ‘wat je nodig hebt, zich in je omgeving bevindt’. Voor ons huis staat een enorme meidoorn. En laat dat nu net het ‘kruid’ (bloesem, blad en bessen) zijn dat tot het hart spreekt en wat regulerend werkt op de bloedsomloop.

meidoorn in de winter
Onze meidoorn in winterrust, januari van dit jaar

37 reacties op “Chronisch ziek?”

  1. Matroos Beek Avatar
    Matroos Beek

    Dat zou ik ook geen ziekte durven noemen. Naar het schijnt lijdt 1 op 3 ‘oudere’ mensen aan hypertensie. Met medicatie krijgt men dat meestal goed onder controle en zijn er geen klachten. Het zou mooi zijn mocht de meidoorn jou daar bij helpen. Er gaat niets boven natuurlijke middelen. Helaas helpen ze niet altijd. In mijn familie zit een erfelijke vorm van teveel aan schadelijke cholesterol. Wat ik ook probeerde met aangepaste voeding, rode rijst en Ubiquinol, de cholesterol steeg gestaag tot gevaarlijke hoogten. Gelukkig bestaat er dan de medicatie.

    Like

    1. Fra det gule hus Avatar
      Fra det gule hus

      Wat je zegt: gelukkig bestaat er ook medicatie. Zolang het middel niet erger is dan de kwaal kan ik me voorstellen dat medicijnen kunnen bijdragen aan een kwalitatief en kwantitatief beter leven. Ubiquinol: ik had er nog nooit van gehoord, dus even opgezocht. Het zou kunnen helpen bij veel kwalen, lees ik. Van Lyme tot tinnitus… én hoge bloeddruk! Maar (jou) dus niet voor je cholesterol… Ik ga het goedje onthouden, mocht de meidoorn niet het gewenste effect brengen 🙂

      Like

      1. Matroos Beek Avatar
        Matroos Beek

        Pas op, ik neem wel q10 of ubiquinol tegen de bijwerking, nl spierpijn, van de statines. Het helpt echt bij mij!

        Geliked door 1 persoon

        1. Fra det gule hus Avatar
          Fra det gule hus

          Dank voor je toevoeging!

          Geliked door 1 persoon

  2. Oudmaarnietversleten Avatar
    Oudmaarnietversleten

    Veel bewegen zei de huisarts tegen mijn man zo hoefde hij geen pil te slikken. Inmiddels is hij aan de galblaas geopereerd en is zijn bloeddruk weer normaal 130.

    Geliked door 1 persoon

    1. Fra det gule hus Avatar
      Fra det gule hus

      Veel bewegen (en wel zodanig dat je nét een beetje buiten adem raakt en gaat zweten) is inderdaad goed bij hoge bloeddruk. Fijn dat je mans bloeddruk zo netjes is na de operatie!

      Geliked door 1 persoon

  3. omabaard Avatar
    omabaard

    What’s in a name?
    Met dank aan die pilletjes leven mensen tegenwoordig veel langer.
    Natuurlijke middelen helpen wel, maar niet altijd voldoende. Ik denk dat het probleemafhankelijk is en voor iedereen anders.
    Met gezond leven kan je – denk ik- niet alles vermijden. Ons lichaam beslist….

    Geliked door 1 persoon

    1. Fra det gule hus Avatar
      Fra det gule hus

      Klopt. Je moet ook oppassen dat je niet doorschiet in gezond leven en vervolgens bij elke ongezonde hap allergische reacties krijgt (omdat je het ontwent bent). Luisteren naar je lichaam is vaak het beste. En pilletjes wil ik eigenlijk alleen nog maar als die werkelijk de kwaliteit van leven verhogen, en niet alleen maar levensverlengend zijn… (ik ben niet zo’n fan van Big Pharma… 😉)

      Geliked door 1 persoon

      1. omabaard Avatar
        omabaard

        Ik ook niet. Maar nodig is nodig. Natuurlijk…. Wat is nodig?

        Geliked door 1 persoon

        1. Fra det gule hus Avatar
          Fra det gule hus

          Dat bepaal je zelf, denk ik… (en niemand anders)

          Geliked door 1 persoon

          1. omabaard Avatar
            omabaard

            Tja niet altijd gemakkelijk vrees ik. Wij zijn geen artsen he….

            Geliked door 1 persoon

            1. Fra det gule hus Avatar
              Fra det gule hus

              Nee. Een arts mag je, met zijn medische kennis, helpen een verantwoorde keus te maken, maar uiteindelijk bepaal jijzelf, en niet de arts (vind ik dus 😉)

              Like

  4. Raam Open Avatar
    Raam Open

    Die hoge aantallen van specifieke ziektes in specifieke regio’s zijn interessant voor nader onderzoek. Ligt het aan nabijgelegen industrie, wat is de historische achtergrond van de bevolkingssamenstelling, zit er een overactieve arts die extra in sommige ziektes is geïnteresseerd, of is er een andere verklaring?
    Ik heb een tijdlang een hoge bloeddruk gehad. Na de verhuizing kwam ik bij een andere huisarts en kon ik meteen van de pillen af. (Gelukkig, want die gaven bijverschijnselen.) Dus wie weet heeft een nieuwe huisarts ook op jouw situatie een andere kijk. Misschien hou je die hoge bloeddruk, maar kan de dosering worden aangepast.

    Geliked door 1 persoon

    1. Fra det gule hus Avatar
      Fra det gule hus

      De vragen waar jij je reactie mee begint, stel ik mij dus ook. Waar ligt dat aan? Misschien moet ik toch een wat dieper in dit onderzoek duiken. Want het fascineert me wel… Bijzonder wat je schrijft over andere huisarts en van de pillen af. Was je bloeddruk na de verhuizing laag genoeg? Maar er schuilt zeker waarheid in wat je zegt: ik kreeg in NL al jaar na jaar herhalingsrecepten zonder er ooit nog een dokter over te raadplegen. Soms bouwde ik zelf af, stopte, totdat ik net als nu ineens weer echt hinder van een te hoge bloeddruk kreeg, en dan pakte ik zelf de draad weer op… wellicht kan er hier nu eens met frisse blik naar mijn bloeddruk worden gekeken. Al wekt het feit dat het hier ‘chronische ziekte nummer 1’ is, weinig vertrouwen… 🙄

      Like

      1. Raam Open Avatar
        Raam Open

        Dat onderzoek is op zich al een mooi onderzoeksproject voor jou. 😉
        Misschien is het een idee om de nieuwe huisarts op de man/vrouw af te vragen hoe hij/zij denkt over medicijngebruik. Wordt er standaard een protocol gevolgd of is er ruimte voor eigen visie? Het kan een interessant gesprek worden. Hopelijk komen jullie er goed uit.

        Geliked door 1 persoon

        1. Fra det gule hus Avatar
          Fra det gule hus

          Wat ik tot nu toe gehoord en gelezen heb over ‘de Deense huisarts’ varieert van het ene (protocol volgen) tot het andere uiterste (eigen visie telt mee). We gaan het meemaken, als de drempel laag genoeg wordt om erheen te gaan 😉 En mocht ik me vervelen komende donkere winterdagen, dan weet ik wat te doen 🙂

          Like

  5. schrijfselsvanmij Avatar
    schrijfselsvanmij

    Wel chronisch ziek maar geen hoge bloeddruk gelukkig 😀

    Geliked door 1 persoon

    1. Fra det gule hus Avatar
      Fra det gule hus

      Gelukkig 😉

      Like

  6. Rianne Avatar
    Rianne

    Succes met de meidoorn.

    Mijn huisarts probeert kleine mankementjes eerst met natuurlijke middelen onder de duim te krijgen. Ben daar wel blij om. Voelt dan toch minder erg.

    Wat chronisch ziek zijn betreft: Mijn moeder ging naar het ziekenhuis voor een operatie intake en mocht een hele lijst doorwerken. Heeft u last van suiker, hoge bloeddruk, cholesterol, etc. Overal antwoordde zij nee op. Schoonzus die bij haar was, was verbaasd want ook zij was bekend met pillendoos van Mam.
    Op maandag bracht zij Mam naar het ziekenhuis. Naast een tas met kleren, had Mam een tas met pillen bij zich. Waar zijn die voor? vroeg schoonzus. Suiker, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, etc etc.
    Maar daar had je toch geen last van, zei schoonzus.
    Nee, zei Mam, Als ik mijn pillen slik heb ik nergens last van.

    Geliked door 3 people

    1. Fra det gule hus Avatar
      Fra det gule hus

      🤣 ja, logisch toch? Haha, geweldig… is ze nog wel geopereerd? Fijne huisarts heb je! Die van mij (in NL) vroeg altijd: ‘Wat denk je zelf?’ Dus op enig moment heb ik inderdaad maar besloten het zelf te bedenken en zijn hulp niet meer in te roepen…😱

      Like

      1. Rianne Avatar
        Rianne

        Jazeker. En dankzij een ongelukkige val, daarna nog tweemaal.

        Ik vergeet ook wel eens naar de huisarts te gaan. Twee jaar geleden was mijn cholesterol niet geweldig. Ondanks dat ik 90% kans heb dat ik de erfelijke vorm heb (de hele familie heeft er last van) mocht ik van de huisarts toch eerst proberen met roderijstgist proberen het zaakje onder controle te krijgen. Heb toevallig van de week besloten dat het de hoogste tijd is zowel mijn cholesterol als diverse anders risicopuntjes weer eens te laten testen.

        Like

        1. Fra det gule hus Avatar
          Fra det gule hus

          Gut, jij ook al! (Erfelijk belast met hoog cholesterol) Ik heb geen idee. Of mijn cholesterol wel in orde is en of ik erfelijk belast ben… ik vermoed van niet, niemand in mijn familie is ooit (jong) gestorven aan hart- of bloedvaten gerelateerde ziektes. Wel veel aan kanker… 🤔

          Like

          1. Rianne Avatar
            Rianne

            Het grappige is, in mijn familie is ook nog nooit iemand (jong) gestorven aan etc.
            Ik heb een hoog fout cholesterol, maar ik heb ook een hoog goed cholesterol, en dat maakt het allemaal wat minder erg.
            We zullen zien.
            Deze week een afspraak maken. De kunstmatige vitamine D is zo onderhand wel uit mijn systeem zodat de meting gebaseerd is op mijn lijf en niet op mijn lijf met supplementen.

            Geliked door 1 persoon

            1. Fra det gule hus Avatar
              Fra det gule hus

              Succes!

              Like

  7. Memory in Pictures Avatar
    Memory in Pictures

    De natuur schenkt ons vele soorten planten die eetbaar zijn.Zelf geloof ik dat je daar ook de middelen uit kunt halen voor je eigen gezondheid.

    Geliked door 1 persoon

    1. Fra det gule hus Avatar
      Fra det gule hus

      Ja, helemaal eens! En werkt dat dan toch niet genoeg, dan kun je altijd nog besluiten de chemie erbij te halen…

      Geliked door 1 persoon

  8. betjesonnetje Avatar
    betjesonnetje

    Ik stelde me ook vragen over dat onderzoek. Hoe is het gedaan, wat is er gemeten? Waren de mensen daar bijvoorbeeld zo gezond dat hoge bloeddruk het ergste was? Hadden ze vaker hoge bloeddruk dan mensen uit andere streken, of is dat niet zo, maar hebben ze elders nog ergere problemen? Ik noem maar wat. Altijd tricky, statistiek.
    Wat betreft hoge bloeddruk: ik denk dat het verschillende oorzaken kan hebben. Het kan bijvoorbeeld komen van vernauwde bloedvaten. Dit schijnt vaak zo te zijn. In dat geval helpt juiste voeding en beweging.
    Mijn bloeddruk was altijd prachtig totdat ik in 2015 in dat ziekenhuis kwam. Toen was hij ineens veel te hoog. En ook mijn hartslag was te snel. Na afloop bleef dat ook nog een hele poos zo. Waar kwam dat van? Een week ziekenhuiseten lijkt me niet genoeg om die vaten te doen dichtslibben.
    Op een bepaald moment las ik dat je deze zelfde verschijnselen ziet als iemand hersendood op de snijtafel ligt voor het ‘oogsten’ van zijn organen. Op het moment dat de chirurg begint te snijden, schieten plotseling deze waarden omhoog. Ik denk dat dit betekent dat deze persoon op een bepaald niveau begrijpt wat er gebeurt en dat z/hij probeert te vluchten. Wat meestal dus niet lukt – maar het gebeurt ook wel dat iemand op de snijtafel de ogen opent. Zo dood was hij nou ook weer niet.
    Ik heb me in dat ziekenhuis buitengewoon onveilig gevoeld. Telkens als ik aan die situatie terugdacht, gebeurde dit. Uiteindelijk heb ik het onder de knie gekregen (tot op zekere hoogte) door mezelf met psychologische middelen te behandelen voor wat mij daar is overkomen. Nlp, EFT. Daar heb ik best veel werk aan gehad, en ook nu speelt het nog af en toe op.
    Misschien heb je hier nog wat aan, of anders misschien iemand anders.
    Ik hoop in elk geval dat je een goede oplossing vindt.

    Geliked door 1 persoon

    1. Fra det gule hus Avatar
      Fra det gule hus

      Dank voor je verhaal Betje. Ja, ik vraag me bij dat onderzoek ook van alles af. Wat je zegt: statistiek is tricky. Ik heb geen idee wat de oorzaak van mijn hoge bloeddruk is. Ik dacht ooit stress (op het werk, dat had ik zeker toen ik voor het eerst aan de medicatie ging), maar jaren later kon dát naar mijn idee de oorzaak niet meer zijn. Misschien nu toch maar eens wat dieper in duiken… En ik kan me alles voorstellen bij de achtergrond voor jouw te hoge bloeddruk ineens, in dat ziekenhuis. En om de redenen die je hier ook noemt zijn wij inmiddels al jaren geen orgaandonor meer.

      Like

      1. betjesonnetje Avatar
        betjesonnetje

        Bij mij is het heel duidelijk omdat het praktisch van het ene op het andere moment ontstaan is. En toen de situatie voorbij was – ik was weer veilig thuis, gebruikte ook allang geen medicijnen meer – bleven die te hoge getallen. Mijn conclusie: dan moet het een fobie zijn die ik daar heb opgelopen. Of meerdere fobieën. Dat is te behandelen o.a. door een psycholoog met EMDR, maar ik kan het ook zelf en dat vind ik makkelijker. Vandaag, naar aanleiding van deze reactie, heb ik er weer een paar gedaan en de getallen zijn weer iets beter. Dank, daarom, voor jouw verhaal.
        Ik heb ook wel van dit soort klussen gedaan waarbij de oorzaak niet heel duidelijk was. Veel proberen. Dat werkte uiteindelijk ook.
        Als jullie om genoemde reden al jaren geen orgaandonor meer zijn, zou je bijvoorbeeld kunnen proberen om de ontdekking van de donatie-realiteit, te behandelen als een fobie.
        Maar voel je uiteraard niet verplicht; niet iedereen vindt dit een fijne manier.

        Geliked door 1 persoon

        1. Fra det gule hus Avatar
          Fra det gule hus

          Veel proberen inderdaad… in die fase ben ik nu nog. Dank weer voor je reactie, en fijn dat bij jou de getallen weer iets beter zijn!

          Geliked door 1 persoon

          1. betjesonnetje Avatar
            betjesonnetje

            Bij jou komt het ook helemaal goed 🙂
            Let maar op.
            Nu ga ik weer iets anders doen.
            Was leuk om je te spreken.

            Geliked door 1 persoon

            1. Fra det gule hus Avatar
              Fra det gule hus

              Dito!

              Geliked door 1 persoon

  9. bentenge Avatar
    bentenge

    Tja. De definitie is o zo belangrijk. Heb dat ook met de jaarlijks terugkerende vaststelling dat tot tien procent van de Belgen onder de armoedegrens leeft.
    By the way, ik ben ook chronisch ziek al kan ik ongeveer alles.

    Like

    1. Fra det gule hus Avatar
      Fra det gule hus

      In dit onderzoek is de definitie van chronisch ziek dat de toestand het langer dan 12 maanden achter elkaar geduurd moet hebben en/of dat je er langdurig (en nu weet ik zo niet meer hoe lang dit dan was) medicijnen voor gebruikt. Gelukkig kun jij, net als ik, ‘ongeveer alles’ 😉

      Like

  10. Anne Stekhoven Avatar
    Anne Stekhoven

    Ik heb niet alle reacties gelezen dus misschien zit mijn tip er al bij: chia-zaad helpt bij hoge bloeddruk. En wat je niet moet nemen weet je wel: zouthoutthee of drop.

    Geliked door 1 persoon

    1. Fra det gule hus Avatar
      Fra det gule hus

      Chia-zaad? Nee, dat wist ik nog niet, dank voor de tip. Ben er niet dol op, maar vooruit: liever dan chemische rommel. En inderdaad: zoethout gebruiken we niet, af en toe wel een echt Hollands autodropje (maar dan geen zoute) 🙂

      Like

  11. Onkruid door de sla (1) – LEVENSJUTTERS Avatar
    Onkruid door de sla (1) – LEVENSJUTTERS

    […] van belang. Maar bovenal vind ik het gewoon erg lekker!Meidoornblad: daarover schreef ik al eerder DIT. Ook dit gebruik ik vanwege mijn hoge bloeddruk. Meidoorn werkt echter vooral op het hart. Gewoon: […]

    Like