Van spinrag, dronken vlinders en gakkende ganzen

De morgen begint mistig, maar al snel trekken de ‘witte wieven’, zoals ik ze ken uit de Achterhoek, zich terug op zee. Als een donker lint aan de horizon lossen ze op. Er is een zuchtje wind. Het belooft een warme dag te worden.

zeemist boven Agger Tange

Aan de grote hoeveelheid spinrag merken we dat het nazomer is, bijna herfst. In de struiken, op het rieten dak, aan de pomp… de ingenieuze weefwerkjes parelen nog even van de dauw voordat de zon de druppels doet verdampen.

spinrag aan pomp

Er staat weinig anders op het programma dan pruimen verwerken. Emmers vol, nog steeds. We hebben niet eerder zo’n rijke oogst gehad. Vorig jaar waren we te laat met oogsten, en waren de wespen ons voor. Dit jaar hebben we nog geen wesp gezien. Komt dat omdat we op tijd zijn, of is het gewoon zorgelijk?

overal pruimen

In het struikgewas onder de pruimenboom is een orgie van dronken vlinders gaande. Ze komen af op de overrijpe exemplaren, die daar vallen of door ons worden neergegooid. Ook de overrijpe exemplaren die nog in de boom hangen worden nu in niet door wespen, maar door tientallen vlinders bezocht. Als we in de buurt komen, lopen we door een wolk van vlinders. Maar ook de bloemen in de tuin weten de vlinders te vinden. Vooral het wilgenroosje, dat als verstekeling met de rosa rugosa uit NL meekwam, is weer populair, evenals de bloemen in de munt. Als we op het nieuwe terras koffie drinken, is het gefladder in de ochtendzon een genot om naar te kijken.

Deze diashow vereist JavaScript.

Voordat de zon zijn hoogste punt bereikt, loop ik met Odin naar de fjord. We zoeken verkoeling met onze voeten in het water. Een zeilboot tuft voorbij; dat zien we niet vaak.

zeilboot op de Krik Vig

Er komen wat windveren in de lucht, maar hier beneden blijft het bij een briesje. Dit is de nazomer op haar mooist.

mooie-dag.jpg

In de loop van de ochtend begint ook het gestage gebrom van combines in de verte weer. De boeren zijn druk; tot laat in de avond wordt het graan geoogst en het stro tot rollen verwerkt. Ik ontpit even gestaag pruim na pruim. Aan de horizon schuiven traag schepen voorbij.

Deze diashow vereist JavaScript.

Ik pers de laatste restjes vocht en vezels uit de gekookte rozenbottels. Na een paar uur in koelkast hebben we ’s middags verse munt-roosvicee.

hybenthee

Ook ons avondeten nuttigen we op het nieuwe terras, terwijl de laagstaande zon de zee goud kleurt en honderden ganzen gakkend overvliegen, op weg naar hun maaltijd in de Tange. Het is een spektakel, en nog maar het begin. De zon kleurt hun witte buiken oranjeroze.

ganzen-2019-08-25-19.41.18.jpg

Als de ganzen voorbij zijn, en de stilte keert terug, merk ik op dat het op een dag als vandaag wel de kers op het toetje zou zijn als er nog herten voorbij komen. ‘Dat mag je vaker zeggen’, zegt Jacob terwijl hij in de verte wijst.

Drie reetjes in het veld, achtergrond Harboøre

Het is iets na half negen. Vanaf het uiterste puntje van het terras kunnen we net de zon in de zee zien zakken. Het was een uitzonderlijke dag. Ik hoop dat we dit nooit vanzelfsprekend gaan vinden.

zon onder boven Agger Tange 26 augustus

24 gedachtes over “Van spinrag, dronken vlinders en gakkende ganzen

    1. Het schijnt dat de vlinders door de klimaatverandering (en de dus warmer wordende zomers in Denemarken) hier deze zomer vooral opgerukt zijn. Ik las er iets over in de krant. De reden is dus niet zo leuk, maar naar al die vlinders kijken is zeker genieten!

      Like

    1. Ik lees tegenstrijdige verhalen: over te veel koninginnen en te weinig koninginnen… het weer in het voorjaar… er zullen wel veel factoren meespelen en die zullen ook wel per plek verschillen. Maar ik maak me zorgen hoor 🤔

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.