Aan het eind van een mooie dag…

De dag begint met verse bloemen op tafel. Het weer is onverwacht mooi. Na etmalen stevige wind, zout-wazig zicht en af en toe een bui is de lucht ineens vele tinten blauw. Het water van de fjord spiegelt in even zo veel tinten groen en grijs. De wind is gaan liggen: net genoeg om plezier van te hebben bij wind mee, en niet te veel om tegenin te hoeven worstelen bij wind tegen.

De horizon is een strakke streep. Hoe helderder de lijn, hoe dichterbij ze lijkt. De stilte buiten – als we op het terras bij de tent lunchen – wordt slechts doorbroken door de brommende grasmaaier van de buren. Op het wilgenroosje draaien de laatste dagpauwogen hun rondjes in de zon. De zwaluwen kwetteren hoog in de lucht, en verzamelen kracht voor de lange tocht naar het warme zuiden. Maar altijd keren ze terug: naar de plek waar ze geboren zijn.

De woeste schuimkoppen op zee zijn een zachte deining geworden. De branding ruist. We zijn niet alleen op het strand; meer zielen zoeken beweging, ontspanning, of barnsteen. Ik vind een gewone steen, een kiezel. Niet bijzonder, maar hij spreekt me aan. De eerste vulling in mijn rugzak. Meegenomen om duindoorn te oogsten, maar we zien er geen één. Gelukkig glanzen de zwarte vlierbes-trossen aan hun rode stelen wél uitbundig in berm en tuin, en is er genoeg om de naderende winter weer gezond door te komen.

wolken boven de zee bij Agger Tange

’s Middags verschijnen er steeds meer wolken. Er gaat geen dreiging van uit, slechts schoonheid. Hoe grijzer en grilliger het wolkendek, hoe zilveriger de zee. De wind wakkert weer aan. Moe maar voldaan komen we thuis. Nog even bij de tent genieten van de laatste beetjes zon. Dan naar binnen. Kachel aan, warm bij het vuur. De zon gaat zonder bombarie onder. Kleine kaarsjes achter alle ramen verwelkomen de invallende duisternis.

Het was een mooie dag. Eigenlijk een heel gewone dag. Voor mij mag deze eerste dag symbolisch zijn voor de rest van een heel nieuw levensjaar. En aan het eind van zo’n dag past maar één ding:

 

25 gedachtes over “Aan het eind van een mooie dag…

    1. Ik kan je zijn muziek zeer aanbevelen. Het roert de ziel. De teksten zijn soms somber. Hij maakte op jonge leeftijd een einde aan zijn leven – onder meer vanwege het uitblijven van erkenning voor zijn muziek. Die worsteling met het leven – maar toch ook het mooie kunnen blijven zien – klinkt heel erg in zijn muziek door. 💕

     Like

 1. Lang niets van me laten horen (er gebeurt hier van alles), maar volg jullie nog wel hoor en geniet van alles wat jullie daar opbouwen, zoals die mooie stoere tent!
  Maar vandaag moet ik even reageren want volgens mij heb jij je verjaardag vandaag op een fijne manier beleefd. Jaap heeft vast voor dat mooie boeket gezorgd.
  Van harte gelfeleciteerd!

  Geliked door 1 persoon

 2. Begrijp ik nu dat je jarig was? Dan van harte gefeliciteerd! Helaas door slechte verbinding kan ik de foto’s niet zien. Mooi geschreven maar daar ben je goed in.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je wel Hanneke, je begrijpt het goed ☺️ Ik heb nog geen barnsteen gevonden zolang als we hier komen, maar daar gaat deze winter verandering in komen! (Zo, dat is intentie nummer 1 voor mijn nieuwe jaar 🙂) Is het iets wat op jullie kusten aanspoelt?

   Like

   1. Leuk en ik hoop dat je mooie stukjes zult vinden. Ik kijk uit naar je schrijven erover. Hier geen barnsteen. Wel paua schelpen en greenstone (maar zover ik weet wordt dat laatste alleen op het Zuidereiland gevonden en daar ben ik nog niet geweest). groetjes, Hanneke

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.