Maden eten: zijn we er klaar voor?

Het ene na het andere blogconcept sneuvelt. Ideeën zat, maar het komt niet uit mijn vingers. Via de Facebookpagina van de Deense ambassade in Nederland (waarom volg ik die eigenlijk? Waarom volg ik de Nederlandse ambassade in Denemarken niet?) lees ik dat in Horsens aan de oostkust van Jutland de grootste insectenfabriek van het noorden verrijst. Pardon?

Lees even mee:

‘In een gesloten kippenboerderij buiten Horsens beginnen nu miljoenen kleinere bewoners hun intrek te nemen. Hier ontwikkelt het bedrijf de grootste insectenfabriek in de Scandinavische landen, waar uiteindelijk elke dag 100 ton maden geproduceerd zullen worden.’

Uhm… gesloten kippenboerderij? Dat mag ik hopen! Ik krijg het beeld van miljoenen ontsnapte larven van de Zwarte Soldatenvlieg – want om deze soort gaat het – niet van mijn netvlies. Of miljoenen ontsnapte Zwarte Soldatenvliegen… 

zwarte soldatenvlieg
De Zwarte Soldatenvlieg

‘De maden worden gedroogd en gemalen tot eiwitrijk poeder en vet, dat zal worden gebruikt als diervoeder.’

Diervoeder? Het ene dier fabriceren als voedsel voor het andere dier zodat het ultieme dier (wij, de mens) dit weer kan eten? Kan iemand mij de logica uitleggen? Mis ik iets?

´Ten eerste zal het voer voornamelijk worden gebruikt voor de teelt van vis en hopelijk later ook voor varkens en kippen. Ergens in de toekomst, als de openheid van de markt voor vleesalternatieven groot genoeg is, wil het bedrijf de maden ook transformeren in voedselproducten voor mensen.’

Made in Denmark krijgt straks een heel andere betekenis.

‘De maden zijn ongelooflijk efficiënt in vergelijking met ander productief vee en zetten 10 kilo voer om in larven van 9 kilo’, legt Jane Lind Sam, partner in Enorm Biofactory, uit.

Nee! Nee! Niet larven van 9 kilo! Dit is een vertaalfout!

‘Tegelijkertijd zijn de maden niet kieskeurig. Ze eten graag allerlei afvalproducten uit de voedingsmiddelenindustrie, en groeien ook nog eens heel snel. Dit betekent dat ze al na 17 dagen klaar zijn voor de oogst.’

Tja. Wanneer is een koe eigenlijk rijp om te oogsten?

‘Al met al betekent dit dat de maden een zeer duurzame eiwitbron voor de mens zijn, zowel qua CO2-uitstoot als qua eisen aan voer, water en opslagruimte.’

WAT IS ER MIS MET PLANTAARDIG EIWIT???!!!

‘Hoewel het bedrijf nog ver verwijderd is van het bereiken van zijn doel om 100 ton maden per dag te produceren, en zowel de markt als de wetgeving over insecten als voedsel nog steeds constante strijd oplevert, er is geen tekort aan ideeën en optimisme: “In de toekomst zouden we onze larven kunnen voeden met voedselverspilling door huishoudelijk afval, mogelijk zelfs mest. Dat zou nog duurzamer zijn, maar het is helaas nog niet legaal in de EU. Het zou echter enkele van onze afvalproblemen oplossen, terwijl het ook zou helpen bij de productie van duurzame eiwitten”, zegt Jane Lind Sam.’

*Even doorlezend blijk ik inderdaad iets te missen. Aquariumvissen krijgen nu hun gedroogde en tot poeder vermalen soortgenoten als voer. (Zit er kat in kattenvoer? Hond in hondenvoer??) Dit vismeel komt van kleine visjes, en hoe meer kleine visjes er uit de oceaan worden gevist, hoe groter het risico dat het hele onderwater-ecosysteem naar de knoppen gaat. Varkens en kippen eten nu vooral soja, en hoe dit zorgt voor de vernietiging van een heel ander ecosysteem weten we. Toch? Regenwouden enzo?

‘De zeer hoge duurzaamheidsvoordelen van insectenveredeling kunnen echter pas worden bereikt als ze bijvoorbeeld lamsvlees of rundvlees voor mensen kunnen vervangen. Maar hoewel twee miljard mensen over de hele wereld al sprinkhanen, larven en andere insecten eten, is het nog een heel lange weg om hier economisch insecten als mensenvoedsel te produceren, legt Jane Lind Sam uit.

‘Het is een zeer beperkte markt voor voedselinsecten in Denemarken en het zal lang duren om het te laten rijpen’, zegt ze. ‘Het is een beetje kip en ei. We kunnen geen grootschalige productie van insectenproducten maken als er geen klanten zijn. En mensen beginnen geen insecten te eten als er geen goede producten zijn.’

Er is nog een lange weg te gaan eer de eerste Deen een Zwarte Soldatenpizza bestelt dus. Maar ja, altijd nog beter dan wanneer het de maden van de strontvlieg waren geweest.

Wat vind jij? Innovatief, of het paard achter de wagen?

35 gedachtes over “Maden eten: zijn we er klaar voor?

 1. Geloof niet dat het snel is ingeburgerd. Toch zag ik een tijdje geleden in de reclamefolder van de Lidl al dergelijke producten staan. Niet op gelet of iemand het kocht.

  Geliked door 1 persoon

  1. Hier hetzelfde! Al snoep ik heel af en toe best nog wel een stukje vlees (wild, met name, van herten uit het natuurgebied hier), als dat tijdens een of andere beurs als proefhapje wordt aangeboden 😉

   Geliked door 1 persoon

 2. Een moeilijke.Toen we deze zomer aan zee waren, kregen we bij het ontbijt telkens een ander insect om te proeven. De echtgenoot vond ze best eetbaar maar ik mag er niet aan denken zo’n beest in mijn mond te krijgen. 😣

  Geliked door 1 persoon

  1. Wat bijzonder! Ik geloof ook niet dat ik nou meteen een hele sprinkhaan of made op mijn vorkje zou prikken hoor… ik hou het bij plantaardige eiwitten, bevalt prima 🙂 Maar als dit soort beestjes op termijn de vissen en varkens kunnen gaan vervangen voor de mensen die nog wel dierlijke eiwitten willen lijkt me dit een prima alternatief…

   Like

 3. Een jaar of tien geleden presenteerde een Nederlands bedrijf bij een conferentie in Den Haag als vleesvervanger al snacks van gefrituurde insecten. Krekels en wormen zijn bekend eiwitrijk voedsel in Afrika, maar worden daar gezien als voedsel voor de armen. Niet alleen hier, maar ook daar, is er een bewustwordings- en marketingcampagne nodig om mensen van hun biefstukken af te krijgen.
  Ik vond het best lekker smaken.
  Deze week was er ook een Nederlands bedrijf in het nieuws dat op grote schaal insecten gaat produceren. Misschien heeft de NL ambassade in DK daar wel iets over geschreven. 😉
  Ik vind het een goede optie, mits de insecten werkelijk plantaardig afval eten, waarvoor bijvoorbeeld geen regenwouden worden gekapt. Het is echt een grote uitdaging om volledig neutraal te werken, zonder ergens roofbouw op te plegen. Toch worden er door innovatieve bedrijven stappen gezet.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja, zeker! Van mij mogen insecten ook de varkens en kippen etc gaan vervangen. Ik heb ze nog nooit bewust gegeten, insecten. En gelukkig is het glansmiddel op mijn (Nederlandse) hagelslag niet van luizen afkomstig 😀
   Grappig trouwens dat er ook een NL bedrijf in het nieuws was. Er MOET een link zijn… 😉

   Like

  2. En daar raak je nu precies het probleem, denk ik. Alles wat de mens grootschalig gaat gebruiken, pleegt roofbouw. Zeker als planten de voeding moeten zijn voor dieren die de mens wil eten, is het ‘rendement’ heel laag. Als iedere vleeseter overschakelt naar insecten, is er natuurlijk nooit voldoende plantaardig afval.
   Dus: allemaal vegetariër worden !! 😬

   Geliked door 1 persoon

 4. In China hebben we al eens insecten gegeten. Ze waren daar gebakken in vrituurvet of iets dergelijks.
  Vond ze daarom ook wat naar patat smaken. Vraag me wel af hoe ze dan uit de airfryer zullen smaken.
  Heb er ondanks die zogenaamde patatsmaak niet veel van gegeten. Het idee sprinkhanen e.d te eten zorgden ervoor dat mijn honger snel gestild was.

  Geliked door 1 persoon

  1. Da’s toch raar eigenlijk? Er van uitgaande dat je datzelfde gevoel niet hebt bij het eten van een biefstukje – maar ik weet niet of je vlees eet of vegetarisch of veganistisch bent… ?

   Like

 5. Ik vind het goed dat mensen nadenken en alternatieven proberen te bedenken maar ik ben er denk ik allergisch voor 😇 (lees nog niet aan toe)
  Fijn dat zonder vlees nu al zoveel meer ingeburgerd is. Toen ik 14 was en vegetarisch ging eten kwam het verplichte gekookte ei ( mijn moeder deed echt haar best) mij op de duur de strot uit. Dan mocht ik kaas eten maar dat was duur dus mocht niet vaak. Ik volg de ontwikkelingen maar doe dus niet meteen mee. Ik kies daarna wel mijn eigen weggetje. Heey….Dat is geloof ik in wel meer dingen zo in mijn leven 🤔🤪

  Geliked door 1 persoon

  1. Haha, fijn toch, lekker je eigen weg hierin volgen? Maar je was al vroeg bewust met voedsel bezig dus. En ja, in die tijd kwam je dan inderdaad op meer zuivel uit. Zoveel andere alternatieven waren er toen nog niet (bekend)…

   Like

 6. Geen idee, echt geen idee. Ik ben blij dat ik ietsl bijleerde. Ik heb tig concepten staan die niets gaan worden. Tijd om op te ruimen. Van 10 ga ik wat concepten betreft naar mogelijks één. Wat een laag rendement in vergelijking van 10kg tot 9kg.

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik heb een maden fobie. Opgelopen na een madendouche (die ik niet zag aankomen).
  Dood en vermalen of niet, in gedachten zie ik ze friemelen dus …. geef mijn portie maar aan Fikkie.

  Like

 8. Oh help, die made van 9 kg zag ik meteen voor me (ik snap ook dat het er niet om eentje gaat 🙂 ). Dubbele gedachten. Zelf eet ik geen vlees, maar die levenswijze zal ik van een ander niet verwachten. Ergens denk ik dat het misschien een idee is om voor de mensen die wel graag vlees (blijven) eten verder te kijken. En eerlijk is eerlijk, bij een eerdere vliegenexplosie een paar jaar terug heb ik ook wel de maden bij elkaar geveegd en aan de dames kip voorgeschoteld, ik zal ze er alleen niet voor kweken. Ze vonden ze overigens heerlijk (en de eieren die ze legden at ik wel). Wat leeft heeft voedsel nodig, onze katten zijn geen vegetariers. Ik hoop nog steeds dat bewuster met eten omgaan kan helpen om minder voedsel te verspillen. groetjes, Hanneke

  Geliked door 1 persoon

  1. Wat een fijne, uitgebreide reactie Hanneke! Met het laatste wat je schrijft ben ik het helemaal eens, en dat is mede de reden dat ik dit blog heb geschreven – bewustwording, nadenken over wat je eet en wat dat doet met de ‘bron’ van alle voedsel – de aarde. Wat jij hebt gedaan na de vliegenexplosie is de beste en meest natuurlijke optie, denk ik. En ik kan me goed voorstellen dat de kippen gesmuld hebben 🙂
   Over het algemeen vind ik dat mensen zo weinig stilstaan bij wat ze eten… en wat daar in zit. En daarmee bedoel ik zowel het goede uit de natuur als het ‘slechte’ van onnatuurlijke producten…

   Like

   1. Helemaal met je eens, bewustwording is zo belangrijk. Het is een onderwerp waar we hier ook veel mee bezig zijn. Wat we eten en nog zoveel meer wat daar mee te maken heeft (transport bv). Ik ga daar ook vaak mee de fout in. Toch proberen we ook steeds bewuster om te gaan met wat er is. We kweken en maken inmiddels al een aantal dingen zelf. En dat is ook gewoon hartstikke leuk. De natuur is gewoon te kostbaar. groetjes, Hanneke

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.