De beerput

Stil was ik er af en toe even van: de reacties op mijn vorige blog. De kaasschaamte ben ik inmiddels snel voorbij. Ik eet wat we nog in huis hebben op, en daarna is het klaar-met-de-kaas. De kikkererwten staan al gereed om zelf eens te gaan experimenteren met het maken van hummus. En dan gaan we nu naar het andere eind van ons spijsverteringsstelsel… Dit wordt een onsmakelijk verhaal, dus als je dit leest terwijl je net iets zit te eten of drinken zou ik stoppen nu 🙂

Wij hebben een beerput. Iedereen in het buitengebied hier heeft een beerput. Tegenwoordig zijn er onverwoestbare kunststoffen septic tanks, maar die van ons is nog oud, en klein, en van beton. Zolang we hier al komen, wordt de put één keer per jaar geleegd. Meestal rond deze tijd. Toen we hier nog niet permanent woonden, vonden we vaak een briefje in de brievenbus: de put is geleegd, en alles is in orde. We hebben soms enige twijfel daar aan, want af en toe ruiken we de put 😖

beerput, beerput legen, slamsuger
Het deksel is van de beerput: klaar voor de slamsuger.

Deze winter is de eerste keer dat we een heel jaar rond dagelijks de beerput hebben gevuld. En zo kon het gebeuren dat enkele weken geleden het toilet niet meer goed wilde doorspoelen. Dat was – achteraf gezien – een veeg voorteken.

Het gebeurde steeds vaker, en vandaag lijkt het provisorisch gepook met een lange stok in een pijp die in de put uitkomt geen effect meer te hebben. Vol is nu echt vol. De wc doortrekken is nu echt geen goed plan meer…

Een blik op de site van de firma die in onze gemeente verantwoordelijk is voor het jaarlijks legen van de putten, leert dat we op de planning staan voor week 9. Volgende week. Dat is te lang om op te wachten. Dus eerst maar eens een mailtje gestuurd, of ze wellicht vandaag kunnen komen, want we kunnen dus niet meer van het toilet gebruik maken.

We krijgen vrij snel antwoord van AnneMarie, die onze vraag voorlegt aan Natalie van het beerputleegmaakbedrijf, met ons in de cc. Even later antwoord Natalie aan AnneMarie met ons weer in de cc: ‘Nee. Heb helaas geen auto in de buurt 🙂 ‘ Het zal wel Deense humor zijn, die smiley erbij, maar op ons heeft het een averechts effect 😳

We tellen tot tien, ademen in, ademen uit, en reageren richting beide dames met: ‘Hallo beiden, wanneer dan wél, zo spoedig mogelijk?’ Natalie reageert: ‘We zijn week 9 in jullie omgeving 🙂’. Ja, dát hadden we al gezien, dat stond in de planning, maar zo lang kunnen we dus niet wachten. Dus rot op met die smile 🤬 wat nu? De beerput zelf dan maar leegscheppen met emmertjes? En die ergens in een sloot dumpen?

Nee, zegt Natalie, we moeten zelf iets regelen, en dat zelf ook betalen. In het papieren telefoonboek vinden we een ‘slamsuger’ (strontzuiger) in het dichtstbijzijnde dorp 10 km verderop, mét een eigen website waar je ‘help’ kunt roepen. Even later worden we gebeld: er is een slamsugerbil naar ons onderweg (een bil is een auto).

beerput, eerput leegmaken, slamsuger
De plaatselijke slamsugerbil staat voor de deur

Deze lokale firma is níet het bedrijf dat de gemeentelijke aanbesteding heeft ‘gewonnen’. Dat is een bedrijf dat ver buiten onze regio huist, in Odense, met de dichtstbijzijnde regiolocatie op 80 km. Maar ja, zo gaat dat met aanbestedingen: meestal wint de goedkoopste ten koste van de dichtstbijzijnde…

In de tussentijd heeft iemand de jaarlijkse planning voor het legen van onze tank aangepast: ineens staan we gepland voor week 13 😳. Enfin: de plaatselijke slamsuger doet zijn werk goed, en netjes. Liet het gecontracteerde bedrijf vorig jaar een smerig spoor achter van put naar auto, door de tuin en over het grind (en geloof me, als je een hond hebt met coprofagie* is dat géén pretje!), de plaatselijke meneer laat zelfs geen reukspoor achter. We zijn – in meerdere opzichten – helemaal opgelucht 🙂

(*coprofagie = het eten van ontlasting)

28 gedachtes over “De beerput

 1. Nooit geweten dat Bibi (onze laatste hond) aan coprofagie leed. Klinkt een stuk interessanter dan hij heeft een voorkeur om andermans hondenpoep te eten.
  Fijn dat er toch iemand langs kon komen om de put te legen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ha Renske, welkom (en wat een leuk blog heb jij! Creatief ❤ ) Dus jouw hond deed dat ook. Nare gewoonte. En wij waren inderdaad heel blij met de plaatselijke slurpauto… 😉

   Like

 2. Zit intussen genieten van een kop koffie. Ben alles wel gewend haha! Gelukkig zijn wij niet de enigen met stokken 😉 Heb er nogal veel kaas van gegeten zeg maar.
  Vroeger hadden wij ook zo’n put (nu niet meer, maar als laatste in de rij op het platteland gaat er ook hier wel eens iets mis onder den grond). Met als verschil dat wij hem wel zelf moesten legen. Mijn vader had een speciale putschep gemaakt van een oude jerrycan. Weet het nog als de dag van gisteren, brrr. En wij hadden 2 putten hè! Eén voor en één achter.
  Wat raar van dat beerputleegmaakbedrijf. Niet erg meevoelend.
  Ik heb coprofagie opgezocht. Ook in mijn brein geprent. En in dat van zoonlief 😉
  Ik durf bijna geen kaas meer te eten …
  Liefs xx

  Geliked door 1 persoon

  1. Haha! en: yesssss… 😬 (dat jij bijna geen kaas meer durft te eten). Maar je bent ervaringsdeskundige dus, ook al op dit gebied! Lekker verhaal… maar inventief, van je vader. Die gaan we onthouden, voor het geval ook de plaatselijke slam-zuiger eens niet kan als de nood hier hoog is… 😉 XX

   Geliked door 1 persoon

 3. Beerput, septic tank… De laatste ken ik nog van bij mijn ouders… Leuk in een verzakte oprit… Maar ook met een gewone stadse rioolaansluiting kan je goed in de shit zitten… 1x overstroomd riool en 2x net niet overstroomd in de eerste weken dat ik hier woonde…
  Typisch gevalletje ‘shit happens’… Gelukkig kunnen jullie nu weer een heel jaar lekker sch*ten…

  Geliked door 1 persoon

 4. Hahaha wij hebben ook zo’n put én we hebben m aangepast 😇
  Wij hebben extra gaten geboord zodat overtollig water weg kan. Nogal technisch verhaal over stront / pies en doorspoelen . Wij zijn erg zuinig met doorspoelen met name bij plas. Ach als je er vragen over hebt dan doe je dat maar privé hihi.Wij werken ook met een strontslurper; hij is gewoon van buurman die boer is…😂
  Afgelopen week was de schaapskudde uitgebroken. Ze kwamen rondom ons hutje.Nu komen we er achter dat Husse ( onze hond) een schape-stront-vreter is. Gadverdamme!! Gelukkig hebben we niet dagelijks een schaapskudde in de tuin. Wat een strontboel. Ook dit verhaal 🤭🤪

  Geliked door 1 persoon

  1. Oh fijn! Husse ook al! 🙄 Odin eet alles. Van meeuwen, eenden, ganzen, katten, schapen, vossen, herten, dassen… zucht. En dus ook een keer van ons, na de vorige slurpbeurt.
   Voor zover wij nu snappen loopt uit onze put ook overtollig water weg, de fjord in… maar als ik nog eens technisch advies nodig heb, hoor je het! 😉

   Like

 5. Lekker smeuïg verhaal! Zou het kunnen dat de hond bepaalde stoffen tekort komt? Er staat mij vaag iets bij dat dieren soms poep eten omdat daar iets in zit wat goed (?) voor ze is.
  Toen de heren van de rioolservice hier vorig jaar bezig waren, kwam er in mijn tuin ook een grote beerput tevoorschijn. (Gelukkig wel leeg.) Wie weet wat er nog meer onder de grond verborgen zit …

  Geliked door 1 persoon

  1. Zou kunnen ja, dat Odin iets tekort komt, ik weet dat het een mogelijke oorzaak kan zijn. Ik zal zijn brokken eens (figuurlijk) onder de loupe nemen… Maar ik vermoed dat het stress-gerelateerd gedrag is, samen met een obsessie voor eten.
   Zijn er nog mooie bodemvondsten uit die beerput bij jou tevoorschijn gekomen? Oud goud ofzo… 😉

   Like

    1. Nou moe, dat valt tegen ja! En met onze hond werkt het schijnbaar zo dat nu we zo heel erg landelijk en rustig wonen, Odin het heel erg naar zijn zin heeft, maar dat áls die rust dan een keertje wordt verstoord (als we op een wandeling eens een keer iemand tegenkomen bijvoorbeeld) hij dan nog feller dan vroeger ‘uithaalt’. Zowel in woorden als daden 🙄 Maar ook als we niemand ontmoeten, negeneneenhalf van de tien wandelingen, is hij altijd super alert en nerveus. Zit in het beestje…

     Like

 6. Ik heb mijn vader ooit eenmaal onze beerput zien legen met een XXL pollepel daarvoor bedoeld. De str*nt werd netjes op de moestuin gevoerd. Dus eigenlijk deden wij zoveel maanden later ook coprofagie. Lekkerrrrr. Not!

  Geliked door 1 persoon

 7. Waar je zo afgelegen tegenaan kan lopen of moet ik zeggen vastlopen of is het vol-lopen? In ieder geval was de maat voor jullie op meerdere manieren vol en ik vind het toch maar weer klasse dat het is opgelost en je weer kan doortrekken nadat de darm geleegd is.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.