Klein huis – grote foto’s

Het begint vorige zomer. Jacob deelt in zijn netwerk zijn foto ‘Shadows of the past’ – een straat in de oude benedenstad van Nijmegen, waar hij ooit woonde – en prompt duikt er zo’n schaduw uit het verleden op. Kees*, een oud-collega van Jacob, laat hem weten zeer gecharmeerd te zijn van de foto. Maar kan Jacob misschien ook zoiets van het IJsselfront in Zutphen maken?

De belofte is snel gemaakt. De eerstvolgende keer als wij in NL zijn, brengen we ook een bezoek aan de oude Hanzestad Zutphen, mét camera. Vanuit ons kabouterhuisje in Herpen ligt Zutphen op de route naar de oudste bonuszoon. Op een koude, mistige voormiddag in januari stoppen we ter hoogte van het stadsbalkon in de Tichelbeeksewaard, van waar je een mooi zicht hebt op de witte gevels van de herenhuizen aan de overkant.

IJsselkade Zutphen, stadsbalkon Zutphen
Zo maakte ik de foto vanaf het stadsbalkon…

Eenmaal weer terug in ons Gele Huis wordt het resultaat beoordeeld, in orde bevonden en een selectie gemaakt voor Kees. Zit er niets bij waar zijn hart sneller van gaat kloppen, dan is het voor ons een leuk, fris uitje geweest. Maar Kees is erg blij met de meeste abstracte versie van Jacobs visie op de IJsselkade, en na enig overleg kunnen we onze ‘huisdrukker’ Ewald aan het werk zetten voor een foto van 1.80 bij 85, ingelijst en wel.

IJsselkade Zutphen, Jacob Berghoef Art
… en de foto zoals Jacob die maakte, ingelijst en tussen de lijmklemmen

Ewald houdt ons (altijd) op de hoogte van de vorderingen, en zo ook als de foto wordt ingepakt. ‘Zodat je een beetje weet wat je kunt verwachten’.

Digiposter
De foto wordt ingepakt bij het printbedrijf

Niet eerder hebben we een dergelijk formaat foto ingelijst toegezonden gekregen; wel vaker alleen de print, opgerold in een koker. De foto’s gaan niet rechtstreeks vanaf de drukker naar de besteller – Jacob moet er immers nog zijn handtekening op zetten en een certificaat toevoegen. En daarbij is het natuurlijk elke keer weer spannend en leuk om te zien hoe de foto er in groot formaat op papier uitziet.

Die ‘finishing touch’ aanbrengen is voor dit formaat foto’s elke keer weer een hele uitdaging… in ons kleine Gele Huis. De door Ewald en zijn team zo zorgvuldig ingepakte foto wordt hier even zorgvuldig door Jacob weer uitgepakt. Een kreuk, een vingerafdruk, of nog erger: een pootafdruk, is zo gemaakt…

Deze diashow vereist JavaScript.

Deze keer wordt vloer van de woonkamer vrijgemaakt: eetkamertafel en -stoelen aan de kant geschoven. Het vloerkleed wordt opgerold. Eventuele hondenharen worden weggezogen. De kachel snort. De hond snurkt en werpt af en toe een smekende blik op mij. Ik haak en kijk terug. En Jacob pakt uit. Eerst plakband. Dan tie wraps. Hoeklijsten. Karton. Een extra laag stevig foam. Papier. Nóg een laag papier… En na het zetten van de handtekening alles in omgekeerde volgorde. Na zo’n vijf uur uitpakken en weer inpakken zit de klus er op en is deze foto – opnieuw – klaar voor verzending.

Foto IJsselkade op tafel
En zo ligt de foto dan weer ingepakt in het Gele Huis op tafel…

We kunnen vanavond nog even niet gebruik maken van onze tot loungehoek omgetoverde bank, want dat is de enige plek waar we ‘het pakje’ kwijt kunnen… Gelukkig hebben we de stoelen nog 😉

20 gedachtes over “Klein huis – grote foto’s

  1. Ook ‘als je langs de IJssel vanuit Deventer komt aanwandelen’ 😉 Maar inderdaad: elke foto die op groot formaat wordt besteld is een heel project zo. Gelukkig hebben we juist datgene in overvloed wat voor een succesvolle afronding hierbij nodig is: tijd 🙂

   Like

  1. Uhm… geen bewerking hoor. Dit effect ontstaat door het bewegen van de camera tijdens het maken van de foto (ICM = Intentional Camera Movement). Het enige ‘bewerken’ wat Jacob doet is uitsneden maken en eventuele vlekjes wegwerken 😉

   Geliked door 1 persoon

  1. Ja, Zutphen is een mooie stad. Heb er ooit nog gewerkt. En het IJsselfront is erg mooi (geworden). De foto maken kostte heel wat minder moeite dan de print van een ‘teken van echtheid’ voorzien… 😉

   Geliked door 1 persoon

  1. Haha, ja, ’t is een hoop gedoe. Maar we hebben het er graag voor over – zolang we de kracht nog hebben om die tie wraps er eerst af te peuteren en ze aan het eind er weer om te peuteren… pppffff…. 😉

   Geliked door 1 persoon

 1. Wat een bijzonder resultaat met dat ICM. Ik heb daar ook niet eerder van gehoord. Grappig dat Jacob ooit in Nijmegen woonde. Dat is mijn geboortestad. Ik verhuisde in ’86 naar Arnhem. Dat noem ik nog steeds ‘mijn stad’.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja, dat bewegen met de camera levert vaak bijzondere beelden op! En wij woonden samen, voordat we naar ons Gele Huis vertrokken, in Nijmegen. ‘Mijn’ stad is denk ik nog steeds Deventer, waar ik dáárvoor woonde… 😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.