Everything is possible and nothing is for sure

Het lezen van jullie blogs, apps of mails raakt me. Jullie gedachten, zorgen, emoties omtrent de situatie waarin we ons nu allemaal bevinden. In de ban van… ja, was het verhaal van de ring, van Tolkien, eigenlijk zoveel anders? Ik zie gelijkenissen – en snap terwijl ik dit schrijf waarom er ineens behoefte ontstaat deze dagen om de muziek weer eens te horen van de films die werden gemaakt naar aanleiding van het boek. Met de muziek komen de beelden en ook zoveel woorden weer boven.

Wijze woorden soms.

Tolkien spreuk

Jullie verhalen raken me, omdat het in mijn hart binnenkomt. In tegenstelling tot al het ‘nieuws’, op officiële sites; alle getallen, alle maatregelen… dat gaat naar mijn hoofd en zorgt daar al snel voor een soort totale lockdown. Van de drie reacties die een mens in een crisissituatie kan hebben – vechten, vluchten of verstarren – vertoon ik over het algemeen de laatste. Het verstart in mijn hoofd, en als ik niet oppas ook in mijn lijf, mijn doen en mijn laten.

Er MOET iets veranderen in onze manier van leven, zoveel is wel duidelijk. En niet alleen deze weken, wellicht maanden, wellicht nog langer. Vooral daarná.

Halverwege op weg naar het boodschappendorp keren we om. We vragen ons allebei af wat we op dit moment nu eigenlijk echt nodig hebben. Beweging, frisse wind, eindeloze zee, een leeg strand en schreeuwende meeuwen. Dat doet ons systeem op dit moment méér goed dan het inslaan van eten, toiletpapier en andere supermarktartikelen.

Leeg strand Agger Tange

Misschien zijn de winkels volgende week leger. Of zelfs leeg. Maar dat is nu geen reden om nu dan maar – wat dan ook – te gaan hamsteren.

Ik maak eindelijk mijn nieuwste voddenkleed af. Geïnspireerd op dat waar we hier door omgeven zijn.

De buurman weigert van ons aanbod gebruik te maken om voor hem boodschappen te halen en schakelt zijn (eveneens bejaarde) tuinman in om samen mee het dorp in te gaan.

We vinden (weer) een dode rat in de schuur.

De rabarber komt blozend boven de compost uit piepen.

De buurman belt: of Jacob de volgende dag even langs kan komen om een boom te vellen.

We luisteren naar de kalmerende muziek van Luka Bloom. Uit zijn lied Blackberry Time komt de titel van deze blog:

There’s no need to understand

Whenever you try to trust in the plan

We stand in the water and open our toes

And laugh at and love the way the river just goes

Downstream, some islands to round

I step out and dry my feet on the ground

We soak up Burren blue skies

The sun blinds me in your eyes

And I know you know

Everything is possible in God’s time

But nothing is for sure

Mijn oudste nog levende bloedverwant, oom Jan van 88, stuurt mij via Facebook Messenger een ontroerend mooie versie van het Ave Maria. ‘Het is een gezongen rooms gebed, maar ik vind het zo mooi.’ Ik ook, oom Jan.

De volgende ochtend belt de buurman weer: ‘Onze afspraak gaat niet door. Ik heb besloten dat ik mijn boom niets wil aandoen. En als ik iets nodig heb, zal ik dat jullie laten weten.’

De Deense koningin spreekt het volk toe. Dat is niet meer gebeurd sinds de Tweede Wereldoorlog.

Alles is mogelijk.

Niets is zeker.

20 gedachtes over “Everything is possible and nothing is for sure

 1. Zo vergaat het mij ook… daarom zoveel mogelijk buiten zijn nu om energie op te doen en hersenspinsels mijn hoofd uit te werken. Proberen op de hoogte te blijven van feiten en niet alle hysterie er om heen. Toch is dat moeilijk.
  Zorg goed voor jezelf en elkaar… Dit gaat nog een hele tijd duren…xxx

  Geliked door 1 persoon

 2. Buiten, buiten, buiten… ik heb het nu ook meer dan ooit nodig. Liever niet teveel voor de tv of op het scherm loeren naar updates. Niet dat ik mijn kop in het zand wil steken, maar ik wil ook niet ziek worden van zoveel ziek nieuws. Het is heftig en irreëel. Helaas is het de realiteit. Laat ons hopen dat we dit zonder teveel slachtoffers achter ons kunnen laten.
  Zorg ondertussen goed voor jezelf en elkaar. Lieve groet X

  Geliked door 1 persoon

  1. Ziek worden van zoveel ziek nieuws… dat zeg je goed. Dat wil je inderdaad niet. Ik hoop het met je dat dit goed afloopt, zonder al te veel slachtoffers, maar ook dat we zoals Kirstin dat zo mooi verwoordde ‘de wereld met heldere ogen opnieuw gaan zien’.
   Lieve groet terug, XX

   Geliked door 1 persoon

 3. Felblauwe lucht en zee, hoe mooi kan de natuur zijn! Daar kan je rust vinden. Even weg van deze dolgedraaide wereld.

  Vandaag gingen we fietsen, op de bermen langs het water. De wind in de haren. De zon op de huid. Het was heerlijk ontspannen.

  Tot dan de avond komt met de vele overrompelende nieuwsberichten. Nu weer strengere maatregelen hier in België. Weer aanpassen.

  Maar je Ave Maria klinkt heerlijk!

  Geliked door 1 persoon

  1. De natuur is onze redding – nu, maar altijd al, eigenlijk. En muziek misschien ook 😉 Genieten van al het mooie, dat houdt ons op de been. En ik hoorde van de nieuwe maatregelen… Heel veel sterkte! Knus!

   Like

 4. Terugvallen op die veilige vierkante meters. Je huis een kasteel, belaagd door een onzichtbare vijand. Vorige week nog een bioscoop, een biertje. En nu ben je in een heel andere wereld terechtgekomen. Spannend ergens, dat wel, maar wat is echte vrijheid toch bijzonder. Gewoon buiten lopen. Je moeder bezoeken… Vrienden zien. De wereld verandert en wij veranderen mee op een plek met vierkante meters.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja, hoe bizar snel verandert je comfortabele leventje hè, waarin alles zo vanzelfsprekend leek… We worden op heel veel vlakken met de neus op de feiten gedrukt. Niets is vanzelfsprekend. We mogen onszelf weer opnieuw uitvinden…. Sterkte op jullie vierkante meters! XX

   Geliked door 1 persoon

 5. mooi blog en mooie reacties, hartverwarmend ~ het bijzondere van een gezamenlijke vijand is het hart dat opengaat, de solidariteit, delen, waardering voor wat is, de stilte, de vogels die beter te horen zijn, het zoemen van een dikke hommel, de lucht die met de dag schoner wordt… mogelijkheden die ineens gevonden worden ~ we laten ons niet gek maken en laten we vooral goed zorgen voor elkaar en voor onszelf.
  Carpe diem, pluk de dag

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja Anne, laten we vooral naar de kansen kijken, en niet naar het gevaar. (In het Chinees bestaat het woord ‘crisis’ uit twee karakters. Het ene karakter betekent ‘gevaar’, het andere karakter betekent ‘kans’ – zo las ik ergens). Als we werkelijk de mogelijkheden zien die dit virus ons biedt, dan kan er wellicht nog veel ten goede worden gekeerd.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.