De rosse maan die het geld laat gaan

Boeren waren er vroeger zeer beducht voor: de rosse maan. Tot vandaag had ik er nog nooit van gehoord. Blauwe maan – de tweede volle maan in een kalendermaand, bloedmaan – bij een volledige maansverduistering, de namen van de volle manen per maand: die ken ik. Maar de rosse maan, nee.

Ik lees erover in de nieuwsbrief van Yggdrasil, wier manier van natuurlijk moestuinieren wij ook toepassen. De wortels daarvan liggen in de permacultuur, maar de Vlaamse familie Anrijs – van Yggdrasil – past de ‘regels’ van permacultuur niet zo strikt toe. Ze zijn meer van het observeren in de eigen omgeving, en dat laatste spreekt ons erg aan. Niet strikt het boekje volgen, maar zelf kijken, experimenteren en conclusies trekken 😉

Dat betekent dus ook geen vaste kalenders volgen bij het zaaien of planten, maar: naar de natuur kijken. Naar het weer, en naar natuurlijke verschijnselen. De laatste jaren lijkt het ook wel of de seizoenen wat opschuiven: met Pasen is het soms kouder dan met Kerst, en zelfs na IJsheiligen kan er nog wel eens vorst voorkomen. Gisteren ging de zomertijd in, en de gevoelstemperatuur was niet eerder zo laag…

Als wij al een kalender volgen in de tuin is het de fenologische. Volgens de fenologie begint de lente niet elk jaar op 21 maart. De ‘prille lente’ begint als de hazelaar bloeit. Als de paardenbloem bloeit, is het ‘volop lente’. Dat kan op 21 maart zijn, maar ook begin april. De fenologie onderscheidt geen vier seizoenen, maar tien.

Paardenbloem bloeit
De eerste paardenbloem! Volop lente?

De afgelopen dagen was het hier (en ook bij jullie, zo hoor en lees ik) ineens ‘volop lente’. En dan gaat het kriebelen. En niet alleen bij ons, maar zeker ook bij veel tuinmensen, die nu in een heel ander dagelijks ritme gedwongen zijn. De neiging om nu van alles te gaan doen in de tuin is dan heel groot. ‘Niet doen’, schrijft Frank Anrijs. ‘Hoed je voor de rosse maan!’

Het is de eerste volle maan na het astrologisch begin van de lente, soms na Pasen. Vroeger was een koudeperiode rond Pasen dikwijls dramatisch voor de boeren. Dat blijkt uit enkele weerspreuken:

De rosse maan, die het geld laat gaan

Is de rosse maan langs gegaan, met het oogsten is het dan gedaan

Is er de rosse maan, alles is voor niks gedaan

Deze periode in april/begin mei valt ook samen met het bloeien van de fruitbomen. En deze bloesems kunnen geen echte nachtvorst verdragen. En daarmee is de kleur van de maan dan te verklaren: bloesems en jonge scheuten van planten verkleuren wanneer ze bevroren zijn. Ze krijgen een bruine, rossige kleur.

Het heeft dus niks met de maan zelf te maken 🙂

Dit jaar valt deze eerste volle maan na Pasen pas op 7 mei, maar op 8 april is er ook een volle maan. Deze ligt vlak vóór Pasen en zal waarschijnlijk dit jaar als rosse maan fungeren. Wij nemen het advies van Frank dus maar ter harte: ‘In het voorjaar moet je je als tuinier zeker niet haasten en mag alles wat op het gemak gebeuren’.

Op het gemak. Zo horen – en doen – we het graag. Niet alleen in de moestuin 😉

Jacob en Anuscka
Lekker in de zon bij de tent 😎

27 gedachtes over “De rosse maan die het geld laat gaan

 1. Jullie glunderen en stralen in de zon!

  Ai, ik ben net van plan om deze week bloeiende plantjes in de grond te steken…. En je weet, een mens leeft van plannen deze dagen ….

  Ik weet vooral ‘Het is al vele maanden rosse maan hier in de Belgische regering”, met dank aan jou leerde ik nu de echte rosse maan kennen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik hoorde een fruitteler klagen in het nieuws vanmiddag. Die heeft zijn rosse maan helaas al gehad. De peren zouden er vooral de dupe van zijn blijkbaar.

  Like

 3. Weer een nieuwe term geleerd. Het is hier afgelopen nacht met circa 4 graden vorst gelijk duidelijk geworden wat dit inhoudt. Nieuwe uitlopers hangen slap en de bloemen van de magnolia even verderop zijn allemaal verlept. Wat zonde zeg.

  Like

 4. Wat leuk om dit nu te weten! En natuurlijk heb ik van onwetendheid onze hortensia’s te vroeg gesnoeid; de bladeren waren er al volop en hangen er nu slap bij, hopelijk komt het nog goed.
  De vogels hebben hun eigen kalender of hebben er geen last van, dat hoop ik dan maar, want er zijn hier al veel meesjes die nesten aanleggen en ze zijn zelfs al aan de bekleding begonnen: hele plukken kattenhaar van onze kat verhuizen ze met propvolle bekjes naar hun nesten rondom…

  Geliked door 1 persoon

  1. Oh, dat is zo mooi om te zien hè, als de vogels dankbaar gebruik maken van plukken haar van je huisdier! Daar houden ze het nest vast goed warm mee, ook nu, als het dan toch ineens weer kouder wordt. Met je hortensia’s komt het vast goed, als je ze later (als het écht niet meer gaat vriezen) nogmaals snoeit – al het dode eruit haalt.

   Like

 5. Wat een leuk verhaal Anuscka. Interessant. Ik heb dus ook wat dingen te vroeg geplant. Eens kijken of het toch nog blijft leven. Een paar schietgebedjes mogen niet ontbreken. Ik bid voor van alles 🙂 Dankjewel voor je lieve reactie onder mijn blog.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.