Op het menu: wierpiepers en zeebonen

Het was natuurlijk nóg beter geweest als ik de fiets had genomen, maar vier volle – van gemeentewege gratis verstrekte – grofvuil-zakken achterop gaat echt niet lukken. De workout van alleen het verzamelen en vanaf het fjordstrand over het karrenspoor omhoog sjouwen is al een mooie ‘bijvangst’ van het doel van al dit gedoe. Ik verzamel wier voor de moestuin.

Het karrenpad de berg af

Het spoelt in grote hoeveelheden aan op ‘ons’ strand. Aan het begin van het moestuinseizoen hebben we nog weinig ander spul om te mulchen – de bodem waarin jonge plantjes ontkiemen, bedekt houden om vocht vast te houden, van voeding te voorzien en ongewenste planten te weren. Vorig jaar gebruikten we hiervoor het eerste grasmaaisel, maar daarmee bleken we een lopend buffet voor slakken aangericht te hebben, die en passant alle jonge zaailingen ook opvraten. Niet voor herhaling vatbaar, dus.

Odin op het ‘strand’ van de Krik Vig

Wandelingen met Odin over het kiezelstrand van de Krik Vig, zoals de inham van de grote Limfjord hier heet, brachten me op het idee. Na dagen met stevige westenwind ligt er steevast een dikke rand zeegras, zo voor het oprapen. En dat doe ik nu dus 😉 

Links een zwarte streep zeewier. Op de glooiende heuvels een kudde jonge IJslandse hengsten, die hier ‘op vakantie’ zijn om hun beenspieren te sterken. De bofferds! 😍

Krijgen de piepers en de tuinbonen meteen een vleugje zout, kalk (vanwege de meegereisde schelpen en krabben) en jodium. Een volgende stap is zeewier uit het water vissen (vers dus; wat ik nu opraap ligt er vaak al dagen), en meteen opeten door de sla. Of drogen en het als garnering gebruiken. Maar voorlopig gebruik ik het vooral als bodembedekkende ‘mest’ voor onze toekomstige groenten. Ben benieuwd of we het gaan proeven!

Wierpiepers en daar achter zeebonen
En in omgekeerde richting

24 gedachtes over “Op het menu: wierpiepers en zeebonen

  1. Ja, het oog wil inderdaad ook wel wat hè? 😉 We zijn (en worden) niet zelfvoorzienend qua groenten – dan hadden we minder ‘pad’ en meer ‘bed’ moeten maken, en ook niet moeten ‘mixen’ met vaste planten. Maar na een goed fruitjaar als vorig jaar doen we wel bijna de hele winter (en voorjaar) met ingemaakt fruit, qua thee zijn we wél zelfvoorzienend 🙂 en ach: we gunnen de plaatselijke handel ook wat hè?

   Like

 1. Ik ben benieuwd naar het resultaat. Mooie plek maar het lijkt me ook iets teveel BRRRRR … zegt deze man aan de andere kant van de evenaar waar het zelfs in de winter 25c (overdag) wordt.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het is hier zeker BBBRRRR, met hoofdletters, want zelfs nu nog slechts een graad of 8… (maar er is hoop: we gaan deze week richting maar liefst 18 😬 ) Maar je went eraan hoor…

   Like

  1. Ha Hanneke, nee, helaas… dat hadden we gehoopt, maar we vinden af en toe slakken in de aardappels en daar kunnen ze niet anders komen dan via het wier… toch niet zout genoeg blijkbaar 😦

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.