Beeld-log: De ‘muur’ eruit (1)

Een fractie van een seconde heb ik er spijt van dat ik het behang in de hoek van de muur eraf heb gepeuterd. Gewoon: om te zien wat er nu eigenlijk achter zit, en omdat het in de hoeken niet strak geplakt is, maar met een ruime bocht. Alleen in die bocht krijg ik het er af. Voor de rest zal het nog een hele klus met Biotex worden. Vele lagen verf, behang, lijm en uiteindelijk een soort bordkarton… hm. 

Had ik dat stuk in de hoek maar laten zitten. Nóg een laag verf erover en klaar. Maar ik weet dat ik mezelf voor de gek houd. We zijn nu toch bezig (nogmaals: we = Jacob…) en was het al niet vanaf het begin de bedoeling dat we juist hier de voorzetwanden zouden slopen en opnieuw opbouwen met goede isolatie? Het is zo’n beetje de enige plek in het Gele Huis waar dat kan. Op andere plekken hebben we gekozen voor extra isolatie en betimmering aan de buitenkant (hier kun je daar meer over lezen en zien), om geen centimeters ruimte binnen te verliezen.

We zijn een beetje bang voor wat we achter de voorzetmuur zullen aantreffen, maar we spreken af dat we professionele hulp inschakelen als we zelf niet weten wat te doen. En dan gaat de koevoet erin…

De voorzetwanden blijken van zachtboard te zijn; makkelijk te demonteren dus 🙂 Onze voorgangers, of hun voorgangers, hebben naden en tochtende kieren met toiletpapier en dikke rillen kit gedicht.

Een pluk toiletpapier achter de kit

Daarachter geen vergaan isolatiemateriaal, maar slechts dun zwart asfaltpapier – wat het vocht buiten zou moeten houden maar dat niet overal even goed deed, gezien de schimmel her en der op de muren.

Het pleisterwerk is in erbarmelijke staat, het metselwerk van de binnenmuur is nog wel goed.

Het sloopwerk gaat soepel, zodat Jacob ook vlot met het opbouwen van het eerste stukje nieuwe voorzetwand kan beginnen. Waar mogelijk hergebruiken we eerder gesloopt hout. We hebben een mooie rol dampremmend doek gekregen van mijn collega die ik vrijwillig help met haar fysieke en online winkel – ik krijg ‘loon’ in natura in diverse vormen en dit is er één van 😊

Eerst het dampremmende doek aanbrengen…
… dan een dikke isolatiedeken en dan nieuwe planken.

Voor de nieuwe voorzetwand hebben we hebben gekozen voor planken. Niets in een tweehonderd jaar oud huis is recht, en op deze manier kunnen we per plank meegaan met de scheefte, schuinte of kromming van de gemetselde binnenmuur. Of niet 😬

Ook het opbouwen gaat vlot

Als het lukt – met mijn nog steeds tintelende handen – ga ik de planken wit schilderen. Of oesterwit. Daar ben ik nog niet uit… 

29 gedachtes over “Beeld-log: De ‘muur’ eruit (1)

 1. Die plankenmuren zijn weer helemaal in tegenwoordig hé. Er was een tijd dat ik in mijn vorig huis een grondige hekel had aan alle (wat wij noemen) ‘planchettekes’. Tot ze geschilderd waren, wat dan wel weer een hele klus was met al die kieren ertussen.
  Veel respect voor het werk van je wederhelft. Je moet het maar doen.
  Ik ben benieuwd naar het resultaat.

  Geliked door 1 persoon

  1. Oh werkelijk, is dat weer in nu? Geen idee, ik volg de trends niet zo 😉 Planchettekes, wat een heerlijk woord! Ik vraag me af of dat hetzelfde is als het Nederlandse ‘schrootjes’? En dat klinkt dan toch een stuk minder gezellig hè, schrootjes. Ik ben ook benieuwd naar het resultaat! 😀

   Like

 2. Ik lees dat Vief zegt dat ‘schrootjes’ weer helemaal in zijn. Hahaha. De eeuwige golfbeweging. Ik herinner me dat mijn broer en ik in een weekend de muren van de woonkamer van ons ouderlijk huis ‘omtoverden’ in een planchettekesmuur. (1975 denk ik).

  Geliked door 2 people

  1. Ja, leuk is dat hè, we hebben straks blijkbaar een ‘retro’-wand. Ik herinner me ook nog, uit dezelfde periode als waar jij het over hebt, dat mijn ouders hebben lopen soebatten met de nieuwe bewoner over de overname van een schrootjeswand, toen ze gingen verhuizen… Dat was nog een heel dingetje, toen! En in het nieuwe huis kwam toen ook weer een schrootjeswand hoor! 😀

   Geliked door 1 persoon

     1. Heel goed. Het huis was supersnel verkocht. Eigenlijk binnen twee dagen aan de eerste bezichtiger. Ontzettend blij en opgelucht daarmee. Ook omdat de kopers akkoord gingen om pas in de zomer van 2021 naar hier te komen wonen, wanneer wij verhuizen. Het kon niet vlotter en gemakkelijker gaan. Dat had ik nooit zo durven dromen. Ik dacht dat het toch wel een jaar zou duren eer het huis was verkocht… We hebben echt enorm veel geluk gehad.

      Geliked door 1 persoon

      1. Wauw, wat goed! Fijn voor jullie! Van harte gefeliciteerd (alsnog). Al zal het afscheid – als het eenmaal zo ver is – best nog wel wat voeten in aarde hebben…

       Like

       1. Dat is zeker zo… maar toch proberen we nu al geestelijk alles een beetje los te laten en er tegelijk nog optimaal van te genieten. Verder richten we ons op de inrichting en kleine verbouwing van de nieuwe woonst. We gaan er ook vaak naartoe om te wandelen in de buurt. Alvast een beetje aarden.

        Geliked door 1 persoon

 3. Grappig, ook hier spreek ik altijd over ‘we’ als mijn man de klus doet 🙂
  Persoonlijk vind ik die plankenmuur naturel ook wel heel mooi, als het maar voor over 1 muur gaat. Oesterwit klinkt ook mooi zee-tonig.

  Geliked door 1 persoon

  1. Zee-tonig! Wat een mooi woord! Nee, de planken naturel houden doen we niet: het plafond is ook van hout (gebeitst wit, dus heel doorzichtig) en er komt een eiken vloer (naturel) in, en de ‘naturelle’ kleur van deze wandplanken past daar niet bij. Ik zei net nog tegen manlief: we hadden eiken wandplanken moeten nemen… 😉 En ja, dat in koninklijk meervoud spreken, dat heeft wel wat hè?

   Geliked door 1 persoon

 4. Respect hoor. Het zweet breekt me uit bij de eerste paar foto’s. Gelukkig was daar ook de laatste foto met de plankjes. Ik kan met een gerust hart aan mijn dag beginnen :-)))

  Geliked door 2 people

 5. Goed bezig en wat wordt het mooi. Wij hebben bij onze laatste verbouwing van het oude huis waar we nu wonen ook diverse muren met planken betimmerd, oa in de badkamer en ze geverfd met krijtverf – een aanrader! Je hoeft niet voor te strijken, meteen de krijtverf erop en als de kleur niet bevalt heb je in een mum de wand in een andere kleur, want alles dekt over alles (zelfs op glas en plastic 🙂 )

  Geliked door 1 persoon

   1. Ja joh, provence blauw op alle wanden en rond de ombouw van het bad en dat bevalt goed: hout met krijtverf ademt, het neemt vocht op en geeft het af, het geeft een warme sfeer – maar op de vloer en in de douche hebben we wel tegels hoor!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.