‘Doe je goesting’

Ik ben de afgelopen tijd een beetje stil geweest (net als Doutzen)*, geprobeerd het een en ander te snappen en dat lukt ook mij maar niet. Zoveel vragen… Heen en weer geslingerd tussen alle mogelijke antwoorden. In een blog van Frank Anrijs over angst in de moestuin vond ik wel een antwoord dat me aansprak: ‘Trek je niets aan van wat een ander doet en doe wat je passie is. Volg je intuïtie, je buikgevoel en doe je goesting’. Dit gaat natuurlijk over tuinieren, maar is net zo goed op je hele manier van leven, of op de wereld van vandaag toe te passen 😉 

Goed. Terwijl die wereld zo langzamerhand steeds gekker wordt, zijn wij gewoon lekker doorgegaan met wat onze passie is klussen oftewel de muren en de vloer. En met het oogsten van fruit en groenten uit onze tuin. Dat blijven wij toch echt wel het toppunt van luxe vinden hoor: even een paar aardappels uit je tuin opgraven en wassen, een bakje tuinbonen plukken en doppen, knoflook en kruiden – eveneens uit de eigen tuin – erbij en we zijn in ons eigen sterrenrestaurant.

Jacob doet zijn goesting in de tuin 💚

Pruimen zullen we dit jaar niet veel hebben, maar dat is al aardig gecompenseerd door een enorme hoeveelheid aardbeien. Voor het eerst dit jaar, nadat we vorig jaar winter tijdens een verblijf bij Mirjam in Zweden twee stekjes meenamen. Die zijn goed aangeslagen en hebben met z’n tweetjes meteen een heleboel nieuwe aardbeienplantjes gemaakt. Dat zijn blijvertjes dus.

Niet alles in de moestuin lukt. Ondanks alle mogelijke maatregelen zijn merels, buurkatten en slakken nog steeds onze ergste ‘plagen’. Veel bietjes, kolen, bloemenzaadjes, courgette- en pompoenplanten en Nieuw-Zeelandse spinazieblaadjes hebben het moeten afleggen tegen één van de drie.

Maar nog even terug naar de muren en de vloer. Nadat ik eerst de ‘planchettekes’ – ik vind dit zo’n leuk woord – van witte grondverf had voorzien, vond ik het uiteindelijk toch te WIT en heb ik alles nog eens dunnetjes over gedaan met oesterwit 🙂 Intussen begon Jacob met het leggen van de nieuwe vloer. Het grove werk is nu klaar, nu alleen de details nog. Van die dingen die we in vorige levens en vorige huizen pas deden als het huis verkocht moest worden, maar zo ver laten we het nu niet meer komen. Het plan is hier oud te worden, heel oud…

Lunchpauze tijdens een dag in de winkel. Het is hoogseizoen. Op het strand van Agger zie ik dit stel op leeftijd. Het is alsof ik mezelf en Jacob over 10, of 20, of 30 jaar zie… ❤️

Voor- en na-foto’s komen nog wel een keer, hier nog wat ‘tijdens’-foto’s. 

Halverwege met wit…
Na een dag in de winkel kom ik thuis en ligt het eerste stuk nieuwe vloer er!
De vloer vordert. Alhoewel het er niet naar uitziet, krijg ik op dit moment het idee: het begint weer ergens op te lijken…
Odin vindt alles best, waar zijn mand ook staat. De baasjes zijn de hele dag gezellig om hem heen aan het rommelen, af en toe wordt er even buiten gespeeld – hij heeft niets te klagen (en doet dat dus ook niet)
Tromgeroffel…. de laatste plank van de vloer zit erin! (Ik moet nu wel iets voorzichtiger schilderen)
En de tent is nu ook klaar om er eens een nacht in door te brengen. Moet alleen het weer nog een beetje meewerken…

*Voor wie geen instagram account heeft, hier een andere link – met een reactie op de post van Doutzen

31 gedachtes over “‘Doe je goesting’

 1. Wat een prachtige foto van je man die zijn goesting doet in de hof!
  Jullie huis wordt steeds gezelliger. Het mag gezegd worden, daar wordt ijverig gewerkt.
  Hier kunnen we steeds minder ‘onze goesting’ doen, alles wordt weer strikter en dat benauwt.

  Geliked door 2 people

  1. Ja, die foto zegt het wel hè? En, ik blijf het zeggen, ook al weet ik dat het makkelijk praten is: blijf het wel zoeken en waar mogelijk doen hoor, dat wat jouw goesting is! In alle regels zit rek, elke wet heeft mazen, en blijf jezelf vooral ook vragen stellen, net als Doutzen… Houd moed, Lieve! 😘En ik kom binnenkort weer eens even bij je ‘buurten’ (lezen).

   Like

  1. Ha, dank je Renske! Ja, het beeld trof me – en dan is het toch wel handig dat ik nog een telefoon met camera heb 😉 (ik overweeg mijn smartphone de deur uit te doen – maar er zijn vast ook wel ‘domme’ telefoons met camera)

   Like

 2. Naast de merels, katten, duiven en ander moestuin “onveilig” makend gespuis zitten wij ook nog eens met onze hond die al heel de zomer laat weten dat erwtjes en boontjes en aardbeien best lekker zijn 🙂

  Geliked door 2 people

  1. Haha! Die was ik in mijn rijtje nog vergeten: we hebben (weer) gaas rondom de hele moestuin om te voorkomen dat onze hond de houtsnippers van de paden opeet 🙄 en afgevallen kersen. En dan gaat kotsen – binnen, op de nieuwe vloer… En duiven: ja, dat kunnen ook ettertjes zijn. Tisnie makkelijk hè, moestuinieren… 😅

   Like

 3. Jullie houden goed het tempo erin. Ziet er goed uit allemaal.

  Wat de vragen van Doutzen betreft: het zijn goede vragen waarbij het antwoord op een aantal vragen een open deur is (zoals gezonde voeding) … Maar die deur voelt voor velen als gesloten en he-le-maal fout want ‘ik ga niet mijn leven lang op dieet.. ‘ of ‘Dat is voor het gewone volk niet te betalen.’ Dat laatste klopt dan ook weer, want gezonde voeding is duur en wat hier in de winkels ligt komt vaak uit het buitenland ….
  And a world divided… Sommige mensen denken liever in zij en wij, en macht is nog steeds een drijfveer voor velen al komen er de laatste jaren wel heel veel dictators boven drijven. Dictators die ook nog kunnen steunen op een enorme achterban, wat dan weer aangeeft hoe graag mensen wij/zij denken.

  Geliked door 1 persoon

  1. We doen het rustig aan 😉 en zo komen we er ook. Dank voor je uitgebreide reactie! Gezonde voeding is inderdaad een open deur, dat maakt de vraag waarom dát nou niet gepromoot wordt (en vaccins en alles wat onze gezondheid ondermijnt wél) des te prangender. En ja, helaas denken veel mensen zoals jij beschrijft. Het is echter maar net waar je prioriteiten liggen. Roken is ook duur. Net als drinken, uitgaan, verre vliegvakanties… maar veel mensen prioriteren dát, boven echte voeding. En ja, zo raken we steeds meer verdeeld en dat is wat dictators doen hè: verdelen, en heersen… 🙄 … en zodanige psychologische ‘trucs’ toepassen dat de massa hen slaafs volgt… We leven in een lastige wereld, waarin het moeilijker wordt je ‘goesting’ te blijven volgen. Dát doen is hoe dan ook handiger dan een dictator volgen… 😉

   Like

   1. Veel heeft te maken met prioriteit…

    Ik heb studies gelezen die leren dat langdurig (meerdere generaties) in armoede leven, iets doet met je denkvermogen en de capaciteit zaken aan te pakken.
    Ik volg de discussie over ‘systemic rascisme’ en wat dat heeft gedaan en nog steeds doet met de manier waarop de blanke bevolking naar de zwarte bevolking kijkt, en omgekeerd.
    En dan is het een welbekend feit dat de meeste mensen liever volgen dan leiden en de neiging hebben niet met hun kop boven het maaiveld uit te steken want dat kan verregaande consequenties hebben (denk aan bijv de heksverbrandingen).
    Amerika is nu in opstand vanwege racisme. Het leggen van een vervuilende pijplijn van Alaska naar het zuiden van Amerika heeft maar een handje vol (verhoudingsgewijs) protesten opgeleverd en vooral vanuit de oorspronkelijke bevolking.
    Ooit waren meren in Amerika zo vervuild dat het water giftig was. Kraanwater kon je maar beter niet drinken. De laatste tig jaar is er alles aan gedaan om die vervuiling terug te draaien, en vervuilers te laten betalen. Trump heeft die regel een paar jaar geleden terug gedraaid. Het water van Lake Eerie doet haar naam al weer bijna eer aan. Die pennenstreek van Trump heeft nauwelijks tot (langdurige en massale) protesten geleid.
    Het feit dat wij niet meer polderen maar polariseren is daar eigenlijk ook een voorbeeld van. Mensen ‘zien’ het niet meer, en denken aan ooit Vadertje Drees die het beste met het volk voor had. Maar Vadertje Drees is niet meer …
    Zelf op onderzoek uit gaan, nadenken, polderen en conclusies trekken is lastig waarbij de meeste mensen vooral of voor of tegen zijn, en nauwelijks meer naar de argumenten van de ander kijken /luisteren. Nuance is vaak ver te zoeken. Die wordt ook niet gezocht. Je bent of voor, of tegen en anders wordt je helemaal afgeschoten.

    Zo heb ik mijn bedenkingen over de snelheid van het vaccinatie onderzoek en het overslaan van stappen tijdens de zoektocht naar een corona vaccin. Wanneer ik dat zeg ben ik anti-vax. Terwijl ik dat niet ben. Zie dat vaccinaties veel goeds hebben veroorzaakt. Zie ook dat het big business is vanuit een graaicultuur. Die graaicultuur was vooral zichtbaar bij het Mexicaanse griep vaccin. De fabrikant wist van de zeer ernstige bijwerking nacrolepsie maar heeft dat bij de introductie van het vaccin achter gehouden, met alle gevolgen van dien.

    Er is tegenwoordig zoveel informatie te vinden, en het schiften van die informatie is bijna een dagtaak.

    Geliked door 3 people

    1. Dat laatste ben ik helemaal met je eens. Maar je hele betoog heeft meer goede punten, waarvoor dank – hoe triest de onderwerpen ook. Een goede manier vinden om met de machteloosheid om te gaan die je kunt voelen als je over de door jou aangekaarte onderwerpen leest, nadenkt… ik ben er hard mee bezig, maar heb het nog niet gevonden. Ik stel het hoe dan ook heel erg op prijs dat je zo inhoudelijk reageert 🙏

     Like

 4. Alweer heel mooi. Ook bij ons mislukt er van alles in de moes- en kruidentuin. Vooral vogeltjes zijn onuitgenodigde gasten. En zaad gekocht in Nederland (boerenbond, intratuin) doet het dikwijls niet in onze zanderige Afrikaanse grond (ondanks compost en/of droge mest). Dus koop ik nu plantgoed in de buurt.
  Tenslotte krijg ik goesting in van alles doordat ik bij KNUS zo dikwijls het woord goesting kan lezen.

  Geliked door 2 people

  1. ☺️ ik schreef het al eerder onder een reactie hier: ik ‘vervlaams’ helemaal dankzij jullie! Net als planchettekes vind ik goesting een mooi woord. Toch ben ik blij dat ik niet naar Vlaanderen ben verhuisd, maar naar Denemarken – ondanks de taal.
   En je hebt een wijze les geleerd: plantgoed kun je inderdaad het beste lokaal kopen… 😉 ook al weerhoudt dat natuurlijk de vogels niet om er van mee te genieten. Veel plezier met datgene waar je goesting in hebt gekregen!

   Like

 5. Oh wat wordt het mooi Anuschka. En gek he, hoe gekker de wereld des te meer we dat gewone en aardse ‘craven’. Want uiteindelijk… dat maakt ons weer mens. Menselijk.
  Lekker ook dit jaar met alle slakken maar dat maakt het alleen maar wonderlijker dat er elke dag eten in overvloed is. Je foto’s van het strand en die met het stel zijn schitterend. Die luchten…. daar ben je ook nooit op uitgekeken.

  Geliked door 1 persoon

 6. Wij doen ook onze goesting in onzen hof. Wat een leuke tent. Komen wel een keer logeren haha. Overigens ben ik veel in het Deens bezig de laatste tijd, maar dat leg ik nog wel een keertje uit in een blogberichtje. Onze petatten waren mislukt omdat de grond te vochtig was, maar we hadden veel erwtjes en straks veel tomaten. Dus ga lekker door met je goesting!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ha, gezellig! Ben benieuwd naar jouw ‘Deense’ blog. En wij hebben een klein proefje gedaan ook met de petatten in stro. Als we weten of dit wat is geworden, laat ik het weten – en wellicht iets voor jullie om in de hof te proberen, als de grond te nat is 🙂

   Geliked door 1 persoon

 7. Hoi Anuscka.

  Wat heerlijk om jullie zo bezig te zijn in jullie huis en tuin, ik zou er zo goesting in krijgen! En dankjewel voor het delen van reactiepost op Doutzen. Ja, het is heel verwarrend allemaal. Ik probeer ook mijn goesting zoveel mogelijk te doen en te genieten, maar vind dat soms best lastig in deze onrustige, onzekere tijd, waarin we niet meer goed weten wat waar is en wat niet. Ik heb ook het gevoel dat er van alles niet klopt in het beleid, maar de meeste mensen in mijn omgeving zijn daar niet zo mee bezig. Zij hebben volgens mij nog wel het gevoel dat alles klopt en vinden dat ik mij er te druk over maak. Best lastig soms, om mijn scepsis over corona uit te spreken. Heel vaak wordt ik dan weggewimpeld met ‘wat een onzin’ en ik merk dat velen er niet eens over willen praten.

  En dan denk ik ook wel weer aan de vele zieken en doden die we een paar maanden geleden hadden. Ik wil het virus niet bagatelliseren. Maar ik vraag mij wel al bijna vanaf het begin van corona af of alle ‘heisa’ eromheen misschien wel bedoeld is om ons bang te maken, in plaats van ons ‘slechts’ objectief te informeren en ons gezond te houden. Ik heb bij onze minister van Volksgezondheid de Jonge niet echt het gevoel dat hij voor gezondheid staat, maar meer voor ziekte en ons ziek houden. Heftig om dat zo te beweren, maar zo voel ik het. Zijn voorganger Bruno Bruins kwam op mij veel sympathieker over, maar ja, die stortte in. (Waarom? Oh ja, dat mag ik mij niet afvragen, want dan ben ik een complotdenker 😉 )

  Ach ja, dan zal ik mijn betoog hier maar eindigen met: gelukkig dat jullie zo bewust en gezond leven met jullie moestuin. Zo ‘moeten’ we toch proberen het voor onszelf zo goed en zo leuk mogelijk te maken. En ons af en toe uitspreken over wat er in ons leeft, zodat anderen ook wakker worden, het gesprek op gang blijft en zodat we onze innerlijke onrust niet opkroppen.

  Fijne avond nog in jullie huis en moestuin!
  Groetjes van Diane

  Geliked door 1 persoon

  1. Ha Diane, wat een uitgebreide reactie, fijn 🙂 (en welkom hier). Het IS inderdaad erg lastig om in deze tijd dicht bij jezelf te blijven, te DURVEN blijven. Je niet omver te laten blazen door de angst die bij zoveel mensen regeert. Niet mee te gaan met de meute, maar je eigen pad te blijven volgen omdat je zelf weet, voelt, wat goed voor je is… Ik vind het ook heel lastig om er over te schrijven. Zoals Rianne al heel terecht opmerkte ‘Er is tegenwoordig zoveel informatie te vinden, en het schiften van die informatie is bijna een dagtaak’ – en ik besteed mijn dagen liever aan het leven, hier en nu. Aan het zijn in de tuin, klussen in huis, wandelen met de hond… Maar tussen de regels van ons geklus door hoop ik hier inderdaad ook mensen wakker te maken en gesprekken op gang te brengen, of te houden, met de weinige kennis die ik heb – maar wel vanuit mijn eigen gevoel. En dat zegt inmiddels net als jij dat alle heisa zeker niet voortkomt uit zorg voor onze gezondheid.
   Jij ook nog een fijne avond, en een hartelijke groet terug!

   Geliked door 1 persoon

 8. Wat is de tuin al prachtig geworden zeg! En jullie gele huis, echt knus 🙂
  Hier druk bezig met warmte-management, water-management vanwege droogte (nooit gedacht dat ik regen zou wensen, die er nu gelukkig weer een aantal keer gevallen is) en mezelf oppeppen. Die aanhoudende hitte is niet goed voor mijn humeur 😉
  Stuur jullie weer een dikke knuffel vanuit het zuiden. XxX

  Geliked door 1 persoon

  1. Ha lieve Patty, dank je wel! ☺️ Ik hoop dat het een beetje lukt, dat warmtemanagement. Ik zou er ook een sik van krijgen hoor, van dit soort temperaturen. Daarom nog steeds blij dat we voor het noorden hebben gekozen in plaats van nóg zuidelijker… Hoewel we hier geloof ik nu ook officieel een hittegolf hebben, maar dat is het hier al met 25 graden… gelukkig hebben we een koel huis, schaduw in de tuin en een tent om in te slapen 😉 Sterkte nog even daar, en een dikke knuffel terug! XX

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.