Gemaskerd

Met zijn vijven komen ze binnen. Drie vrouwen, twee mannen. Duitsers. Gewend aan mondkapjesplicht. Op de drempel trekken vier van hen hun maskers omhoog, de jongste man – een puber – trekt zijn sjaal voor zijn gezicht. Hun ogen zijn onzichtbaar door zonnebrillen. Ik krijg het er acuut benauwd van. Het voelt bedreigend; alsof ze zo een overval gaan plegen.

Alleen in het openbaar vervoer is het in Denemarken op dit moment verplicht een mondkapje te dragen. In winkels (nog) niet, en daar ben ik blij om. Van het openbaar vervoer maken we geen gebruik. Heel af en toe zien we in onze boodschappenwinkels iemand een mundbind dragen, maar ‘gewoon’ is het hier nog allerminst. Het zijn vooral de Duitse toeristen, die het straatbeeld veranderen. Zélfs in Agger, het rustigste badplaatsje aan de noordwestkust van Denemarken… 

Ik moet een sterke neiging onderdrukken met deze mensen in discussie te gaan. Daarvoor is mijn Duits niet goed genoeg. Zijn ze bang hier binnen besmet te raken? Zijn ze zelf ziek (geweest) en denken ze mij te beschermen? Zijn ze gewoon niet goed geïnformeerd en denken ze dat het hier ook verplicht is? Waarom? Waarom?

Het is stil in de winkel. Internet ligt eruit, de kassa doet het niet en ook de muziek die normaal via Spotify in de winkel klinkt, is verstomd. Door het onderlinge gemompel achter de maskers wordt de stilte steeds zwaarder. Ik ben blij als ze met z’n vijven naar boven gaan. Vreemd genoeg maken ze geen gebruik van de håndsprit – die hier wel in àlle openbare gebouwen bij de voordeur staat en die je geacht wordt te gebruiken.

Als ze weer naar beneden komen is de puber de inmiddels verstandigste sociaalste van het stel: hij heeft zijn sjaal én zonnebril af. Ik zie een vriendelijk, open gezicht. De rest haast zich – nog steeds verkleed als bankrovers – naar buiten en schuift zo gauw ze de drempel over zijn hun maskers weer onder de kin. Frische luft! Blijkbaar kregen ze het zelf ook Spaans benauwd. 

Ik kan er niet aan wennen. Ik WIL er niet aan wennen. Inmiddels is het overal wel duidelijk dat de mondkapjesplicht er niet is om virussen binnen of buiten te houden, maar dat deze maatregel puur wordt ingezet als middel tot mondiale gedragsverandering. Waarbij jij en ik elkaar er op gaan aankijken of aanspreken: hé joh, je gedraagt je niet zoals het hoort! 

Ik heb geen moeite met gehoorzamen, als het verzoek redelijk en zonder dubbele bodem is. Maar de redelijkheid van alle verplichtingen na corona is inmiddels ver te zoeken, evenals een goed gefundeerde reden. Boetes voor het niet naleven van de ‘nieuwe normaal’-regels zijn torenhoog, zodat de meeste mensen het wel uit hun hoofd laten om enige vorm van protest te uiten.

Waar ik wel moeite mee heb, en steeds meer krijg, zo merk ik, is het binnen dringen van deze niet-meer-normale grote boze buitenwereld in onze tot voort kort nog zo kleine, fijne, gewone wereld. De innerlijke roep om ons nog meer af te zonderen wordt steeds luider. Net als die om, nog meer dan we al doen, zelf ons eten te verbouwen. 

We zitten in een luxepositie, dat besef ik me heel goed. Toch is die luxe positie ontstaan als gevolg van een keuze die we jaren geleden al maakten. Van alle mogelijkheden die toen open lagen, zijn we bewust déze weg ingeslagen. En samen met de benauwdheid en de zorg om wat ons nog allemaal te wachten staat is er daarom elke dag diepe dankbaarheid. Voor het leven wat we nu leiden op de plek waar we nu wonen. Varend op ons éigen kompas, luisterend naar ons eigen gevoel, zolang als dat mogelijk is.

38 gedachtes over “Gemaskerd

 1. Er valt wat over te zeggen. Wij opteren ook om afstand te houden. Op 1 september start de school weer. Wij MOETEN met mondmasker lesgeven, rondlopen in de gangen, … ook de leerlingen moeten een mondmasker op. Neen, dat zie ik ook niet echt zitten. Gelukkig geef ik maar een halve dag per week les, de rest is vooral thuiswerk. Met mijn collega’s en met de kinderen heb ik echt te doen.

  Geliked door 3 people

   1. Het is zo onwezenlijk, ik kan mij er nu nog niet echt iets bij voorstellen. Hoe kunnen wij nu elkaar herkennen, laat staan de leerlingen leren kennen? Wat moet dat niet zijn voor al die eerstejaars die voor het eerst naar het middelbaar gaan? Ja, echt triest. Men had toch voor een andere oplossing moeten gaan. Wie weet… er is nog een week de tijd… Tot nu toe zijn we heel weinig gebrieft en iedereen zit met heel veel vragen, zowel leerkrachten als leerlingen. Wat jammer dat we zo weinig inspraak hebben en dat alles over onze hoofden heen wordt beslist.

    Like

    1. Jammer is een understatement… maar: ja, alles wordt over onze hoofden heen beslist. Dat wij ooit volksvertegenwoordigers gekozen hebben met de gedachte dat zij in een democratie ook ónze stemmen mee laten wegen… dat concept ligt inmiddels ver achter ons. Gisteravond las manlief een stukje voor uit het Deense nieuws. Een Deense had geweigerd een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. Vervolgens weigerde ze haar naam en adres te geven. Gearresteerd. Er is onderhand geen enkele land meer waar de dictatuur en/of de politie niet heerst… En desondanks maken we er vandaag weer een mooie dag van, toch? ❤

     Geliked door 2 people

 2. Je raakt hier bij mij een teer punt aan. In België worden mondmaskers steeds meer verplicht, voortdurend heb ik het gevoel dat ik erin sti(n)k.
  Telkens we naar Nederland gaan, komt er een stuk vrijheid over me.
  Ik ben voorzichtig, houd afstand, en toch wordt mijn leven zeer omslachtig door dat gedoe.
  Heel soms word ik er hopeloos van zelfs. Ik stel me ook veel vragen, maar wie ben ik!?!?

  Geliked door 3 people

  1. Toen ik dit schreef, dacht ik onder meer aan jou, wetende dat het inderdaad een lastig punt is, niet alleen voor jou, maar voor heel veel anderen ook… Het gevoel dat je erin sti(n)kt moet je heel serieus nemen. Je gevoel laat je over het algemeen niet in de steek. Maar dan? Ik wou dat ik het wist… het enige wat ik kan zeggen is dat wat je al doet (af en toe naar plekken gaan waar het minder ‘erg’ is, zoals NL) goed is. Zoek het fijne op, en vermijd datgeen wat verstikkend is – waar mogelijk. Liefs en een dikke KNUS (die ben ik vergeten onder de blog! Gauw erbij zetten! 😉 )

   Geliked door 2 people

   1. We komen net terug uit het land met meer vrijheid😉. Dat ver-adem-t letterlijk.
    Hier worden zware boetes gegeven bij overtreding, ik heb voortdurend de angst iets over het hoofd te zien of te vergeten.
    Dank voor je heel lieve knus, ook al mag ze enkel virtueel. Je krijgt er een even dikke terug💜

    Geliked door 2 people

    1. Dat is voor velen dubbele angst geworden. Ben je niet meer bang voor het virus,dan wordt je het wel voor de gezagsdrager,die jou een boete mag geven.

     Geliked door 2 people

 3. Omdat ik veel vanuit huis werk zijn er dagen dat ik geen mondkapje aanraak. Wel als ik naar de winkel ga. Dat is nu eenmaal de regel. Met je voeten (schoenen / slippers) moet je even door een bak(je) met een natte dweil (zoals in de SARS-periode). Bij supermarkten wordt je koorts gemeten (ik had al verschillende keer 35.2 of 35.4 … hahaha) en je moet je handen laten sprayen door de dienstdoende bewaker. Ik doe het gelaten en vermijd om er teveel over na te denken – negativiteit kan me gestolen worden.
  Isabel heeft er wel last van. Bijna 12uur per dag een mondkapje. Twee weken geleden kreeg ze huid-uitslag op haar wangen. Ze heeft een doos met 100 kapjes gekocht (dunnere exemplaren) en ze gooit ’s avonds het gebruikte maskertje weg.
  Mozambique heeft nu ruim 3000 positieve corona-gevallen en 20 doden. Nog steeds niet alarmerend. De bewegingsvrijheid is niet erg ingeperkt – wel naar het buitenland (dat is nauwelijks mogelijk).

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank voor je reactie Koen, hoezeer die mij ook verdriet… (maar ik heb het over mezelf afgeroepen natuurlijk, met dit onderwerp) Negativiteit kan mij ook gestolen worden, ik probeer er zover mogelijk bij vandaan te blijven, maar ik kan niet voorkomen dat me af en toe toch een diep ellendig gevoel overvalt hoor, door alle draconische maatregelen. EN als ik lees in welke mate Isabel er hinder van heeft… bah. Zonder negatief te willen zijn, maar uit dubbele nieuwsgierigheid: hoe wordt bij jullie de temperatuur gemeten? Ik hoop van harte niet zoals ik daarvan af en toe foto’s voorbij zie komen – met een ‘pistool’ op je voorhoofd? Want zo’n gebaar – dat kán je toch niet onberoerd laten?? (Ondanks de uitslag, want dat is dan inderdaad iets om hartelijk om te lachen…) Ondanks alles: een fijne dag Koen!

   Geliked door 2 people

  1. Het is een lastig onderwerp Janine, dat ben ik me bewust. Ik blijf het dragen van een mondkapje schijnveiligheid vinden. Naar mijn idee kun je beter bescherming tegen deze nare ziekte zoeken in zoveel andere dingen die bewezen goed voor je lijf, leden én geest zijn. Een tekst die ik laatst op FB tegen kwam en daar niet mocht delen sprak me erg aan. Een ‘alternatieve’ samenvatting van de laatste persconferentie in NL:
   ‘U beschikt over een immuunsysteem wat – wanneer het op de juiste manier wordt ondersteund – u beschermt tegen ziekteverwekkers.
   Hoe dit immuunsysteem oa kan worden versterkt:
   – gezonde voeding
   – beweging
   – zonlicht
   – Vitamine en mineralen (bv. magnesium, vitamine B/C/D, Zink)
   – contact met mensen die u liefhebt
   – een goede ademhaling
   – meditatie
   – rust
   – positieve gedachten
   – vermijden van stress en angst
   Zet daarom de televisie wat vaker uit, omring uzelf met uw geliefden en zorg goed voor uzelf, zowel van binnen als van buiten.
   Wij zullen deze boodschap blijven herhalen zodat u gezond blijft in lijf en geest.
   Met liefdevolle groet,
   Mark en Hugo
   (Samenvatting opgesteld door Saskia Markestein)
   Ik weet niet wie deze Saskia is, maar ik hoop echt dat deze boodschap ooit ECHT uitgedragen gaat worden, in plaats van alles wat ons nu op het hart wordt gedrukt…
   Een virtuele dikke knuffel voor jou, Walter en je moeder ❤ 😉

   Geliked door 3 people

   1. Hoi Anuscka. Ik ben het die schrijft: Walter, maar Janine deelt ‘mijn’ visie ook. We leven in een drukke stad met een paar honderdduizend mensen om ons heen. Dan worden bepaalde maatregelen bij een uiterst besmettelijke ziekte belangrijker dan het voorstel ‘goed ademhalen’. Er zijn een paar simpele regels als afstand houden, heel soms een mondkapje op en handen wassen. Als dat alles is in mijn leven dan kan ik daar best mee leven. Blijkbaar vinden mensen het heel benauwend om zich voor een bepaalde tijd aan regels te houden. Ik hoop dat deze lieve schrijvers van hierboven zich wel aan bepaalde regels houden. Vooral bij ‘contact met mensen die u liefhebt’. Heel veel groetjes uit Zwolle, van mij en Janine en mijn moeder die ondanks de besmetting van twee huisgenoten nog steeds van haar wijntje geniet.

    Geliked door 2 people

    1. Ah, Walter, dank voor je aanvulling 🙂 Jullie zijn, ook qua schrijfstijl, bijna gelijken 😉 Fijn om te lezen dat je moeder nog steeds van een wijntje geniet – dat ze dat nog maar lang in goede gezondheid mag blijven doen ♥️

     Geliked door 2 people

 4. Ik heb éxact hetzelfde gevoel. In België ook schering en inslag, die mondkapjes. Ik kan er ook niet aan wennen en draag ze niet behalve als het echt moet en dan nog met fikse tegenzin. Zeker als de ‘wetenschappers’ over elkaar heen buitelen en het wel duidelijk is dat die dingen geen zier helpen. Wat we nu aan het kweken zijn is een hele generatie zonder weerstand. Eén virusje en een hele generatie wordt weggevaagd want geen weerstand. In de sloppenwijken van India is weinig drama. Hoe komt dit? Ze denken door de onhygiënische omstandigheden en dus meer weerstand van nature. Tegenwoordig is het woord ‘bacterie’ al iets waar men de neus voor ophaalt. Het immuunsysteem versterken. Inderdaad!

  Geliked door 3 people

  1. Inderdaad. Gewoon lekker met je blote fikken in de aarde woelen, in plaats van continu ontsmetten… sinds dit hele gedoe moet ik vaak denken aan onze vorige buren, die continu hun eerste koter probeerden te verhinderen enige weerstand op te bouwen als hij lekker in de tuin rondkroop en dan af en toe een vinger (of een hap zand, gras of een beestje) in zijn mond stak. ‘NIET DOEN, BAH, VIES’. Zucht. Het kind groeit nu op in een waas van ontsmettingsmiddel en met een verstikkend mondkapje op, vrees ik 🙄

   Geliked door 2 people

  1. Ik was twee weken in Italië en daar zijn mondkapjes heel normaal en wordt bij het betreden van de supermarkt je temperatuur geschoten… Je went er snel aan, en ik voelde me daar veel veiliger dan hier… Door die mondkapjes ben je je er bewuster van dat we ons aan de regels moeten houden… In de nederlandse supermarkten wordt er door heel veel mensen slecht afstand gehouden en gewoon nog even snel voor elkaar langs gegraaid… Ik van driedubbel in de risicogroep… Van mij mogen ze de mondkapjes hier verplichten…

   Geliked door 3 people

   1. Als je (ook nog driedubbel) in een risicogroep valt, kan ik me voorstellen dat je heel anders aankijkt tegen mondkapjes en verplichting. Als we nu bepaalde, medisch goedgekeurde dingen moesten gaan dragen die bewezen effectief tegen de verspreiding van het virus zouden zijn, zou ik er anders tegenaan kijken. Maar juist omdat het als middel voor iets heel anders wordt ingezet (gedragsverandering, en het elkaar daarop gaan aanspreken) heb ik er moeite mee… maar fijn om hier ook een ander geluid te horen 🙂

    Like

  1. Dank je wel Diane voor deze ‘zachte’ toevoeging. Een spiegel, mooi! Inderdaad: op elkaar schelden, boos worden leidt tot niets (hooguit tot nog iets veel ergers), maar proberen de (angst van de) ander te begrijpen haalt de angel eruit. Het doet mij denken aan geweldloze communicatie. Zouden we dat toch met z’n allen eens kunnen toepassen… 🙏💜

   Geliked door 1 persoon

 5. Ach, een lapje stof voor de mond doet hooguit irriteren. Ik draag een mondkapje alleen daar waar verplicht. Een door mijn zus knap gefabriekt iets met elastiek eraan. Kan me niet voorstellen dat dit zo’n gevaarlijk virus weet te weren. ‘Braaf’ als ik ben volg ik de geboden en denk er het mijne van: dit is massahysterie.
  Toch zit de angst om dit virus te krijgen erin; je bent ècht de sigaar mocht je dit virus overkomen!!
  Tòch moet ik vermelden dat ik redelijk goed opgewassen ben tegen dergelijke door angst gevoede gebruiken. Weet me -meestal- wel te handhaven in een wereld met dergelijke handicaps. Voor mij is dit Covid-19 gedoe meer een bewijs van hoe betrekkelijk ‘vrijheid’ is. Vrijheid zit van binnen, in het kunnen parkeren van habits en er het mijne van te vinden, en hopen dat het een ver-van-mijn-bed-show blijft. In het nauw gedreven voelde ik me toch al. Wàt is wijsheid?……. Dáár zijn de nodige boeken over geschreven.

  Geliked door 3 people

  1. Dat zeg je mooi Hans: vrijheid zit van binnen! Helemaal mee eens. En ja, door de wispelturigheid van hoe het virus zich manifesteert – de een heeft nergens last van, de ander wordt heel erg ziek – zit de angst er bij veel mensen goed in. En zo’n lapje stof voor de mond weert inderdaad niets. Maar omdat het dragen en verplichten wordt ingezet met een heel ander doel (massale gedragsverandering) heb ik er veel moeite mee, en zal ik zo lang mogelijk proberen te voorkomen er mee over straat te gaan. Maar ja, ook je laatste opmerking is raak: wat is wijsheid… 😉 Trouw blijven aan die vrijheid van binnen?

   Like

   1. Inderdaad trouw blijven aan die vrijheid van binnen. Dat geeft immers meerwaarde op den duur. Dat wist je al wel! Ik noem mezelf wel eens ‘besloten’. Dit om aan te geven dat iets waardevols van binnen verankerd aanwezig is…… Die vrijheid.

    Geliked door 1 persoon

 6. Een vriendin wast zich letterlijk haar handen stuk …. dat kan toch ook niet de bedoeling zijn? Goede hygiëne ja, maar dan wel met gezond verstand. Hier (in Duitsland) merk ik wel dat je (= men) door de mondkapjes wel steeds wordt herinnerd aan het niet normale van de situatie waarin we nog steeds moeten leven, maar het liefst doe ik mijn boodschappen in Nederland, bij de grootste (XL) AH in de buurt. Ik moet ervoor omrijden maar dat heb ik er graag voor over: brede gangen zonder opstoppingen

  Geliked door 2 people

  1. Dat laatste is fijn ja, in een supermarkt. Dat je elkaar kunt passeren zonder gedonder. Maar je handen stuk wassen… pppff… nee, dat is echt niet gezond. Net als geïrriteerde huid krijgen door het dragen van een mondkapje… 😞

   Geliked door 1 persoon

 7. Ik had het laatst met mijn moeder erover, 72 jaar en nog aardig actief. Beiden zijn we bezorgd, omdat door Corona de ‘ik-maatschappij’ nog duidelijker wordt. Dat is het veranderde gedragspatroon dat steeds zichtbaarder wordt. Als mensen, met of zonder mondkapje geen afstand van mij houden, spreek ik ze aan. Want als ik mijn buren gezond kan houden door het dragen van een mondkapje, immers weet ik niet 100% zeker of ik wel of niet het virus meedraag, doe ik dat met liefde.

  Like

  1. Dat vind ik knap van je Patty, dat laatste ❤ Ik merk dat bij mij (ik) de weerstand tegen alles wat ons in het verlengde van corona wordt opgelegd, erg hoog is. Hoger dan de liefde voor mijn medemens. Iets om de komende tijd eens wat dieper in te duiken. Dus: dank voor deze reactie van je XX

   Geliked door 1 persoon

   1. Net zoals jullie, trekken wij ons graag terug in onze eigen wereld hierzo. Toch blijven we onze medemens nodig hebben, hoe irritant soms ook 😉 Heel zwart-wit, net een studie Justice achter de rug, wil ik het ook niet op mn geweten hebben een andere mogelijker wijs besmet te hebben. Dus ergens is het ook vanuit eigen belang, haha

    Geliked door 1 persoon

     1. Nu ik daar zelf ook weer dieper over nadenk, ik denk van wel. Uiteindelijk zijn we toch dieren en zit dat survival instinct toch wel diep in ons dna ingebakken. Tegelijkertijd denk ik ook, de natuur, waar wij dan weer deel van uit maken, is 1 samenwerkend ‘machine’. Zorgen voor jezelf is dan tegelijkertijd zorgen voor een ander. Het doortrekkend naar jouw topic, dragen van een masker is zowel zorgen voor jezelf en een ander.
      Het ‘gevangen’ voelen, het ‘opgelegde’ gevoel, das het stukje mens dat je in de natuur niet tegenkomt.
      Zit hier dus ook maar wat te filosoferen hoor 😉
      Van de week zag ik een vraag van iemand; wat is het belangrijkste in het leven. Een antwoord was bijvoorbeeld dapperheid. Ik denk dan juist als eerste aan compassie.
      Uiteindelijk dan misschien toch allebei: Dapper jezelf blijven met compassie 🙂

      Geliked door 1 persoon

      1. Heerlijk, zo een beetje door filosoferen ☺️ hoewel ik van mening met je blijf verschillen over het drager van een masker. Ik denk dat geen enkel masker (letterlijk én figuurlijk) ooit ‘zorgen voor jezelf’ kan zijn; het belemmert hoe dan ook een goede opname van zuurstof en een goede ‘uitstoot’ van co2. Maar nu dwaal ik van het filosofie pad af. Met je laatste zin ben ik het zeer eens. Er is veel dapperheid voor nodig jezelf te blijven. En dan ook nog met compassie… 🙃😘

       Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.