Geen water meer

Vandaag zijn ze er weer: de mannen met graafmachines en zwaailichten. En nu gaan ze écht aan het werk. Vorige week waren we getuige van een wat vreemde pantomime op vrijdagmiddag. Dan wordt hier over het algemeen niet meer gewerkt, dus de komst van dezelfde machines, zenuwachtig heen en weer lopende mannetjes, druk gesticulerend, deed ons de wenkbrauwen fronsen. Na een half uurtje gedoe vertrokken ze.

Gisteren kondigden het werk zich dan toch aan toen er in de bermen wegversperringsborden werden neergelegd. En vandaag zien we de berg grond naast de weg groeien, dus blijkbaar moet er veel, en diep, worden gegraven.

Een drukte van belang op de vroege ochtend

Net als ik overweeg vandaag weer eens te gaan douchen – over het algemeen was ik me, met een washandje, een blok Aleppozeep en een bodempje water in ons kleine wastafeltje in de badkamer – roept Jacob in de keuken: ‘Hee, we hebben geen water meer!’ Meteen de buurvrouw even een berichtje gestuurd, en nee, zij komen er zojuist ook achter dat er geen water meer uit de kraan stroomt.

We hebben dit eerder meegemaakt, zonder dat er in de buurt aan de weg werd gewerkt. Sindsdien hebben we een paar flessen bronwater op de hems staan, in case of. Die bieden nu uitkomst. Uit de fles kunnen we Odins lege drinkbak aanvullen, was- en tandenpoets-water schenken, koffie zetten. 

Om het toilet te kunnen doorspoelen hebben we nog een aardig gevulde emmer met lekwater uit de boiler staan – eerder liep dit weg in het doucheputje, maar met een ‘ingenieuze’ constructie bestaande uit een trechtertje en een stuk tuinslang vangen we het nu op zonder irriterend gedruptik😬 En voordat ik ‘s morgens mijn eerste glaasje heet water drink, vang ik hier ook het koude water in op dat eerst uit de kraan komt 😉

We proberen zo zuinig mogelijk met (drink)water om te gaan. De nood moet wel heel hoog zijn willen we hiermee te tuin sproeien. Onder ons rieten dank hebben we geen dakgoot, maar sinds we in de tent hebben geslapen is het besef gegroeid dat van het tentdak zelfs dauw druppelt… en dát, evenals regenwater, vangen we nu ook op met een al net zo ingenieus systeem gemaakt van een halve bamboepaal 🙂

De halve bamboepaal met daaronder een oude cementkuip… het prototype werkt… 😉

Nu we ineens zonder stromend water zitten, realiseren we ons hoe vaak we – zonder nadenken – toch nog de kraan gebruiken. Even iets afspoelen. Handen wassen. Thee zetten. Groenten en fruit uit de tuin wassen (want: altijd wel slakken- of rupsensporen). Dít spoelwater gaat rechtstreeks het afvoerputje in… er valt dus nog heel veel te winnen hier.

Ondertussen bericht de buurvrouw terug dat ze het waterbedrijf heeft gebeld, “en dat het nog wel even kan duren. Bij graafwerkzaamheden is blijkbaar een leiding kapot getrokken 🙄 (vanuit hun huis kunnen zij niet zien wat wij wel kunnen zien). En als jullie dorst krijgen: we hebben een massa cola! Of sap! Oh nee, jullie drinken alleen water…”

PS: de foto bovenaan is van het ‘water’ waar we aan wonen: de Krik Vig (vertaald: Krik Inham, in de Limfjord). De foto is genomen is het plaatsje Krik, en ergens rechts bovenop die stuwwal staat het gele huis…)

17 gedachtes over “Geen water meer

 1. Een omgeving om bij weg te dromen… jullie leven je droom daar. Als dat niet mooi is.
  Het is wel handig als je hemelwater opvangt en kan gebruiken in nood, maar ook als spoelwater voor het toilet of om de was mee te doen. Wij hebben een grote regenput en dat water gebruiken we om planten te wateren, auto te wassen, paden te schrobben, ramen te lappen, enz. Helaas was het niet mogelijk om hem aan te sluiten op het toilet.
  Ik hoop dat je spoedig weer water uit de kraan hebt.

  Geliked door 2 people

  1. Wij dromen dagelijks weg hier, ja ☺️ blij dat we deze stap hebben kunnen en durven zetten! Mooi hoe jullie regenwater gebruiken! Zo’n put zou ik hier ook wel willen hebben – en wellicht wordt het tijd dat we ons eens serieus in de mogelijkheden hiervan gaan verdiepen. Want met 1 tonnetje beginnen we niet zoveel…

   Geliked door 1 persoon

 2. Inspirerend hoe jullie omgaan met water. Zet aan tot denken over eigen watergebruik.
  Wij hebben sinds 2007 een berghuisje in het Fichtelgebirge, zonder leidingwater, wel met eigen bron. Door de verandering van het klimaat staan de bronnen op ‘onze’ berg steeds vaker leeg. Tot nog toe kunnen we ons redden met flessenwater om te drinken en ons te wassen en voor het toilet halen we water uit de beek in het dal. Het viel meteen op hoeveel water nodig is om goed door te spoelen, helemaal als je het in de pot gooit: in het reservoir werkt efficiënter en zuiniger, maar wat gebruikt een wc veel water! Zo kom je er achter dat je niet voor elk wissewasje hoeft door te spoelen en dat het water waarmee je je gewassen hebt de hele dag dienst kan doen je handen nog eens te wassen en vervolgens in het reservoir van de wc te gooien.
  Van die dingen…

  Geliked door 2 people

  1. Van die dingen ja, Anne, precies. Wat klinkt dat heerlijk, zoals je jullie berghuisje beschrijft. Nog een flinke stap eenvoudiger dan wij leven. Maar zorgelijk dat zelfs daar de bronnen steeds vaker leeg raken.
   Er is inderdaad veel water nodig om een wc goed door te spoelen – wij trekken ook niet na elk plasje door. Deze zomer hebben wij naast de tent onze ‘natuurtoilet’ in gebruik genomen. Geen water, maar zaagsel. Tot nu toe functioneert het prima 🙂

   Like

 3. Even de kraan aanzetten is inderdaad een gedachteloos iets. Vanmorgen de planten op het balkon weer van natte voeten voorzien met het opgevangen koude douchewater. Minder dan 5 liter per keer, wat dan wel tevreden stemt. Ik ben niet zo zuinig als jullie, maar ik doe mijn best (en sla het douchen regelmatig over en frobel wat met een washandje en minimaal water.

  Geliked door 1 persoon

     1. Dat heeft mij ooit eens een aardige brandwond opgeleverd, ergens op een camping. Ik draaide de warme kraan open, de bleek net gebruikt, dus ik spring opzij, tegen de blootliggende warmwaterpijp en hoppa, een brandwond van 10 bij twee centimeter. Levenslesje zal ik maar zeggen..

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.