Mantra for Change

Op wat wel eens de laatste mooie zomeravond van dit jaar kan zijn fiets ik terug naar huis. De ondergaande zon, de zee en het Gele Huis tegemoet. Ik heb zojuist, samen met zo’n 25 andere vrouwen in de tot dorpshuis omgetoverde voormalige dorpsschool de mantra Sa Ta Na Ma gezongen aan het eind van een proefles MediYoga. 

Als iemand me een paar jaar geleden verteld zou hebben dat ik dit zou gaan doen, samen met een paar buurvrouwen – van wie de één helderziend is en die haar bijzondere gaven inzet in haar eigen praktijk hier vlakbij, en een ander de aanstichtster van dit geheel – in een klein plattelandsgehucht ergens in het wilde noordwesten van Denemarken… dan had ik hartelijk gelachen. Of op zijn minst één wenkbrauw hoog opgetrokken. Of twee.

Vooroordelen natuurlijk. Spiritualiteit? Tussen de vissers en de boeren? Yoga? Meditatie? Nu ik er – achteraf – over nadenk is het echter helemaal niet raar dat juist een heel ander soort bewustzijn en wijsheid floreert op een plek waar je dicht(er) bij de natuur bent. Heksen woonden vroeger ook niet in de stad… 😉

Om verschillende redenen heb ik me voor deze proefles opgegeven. Ik ben benieuwd naar het concept – ‘gewone’ yoga ken ik, en bepaalde houdingen/oefeningen doe ik onregelmatig. Ik vraag me af of ik inmiddels voldoende Deens kan om de instructies en uitleg te begrijpen – en zo nee, dan kan ik gewoon ‘afkijken’ bij de buurvrouw. En ik merk dat ik (soms/meer) behoefte heb aan ‘samen iets doen met andere gelijkgestemden’ – naast ons heerlijk stille en teruggetrokken leven rondom het Gele Huis. 

Zonder enkele verwachting of voorkennis stap ik aan het einde van de dag op mijn fiets richting het eerstvolgende kruispunt dorp. De gymzaal is bommetje-vol, de anderhalvemeterregel gaan we overtreden. In het midden van de kring twee vaasjes met prachtig blauwe hortensia’s. Terwijl de yogi buurvrouw haar inleidende praatje begint, start ze ook muziek en dan weet ik meteen dat ik het van afkijken zal moeten hebben vanavond. Iets horen met muziek op de achtergrond in het Nederlands is al een uitdaging voor me. Ik vang losse woorden op, en dat is voorlopig genoeg.

De oefeningen die we doen zijn houdingen en zeer kleine bewegingen die een eeuwigheid – zo lijkt het – duren. Ik mis alle uitleg, waardoor ik makkelijk mijn hoofd kan uitschakelen en alleen maar meedoe, en voel. Er zitten elementen in van de mij bekende mindfulness. Hier en nu aanwezig zijn, je ademhaling volgen. Niets doet er toe, alleen dit moment.

Ik ben werkelijk verrast als we afsluiten met de handposities en de mantra. Dat zijn meer vrouwen, zie ik. Voor mij is het een aangename verrassing, of eigenlijk: kennismaking, met het beoefenen ervan in een groep. Ik vind het een bijzondere ervaring.

Later zal ik lezen dat MediYoga in 1998 in Zweden is ontstaan. De ontwikkelaars willen een brug slaan tussen ‘medisch/medicatie’ en yoga. Het ‘recept’ van deze holistische techniek om bepaalde kwalen aan te pakken, bestaat uit een vast aantal van vijf ingrediënten: ademhaling, lichamelijke oefeningen, handposities, focus en mantra. Een fascinerende mix… die – inmiddels wetenschappelijk bewezen – werkt.

Intussen weet ik ook iets meer over mantra’s en de werking ervan. 

‘Vandaag de dag zien wetenschappers het universum als een naklank of echo van energie; van verschillende trillingsfrequenties. Iedere trilling kent een bijbehorend geluid. Dat zou dus betekenen dat het hele bestaan een soort van geluid is, een complexe samensmelting van geluiden. Dat zou betekenen dat het hele universum een samensmelting van mantra’s is. Uit deze complexiteit van geluiden is een aantal klanken geïdentificeerd die je als een soort van sleutels kan zien. Door de klanken op een bepaalde manier te gebruiken zijn het sleutels die een andere ervaringswereld in jou toegankelijk maken. Mantra’s kunnen er dan ook door middel van hun klanken en trillingen voor zorgen dat je meer stilte en vrijheid krijgt in de geest.’ (bron: dichtbijmediteren.nl

De mantra die ik nu leerde staat voor verandering, transformatie, helpt je met het loslaten van oude patronen die je weerhouden om te groeien (transformeren). Ik zou zeggen: dat kunnen we allemaal wel gebruiken in deze tijden…

Dus: doe je even mee?

19 gedachtes over “Mantra for Change

 1. De nood aan samen iets doen begrijp ik goed. Nieuwe dingen uitproberen ook. Eigenlijk sta ik overal voor open, maar soms vraagt het tijd en haak ik gewoon terug af. Ik heb reeds gehoord van deze yoga, maar weet niet goed of een mantra iets voor mij is. Ik word er vaak zenuwachtig van, ook van de muziek, wat juist niet de bedoeling is uiteraard.

  Geliked door 1 persoon

  1. Hm… er zenuwachtig van worden is natuurlijk niet de bedoeling 😀 Ik vind herhalende muziek (zoals bijvoorbeeld Einaudi) of woorden juist heel ontspannend. Maar zo hebben we allemaal ons eigen ‘ding’ wat werkt, en wat juist niet werkt 🙃

   Geliked door 1 persoon

    1. Nou, dan doe je toch een hoop hoor, als je het in het dagelijks leven hier en daar weet in te calculeren. Vaak even stilstaan (soms letterlijk) bij wat je doet en waar je bent, wat je ziet, ruikt, voelt, hoort… kortom: alle zintuigen even aan het werk zetten 🙂 Zeker op momenten dat ik merk dat ik aan gisteren of morgen aan het denken ben, ‘haal’ ik mezelf op deze manier even terug naar het hier en nu. En: eten doen wij heel mindful… zal er eens een (al eerder beloofd) blog aan gaan wijden ❤

     Like

 2. Ik heb Reiki gedaan, Tarot, yoga, meditatie en alles wat eromheen hangt. Ik vind het allemaal fijne bezigheden behalve als er te veel hokuspokus bijgehaald wordt. Ik ben/was zelfs een heks – Deirdre is mijn heksennaam – maar als er dingen moeten worden aanbeden, haak ik af. Mediteren is heerlijk en niet zweverig. Het is gewoon je geest even leeg maken, even op pauze zetten…. en dan weer door (haha). Ik ga het ook weer doen zodra ik ‘gesetteld’ ben.

  Geliked door 3 people

  1. Ha, goed plan! Leuk om te horen dat je een heks bent 😉 zó ‘ver’ heb ik het met mijn spirituele bezigheden nog niet gebracht. Maar ik word nu gewoon een plattelandheks met de voeten stevig in het zeezand 😅 Dingen of goeroes aanbidden en hokuspokus heb ik ook niks mee. Inderdaad: je geest leegmaken zodat er ruimte komt voor… (vul maar in) Zo gauw ik het gevoel ga krijgen dat ik met een of andere mantra een of andere godheid aan het aanbidden ben, haak ik ook af hoor. Dat had ik ook met zingen in de (hervormde) kerk, wat ik een tijd heb gedaan om mijn schoonvader bij te staan na het overlijden van mijn schoonmoeder, én om te onderzoeken wat dit (naar de kerk gaan) met mij zou doen. Met het zingen van liederen die wel een heel hoog ‘halleluja prijs de Heer’ gehalte hadden kreeg ik érg veel moeite… de kerk als instituut, en het christelijk geloof is niets voor mij, zo leerde ik 🙂

   Geliked door 2 people

   1. Voor mij ook niet en ik kan daar best fel in zijn. Daarom is Wicca zo puur zolang je het zelf doet en dan ook weer niets gaat aanbidden. Als heks sta je in principe heel dicht bij de natuur en ik heb niets, nada, njente met geloof, in wat voor vorm dan ook.

    Geliked door 2 people

 3. Bedankt, ik heb het zo juist geprobeerd en het werkt voor mij. Het werkt heel ontspannend. Ik heb al verschillende soorten meditaties geprobeerd en dat ligt mij echt niet. Zodra ik op mijn ademhaling moet letten ga ik hyperventileren. Ik moet er wel bij zeggen dat ik een longziekte heb. Nogmaals bedankt voor het delen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Hee, Bernadette, wat fijn om te horen dat deze mantra (meditatie) werkt voor jou! Graag gedaan dus! 🙂 Ik merk zelf dat door het meezingen mijn ademhaling – zonder dat ik er erg in heb – verandert, dus inderdaad: hierbij let je er niet zo bewust op.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.