Over yoga en mondluiers

Het had weinig gescheeld of mijn yogacarrière hier was van heel korte duur geweest. Iemand uit de groep had voorgesteld of we tijdens de les niet beter een mondkapje zouden kunnen dragen. De buurvrouw/yogajuf gooide dit in de groepsapp, en een meerderheid reageerde met ‘ja, *hartje*, natuurlijk, geen probleem *hartje*’. Ik niet. 

In de groep liet ik kort weten: ‘Nee, ik ga daar niet mee akkoord’, met naar mijn buurvrouw toe de opmerking dat ik haar persoonlijk mijn overwegingen zou toelichten. Met pijn in het hart schreef ik dat ik zou stoppen als er mondkapjes gedragen zouden moeten worden. In dit geval vond ik het echt onzinnig. 

Er is in de zaal ruimte genoeg voor onze kleine groep (die na de drukbezochte introductieles overbleef) om op 2 meter afstand van elkaar te blijven. Bovendien is goed en diep leren ademhalen nu juist één van de ‘pijlers’ van yoga, en dat zouden we dan moeten doen met een ‘mondluier’ (mundble, zoals het hier met Deense humor wordt genoemd) voor? Ik dacht het niet, dus.

Denen zijn over het algemeen een braaf volk. Maar wat hier ook een cruciale rol speelt is het gevoel van samen-leven. ‘Jij maakt deel uit van de samenleving, dus moet de samenleving goed voor jou zorgen, maar nog belangrijker is dat jij de samenleving goed moet laten functioneren’, stelt geriater Rudi Westendorp in dit zeer lezenswaardige artikel (doen hoor! Lezen! Over waarom het in Denemarken zo goed gaat nu, en in Nederland zo slecht) (Maar dit terzijde 😬 ).

De vraag die in de groep was opgeworpen betekende een stoomcursus ‘hoe wil ik omgaan met groepsdruk’ voor me. Of ‘hoe Deens wil ik me gedragen’. Of ‘wat heb ik over voor deze lessen, hier en nu’? Ik ben in (en uit) principe tegen het gebruik van mondkapjes. Waar en wanneer het kan, vermijd ik het – en gelukkig betekent dat nu nog alleen dat ik geen gebruik maak van openbaar vervoer.

Mijn buurvrouw schrok van mijn statement – zoals Denen wel vaker schrikken als wij nogal eerlijk en recht voor de raap zijn. Ze liet me weten te gaan praten met de groepsgenoot die het had voorgesteld, en blijkbaar met succes, want de volgende mededeling in de groepsapp was: we gaan door zónder mundbind (het officiële Deense woord). En daar was ik heel blij mee, om veel redenen. Daarover de volgende keer meer! 🙂

Bovenstaande afbeelding: Pexels-Pixabay

22 gedachtes over “Over yoga en mondluiers

 1. Toevallig las ik het interview met Rudi Westendorp dit weekend. Heel interessant. Ik dacht ook de hele tijd aan jou toen ik het las. Denemarken doet dat goed, daar kan men hier een voorbeeld aan nemen. De cultuur en het gedrag zijn allesbepalend, dat heb ik onthouden van het artikel. Het zit hier blijkbaar niet goed met de gedragscultuur… waarin het virus welig tiert.
  Wel goed dat jij daar een beetje de Nederlandse ad rem cultuur bijbrengt. Ieder land heeft zo zijn voor- en nadelen. We kunnen veel leren van elkaar.

  Geliked door 2 people

  1. Het is soms een hele uitdaging de balans te vinden (en te houden) tussen het gemeenschapsgevoel en de samen-cultuur hier te waarderen en respecteren, én tegelijkertijd onze persoonlijke standpunten over veel zaken des levens dichtbij het hart (en dus ook op de tong) te houden… maar dat maakt het leven in een ander land juist zo leuk – óók dat aspect wat jij noemt over leren van elkaar. Ervaar jij dat ook?

   Like

  1. Het vergt wat oefening, maar als je het een keer serieus probeert (tegen de meerderheid je eigen idee blijven vasthouden) en je ervaart hoe fijn dat voelt, dan wordt de volgende keer al meteen een stuk makkelijker. Wat nuancering bij mijn verhaal: uiteindelijk zou voor mij de uitkomst ‘dan dus geen yoga meer’ zijn geweest, als iedereen ja had gezegd tegen een mondkapje. Ik ga dan niet als enige nogal provocerend (zo zou het dan voor mij wel voelen) zonder mondkapje naar de les… Maar mogelijk waren er meer deelnemers die op z’n minst twijfelden aan het nut ervan, maar die zwegen… Ik ben hoe dan ook blij dat we allemaal gewoon lekker onze oefeningen kunnen doen én voldoende zuurstof binnen kunnen krijgen… ☺️

   Geliked door 1 persoon

 2. Wat goed van je en zo fijn dat je niet je niet hoeft te yogaen met munnbleier 🙂 Dat lijkt me zwaar oncomfortabel! Ik las dat vrouwen in Frankrijk zelfs moesten bevallen met mondkapje op. Wat?
  Als er een moment in je leven is, waarop je je zuurstof nodig hebt…

  Ik had vorige week een soortgelijke ervaring: ik stuurde een mail over het in mijn ogen hysterische gedrag van een lerares en de rector schreef me dat ze het helemaal met me eens was. Inderdaad, iets ‘recht voor zijn raap’ zeggen, dat doen ze hier niet en komt soms bedreigend over. Liever zegt men ja, om het vervolgens niet te doen.

  Hier ook amper corona. Heeft misschien ook te maken met dat mensen sowieso al nooit zo in je nek staan te hijgen zoals Nederlanders? Mensen komen dan ook gelijk met: in Noorwegen wonen maar 50 mensen per km2! Maar, bijna al die mensen wonen ook gewoon in grotere dorpen steden…. Hm.

  Geliked door 2 people

  1. Ha Gerlinde, leuk dat je er weer eens bent (misschien ben je er wel vaker, maar dat weet ik dan niet, want ik kijk nooit naar mijn statistieken, of er iemand uit Noorwegen op mijn blogje heeft geklikt 😬) Maar inderdaad: ik haal letterlijk en figuurlijk opgelucht adem. Dat van bevallen met een mondkapje op las ik ook ja. Bizar, wie bedenkt zoiets!
   En in Noorwegen zijn ze dus ook wel een beetje van het ja knikken en nee doen. Dat wist ik niet. Dat troost een beetje… 😉
   Wij hebben in veel opzichten het geluk dat we niet middenin een groot dorp, of grote stad wonen, nu helemaal! Vooral veel frisse (zee)lucht om ons heen… 💙

   Like

 3. Mocht ik je reactie hebben gelezen als yoga-groep-genoot dan had ik waarschijnlijk IN EERSTE INSTANTIE gereageerd hebben met: “Dan blijf je toch lekker thuis Hollandse betweter.” Maar ik zou zo’n tekst (app) niet versturen want je prikkelde ook mijn nieuwsgierigheid. Waarom niet? Is deze mevrouw asociaal of een complotdenker? Omdat ik dat laatste niet kan rijmen met hoe ik je (digitaal) ken zou ik meer willen weten. Dan ga ik me verdiepen in de overweging van een ander (van jou) en daarna pas reageren. Best boeiend … jouw afwijzing 🙂

  Geliked door 2 people

  1. Ha, wie weet hoeveel groepsgenoten dat gedacht hebben… maar we zullen het nooit weten, zo is de gemiddelde Deen dus niet. Noch in de app, noch ‘live’ op de les heeft iemand me (negatief) op mijn reactie aangesproken. Ik ervaar eerder, wat jij hier ook schrijft, een beschroomde nieuwsgierigheid van enkele anderen: zo van wie is dat mens eigenlijk? En mogelijk zijn er bij die gewoon een tikkeltje jaloers zijn, dat ik me – als niet-Deense – niet ‘hoef’ neer te leggen bij de Wet van Jante : https://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_van_Jante?wprov=sfti1 😉

   Like

 4. Ik begrijp je afwijzing, yoga en mondkapjes gaan niet samen, omdat ademen zo belangrijk is.
  Anderzijds geef ik eerlijk toe dat ik het allemaal niet meer weet, hier swingen de besmettingen de pan uit, en het maakt me bang en onzeker. Ze hebben me er waarempel van kunnen overtuigen dat die lapjes stof meer goed dan kwaad doen.
  Wie weet het wel nog?

  Geliked door 1 persoon

  1. In jouw omstandigheden (voor zover ik die ken natuurlijk) kan ik me goed voorstellen dat alles je bang en onzeker maakt. Je bent niet alleen daarin; véél mensen zijn bang en onzeker, en daar word ik dan weer heel boos en verdrietig om 😢 Ik blijf maar zeggen, ook tegen jou: probeer zoveel mogelijk je eigen gevoel en verstand te vertrouwen. Stel jezelf vragen, zoek bevestiging of ontkenning van iets wat je wilt weten op het wereldwijde web. Er zijn zoveel bronnen te vinden met antwoorden op zovele vragen…. Een extra knuffel voor jou uit het hoge noorden 🤗😘

   Like

   1. Dank je voor de super fijne knuffel💜.
    Het probleem is dat veel experts zich tegenspreken. Je zal dan als leek maar proberen te vertrouwen op je eigen gevoel. Hoewel ik dat grotendeels doe, overvalt me toch geregeld weer een twijfel. Vaak omdat ik iets hoor of lees.

    Geliked door 1 persoon

 5. Je was, zoals je weet, heel welkom geweest bij de Mindful Yoga online, maar ik weet ook wat de kracht van de groep doet, de fysieke aanwezigheid. Of zoals een cursist van me zei: …’de ander horen ademen’.
  Goed dat je naar je innerlijke kompas hebt geluisterd. Misschien zijn er wel meerderen in jouw groep (inclusief de docent) die dachten: ‘oef, hoe moet dat met zo’n ding op je snuit?’, en nu heel opgelucht zijn. Letterlijk.
  Ik zag een mooi filmpje over de ‘derde weg’, de weg van Aikido. Niet de ene kant, van doen wat de ander zegt, niet de andere kant van het verzet daartegen. Maar volgen wat zich aandient. Van binnen en van buiten. Zonder oordeel. Okee, zo is het nu. Heel mindful. 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik zou ook zeker een keer willen meedoen hoor, gewoon om te ervaren hoe (Mindful) yoga online is. Hoe ik dat ervaar. Dus dat gaan we regelen hoor 😉
   Ik heb inderdaad wel het gevoel dat in ieder geval een aantal in de groep blij en opgelucht zijn met mijn reactie en het gevolg.
   Volgen wat zich aandient… dat lijkt me best lastig. Wel heel mindful inderdaad, maar poe… 😉

   Like

 6. Ik hoorde dat het Covid-virus 800× kleiner is dan de mazen van textiel waarvan mondkapjes zoal gemaakt worden. Is dit vliegen vangen met kippengaas??
  Ik draag het mondkapje daar waar verplicht gesteld is, maar moet bekennen dat het niet iedere dag gereinigd wordt. Uiteraard draag ik het zo min mogelijk, want het schijnt ongezond te zijn en bij te dragen aan schimmelvorming in de longen. …….. tis altijd wat! 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Precies Hans, je noemt hier een aantal redenen waarom ik inderdaad ook geen voorstander van zo’n mondluier ben. En daarom mijd ik de plekken waar het verplicht wordt gesteld – zolang en wanneer dat mogelijk is. Gezond blijven op ons eigen stukje aarde is het adagium dus! 😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.