Dan maar aan het mondvizier…

Ook wij zullen er nu aan moeten geloven. Schreef ik vorige keer nog heel optimistisch over hoe goed het hier in DK gaat, en dat ik nog met gemak alle restricties kan vermijden – ineens is alles anders. Schiet het aantal positieve geteste personen omhoog* (zie de MAAR onderaan deze log) en dus (?) komen er weer meer restricties van onze vrijheid. ‘Maar met mate’, aldus ‘onze’ Mette.

Wat voor velen van jullie al lang ‘het nieuwe normaal’ is –  een gegeven overigens waar ik mij tegen zal blijven verzetten – gaat hier nu ook gelden. Voor mij persoonlijk betekent dat een mondkapjesplicht bij het boodschappen doen, als ik in Design Agger werk, en bij de yoga in het gebouw van voordeur tot mat… en geen verjaardagsfeestje van de buurvrouw volgende week, vermoed ik. Het verzamelverbod is van 50 naar 10 verlaagd.

Tijd voor opnieuw prioriteiten afwegen.

‘Als een mondkapje in de supermarkt verplicht wordt, doe ik geen boodschappen meer!’, heb ik tot nu toe dwars en strijdlustig geroepen, omdat ik niet ‘zomaar’ mee wil gaan in een gedragsexperiment. Manlief kijkt er iets anders tegen aan, en dus hadden we al op voorhand besloten dat HIJ dan voortaan alleen de boodschappen zou doen. Je mag overigens formeel toch al niet meer gezellig samen je inkopen doen.

Hoe we zouden omgaan met onze bejaarde buurman, daar waren we nog niet uit, maar daar heeft hij zelf de afgelopen week een duwtje in een aanvaardbare richting aan gegeven. Bij een bezoek aan de apotheek lazen we buiten op een bord: maximaal 5 klanten binnen, en svp niet wachten in het tochtportaal. 

Bij binnenkomst bleken er vijf mensen te staan. Die enigszins verstoord in onze richting keken toen nummer 6 en 7 niet rechtsomkeert maakten, maar een volgnummertje trokken. ‘We are one’, zei buurman op een toon die geen tegenspraak duldde, terwijl hij mijn arm wat steviger vastgreep. Hij bleek meteen aan de beurt te zijn. Blijkbaar stonden die vijf mensen te wachten op hun medicijnen. En ja, wie moet er dan naar buiten? 

Bij terugkomst wachtte er bij hem thuis een klusjesman. Buurman was de afspraak glad vergeten. Terwijl wij opnieuw stevig gearmd van auto naar voordeur schuifelden, vroeg de man: ‘Familie?’, op een toon van ‘je bent toch niet zo gek om met een niet-naaste in het openbaar gearmd te gaan’… ‘Næsten – bijna’, antwoordde buurman.

En zo kwam de beslissing als vanzelf om voorlopig met z’n drietjes op indkøbstur te blijven gaan. Buurman en ik als 1 schuifelend organisme. Buurman zonder mondkapje (‘ik ben te oud’ heeft hij nu zo vaak gehoord dat het nu ook zijn excuus is voor het omzeilen van de regels 😉 ), ik met hoogst waarschijnlijk een sjaal voor neus en mond. Manlief is, mét mondkapje, binnen 5 minuten klaar met onze boodschappen en wacht dan netjes buiten.

Design Agger is weer een ander verhaal. ‘Ik ga niet meer naar de winkel als een mondkapje ook daar verplicht wordt’, riep ik net zo dwars en strijdlustig de afgelopen maanden. Wetende echter dat de praktijk veel weerbarstiger zou zijn… ‘de winkel’ is namelijk veel meer dan alleen dat. 

Het is de plek waar ik mijn Deense conversatie kan oefenen (en als het stil is: mijn Deense lesjes leer). Waar ik de foto’s van manlief en mijn eigen voddenkleden verkoop, wat een klein extra spaarpotje oplevert. Waar ik verdien in natura, voor mijn inzet op allerlei gebied. Waar ik inmiddels de sparringpartner en het geweten van mijn collega c.q. baas ben, en zij míjn steun en toeverlaat op velerlei gebied.

Zou ik dat allemaal willen opgeven uit halsstarrigheid geen mundbind te willen dragen? Nee dus. Iets wat overigens ook meehielp een nieuw standpunt in te nemen was het voorstel van collega om ‘mondvizieren’ op te zetten zo gauw er klanten binnen komen. Ik blijf het te gek voor woorden vinden dat we iets moeten dragen, maar een vizier is in ieder geval doorzichtig en staat wat verder van je mond en neus af, waardoor je beter kunt blijven ademen. Je hele gezicht, inclusief uitdrukking, blijft zichtbaar. En je make-up schijnt beter te blijven zitten, maar goed, dat is voor mij geen argument 😉 (Op de foto hierboven overigens een Louis Vuitton vizier – dat wordt ‘m niet hoor!)

De dag na de persconferentie, waarop de aangescherpte regels bekend werden gemaakt, ben ik dus diep bij mezelf te rade gegaan. Daarbij wogen ook de vragen mee die Koen stelde bij de vorige blog. ‘Is deze mevrouw (ik, dus) asociaal of een complotdenker? Omdat ik dat laatste niet kan rijmen met hoe ik je (digitaal) ken zou ik meer willen weten.’

Ik ben beide. Of beide niet, afhankelijk van hoe je beide begrippen uitlegt. Ik ben geen sociaal persoon in die zin dat ik (veel) mensen om me heen fijn vind, of uitgaan, of ‘gezellige groepsactiviteiten’. Ik ben een introvert, en soms beschouwen extroverts dat als niet (=a) sociaal… Maar hoewel goed zorgen voor met mezelf een vrij hoge prioriteit heeft, is het niet zo dat ik bewust mijn ogen sluit voor de noden van een ander.

En wat betreft complotdenken: het is geen rocketscience dat de rijksten der aarde tevens de machtigsten zijn. Dat is al sinds de oudheid zo. En net als met bloed geldt met macht: als je het eenmaal hebt geproefd, wil je meer en ga je over lijken om je doel te bereiken. Dus complotten? Nee. Maar me zomaar neerleggen bij al die ‘machtsspelletjes’? Ook niet, dus… 

*Er is sprake van een ‘recordbesmetting’ van 945 gevallen. In de afgelopen 24 uur zijn 57.902 monsters afgenomen, op een totaal van 4.905.817. Dat betekent dat het aandeel positieve tests daarmee 1,63 procent is. Of, zoals een expert het hier zegt: ‘Het hoge aantal heeft waarschijnlijk meer te maken met testpatronen dan met de epidemie’. Zie het hele artikel hier, Wel in het Deens natuurlijk 😉 

53 gedachtes over “Dan maar aan het mondvizier…

 1. Bij ons noemen ze dat een face shield. Maar hier is dat niet toegelaten in het onderwijs, het moet en zal een mondkapje zijn. Wat een lief woord voor een vreselijk iets.
  Het gaat overal de vreselijk slechte kant op, ik vrees dat we het nog vele maanden zullen moeten dragen. Of jaren??
  En tja, je verzetten tegen de maatregelen brengt niets op. Het is wat het is, nieuwe modezin, en we moeten aanvaarden. In de hoop dat…… En dan blijft het nog de vraag of het ooit terug oké wordt. Hier dreigt een tweede Lockdown. OH help!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ach lieve hemel, nee hè? Ik hoop voor jou en alle anderen dat het bij een dreiging blijft… Terug oké wordt het denk ik nooit meer, we zullen echt met z’n allen een heel andere manier van leven zullen moeten leren… Het plaatje wat ik vond is inderdaad een compleet gezichtsvizier, maar hier hebben we dus ook een soort halve vizieren, die alleen voor neus en mond zitten. Vaak zie je bij deze vizieren dat daar achter ook nog eens een mondkapje wordt gedragen… helemaal erg.
   Maar intussen blijven wij gewoon mindful doorploeteren hè? 😉

   Like

   1. Ik betwijfel of we hier kunnen blijven hopen. De oplossing is van dag tot dag bekijken.
    Hier zijn die halve gezichtsvizieren verboden in de horeca, en toch deden ze het op sommige plaatsen. Nu is de horeca terug dicht.

    Like

    1. Het is diep triest. Zowel het verbod op halve gezichtsvizieren, als de sluiting van de horeca. Misschien is het beter niet meer te hopen op een terugkeer van hoe het ooit was, maar nieuwe wegen vinden waarbij je jezelf zo gelukkig en vrij mogelijk voelt. Zoals jullie veel fietsen. Maar ik denk bijvoorbeeld ook aan nieuwe dingen leren, een nieuwe creatieve hobby, of proberen het online contact met (klein)kinderen een nieuwe dimensie te geven… ❤

     Geliked door 1 persoon

     1. Ik hou niet echt van online contact. De kleinkinderen zijn er ook nog te klein voor. Een nieuwe hobby lijkt met zeker leuk, maar ik heb vooral nood aan sociale contacten, ik wil graag nieuwe dingen ontdekken, maar graag in gezelschap. En met de winter voor de deur klinkt ver fietsen wat te frisjes 😉. Maar we slaan er ons wel weer door hoor.

      Like

      1. Die nood aan sociale contacten snap ik best hoor (zelfs als introvert), en daarom heb ik het ook echt te doen met mensen zoals jij die graag in gezelschap van anderen zijn, en voor wie dat nu steeds onmogelijker wordt… Gelukkig houd je de moed er vooralsnog wel in – en eigenlijk heb je ook geen andere optie… ❤

       Geliked door 1 persoon

 2. Wij moeten het mondmasker constant ophouden… we vinden het al niet meer raar, dat baart me nog het meeste zorgen…
  Een face shield mag niet.
  Ben blij dat de school straks even dicht is voor de herfstvakantie en iets langer. Vooral de explosieve toename van besmettingen is beangstigend. Niet in het minst omdat ik voor mijn moeder zorg.

  Geliked door 1 persoon

   1. Dat wel. We verdelen de zorg onder de kinderen, want het is best intensief. Mijn moeder is eigenlijk ook een vrouwtje geworden dat niet meer voor zichzelf kan zorgen. Wat wil je, ze wordt, als het meezit, in januari 98. Tot haar negentigste was ze nog volledig zelfstandig en kon ze alles alleen. Stilletjes aan gaat dat achteruit. Nu komt verpleging ‘s ochtends en ‘s avonds voor kousen en medicatie. Familiezorg komt koken en poetsen in de voormiddag. Iedere namiddag komt een een kind langs. Ik ga 1 of 2 keer per week een in de namiddag. Lichamelijk is mijn moeder nog vrij goed voor haar leeftijd, maar geestelijk gaat het snel achteruit. Ze is nog steeds optimistisch en blij, maar haar kortetermijngeheugen is een ramp geworden. Van vroeger weet ze nog ongelooflijk veel, dus we proberen zoveel mogelijk over vroeger te praten en naar oude foto’s te kijken.
    Toch blij dat ze er nog is en dat we nog veel voor haar kunnen doen en betekenen. Maar mocht ik zo oud worden, dan kan ik nooit die zorg aan huis krijgen die mijn moeder nu heeft. Dat staat vast; daar denk ik vaak over na.

    Geliked door 1 persoon

    1. Ja, dat staat inderdaad wel vast, vermoed ik ook. Ik deel die gedachten met je. Maar vooralsnog is het in vele opzichten een hele zorg voor jullie: het proberen je moeder nog zoveel mogelijk kwaliteit van leven te geven. Een dergelijke intensieve zorg is ons vreemd; onze ouders zijn allemaal rond het tachtigste levensjaar gestorven – en achteraf kunnen we alleen maar zeggen: dat was goed zo. Ik zou het zelf ook een mooie leeftijd vinden om het aardse vaarwel te zeggen, nog redelijk recht van lijf en leden en geest… maar dat hebben we niet voor het zeggen. Maar ook hier weten we: de zorg aan huis zoals wij die nu (bij onze ouders) kennen, zullen wij ook niet hebben… en het is goed om daar over na te denken, en waar mogelijk nu al op voor te bereiden.

     Geliked door 1 persoon

 3. Het griezelige vind ik,dat weken geleden een aantal virologen ook binnen RIVM van oordeel waren,dat een mondkapje schijnveiligheid biedt. Ik hoor niemand over de ventilatie in b.v. de supermarkt. Daarom ga ik maar vroeg,als er nog weinig ademende mensen geweest zijn

  Geliked door 2 people

  1. Niet alle kapjes zijn even goed, en niet iedereen zet het masker goed op. Daarnaast zitten mensen vaak met vieze handen aan het masker, en ‘vergeten’ mensen dat het mondmasker niet in plaats van goed handen wassen en afstand houden is gekomen, maar erbij.
   Het masker beschermt niet jou als drager (wel een klein beetje) maar juist de ander. Draag je beide een masker, dan bescherm je elkaar (mits je het goed draagt, etc.)
   Ondertussen zijn de ‘geleerden’ er redelijk eensgezind over uit dat alle kleine beetjes helpen.

   Maak het nog steeds niet leuk of prettig om zo’n ding te dragen, maar als we op die manier een totale lockdown zoals Spanje en Italië die hebben gehad kunnen voorkomen, graag. Vooral omdat de gemiddelde Nederlander wat minder plichtsgetrouw is, en ik een toename van de rellen en illegale feesten kan voorspellen zonder in mijn glazen bol te kijken.

   Ben ik een voorstander van deze (vaak bizare) maatregelen. Nee.
   Ben ik bang voor het virus? Ik zou willen dat ik nee kan zeggen. Ik leef niet in angst maar weet uit ervaring van mensen die redelijk dicht bij mij staan dat het virus aardig wat schade aan een lichaam kan berokkenen. Ook wanneer je op het eerste gezicht niet echt ernstig ziek bent geweest.

   Geliked door 1 persoon

   1. Ik moet je heel eerlijk toegeven Rianne dat ik persoonlijk maar 1 mens ken die MOGELIJK corona heeft gehad (niet getest indertijd) en die allerlei andere onderliggende pathologieën heeft, en die heeft er nu wat problemen bij… dat maakt dat ik wellicht wat ‘makkelijker’ denk over de gevolgen. Het raakt ons persoonlijk nog steeds amper…

    Like

    1. In het dorp waar Zoon en ik tijdens zijn jeugdjaren hebben gewoond zijn meer dan 35 mensen aan Corona overleden. Het aantal mensen daar wat tot op heden nog steeds hinder van de ziekte ondervindt is enorm. Maar ook binnen mijn kennissenkring zijn meerdere mensen die blijvende schade aan corona hebben overgehouden.
     Ik heb een oud collega die al sinds mei in Groningen (in coma) op de IC ligt. Een andere oud collega is door het oog van de naald gekropen.

     Ik wil misschien wel maar kan niet meer licht denken over de effecten van corona.

     Like

     1. ik ben blij met jouw aandeel in dit boeiende gesprek Rianne; ook in mijn omgeving slaat de Corona bressen en wat is er nou zo moeilijk aan het dragen van een mondkapje? Er zit tegelijk ook een mooie kan in: ogen zijn de spiegels van de ziel en dit is een mooie mogelijkheid elkaar in de ogen te kijken.

      Geliked door 1 persoon

      1. Wat ik moeilijk vind aan het dragen van een mondkapje is de reden, die inmiddels al wijd en zijd is toegegeven: het gaat niet om de bescherming tegen een ziekte, maar het wordt ingezet als middel tot gedragsverandering. En dáár protesteer ik tegen.
       Ik ben het volledig met je eens dat elkaar in de ogen (kunnen) kijken mooi en waardevol is. Maar ook daar heb je dan weer geen mondkapje voor nodig… 😉

       Like

  2. Goed plan, denk ik! Daar had ik nog niet zo bij stilgestaan… En volgens mij is al lang geleden (door vele instanties) toegegeven dat welk mondkapje dan ook géén veiligheid biedt, maar dat het vooral bedoeld is om ons gedrag ten opzichte van elkaar te beïnvloeden. Dat je elkaar er op gaat aanspreken: heeee, jij daar, je draagt geen mondkapje! Helaas hoor ik van steeds meer mensen dat dit met toenemende agressie gepaard gaat… Maar met bescherming tegen een virus heeft het dragen van wát dan ook voor je neus en mond helemaal niets meer te maken, volgens mij….

   Geliked door 1 persoon

   1. Jezelf bescherm je met een kapje niet echt (vanwege het vaak verkeerd opzetten) maar mocht je het virus bij je dragen adem je dankzij het kapje een stuk minder virus de vrije lucht in, en in die zin bescherm je dus wel de ander.

    Like

 4. Vreselijk om te lezen, ik snap je weerstand volledig. Hier alarm alarm om meer gevallen maar het aantal gevallen per gedane testen neemt af en is hartstikke laag.
  Hier trouwens een interessante link: https://mondkapjeseffecten.nl/ waar je overigens weinig aan hebt als je zo’n ding MOET dragen.
  En als je je enigszins verdiept in wie deze crisis hebben opgetuigd… wel, jij wel. Gelukkig!
  Dit filmpje vind ik angstaanjagend: de toekomstdroom van het WEF.

  Vanmiddag hier ‘nieuwe maatregelen’ zodat we daarna gewoon kerst kunnen vieren met familie enzo. Ja hoor.

  Geliked door 2 people

  1. Interessante link inderdaad, over de effecten van mondkapjes. Als iedereen zich daar nu eens bewust van was/werd… ik vind het eng hoe makkelijk er wordt gezegd: oh, maar het went wel hoor… daar gáát het niet om!
   Dat filmpje is inderdaad best wel angstaanjagend, bbbrrrr. En dank voor het weekeindleesvoer op je eigen site 😀 (ik kan daar niet reageren, dus doe ik het maar even zo 😉 )
   Laten wij ons vooral maar gelukkig blijven prijzen dat wij wonen en leven waar wij (kúnnen) wonen en leven… ver weg van al het gedoe. Enne… sterkte met de nieuwe maatregelen daar!

   Like

   1. https://steigan.no/2020/10/apent-brev-fra-dansk-lege-nu-har-jeg-faet-nok/

    Zeker, hier en daar bij jou kunnen we nog de illusie hebben vrije mensen te zijn zo lang we de massa’s vermijden. Gisteren kreeg een politicus op tv flink kritische vragen en kon alleen maar herhalen dat ‘FHI het eens was met de mondkapjesregels in Oslo..’ In NL ook een kritische arts op tv, zag ik.

    En inderdaad, waarom zou je eraan willen wennen? Aldri i livet!

    Geliked door 1 persoon

    1. 😳 … maar: aardig discussiestuk. Het zet je wel aan het denken. Maar grotendeels: bbrrr (‘My living room is used for business meetings when I am not there’), dus vooralsnog schaar ik mij alvast onder ‘those we lost on the way’… ‘in a little self supplying community’ ❤️

     Geliked door 1 persoon

 5. Lastig he! In het begin dacht ik er net als jij over. Ik pieker er niet over!! Riep ik. Maar inmiddels komen we er (hier) niet meer onderuit. En sluit mij aan bij het bericht van Rianne. Alle beetjes helpen.

  Like

  1. Het blijft lastig ja. Ik zou ook wel alle kleine beetjes van de mogelijke negatieve bij-effecten goed in de gaten houden… zie de link die Gerlinde in haar reactie heeft bijgevoegd 😉

   Like

 6. Ik ga ervan uit dat we na het vaccin weer vrij normaal kunnen gaan en staan waar we willen. Ook ik draag een mondkapje in de winkels ondanks dat ik ook fel tegen was en nog ben, want die dingen helpen geen zier. Ik ken inmiddels twee personen die Corona hebben gehad en één man die eraan is overleden, maar die had onderliggende problemen. Ik ben geen complotdenker maar ook niet zo naïef dat ik niet weet de wereld wordt bepaald door de rijken der aarde. Overigens zijn die goed vertegenwoordigd in het World Economic Forum.

  Like

  1. Ja, daar zeg je iets: ‘na het vaccin’… dat is weer zo’n volgende stap in deze p(l)andemie, volgens de ‘complotdenkers’… 😉 Vooralsnog houd ik ook dat angstvallig in de gaten en waar mogelijk ver van me. In mijn lijf geen polonaise… maar of, en hoe lang dat houdbaar is (net als het niet willen dragen van een mondkapje) – geen idee. We gaan het zien. In de tussentijd maar ‘gewoon’ zoveel mogelijk genieten van het hier en het nu, en niet te veel denken aan de toekomst 😉

   Geliked door 1 persoon

 7. Die mondkapjes vind ik ook flauwekul, als ze al werken dan niet op de manier zoals iedereen ze gebruikt: kapje op/af, bungelend aan 1 oor, etc. Volgens mij verspreid je dan juist aerosolen. Omdat ik er op mijn werk niet onderuit kan en het in openbare gebouwen verplicht is, ben ik eerst aan zo’n doorzichtig mondmasker gegaan. Maar dat besloeg heel erg. Heb nu een gezichtsscherm voor mijn hele gezicht. Daarmee kan ik in ieder geval ademhalen, en zie ik er niet uit alsof ik de bank wil beroven.

  Ja dat alleen ‘1 huishouden’ is ook discutabel. Alleen 1 huishouden mocht bv samen aan tafel zitten toen de restaurants nog open waren. Stel twee vrijgezelle buurvrouwen af en toe gaan samen een hapje willen gaan eten, dat zou riskanter zijn dan met een groot gezin op elkaars lip zitten? Voor hetzelfde geld hebben die zes mensen allemaal een woest sociaal leven en die twee dames niet.

  Nou voorlopig doen jullie het goed, we zitten hier al op 10.000 ‘kennismakingen met het virus’ per dag, hier in Rotterdam begint de sfeer nu wel paniekeriger te worden.

  Like

  1. Het was ook de eerste vraag die manlief stelde: beslaat zo’n mondvizier niet heel snel? Ik heb geen idee, we gaan het uitproberen. Wellicht is jouw werk zodanig dat je je ook moet inspannen met zo’n ding voor je gezicht; in de winkel hoef ik me niet veel anders in te spannen dan een gezellig gesprekje met een klant te voeren, iets in te pakken en af te rekenen… 😉
   En wat je zegt: veel ‘regels’ zijn discutabel, zo ook die van een huishouden ja. Maar wat heeft het ook voor nut als je – zoals de regel hier nu is – wilt gaan zwemmen en je hoeft dan alleen een mondkapje op vanaf de voordeur tot aan de kleedkamer? En vervolgens lekker met z’n allen snotteren in het water, denk ik dan…
   Niet fijn om nu in Rotterdam te wonen, denk ik. Of welke grote stad dan ook. 10.000 per dag… dat zijn ook getallen die angst aanjagen. Bah… Sterkte daaro!

   Like

  1. Op zich fijn dat je – net als ik – veel thuis kunt zijn! En let goed op waar de cijfers over gaan: het aantal geteste personen, het aantal positief geteste personen, het aantal zieke personen… het wordt veel door elkaar gehaald deze dagen… 😦 (en dan komt het al gauw als ‘eng’ over ja. Ik zucht met je mee)

   Geliked door 1 persoon

   1. Als ik zie wat er nu aan het gebeuren is in België, dan zakt de moed me in de schoenen. De cijfers van het aantal mensen die opgenomen worden in de ziekenhuizen liegen niet, en uiteindelijk gaat het nu vooral dáárover. Over de ziekenzorg…

    Like

    1. Ja, als er één ding is wat corona heeft duidelijk gemaakt, is dat ‘de zorg’ (in alle facetten, van huisarts, tot GGD, tot ziekenhuis, enzovoort) kraakt en piept in al haar voegen… dat wordt pijnlijk duidelijk. En dat is zeer zorgwekkend ja…

     Geliked door 1 persoon

 8. Fijn om te lezen en met je mee te denken. Zo’n mondscherm begin je nu ook in Mozambique steeds vaker te zien. Vooral medewerkers in winkels dragen ze. Ik heb er eentje voor mijn verjaardag gekregen. Niet zoals op de foto maar een soort bril zonder glazen maar met een doorzichtig spatscherm (lijkt het wel) rondom.
  Hulde voor je hulp aan de buurman.

  Geliked door 1 persoon

  1. Van harte gefeliciteerd dan nog! Enne… ’t is weer eens wat anders, een mondscherm voor je verjaardag krijgen 😬 Buurman en wij maken ‘gewoon’ goed gebruik van wat elke van ons kan of heeft, en dat wisselen we uit 😉

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.