Een eenzame ervaring

Aan het eind van de middag maakt Berith een ‘ussie’. Te gebruiken voor wat we vandaag hebben geleerd: wees persoonlijk in je nieuwsbrief, en plaats een foto van jezelf. Daarbij steeds social-media-goeroe Tanya Dick als voorbeeld aanhalend: een jonge, bloedmooie on-Deense vrouw die volgens Amerikaans concept van het branden van je bedrijf op alle mogelijke socialmedia-kanalen haar blijkbaar zeer succesvolle business heeft gemaakt (en dat zijn ongeveer 5 vinkjes op mijn allergie-scorebord, maar dat terzijde).
Later zal Berith me de foto laten zien en zeggen: ‘Dat zullen we maar niet doen hè?’ Even los van het feit dat wij allebei ‘middelbaar’ zijn en verre van hot en hip, laat de foto in ieder geval een zeer vermoeide, wellicht enigszins gefrustreerde en mogelijk zelfs wanhopige ondergetekende zien.
Enkele dagen eerder kwam de uitnodiging van de regionale toeristenvereniging: een gratis cursus online marketing en uitleg over de inzet hierbij van het programma Mailchimp. Aangezien ik in dit programma de nieuwsbrief van Design Agger maak, stuurde Berith me de uitnodiging door. ‘Wat denk je: is dit interessant?’ Zeker, reageerde ik, met in mijn achterhoofd vooral de vraag: zou ik inmiddels in staat zijn een hele dag cursus in het Deens te volgen – als er uitleg in beeld en geschrift bij zou zijn?
Wel, over het antwoord kan ik kort en bondig zijn: nee. Gelukkig waren we samen. Had ik hier in mijn uppie gezeten, en had ik Berith verslag willen doen van de dag, dan was daar maar weinig zinnigs van overgebleven. Ik weet het: ik leg de lat veel te hoog. En ik weet ook: de prioriteit om Deens te leren ligt ongeveer op niveau bodem beerput.
Van alle enthousiaste ‘Lær Dansk’-plannen die ooit opgestart zijn is weinig tot niets terecht gekomen.

In een van mijn taal-apps kun je ook een conversatie oefenen met een bot. Hier probeer ik ‘grøn’ te zeggen (groen), maar ik heb blijkbaar een spraakgebrek. Na alle kleuren geprobeerd te hebben, en elke keer als reactie ‘pardon’ gekregen te hebben, ben ik in staat het apparaat waar de bot in zit het raam uit te gooien…

De online lessen van Laudius – daar begon ik in NL mee in een tijd dat ik geen baan had, maar toen kwam er onverwacht toch ineens weer tijdelijk werk, wat de klad in deze cursus betekende.
De Sprogskole toen we hier goed en wel woonden – mee gestopt nog voordat we begonnen. De schoolse aanpak, de kosten (ooit was dit gratis, maar sinds vorig jaar niet meer) en negatieve verhalen weerhielden ons uiteindelijk.
Meelezen met een luisterboek – dat blijkt een serieus ander soort braintraining te zijn: iets lezen en ergens naar luisteren zonder het te WILLEN begrijpen… en alleen maar proberen de link te leggen én te onthouden tussen hoe het woord eruit ziet en hoe datzelfde woord klinkt. Ik heb daar toch echt de derde dimensie (het begrijpen) bij nodig, en op deze manier wordt het een stuk intensiever dan ik het bedoeld had.
Televisie kijken en luisteren met ondertiteling – de televisie van de buurman ging kapot! En dan bied je zo’n man toch je eigen televisie aan? 😉 We zijn het gewoon ontwend, tv kijken, en wíllen het ook niet meer, hoe educatief ook.
De taalhulp van K, wat zo veelbelovend begon, maar heel abrupt eindigde toen ik haar een keer hulp vroeg bij een vertaling, en ze reageerde op mijn Googlegebrabbel met: ‘Ik heb maar één advies: ga fulltime naar school’. Dat schoot bij mij nogal in het verkeerde keelgat. Later bedacht ik me dat ze hiermee wel een van de zeer weinige Denen in onze omgeving is, die recht voor haar raap is. Een beetje té, misschien.
Woordenschat uitbreiden dankzij de krantenknipsels van onze oosterbuurman. Wil ik daar iets van opsteken, dan moet ik links het Deens-Nederlandse woordenboek leggen en rechts een schrift waarin ik woorden of zinnen die nieuw voor me zijn, overschrijf. Met de hand schrijven schijnt de beste manier te zijn om nieuwe informatie in je brein op te slaan, en voor mij werkt dat inderdaad. Alleen mijn handen willen dat niet altijd meer…

Leren met een app gaat niet altijd vlekkeloos. Hier wordt het Nederlandse woord ‘leer’ (leder, dierenhuid) nogal vreemd vertaald (lingerie??? uhm… kinky…) en vervolgens vervoegd alsof het om het werkwoord ‘leren’ gaat. Ja, zo lust ik er nog wel een paar…

Deens leren via apps als LearnBots, DuoLingo en Mondly. Het 100.000 keer domweg herhalen van simpele zinnen en woorden zal best effectief zijn, maar niet voor mij. Ik wil snappen waarom ‘huis’ de ene keer ‘hus’ is en de andere keer ‘huset’ – om maar iets simpels te noemen. En die uitleg krijg ik wèl bij Laudius…
Zo redeneer ik mezelf terug bij af.
Ik moet niet zeuren. Ik moet de rode Laudiusmap er weer eens bij pakken en op zoek gaan naar mijn zelfdiscipline. Want het was een leerzame maar ook eenzame ervaring, die ik niet graag nog veel vaker meemaak: het in een groep zijn, luisteren naar de conversatie en er geen snars van snappen, genegeerd worden omdat je niet vlot kunt meebabbelen… En dat was zichtbaar op de foto.

Deze tekst schreef ik ruim een jaar geleden. Om een of andere reden kwam het nooit tot publicatie, maar actueel is het nog steeds: in een groep waarin iedereen rap met elkaar Deens of dialect converseert, moet ik afhaken. Mijn woordenschat is het afgelopen jaar natuurlijk wel gegroeid, maar ons sociale leven bleek dit coronajaar zijn tijd vooruit 😉
De komende kerstdagen – waarin ik niet hoef te werken omdat ook hier alles dicht is behalve supermarkten en apotheken – pak ik die rode map er maar weer eens bij. Plus het kerstgeschenk wat ik van onze bejaarde, veeltalige en inmiddels niet meer kranten knippende oosterbuurman kreeg: een boekje met en over Jutlands dialect. Met daarin zinnetjes als ‘Kræn Koustrup, ie kinne ham wal?’

Ook leerzaam maar dan anders: het ‘woord van de dag’ in de Deense ‘Dikke Van Dale’ , waar tussen neus en lippen door wordt geschreven dat de anti-vaccinbeweging ‘de laatste jaren de wind in de zeilen heeft gekregen onder meer door het verspreiden van misinformatie via internet’. Welja… dat vind ik een nogal boude bewering, en dat voor een woordenboek…

35 gedachtes over “Een eenzame ervaring

 1. Een taal leren en vlot spreken op ‘oudere’ (goed bedoeld!, Ik noem elke 50-plusser oud 😉) leeftijd is veel moeilijker dan als je jong bent.

  Ik kan perfect begrijpen hoe frustrerend het moet zijn de conversatie niet volledig te kunnen volgen en zo een beetje uit de boot te vallen. En je dan eenzaam voelen klinkt heel logisch.

  Ook al spreek en begrijp je technisch de taal, het feit dat gevoelens moeilijk te uiten zijn als je de taal niet volledig beheerst zou ik zelf als moeilijk ervaren.

  De volhouder wint, maar evident is het niet.

  Geliked door 3 people

  1. En ik houd wel vol hoor… maar in gedachten ben ik nog te vaak 20. En dat wordt met een nieuwe (lastige) taal leren dan meteen afgestraft hè 😉 ‘Nee, je bént geen 20 meer’… Maar ik snap nu als geen ander wat de Portugese partner van een vriendin ooit bedoelde toen hij nog niet zo lang in NL was en zei: ‘Ik ben mezelf niet meer’… Je kunt je niet uiten zoals je gewend bent. Maar goed, dit zijn de kleine ‘probleempjes’ in het leven, waar relatief makkelijk oplossingen voor te vinden zijn….

   Geliked door 1 persoon

   1. Deens is ook een moeilijke taal. Ik ben vurige fan van Scandinavische films, en dan valt me altijd op dat ik geen jota van de taal begrijp.
    Ik vind het heel dapper van jullie! Lukt het je man ook met de nodige moeite?

    Geliked door 2 people

    1. Met de nodige moeite, dat heb je goed geconstateerd. Waar ik een talenknobbel heb, heeft manlief een deuk… maar het lezen en schrijven (met hulp van vertaaldingen) gaat ook hem steeds beter af, dus we komen er wel, langzaam maar zeker 🙂

     Geliked door 1 persoon

    2. Anuscka vindt dat ze na twee jaar een flink woordje mee moet kunnen babbelen met de Denen. Ik ben me bewust van mijn ‘deuk’ (lees ‘ravijn’): ik heb er een 10-jaren plan van gemaakt, dan moet ik me kunnen redden in oppervlakkige conversaties…

     Geliked door 2 people

 2. Deens, ik snap er niets van. Hier snappen ze er niets van. Als mijn dochter het hoort, blijft ze volhouden dat het Duits is, want Deens lijkt zo op Noors, dat kunnen we moeiteloos lezen dus moeten we het ook kunnen verstaan. Nou, niet. Ik snap dat het niet echt motiveert de taal te leren, het zijn een stel aan elkaar geregen keelklanken waarbij je ermee geboren moet zijn om het ooit echt machtig te worden geloof ik. Neem het woord bakepulver. Noors: ba-ke-puul-ver. Enkel.
  Of bagepulver op zijn Deens: ‘beejpuuua’
  Ja, ga er maar aan staan. Lykke til i hvert fall 🙂
  Liefs!

  Geliked door 2 people

  1. Tusind tak 🙂 Kun je je voorstellen hoe dubbel gehandicapt ik me nu voel nu iedereen een mondluier draagt? Ik kan er nu helemaal geen soep meer van maken… Ik doe sommige yogalessen (online) in het Zweeds, dat versta ik beter dan Deens! Erg toch? 🙄 Qua taal zijn we echt naar het verkeerde land verhuisd hoor…
   Liefs terug!

   Like

   1. We kijken nu de serie Hjem til Jul (best leuk) en daarin zit een grappige Deense dame…. en af en toe kunnen we een woord opvangen van wat ze zegt, terwijl we de serie verder gewoon zonder ondertitels kunnen volgen, haha.
    Mumlebind, dat is wat het is. Al die doffe stemmen achter die kapjes.
    Martijn doet vanavond boodschappen. Ik kan het niet aanzien, dat domme volk met die kapjes. Zal nu nog wel erger zijn, mensen worden volledig gek gemaakt met mutaties. Wat is wat virussen doen…. uiteindelijk. Ze kijken niet naar de cijfers maar naar de tv. Angstaanjagend.

    Geliked door 2 people

    1. Angstaanjagend is het ja. Kan me helemaal voorstellen dat jij Martijn nu even de boodschappen laat doen 😉 ik heb er in de winkel ook elke keer weer moeite mee (ik draag er geen trouwens, in de winkel. Ik sta achter een spatscherm, zucht) Mumlebind, die hou ik er in. Kan ik er tenminste nog om lachen… X

     Geliked door 1 persoon

 3. Inderdaad,de Deense taal was voor ons een van de redenen toentertijd om niet voor Denemarken te kiezen. Maar achteraf,als ik Zweeds praat met mijn Deense buurman en hij rustig praat dan vermoed ik dat ik het Deens, weliswaar veel langzamer, ook wel een beetje onder de knie had gekregen. Ik heb ondertussen wel echt waardering gekregen voor het taaltje met de oerklanken dat zo vrolijk klinkt.😄
  Ik heb dan Zweeds geleerd(maar het kan en moét nog echt véél beter) en wat mij ook veel geholpen heeft is om boeken, constant met woordenboek erbij, te lezen die me echt interesseren en niet kinderboeken te lezen die ik dan al gauw opzij gooi vanwege het saaiheidsgehalte.En om het te spreken onder de knie te krijgen is praten en luisteren het beste.
  Wij hadden in Nederland al een redelijke grammaticale basis geleerd en dat helpt veel! Volgens mij is het qua grammatica aardig hetzelfde,Deens en Zweeds?

  Geliked door 1 persoon

  1. Als de Denen rustig en een beetje gearticuleerd praten, en ik heb een 1-op-1-gesprekje, dan is het best te doen (al kan ik ook wat dit betreft nog veel beter). En Zweeds vind ik een heerlijke taal, het klinkt inderdaad zo vrolijk!
   Ik probeer ook heel veel (vooruit uit kranten, van de buurman) te lezen wat me echt interesseert, en dan inderdaad met woordenboek erbij. Dat helpt enorm voor de woordenschat. Maar niet voor het verstaan dus. Daarvoor moet ik me dagelijks onder de mensen begeven enne… dat is voor een introvert als ik nu niet mijn grootste hobby… 😄
   En ik ken Zweeds niet goed genoeg om te weten of de grammatica overeenkomt, dat weet ik niet. Van Deens is het over het algemeen wel eenvoudiger dan de Nederlandse grammatica.

   Like

 4. Een andere taal leren spreken vergt heel wat uren oefenen. (tenminste voor mij hahaha) Ik wilde graag Spaans leren en heb sinds enige tijd de App Duolingo op mijn telefoon (is ook via de pc te benaderen) Leuk en speels! Verder luisterde ik naar podcasts en bekeek ik youtube filmpjes. In het begin van de Coronatijd was ik heel fanatiek, want mijn werk lag stil. Toen we langzaam aan weer op gang kwamen kwam dit weer op een laag pitje te staan.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ah, leuk, Spaans! Mooie taal… spreek ik een klein beetje. DuoLingo heb ik ook lang gebruikt, maar vanuit het Engels Deens leren vond ik een rare tussenstap. Op zeker moment maakte ik meer fouten met het Engels dan met het Deens…
   Maar als jij naar een Spaanse podcast luistert, dan snap je er toch ook niks van?

   Geliked door 1 persoon

   1. haha nee ik snap er inderdaad niks van. Maar ik ga (ging) wel steeds meer woorden herkennen. En vanuit Duolingo was er een mooie podcast waarbij tussendoor een samenvatting in het Engels gemaakt werd. Het ging er mij vooral om, om bekend te raken met de uitspraak en de klanken. Niemand in mijn omgeving spreekt nl Spaans.

    Geliked door 1 persoon

    1. Voor het bekend raken met de klanken is naar een taal luisteren (zonder er inhoudelijk iets van de snappen) inderdaad heel goed! Daarom heb ik in de auto ook vaak de radio aan, met geklets. Af en toe vang ik dan een woord op… maar of dat dan het onderwerp van het hele gesprek is??? 😉

     Geliked door 1 persoon

 5. Ik googelde even beeldjes van Tanya Dick en kreeg een zo onechte glimlach te zien dat ik gelijk het venstertje terug sloot. Sjonge. Ik had eigenlijk wel niet door dat jij noig werkte. Hmmm. Ik lees over dat Deens soms heen 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja, die dame is niet echt het type dat mij nu heel erg inspireert, de onechtheid straalt er inderdaad van af. En ‘werk’ is wellicht een woord wat de lading niet geheel dekt. Ik heb bezigheden buitenshuis die mij plezier verschaffen en veel leren. Zo heb ik overigens ook altijd wel naar mijn werk (baan) gekeken: als ik er geen plezier meer in had, of ik bleef een beetje steken in hetzelfde, stopte ik er mee… 😉

   Like

 6. Het zal je niet verwonderen dat ik heel veel van logje herken. Waar jij DEENS schrijft zou ik dan PORTUGEES schrijven. Ik praat het wel maar met heel veel fouten – vooral de werkwoorden. En uiteraard is mijn woordenschat te beperkt. Niemand die me daarmee uitlacht. Eerder integendeel. Een soort charmante poging – zie ik ze denken. Ik ben ook niet meer bang om iemand te bellen of om de telefoon op te nemen. Ik red me wel maar goed is anders. Ook ik neem me (regelmatig) voor om de cursusboeken er weer eens bij te nemen. Maar laat ik toch al jaren geleden gestopt zijn met goede voornemens op het einde van het jaar.

  Geliked door 1 persoon

  1. Jaaaaaa, ik eigenlijk ook, maar soms moet je jezelf even bij de kladden pakken en dan maakt het niet uit welke tijd van het jaar het is… Overigens goed wat je zegt: niemand die me uitlacht. Dat is hier ook niet het geval, integendeel: mijn pogingen worden alleen maar gewaardeerd en waar nodig van feedback voorzien. Bang om ‘fouten’ te maken ben ik ook niet, daar leer je alleen maar van 🙂 Maar in groepen… zucht….

   Like

 7. Het eenzame gevoel herken ik, al bof ik met het Duits in zoverre dat het niet echt moeilijk is. Alleen de naamvallen blijf ik lastig vinden. Wanneer ik schrijf kan ik erover nadenken maar in een gesprek maak ik veel fouten. En men moet niet in een dialect beginnen… Ik wens je veel succes met de studiedraad weer oppakken. De reacties hier zijn vast motiverend 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Dat zijn ze zeker Anne, dus ik ga het ook gewoon doen. En ik hoop dat je niet bang bent om fouten te maken: daar leer je over het algemeen het meest van – als de mensen bereid zijn je te corrigeren, en dat vraag ik altijd wel als ik in een Deens gesprek met iemand ben. En dat is dan weer een voordeel van Deens: dat heeft al die verschrikkelijke naamvallen niet, zoals het Duits inderdaad. Om die reden heb ik Duits al heel snel uit mijn vakkenpakket op de middelbare school laten vallen, en daarom is mijn Duits ook niet best… Fijn om te lezen dat je ook een beetje een lotgenootje bent in het ons soms eenzaam voelen… ❤️

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.