Dag 1: meedrijven op het water van het universum

12 dagen, 12 verhalen

Vraag: ‘Wie is jouw grootste inspirator?’
Dier: nummer 8 – de otter – de kracht van vrouwen, de verwezenlijkte droom.

Hoe mooi is het dat het dier dat als eerste om aandacht vraagt, een dier is dat me al zo vaak heeft vergezeld op mijn pad, symbolisch, maar ook in levende lijve, hier aan de oever van de Limfjord. Niet alleen het sprookje van het lijstermeisje heeft me even teruggebracht naar mijn kindertijd. Ook Otter doet dat.
Als ik een otter in het water zie, zie ik mezelf weer als kind in de zee zwemmen. Speels, onbezorgd, en met het gemak van een otter. In het water was (en ben) ik in mijn element. Dat was wel in warme zomers, in een warme Middellandse Zee. Ik merk nu een toenemend verlangen een ‘vinterbader’ te worden: regelmatig een duik te nemen in ijskoud water. Je vingers en je voeten even niet meer voelen, tot je uit het water komt en alles begint te tintelen. Voelen dat je lééft!
Helaas is de fjord aan het einde van onze weg te ondiep om regelmatig, vanuit huis, een ‘duik’ te kunnen nemen. Ik moet een heel eind het water in lopen voor het kniediep wordt… en om nu dagelijks ‘even’ naar de zee op en neer te rijden – nee. Voorlopig stel ik me tevreden met een koude douche. Maar er komt een dag…
Zoals gezegd is Otter een ‘oude’, vertrouwde bekende. Ze dook voor het eerst op in de periode nadat mijn baarmoeder en eierstokken vanwege kanker waren verwijderd, en ik me afvroeg hoeveel ‘vrouw’ ik nog was. Otter stelde me gerust 😉 Je vrouwelijke kracht zit niet alleen in die lichaamsdelen die je ‘vrouw’ maken. En sinds ik in het Gele Huis woon (‘de verwezenlijkte droom’) is dat gevoel met Otter verbonden te zijn alleen maar sterker geworden.

Het pad dat naar ‘ons’ fjordstrand leidt, waar ik af en toe een otter spot

Otter leeft op het land, maar altijd dicht bij het water. De elementen Aarde en Water zijn de vrouwelijke elementen. Otter voelt zich in beide elementen thuis.
Otter is altijd in beweging en zeer nieuwsgierig. In tegenstelling tot andere dieren zal Otter nooit als eerste een gevecht beginnen. Ze verdedigt slechts. Dit vrolijke schepsel gaat ervan uit dat alle andere schepselen vriendelijk zijn – totdat het tegendeel is bewezen.
Otter leert je ook dat het van belang is niet aan materiële zaken te hechten, zodat deze je niet kunnen binden of je tot last kunnen worden.

Misschien vertelt Otter mij nu vooral dat ik het speelse kind weer moet worden en eenvoudigweg moet toestaan dat dingen zich in mijn leven ontvouwen. ‘Het zou wel eens tijd kunnen zijn om je verslaving aan gepieker op te geven. Word Otter en stap zachtjes in de rivier van het leven. Drijf mee op het water van het universum…’

Want ja: daar heb ik nog wel eens moeite mee. Terwijl aan de andere kant juist ook hier het antwoord op de eerste vraag ligt. Bij een ‘wie’ zou je wellicht een persoon hebben verwacht. Sommige mensen noemen wat ik aanduid als ‘het universum’ of de natuur, God. Of de Schepper. Ik geloof niet in een naar mensbeeld geschapen ‘figuur’, maar ik geloof wel in een scheppende kracht, een oerveld van kennis en herinneringen, van waaruit – als je bereid bent stil te worden en te luisteren – je antwoord op al je vragen kunt vinden. En dáár vind ik mijn grootste inspirator.
Maar natuurlijk zijn er ook veel mensen die me inspireren. Namen noem ik niet. Het zijn mensen die hun eigen natuur, hun eigen wijsheid durven volgen, in plaats van zich de wet door andere te laten voorschrijven. Het zijn mensen die vooral zichzelf zijn, en zich niet laten verleiden zich anders voor te doen. Het zijn mensen die staan voor wat ze zeggen, met het hart op de tong. Als je jezelf hierin herkent, dan bedoel ik jou dus 😉

Bovenaan in de stokkenboom, de kaarten van dag 1

Morgen (‘ah nee hè´, was mijn eerste reactie toen ik de vraag las): Wat staat er op jouw bucketlist, en het dier dat me iets gaat vertellen is alweer een bekende: Eekhoorn! Jeej!

Waar komt jouw grote inspiratie vandaan?

14 gedachtes over “Dag 1: meedrijven op het water van het universum

 1. Wat mooi. Ja, je bent een echte otter. Ik wens je van harte die koude duik in zee toe. Ga voor je verkwikkende droom.
  Mijn inspiratie vind ik al wandelend in de natuur. Zoals gisteren, dan zeg ik tegen mijn echtgenoot: snel naar huis, ik moet iets opschrijven. Gewoonlijk spreek ik mijn invallen tijdens wandelingen in op mijn iPhone, maar de wind en het gebruis van de zee maken er vaak iets onverstaanbaar van. Toevallig zag ik vandaag dat ook die onverstaanbare gedichten dan toch iets hebben. Misschien ga ik toch een paar van die raadsels publiceren op mijn blog. Zie, je inspireert mij ook!

  Geliked door 1 persoon

  1. Ha, dat is fijn om te horen ☺️ Tijdens wandelingen krijg ik ook vaak inspiratie, maar heb er nog nooit aan gedacht iets in mijn telefoon in te spreken… goed idee dus. Ooit deed ik dat wel met dromen: als ik ’s nachts wakker werd en ik had gedroomd, pakte ik mijn (toen nog) mini-casseterecordertje en vertelde mijn droom. Als ik dat de volgende ochtend, als ik uitgeslapen en goed wakker was, terug luisterde (en op dat moment echt helemaal niet meer wist wat ik die nacht gedroomd had) was het ook altijd wel lachen om mijn nachtelijk gebrabbel waar ik ook niet altijd meer iets zinnigs van kon maken… Maar: Ik kijk uit naar je raadsels, leuk!

   Geliked door 1 persoon

 2. Tja, waar komt MIJN inspiratie vandaan??
  Uit de kosmos soms? Ik heb vragen, prangende vragen die ik mezelf in bijna onformuleerbare woorden stel, of uitzend, de kosmos in. Alsof ik slechts 1 puzzelstukje heb en daarmee het gehele plaatje mij moet kunnen visualiseren. Daarnaast heeft het normale leven zijn voortgang……. waardoor ik dus heel veel tijd kan besteden aan de incomplete puzzel te vervolmaken. En waarachtig, dingen vallen na jaren op hun plaats, lijkt wel. Mijn bezigheid van vragen te ontrafelen is dus niet vruchteloos gebleven en gebleken! Dit inspireert mij verder het pad behoedzaam te blijven volgen…….;-)

  Geliked door 2 people

  1. Hee, wat mooi Hans, dat puzzelstukjes op hun plaats beginnen te vallen! Dat kan naar mijn idee ook pas als je een bepaalde leef-tijd, wijsheid hebt bereikt, én, zoals jij, bereid bent jouw vragen tijd te geven om als antwoord uit de kosmos terug te komen. Mooi Hans! ❤️

   Like

 3. Die weg naar je fjord zou me hevig inspireren, zo ontzettend mooi!!

  Wat of wie inspireert me?

  Weidse ruimte, frisgroene omgeving, wolkenspel op blauwe lucht, mooie zinnen in goede boeken, sommige quotes die onverwacht opduiken, het gevoel van de eigen nietigheid in het immense heelal, een mooie film.

  Geliked door 2 people

  1. Zoveel moois… ‘het gevoel van de eigen nietigheid in het immense heelal’ – heel herkenbaar ja ❤️ Fijn dat er nog zo veel is wat ons kan inspireren! Als we hier maar aan denken in moeilijke periodes, dan komen we die ook zonder kleerscheuren door. En dat weggetje naar de fjord, ja: daar word ik elke keer nog heel blij van als ik daar loop!

   Geliked door 1 persoon

 4. Je eerste nachtverhaal verdient al meteen heel veel figuurlijke duimpjes. De moeite waard om na twaalf dagen nog een keer te lezen.
  En behalve jouw beschouwingen vertel je ook – bijna tussen haakjes – iets over je medische geschiedenis. Daar dwaal (haak) ik dan even af (teveel associaties in dat brein van me) en dan is het otter die me weer naar jouw eerste nachtverhaal leidt. Mooi.
  O ja, mijn inspiratie … verhalen zijn heel belangrijk voor me. Ze horen, ze lezen, ze vertellen.

  Geliked door 2 people

  1. Je associaties snap ik Koen, maar hou die speelse otter inderdaad dan maar even voor ogen ❤️ Dank voor je duimpjes ☺️ En ja: een verhalenverteller ben je! Alhoewel ik een onregelmatig lezer ben, geniet ik van jouw verhalen: of het nu jouw eigen zijn of jouw geschreven versie van andermans verhalen…

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.