Dag 2: over dagelijkse sleur en verzamelen

12 dagen, 12 verhalen

Vraag: ‘Wat staat er op je bucketlist?’
Dier: nummer 26 – de eekhoorn – ‘ik wil slechts nemen waaruit mijn behoefte bestaat’

Na mijn eerste reactie (‘ah nee hè’) is de tweede, bij het lezen van de vraag: ‘Niets!’ Maar – onder de koude douche staand – besef ik me dat dit wel heel erg kort om de bocht is.

Een bucketlist (letterlijk: emmerlijst) of loodjeslijst is een lijst met dingen die iemand nog gedaan wil hebben voordat hij sterft. Het woord komt misschien van kick the bucket, wat overeenkomt met de pijp uitgaan of het loodje leggen. Terminaal zieke mensen stellen soms nog een bucketlist op. Ook mensen die gezond zijn en variatie in hun leven willen hebben (om bijvoorbeeld uit de dagelijkse sleur te raken) stellen een bucketlist op. Het opstellen en eventueel publiceren van de lijst helpt bij het realiseren van de gestelde doelen. (bron: Wikipedia)

Ik ben niet terminaal ziek, en dagelijkse sleur ervaar ik niet, ondanks de rust en regelmaat die ons leven nu kenmerkt. Vanmorgen maakte ik een foto van ‘the making of’ ons ontbijt, en nu ik er zo over nadenk zou dat ontbijt een metafoor kunnen zijn voor onze dagen.

The making of… onze dagelijkse pap

We eten elke ochtend pap. Daar gaat heel veel in – net als in onze dagen. Er is een aantal basis-ingrediënten (zoals haver- en boekweitvlokken, water, noten, hennepzaad), maar de variabelen maken de pap – net zoals onze dag – elke keer anders. Soms zit er in de bevroren-fruitmix-uit-de-tuin ineens een dikke aardbei, dan weer een paar kruisbessen en de ene keer iets meer van die heerlijk zure duindoornbesjes dan de andere keer.
Geen emmer vol verzamelde dingen die ik nog wil doen dus. Ik ben blij en tevreden met hoe elke dag zich ontvouwt. Slechts één ultieme wens: als mijn tijd gekomen is, wil ik op een menswaardige manier afscheid kunnen nemen. Liefst ook nog op een door mijzelf gekozen moment. Ik hoop van harte dat dit tegen die tijd zonder al te veel gedoe gewoon kán.
Verzamelaar Eekhoorn geeft op een mooie manier richting aan het antwoord op de vraag van vandaag: om slechts dát te verzamelen – of te willen, of te doen – wat je nodig hebt. Zijn boodschap is dat je voorbereid moet zijn, maar dat je dit niet moet overdrijven. ‘Houd genoeg van jezelf om te verzamelen waaraan je in tijden van schaarste behoefte zult hebben, zelfs als die tijd nooit komt.’ Ik nodig je uit het blog (HIER) te lezen waarin ik eerder over Eekhoorn schreef, vlak voor ons definitieve vertrek naar het Gele Huis.

Snijbietenzaad geflankeerd door rucola hangt te drogen boven de kachel

Eekhoorn waarde gisteren al een beetje in ons huis rond, denk ik, toen ik op mijn manier aan het verzamelen was waaraan we in de toekomst behoefte zullen hebben: zaden. Zaden van de rode biet, van de snijbiet en van rucola. Als een soort mistletoe hangen nog enkele takken boven de kachel te drogen, de rest zit al in potjes 🙂

In de stokkenboom, de kaarten van dag 2

Morgen de vraag ‘Wanneer voel jij je verbonden met iemand?’ – en dat leverde meteen al een mooie filosofisch gesprek aan de ontbijttafel op en het dier is Hond. Moooooi! Ik ben er nu al zin in! 🙂
Voel je vrij om te reageren op de vraag, op wat ik schrijf, of wat er ook maar in je naar boven komt borrelen nu 😉

10 gedachtes over “Dag 2: over dagelijkse sleur en verzamelen

 1. Bucketlist, bucketlist……?? Ik doe niet mee aan die hedendaagse trendy stromingen of hypes!
  Een ongelukkige woordkeuze die mij niet aanspreekt…… maar dit even terzijde.
  Ik denk dat ‘bucketlists’ vooral overbodige consumptieve drukdoenerijen bevatten. Zoals een selfie op een bergtop, op de foto met een favoriet en onbereikbaar persoon, of een safari, een cruise of wereldreis. Ik associeer al gauw afkeurend, en niet begrijpend.
  Vanuit het NU een wens wegzetten klinkt/leest al aangenamer. ….. Vandaar jouw kort door de bocht antwoord, Anuscka(?).
  NIETS moeten is mijn wens en verder hoop ik op een gezonde oude dag.
  Ik besef best wel dat mijn huidig gewoonte- en leefpatroon bestaat uit een waslijst van voor mij ‘kleine’ vereisten waarvan anderen dromen. Het hebben van een dak boven mijn hoofd en andere door anderen gewenste elementaire luxe welke zij niet hebben. Dankbaar ben ik voor mijn situatie NU. Die dankbaarheid hoop ik in lengte van dagen te mogen ervaren. Dankbaar voor dit, dankbaar voor dat,…… en geen ‘bucketlist’! Alsjeblieft! Ik vind een bucketlist iets voor mensen die méér willen, en ‘minder is meer’, tòch??

  Geliked door 1 persoon

  1. Met hoe je deze reactie begint, ben ik het helemaal eens Hans. Vandaar ook mijn eerste reactie (ah nee hè). Ik moet helemaal niets van bucketlists hebben, en nee: ook niet van het woord. Niets moeten is een mooie wens. Soms gebruik ik dat woord nog wel eens, maar als ik alert genoeg ben, vervang ik het door ‘ik wil’, of ‘ik ga’… en dat klinkt ook al meteen een stuk anders dan ‘ik moet’ 🙂 En inderdaad: als je dankbaar kunt zijn voor zoveel kleine dingen heb je helemaal geen bucketlist nodig. En ja: minder is meer – zoals ook te lezen is onder de kopregel van deze blog, maar daar refereer jij natuurlijk aan 😉

   Like

 2. En neen, ik zou niet weten wat ik op mijn bucketlist kan schrijven. Uiteraard wil ik menswaardig sterven, en liefst nog eerst lang minstens even menswaardig leven, maar dat heb je niet altijd zelf in handen.
  Ik hoop vooral veel, maar niets dat ik zelf nog wil verwezenlijken om me ‘voldaan’ op het sterfbed te heisen. Dus eigenlijk ben ik best een gelukkig mens….

  Geliked door 2 people

 3. De bucketlist is aan mij niet besteed. Een emmerlijst daarentegen. Even lekker zeuren over om het even wat, om op die manier nieuwe inzichten te krijgen en soms zelfs een gevoel van verbondenheid. En dan piept er even een stukje bucket om de hoek van de deur. … Als samenkomen weer veilig kan en mag, dan wil ik …. weer gaan zien. Het lijstje wordt langer. Dus toch een list.

  Geliked door 1 persoon

  1. Leuk hè, hoe zoiets ontstaat? Van emmeren naar toch wel ergens diep in je hart een wens hebben… 😉 Ons brein zit listig in elkaar 🙂
   Overigens: ik vind het een leuke, een emmerlijst. Dáár zou ik ook wel iets mee willen, en kunnen, soms.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.