Dag 7: Neem niet meer dan je nodig hebt

12 dagen, 12 verhalen

Vraag: ‘Wat zou je doen als je een miljoen wint?’
Dier: nummer 37 – de antilope – ‘handel in het belang van jezelf, je familie, je clan, je natie en uiteindelijk in het belang van Moeder Aarde’

Aan het begin der tijden, toen de ‘Stam van Mensen’ nog maar klein was, zag Antilope dat de tweevoeters naakt waren, honger hadden en met uitsterven werden bedreigd. De Stamouders zouden spoedig van Moeder Aarde verdwijnen, als niemand in actie zou komen. Antilope kwam in actie.
Zij ging het kamp binnen en riep alle tweevoeters samen voor een Vergadering. ‘Groot Mysterie heeft me gezonden om jullie een les te leren. De les is dat jullie moeten handelen. Er is niets om bang voor te zijn als je weet wat je moet doen en het dan ook doet,’ zei Antilope. ‘En wat moeten we doen?’ vroeg het Volk.

‘Als jullie naakt zijn en het koud hebben, zouden jullie mij moeten doden en mijn huid moeten gebruiken om jullie warm te houden. Dat is mijn geschenk aan jullie. Doe het.’

‘We zullen het doen,’ zei het Volk, ‘maar wat moeten we aan onze honger doen? We zijn uitgehongerd. Wat kunnen we doen om onszelf te redden?’

‘Als jullie honger hebben, zouden jullie mij moeten doden en mijn vlees moeten eten. Het zal jullie voeden en sterk maken. Dat is mijn geschenk aan jullie, een onderdeel van mijn evolutie. Daar ben ik voor. Doe het.’

Antilope wist dat de mensheid de IJstijden zou overleven als het Volk vlees zou leren eten. Voordat de grote ijsbergen in beweging kwamen, was er fruit en groente in overvloed geweest. Het was niet nodig geweest dat de tweevoeters de lichamen van hun medeschepselen opaten.
De clans aten Antilope op. Terwijl de leden van het Volk het instinct en de wijsheid van de schepselen met vier poten in hun lichaam opnamen, leerden ze, via het wezen van elk schepsel, hoe ze moesten overleven. Ze leerden dat ze nooit iets moesten verspillen en dat ze nooit méér mochten nemen dan ze nodig hadden.

Antilope bracht de mensen eerbied bij voor de geschenken van Groot Mysterie. Antilope leerde hun ook dat zij moesten vermijden in het wilde weg leven te vernietigen.


Het is even slikken, voor een veganist als ik, maar als ik het verhaal even wat dieper tot me laat doordringen weet ik dat ik antilope (of welk ander medeschepsel ook) zou doden en eten als mijn bestaan ervan zou afhangen en het voor een ieder vanzelfsprekend zou zijn dat we nooit méér zouden nemen dan we nodig hebben. Juist OMDAT het Volk deze les van Antilope op vele vlakken van het bestaan is vergeten, ben ik (zijn wij) veganist geworden.
Antilope geeft vandaag ook perfect antwoord op de vraag ‘wat zou je doen met een miljoen?’ Ik zou gebruiken wat ik zelf nodig heb, en de rest weggeven (op een belasting-technisch verantwoorde manier aan de kinderen en aan wie het verder nodig heeft). Overigens bedachten we vanmorgen twee antwoorden, want bij een miljoen denken wij inmiddels automatisch aan Deense Kronen. En dan hebben we het over ‘slechts’ 135.000 euro.
Daarmee zouden we iets minder zuinig dan nu kunnen leven. Dat is een aanvaarde consequentie geweest van onze keuze op een andere manier te willen leven. We zijn heel rijk, maar hebben het niet breed 😉 Dus:
*misschien af en toe iets minder letten op aanbiedingen – hoewel daar niets mis mee is 🙃
*sommige kleding uit mijn ‘winkeltje-op-de-hems’ weggeven en in plaats daarvan iets anders kopen wat mij nu beter past, zowel letterlijk als figuurlijk – maar uiteindelijk geef ik weinig om kleding, zolang het maar comfortabel en praktisch is, en dat ís alle meegenomen kleding, dus wat zeur ik nou eigenlijk 🙄
*een serre-annex-klompenhok bij de voordeur laten plaatsen, zodat we over pakweg 20 jaar onze scootmobiels ergens kwijt kunnen 😅
*een schilder inhuren voor het regelmatig in de cementverf zetten van het Gele Huis. Dat is een zware klus, nu al, en dat houden we sowieso niet vol tot scootmobieltijd om dat zelf te doen 😑
Zouden we een miljoen euro winnen, dan blijven bovenstaande wensen gewoon staan, en kopen we er ook nog wat stukken land bij om die tot voedselbos om te toveren. Met dan niet van die ielige boompjes en struikjes, maar iets groter, zodat we er zelf dan ook nog, in onze scootmobieltijd, een beetje van kunnen genieten…

Als (Antilope-) inspiratie voor deze dag, deze week, dit jaar onderstaande film. Hij is deze dagen nog gratis te bekijken op YouTube, dus: doe het! Prachtige film! (Voor wie dit blog op een tablet of telefoon in de WP Reader leest: daar verschijnt de film blijkbaar niet, even doorklikken naar mijn homepage dan, of de blog openen op je pc 😉 )

Morgen een verhaal over welke plek bijzonder is voor mij, en Buffel gaat me daarbij helpen. Dat wordt een uitdaging!

14 gedachtes over “Dag 7: Neem niet meer dan je nodig hebt

  1. Wat een prachtige besteding van je miljoen ❤️ Dan rijst bij mij de vraag ‘waarom’ – want zo’n doel kies je niet zomaar. Mocht die vraag hier te beantwoorden zijn… of anders een keer op je eigen blog… ik ben benieuwd ❣️

   Like

 1. Had ik een miljoen, dan zou ik voor de dakloze mensen en vluchtelingen een onderdak bouwen en hun eten geven. Bovendien kregen ze van mij allemaal asiel. Helaas zal geld alleen daarvoor dus niet volstaan. Er is ook een flinke dosis barmhartigheid en compassie nodig. Niet alleen bij mij, maar vooral bij de politiekers. Met geld alleen komen we er niet.
  Waarom dit doel? Omdat ik lesgeef aan anderstalige jongeren waarvan de groep hoofdzakelijk bestaat uit vluchtelingen afkomstig uit Syrië, Afghanistan, Pakistan, Roemenië, Kameroen, enz… Hun lot ligt me zeer aan het hart.

  Geliked door 2 people

  1. Hier ben ik weer. Ik schoot even vol bij het lezen van je reactie. Wist niet dat je juist aan deze groep lesgeeft. Wat moet dat een verrijking van hún leven zijn, maar ook wederkerig: een verrijking voor jou. Om van dichtbij iets mee te krijgen van wat zij aan levenservaring, bagage, hebben. En nee, deze mensen zijn niet geholpen met alléén geld, je hebt helemaal gelijk als je zegt dat compassie en barmhartigheid misschien nog wel méér nodig zijn. Ik leef in een erg ‘witte’ wereld, en ben me daar erg van bewust. Dat maakt je kijk op dingen soms ook erg ‘wit’, en als door een koker. Ik ben er dankbaar voor dat er mensen zoals jij zijn! ❤️🙏

   Like

   1. Ik vind jouw kijk op de dingen echt niet wit hoor. Integendeel. Zo had ik het niet bedoeld in mijn reactie. Jouw blog en je wereld is zo’n verrijking. We leren van elkaar.
    Maar inderdaad, sinds ik lesgeef aan deze jongeren, ben ik daar heel gevoelig voor geworden. Ze zijn zo ontzettend dankbaar. Helemaal niet verwend door het leven. Ook van hen heb ik al veel geleerd. Het is een voorrecht om aan hen les te geven.

    Geliked door 1 persoon

    1. Dat laatste, dat bedoelde ik vooral ja – een dankbare taak. Ik voelde me niet ‘wit’ gemaakt door jouw reactie hoor, maar het kwam bovendrijven bij mij. En verder: ja, we leren veel van elkaar, en dat is me heel dierbaar!

     Geliked door 1 persoon

 2. 1 miljoen aan geld.

  Geef ik aan iedere Nederlander 1 cent, dan kost me dat 18 miljoen centen, is €180.000,-
  Geef ik €1.000.000,- weg, dan krijgt iedere Nederlander 100/18 cent = 5½ cent. Hier maak ik niemand blij mee!
  Geld is relatief. De geschiedenis leert. Geld is een van overheidswege gegarandeerd handels- en ruilmiddel.
  Het opkrikken van de economie door geldinjecties is alleen verantwoord wanneer het geld garant staat voor iets, en dat iets was meestal een tegenwaarde in kilo’s goud. Hoe het tegenwoordig is met onze Euro weet ik niet? Men doet geloven dat bankbiljetten nog steeds worden ‘gedragen’ door goudvoorraden en dus een werkelijke waarde zouden vertegenwoordigen?
  Ik heb het idee dat de verhouding van Euro’s met kilo’s goud losser van elkaar staan dan decennia geleden. Men maakt geld bij terwijl de kilo’s aan goudvoorraad niet evenredig toeneemt. Dit heet toch geldontwaarding?
  Dáárom, geld is niet de gedegen methode, immers overheden rekenen zich rijk aan Euro’s die ze ‘hebben’ terwijl het meer en meer op een immense ballon lijkt die dreigt uiteen te spatten? Het gaat om de verhouding tussen de Euro-bezitters. Concurrentie. Is iets schaars, dan gaat de prijs de hoogte in. Een zeldzaam gewild artikel komt in handen van de hoogste bieder. Zijn er meerdere hoge bieders, dan neemt de waarde van dit artikel zienderogen toe. Dan doe je met 1 miljoen niet zoveel, want die andere concurrent heeft het ook, en maakt evenzoveel aanspraak! Daarom noem ik geld relatief…….

  “Barmhartigheid en compassie” zoals Matroos Beek opmerkt, met een gezond netwerk aan contacten werkt beter!
  De Antilope zoals bovenaan omschreven, past prachtig in dit plaatje!

  Geliked door 1 persoon

  1. Geld is inderdaad relatief Hans, zoals jij en Matroos Beek terecht opmerken. De relatie tussen goud en geld is er al lang niet meer. Dat een ander soort economie onderhand heel hard nodig is, is (mij) wel duidelijk. Een inspirerend verhaal daarover (maar wel een beetje een zijpad van het onderwerp hier): we moeten uit het vliegtuig springen en leren kitesurfen! (die beeldspraak spreekt me wel aan 😉 )
   https://www.brainwash.nl/bijdrage/waarom-de-economie-niet-alleen-om-groei-draait

   Geliked door 1 persoon

 3. Ik ga mee met Hans. Ik heb nooit echt begrepen wat er goed is aan de uitvinding van geld en hoe er ‘waarde’ aan wordt gehangen. Voor mij is het een grote zeepbel die zo af en toe uit elkaar klapt….
  Geld = macht, wie veel geld heeft regeert,…. dat kan nooit een gezond uitgangspunt zijn.
  Ik wil ook helemaal geen miljoen euro’s winnen. Zoveel heb ik immers helemaal niet nodig. Natuurlijk kan ik vele goede doelen bedenken waar het geld meer dan welkom zou zijn, maar ik zou er dan wel van verzekerd willen zijn dat dat geld op de juiste plaats terecht komt en niet aan de zo wel bekende ‘strijkstok’ blijft kleven.
  Voor geld kun je niet kopen wat er echt toe doet.
  Geef mij maar ‘Rijkdom’ ipv geld!😉
  Een mooi dier, de Antilope❤️

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.