Dag 12: Het is tijd de illusies die je koestert op te geven

12 dagen, 12 verhalen

Vraag: ‘Welke boodschap zou jij op een billboard zetten waar duizenden mensen langskomen?’
Dier: nummer 27 – Waterjuffer – het wezen van de winden der verandering

Ooit sierde een levensgrote foto van twee waterjuffers het eind van ons achtertuintje. Zodat we niet naar de straat erachter, met de huizen en al het glinsterende blik in nette vakjes geparkeerd, hoefden te kijken. We hadden de tuin net laten renoveren, en we wilden geen doodskist zonder deksel – overal schuttingen. Omdat het echter een paar jaar zou duren eer al het groen ons de gewenste privacy zou geven, kwam er achterin iets ‘natuurlijks’ om naar te kijken.

‘Onze’ waterjuffers

Dat was na de vakantie waarin we gegrepen werden door de waterjuffer. Een fascinerend schepsel, met iriserende kleuren. Waterjuffer staat symbool voor illusie: een schijnbare werkelijkheid, of een onjuist idee van de werkelijkheid.
‘Het kleurenspel van de vleugels brengt ons kleuren in herinnering die we niet uit onze ervaring van alledag kennen. De verandering van kleur, energie, vorm en beweging van Waterjuffer explodeert in de geest van de waarnemer en brengt vage herinneringen boven aan een tijd of plaats waarin magie heerste’, lees ik vandaag op de kaart. Ik zie ineens een schilderij voor me van paragnost Harm Wagenmakers.

De fascinatie van toen en het dagelijks zien van de foto-juffers nodigden me destijds niet uit meer informatie over deze libellensoort op te zoeken. Tot vandaag had ik noch feitenkennis noch symbolische kennis over dit dier. Dankzij het lijstermeisje ben ik vandaag begonnen te leren praten met waterjuffers. En dat valt me niet mee. De boodschappen zijn ijl en iel als de vleugels van de waterjuffer.
‘De kracht van Waterjuffer heeft te maken met de Droomtijd en de denkbeeldige façade die wij als stoffelijke werkelijkheid aanvaarden’, zo begint Waterjuffer. Uhm… over zo’n zin alleen al zou je een boek kunnen schrijven. En dat is ook al gedaan: zie HIER het boek Het universum is een hologram. Dit gaat vooralsnog mijn bevattingsvermogen te boven. Maar de volgende woorden begrijp ik wel.


‘De kracht van Waterjuffer vraagt altijd van je om de gewoonten op te sporen die verandering behoeven. Heb je voldoende gestreefd naar de veranderingen die je in je leven wilde aanbrengen? Het is tijd de illusies die je hebt gekoesterd op te geven. Ze beperken je handelingen of ideeën.’


En nog eentje die luid & duidelijk tot mijn verbeelding spreekt:


‘Als je je momenteel ellendig voelt, is Waterjuffer een prima aanwijzing dat je je wil en persoonlijke integriteit bent kwijtgeraakt toen je wilde voldoen aan het beeld dat een ander van je had. Het idee dat je gelukkiger zou zijn als je op een andere dan je eigen manier zou leven, was een illusie. Als je niet trouw bent aan wat jij goed en waar voor jezelf vindt, geef je je kracht weg. Het is tijd dat je je kracht terugneemt’.

PATS.

HET IS TIJD DAT JE HET ANDERS GAAT DOEN – was mijn billboardboodschap vóórdat ik Waterjuffer pakte. Met alles wat Waterjuffer me verteld heeft, sta ik daar nog steeds vierkant achter. Ieder mag voor zichzelf invullen wat HET zou kunnen zijn.

Morgen: ligt de toekomst achter ons. Een afsluiting van de afgelopen 12 dagen.

16 gedachtes over “Dag 12: Het is tijd de illusies die je koestert op te geven

 1. Wat een prachtig schilderij van Harm W. Hele mooie kleuren die als een wolkenspel voorbij zweven. Dit wil ik zo aan de muur hier!
  Een waterjuffer is in mijn gedachten juist een symbool van breekbaar en doorschijnend zacht. Er gaat dus ook kracht vanuit.
  De illusie om grootse dingen te veranderen heb ik al langer opgegeven. En trouw aan en tevreden met mezelf blijven is niet altijd gemakkelijk, zo ben ik niet echt opgevoed, maar de tijd heeft me veel bijgebracht.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja, magisch mooi hè, dat schilderij! Als in een droom… Volgens mijn boekje was waterjuffer ooit een draak. ‘Op een gegeven moment raakte Draak echter gevangen in zijn eigen schijn doordat hij inging op de uitdaging zijn kracht en magie te bewijzen. Toen verloor Draak zijn kracht en werd Waterjuffer.’ Met een heel andersoortige kracht, dus 🙂
   Tja, grootse dingen veranderen… ik denk altijd maar: alle kleine beetjes helpen. En mooi dat de tijd je veel heeft bijgebracht. Ik ben denk ik geheel tegengesteld aan jou opgevoed. Ik was een uniek kind, en dat mocht ik uitstralen (en dat werd niet alleen bevestigd door mijn kleding die we in Antwerpen kochten, waar ik op dag 10 aan refereerde…) Soms benadrukte mijn moeder dat ‘mezelf zijn en blijven’ zó, dat ik juist tegengesteld ging wensen dat ik een grijze, onopvallende muis in de massa was…

   Like

     1. Mijn moeder dus ook. Diep triest, en verwerpelijk, maar zoals ik bij Matroos Beek constateer, dat geldt ook voor jou: er is een krachtig, mooi mens uit gegroeid die toch vooral ook oog heeft voor alle kleine, fijne en goede dingen des levens… (mogelijk dankzij die vroegere ondervinding) Ook jij hebt het mooie in jezelf er niet uit laten ‘vormen’… 💪

      Geliked door 2 people

    1. Ah, nee, dat snap ik – uit de verhalen van mijn moeder, die naar ‘de nonnekes’ moest. En vanuit haar ervaringen daar, mij dus héél anders ‘aanpakte’. Misvormd noem jij het, mishandeld noem ik het. Kwalijk IS het. Toch zijn uit die ervaringen mooie mensen gegroeid (zoals jij – voor zover ik je ken natuurlijk – en mijn moeder)

     Geliked door 1 persoon

     1. Anders aanpakken kon eigenlijk niet, want als je geen katholiek was, dan werd je gewoon verstoten uit de samenleving. Ook de scholen waren allemaal katholiek. Er was één rijksschool en daar gingen dan enkel kinderen naartoe van ouders die aan lager wal waren geraakt of die het niet zo nauw namen met de zeden. Ik zeg niet dat het echt zo was, maar zo werd het ons altijd verteld. Erg hé. Je zat gewoon vast in dat enge keurslijf. Ook mijn ouders eigenlijk.

      Like

 2. Zo ben ik niet opgevoed… zegt omabaard. En ja… herkenbaar. Toevallig had ik het er vandaag nog over, over die grote invloed van vroeger die nog steeds doorzindert. Het is moeilijk om dat helemaal uit te schakelen. Maar we doen ons best om dit wijze pad hier te volgen.

  Geliked door 3 people

 3. John Lennon deed het en plaatste op een billboard in New York: “War is over, if you want it”. Hij heeft veel bijgedragen aan de andere kijk op leven in de wereld. Mooie muziek gemaakt en zichzelf ook doorontwikkeld. Helaas is hij niet meer onder ons, maar heeft ons veel nagelaten.
  Ik zou niet weten wat ik op een billboard, welke sleutelwoorden ik zou kiezen, om een groot publiek te bereiken. (Hè, ‘billboard’ wéér zo’n Engels woord!)
  Misschien: “Keer eerst naar binnen, vooraleer naar buiten te treden”?…. Mwa… ook discutabel. Weet ’t dus niet.
  Grappig, waterjuffer gerelateerd met draak! Contrastvol.

  Een heel mooi schilderij, dat van de heer Wagenmakers!

  Geliked door 2 people

  1. Oei, ik voel me betrapt! Heb ik toch behoorlijk on-mindful inderdaad weer zo’n akelig Amerikaans woord in mijn tekst laten slippen… reclamebord dus. En lastig is het, met zo min mogelijk woorden zoveel mogelijk zeggen.
   John Lennon, daar noem je ook iemand. Een inspirerende man, en een zin die zeker tot nadenken stemt. ‘Als je het wilt…’ Ja, als je iets écht wilt, en bereid bent daarvoor in actie te komen, dan kan er veel anders. Elk mens heeft meer ‘macht’ dan hij/zij zich soms realiseert.

   Geliked door 2 people

  2. Ik heb dan niet de mogelijkheid om een tekst met koeienletters in de openbaarheid te brengen, maar wèl een blog om het nodige te publiceren, meer voor de selecte liefhebber. Er is een overvloed aan (reclame-)teksten op straat te vinden. ……. “Minder is meer”; daar vertrouw ik dan maar op.
   Dag 12; ik heb genoten van deze serie van “vragen & dieren”! Een mooi initiatief om deze 12 korte dagen rondom de jaarswisseling een prachtig accent te geven! Mijn complimenten, Anuscka! 🙂

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.