Voorjaarsschoonmaakkriebels

Rondje-Gele-Huis: de badkamer

De plattegrond van het Gele Huis. Vandaag: de badkamer

Ik ben niet zo’n poetser. Dan kan het dus gebeuren dat ik op een dag het ruche van de vitrage in de badkamer een beetje opzij trek (waarom? Doe dat dan ook niet…), iets zie wat lijkt op schimmelvorming op de muur en een gordijntje dat eigenlijk best wel goor is… Zolang we hier wonen heb ik het geloof ik nog niet gewassen.
Ik voel acuut voorjaarsschoonmaakkriebels. Alhoewel de badkamer bepaald niet op mijn prioriteitenlijst staat, pak ik het nu ook maar meteen grondig aan. De grijze kozijnen moeten nog wit. De donkere houten spiegel is al een tijd een doorn in mijn oog.
Ooit hadden we het idee de grote wastafel, die dreigend richting schoot leunde als je op het toilet zat, te vervangen door een mooie gejutte eikenhouten plank met een klein wasbakje erop, maar er kwam geen geschikt stuk hout aanspoelen. Het kleinste badkamermeubeltje – mét twee laatjes, ook nog! – dat we bij het Zweedse woonwarenhuis konden vinden werd een goede tweede keus.

Links de badkamer zoals we hem aantroffen, rechts zoals het nu is. De wc-rolhouder en de vitrage-met-roosjes mochten blijven

Geheel wit, en in een ruimte van 1.47 bij 1.72 is wit eigenlijk wel zo rustig en ruimtelijk. Maar die spiegel hadden we al in een genbrug op de kop getikt toen we het juthoutplan nog hadden. En dat donkere hout sloeg sindsdien eigenlijk nergens meer op.
De badkamer douche annex toiletruimte was het eerste wat we aanpakten toen we als vakantiegangers intrek namen in het Gele Huis. Noodgedwongen. Kortsluiting in de boiler zorgde voor elektriciteitsproblemen, en bij het vervangen van de boiler lieten we ook maar meteen een nieuwe, niet lekkende wc-pot aanrukken. De boiler staat nu op de oost-hems, boven de badkamer. Dat betekende wel nóg meer leidingen langs de muur, maar ook: iets meer ruimte om te douchen.

Links oud, mét (lekkende) boiler, rechts geen boiler meer, maar wel leidingen naar de hems. Het flesje (met lavendelolie) rechtsboven mocht blijven – evenals het kastje zelf

Het roestige, stroom vretende, maar geen warmte producerende ijzeren kacheltje werd vervangen door een netter en zuiniger exemplaar. Het geelgroene douchegordijn moest wijken voor een wit en de gammele paraplubaleinen, die het oude gordijn openvouwden, werden vervangen door een simpele stang.

We douchen achter de deur

De deur, een klein kastje en de plafondbalken in de badkamer zijn antiek-geel, en dat vind ik eigenlijk wel heel mooi en fris voor dit kleine vertrekje op het noordoosten, dat als eerste de stralen vangt van de opkomende zon – zomer en winter. Dus het geel mag blijven, ook nu. Als zonnig accent in een witte badkamer-met-roodstenen-vloer.
Na een paar dagen poetsen met azijnwater en verven met wit, is alles weer fris. En nu ik toch de kriebels heb, ga ik maar meteen door naar de slaapkamer, waar de muur op het zuiden ook wel een opfrisbeurt kan gebruiken, en waar de deur nog steeds roze is…

19 gedachtes over “Voorjaarsschoonmaakkriebels

  1. Ach ja… ’t is koud en nat buiten, de winkel waar ik normaal werk is nog dicht, en als de energie begint te kriebelen ga je binnen maar aan de slag hè… 😉 Winterslaap is uit

   Like

 1. Je energie kent duidelijk geen grenzen deze dagen. Altijd fijn als alles terug fris en proper is.
  Die gele deur vind ik heel mooi.
  Er mag dus niemand binnen komen als de ander doucht achter de deur? 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Gelukkig ben ik niet de enige 🙂 Succes met jouw schoonmaakkriebels! Hier zit de vriezer nog te vol met zomerfruit, dus die mag nog even wachten op de schoonmaakbeurt…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.