Een dag zonder stroom

De eerste dag zonder gebruik van elektriciteit zit erop. We waren niet alleen ‘schermloos’, maar ook de koelkast ging uit, op een paar minuten na zo ook de kookplaten, de boiler, lampen, internet… alleen de vriezer, met nog veel zomerfruit erin, bleef aan.
Behalve lucht en water blijkt op zo’n dag ook vuur van levensbelang: we konden onszelf warm houden en eten bereiden. Dit hadden we in ons vorige huis – zonder houtkachel – niet kunnen doen. Een geruststelling – mocht hier ooit ook een grote stroomstoring alles platleggen. We kunnen dat overleven 😉
Zie hieronder het analoge verslag.

Pan soep op de kachel, dineren bij kaarslicht
Na het romantische diner: afwassen bij kaarslicht 🙂

Welke elektrische apparaten gebruik jij regelmatig, die je écht niet kunt missen?
Heb ik je wellicht op een idee gebracht? Zo ja: wat ga jij ‘uit’ (of weg-)doen?

42 gedachtes over “Een dag zonder stroom

 1. Geen stroom, dan hoge nood hier!
  CV doet het niet zonder stroom (en gas)! Heb wel voor nood een Alladin oliekacheltje in het souterrain staan plus nodige brandstof. Kaarsen heb ik ook.
  Zonder lift, zoals het vroeger was met trappen naar 3 hoog, zal nu ik ouder ben moeilijker zijn, vooral wanneer het MOET en dus geen vrijwillige onderneming is.
  Een langdurige stroomuitval en dan op grote schaal zal de samenleving ontwrichten, zo niet chaos veroorzaken! Brrrr…. moet er niet aan denken….. hoge nood!

  Je hebt een prettig handschrift, goed te lezen! 🙂

  Geliked door 2 people

  1. Dank je wel voor dat laatste Hans, en inderdaad: wat jij schrijft hadden wij ons ook al bedacht. Je moet er niet aan denken in een stad te wonen en de stroom valt uit… Ik hoop dan ook dat dit jou bespaard blijft

   Like

 2. De wasmachine zou ik absoluut niet kunnen missen. Al de rest is te overzien, denk ik. Zeker in de winter, want dan kunnen we ook buiten voedingswaren koel houden.
  Het meest bijzondere aan dit blog is jouw jaloersmakend mooi handschrift. Schrijf je dan nog zo vaak met pen? Dat moet het zijn. Ik heb dat onvoldoende onderhouden. Altijd maar dat tikken op toetsen… ik kan daardoor niet meer mooi schrijven. Het is onleesbaar, ik denk door een soort haast in mijn hersenen die zo snel willen schrijven als op een toetsenbord, maar met de pen lukt dat uiteraard niet.

  Geliked door 2 people

  1. ‘Een soort haast in mijn hersenen’ schrijf je. Mooi! Dat doet mij beseffen dat bij mij vermoedelijk alle haast uit mijn hersenen is, want: nee, ik schrijf vrijwel nooit meer. Een boodschappenbriefje, een kaartje aan iemand, maar dat is het. Je moet de rust kunnen opbrengen voor schrijven, en daar is een analoge dag een uitstekend moment voor.
   Het soort pen waarmee je schrijft, scheelt ook: ik was begonnen met een balpen, maar daar kreeg ik na een paar woorden al kramp van. De rollerpen van de Hema is in dit geval mede verantwoordelijk voor mijn schone schrift 🙂 Een vulpen vind ik ook erg fijn, maar die kon ik niet vinden… Dusssss: onthaast je hersenen! En met de wasmachine ben ik het helemaal eens

   Geliked door 1 persoon

 3. Wat een mooi blog!

  Mij huis is juist meer en meer afhankelijk van elektriciteit. Zonnepanelen geven dan wel op verkeerde momenten de benodigde elektriciteit. Maar met eventueel de juiste accu’s kan ik in de toekomst met mijn l opgewekte elektriciteit leven.

  Spaarzamer en eenvoudiger leven is wel mijn streven.

  Duurzame groet,

  Geliked door 2 people

  1. Je laat me blozen Rob! Ik neem de complimenten graag van jou in ontvangst 🙂 En ja: hoe meer je afhankelijk wordt van elektriciteit, hoe meer je naar alternatieven als zonnecellen moet zoeken. Wij willen geen van beide, en dus is het geruststellend te weten dat we (enige tijd) zonder kunnen – mocht het zover komen. Een duurzame groet terug

   Like

 4. Haha prachtig!
  En idd mooi handschrift. Omdat we beiden dezelfde lagere school deden had ik schuin verwacht….
  Ik was links, moest rechts leren in verband met inktpotje en met inkt schrijven. In de tweede klas was inkt verleden tijd maar moest het wel rechts blijven én schuinschrift. In de loop der jaren is het bij mij ook meer rechterop gekomen maar nooit meer met links. Oh wat was ik toen blij met mijn gebroken rechter pols bij elastieken ( waar ik onhandig in was), ik mocht links schrijven. Daarna nog vaak mijn rechterpols in verband gehad 😇.
  Maar dit even terzijde.
  Zoals je weet leven wij deels al jaren zonder electriciteit. De houtkachel met oven bevalt ons al vele vele jaren super goed. In de zomer gebruiken wij butagas om heet water voor de afwas te hebben. ( of om een x haar te wassen)
  Dit weekend even de generator aan gehad omdat het ene !!!zonnepaneel niet veel deed onder de sneeuw. De ( boot) accu (1) dus even opgeladen. Wij hebben veel winst gemaakt in gebruik andere zuinige lampen te veranderen en voor nood ; kaars en olie lampen. Stofzuiger hebben we niet. Generator gebruiken we ook bij klussen maar we klussen niet meer zo veel. Wassen en scheren en tanden poetsen gaat prima zonder electriciteit. Alleen kan ik niet zonder wasmachine.
  Daar moet ik er dus voor op uit.
  Televisie ook niet aanwezig. We hebben wel een autoradio die het goed op de accu doet. Zo blijven we bij qua nieuws.
  In hete zomers hebben we een hele kleine koelkast op butagas. En we hebben een koelkeldertje gegraven.
  Als jullie écht willen zie ik nog best veel uitdagingen.
  Het is zelf hoever je wilt gaan. !!
  Ik kan makkelijk praten want ik kan zo van de ene wereld naar de andere stappen. En zoals ik al zei die wasmachine wil ik niet kwijt. In de zomer mogen we douchen bij de boeren camping ( indien nodig, doen we nauwelijks) én hebben we zo’n zwarte zak die warmt in de zo’n, ( mijn vader was vroeger in Indonesië en bouwde ons een mandiehok, maar in de winter geniet ik erg van een ( korte) douche. Niet heet maar ook echt niet koud hoe gezond het dan ook is hihihi een mens mag ook genieten.
  Maar al met al denk ik best een eind zonder al te veel moeite te kunnen komen omdat ik het met de paplepel ( vanaf mijn 10 de dan) heb mee gekregen zo te kunnen leven. Succes! Genieten van het leven staat voorop (en dat haal je over het algemeen niet uit dingen met electriciteit 🙏🏻🤪😘 of uit luxe)

  Geliked door 1 persoon

  1. Ha Henriët! Dat jij nog weet hoe wij vroeger leerden schrijven… ik zou niet meer schuin kunnen schrijven, geloof ik (maar ben ook vergeten dat ik het blijkbaar ooit zo geleerd heb).
   Ja, jullie ‘tweede leven’ is qua (elektrische) voorzieningen inderdaad nog een stuk eenvoudiger dan ons leven hier nu, dus ik zie ook nog wel een boel uitdagingen 🙂 Ook al omdat een dergelijk leven ons niet bepaald met de paplepel is ingegoten, maar we het zelfs pas sinds enkele jaren willen. Maar: kump goed!

   Like

   1. Nabrander; Zou trouwens bij jullie wind energie niet ideaal zijn? Volgens mij waait het daar vrijwel altijd. Wel eens gedacht aan een eigen kleine molen? Je hebt tegenwoordig hele mooie!
    Zonne energie kan natuurlijk ook maar wind lijkt bij jullie meer rendabel.

    Geliked door 1 persoon

    1. Wind is inderdaad rendabeler hier, maar: windmolens maken altijd geluid/lawaai, en: niet alles is hier toegestaan – maar een klein aantal fabrikanten. Dus we kunnen niet zomaar iets bestellen en neerzetten, bij wijze van spreken… Dus: we hebben er wel meer dan eens over nagedacht en gepraat, maar voor ons wegen de nadelen nog niet op tegen de voordelen…

     Like

     1. Ok !
      ik zag laatst een windwokkel en ik hoorde m niet en dacht toen aan jullie. Volgens de eigenaar van de wokkel ideaal ding.
      Wij hebben er midden in t bos helaas niets aan .

      Geliked door 1 persoon

 5. Ps je in de zomer bak ik in een wonderpan. Ik heb hem nog van mijn moeder met een mica glaasje maar ze zijn nog tweedehands te koop én in een vernieuwde versie! Ideaal!!

  Geliked door 1 persoon

 6. Inspirerend!
  Ik heb denk ik minder electrische apparaten dan jullie. Maar een wasmachine daar kan ik niet buiten. Ik heb in een grijs verleden uit geldgebrek toen de wasmachine kapot ging, met de hand gewassen. Niet te doen!
  Wat een prachtig handschrift heb je! Ik heb een lange tijd een dagboek bijgehouden, schreef behoorlijk veel, maar mijn handschrift was verschrikkelijk. Je wilt inderdaad sneller schrijven dan kan. Typen gaat sneller, vandaar dat ik nu digitaal een dagboek bijhoud.

  Geliked door 2 people

  1. Dat vind ik leuk om te horen: dat je minder elektrische apparaten hebt dan wij. Ben ik wel benieuwd natuurlijk naar welke…
   En met de hand wassen is inderdaad niet te doen, eens! En wat betreft mijn handschrift: een fijne pen, en rust, doen wonderen. Maar ik ga dit niet elke week doen hoor, een blog met de hand schrijven – wel de stroomloze dag, die houden we erin 🙂

   Like

 7. Verwarming hier op aardgas, maar moet dus eerst elektrisch ontstoken worden. Help, geen winter zonder warmte, dan ben ik niet te genieten. Met hout stoken doen we liever niet wegens teveel CO2. Maar ik besef, elke verwarming heeft zijn nadeel voor het milieu.

  7 electrische apparaten heb ik minder dan jij, maar ik heb wel een droogkast die ik soms gebruik.

  Een wasmachine lijkt me onmisbaar. Als die kapot is, schiet ik in paniek. En in de zomer is de koelkast onmisbaar voor mij. Nu zou ik perfect zonder kunnen. Als tenminste niemand met mijn eten dat buiten ligt gaat lopen?!

  Van kaarsen krijg ik brandende ogen en het gevoel van tekort aan zuurstof, wellicht beeld ik het me in?

  Je schrijft ongelooflijk mooi, je kan zo het onderwijs in, maar dokter kan je niet worden, die moeten vooral onleesbaar schrijven😉

  Hoedje af voor dit voornemen!

  Geliked door 2 people

  1. Dank je wel! En het blijft niet bij een voornemen.
   Vroeger wilde ik dokter worden (hersenchirurg, nog wel). Nu snap ik waarom dat nooit iets is geworden…
   En zeven elektrische apparaten minder! Daar doe ik dan weer mijn hoedje voor af. Vertel eens? Welke?
   En ja, hout stoken is bepaald niet duurzaam, uiteindelijk is alleen in de zon liggen dat, denk ik… (maar dan moeten we nog een keer verhuizen, naar onder de evenaar, naar Koen)

   Like

   1. Geen pedicure set, geen koffiemolen, geen sapcentrifuge, geen onderdeken, geen naaimachine, geen ontvochtiger, en strijken doe ik zeer minimaal, maar wel een droogkast (een veel-verbruiker! Dus ik gebruik hem zo min mogelijk) en een koffiezet en een waterkoker.

    Geliked door 1 persoon

    1. Ah, dank! 🙂 Zo krijg ik ook een beetje een beeld van dingen die voor mij (ons) ‘gewoon’ zijn, en voor anderen dus niet. Onze koffiezet en waterkoker hebben we pas onlangs weggezet – die zijn nog in huis, nog onderdeel van het experiment ‘koffie opschenken met kachelwater’, en melk ook opwarmen op de kachel. Dat gaat in de zomer dus niet meer op deze manier lukken…

     Geliked door 1 persoon

 8. Wow, goed bezig. Fijn om te weten dat je overleeft zonder. Ik vind stroomstoringen meestal wel leuk maar niet als de wasmand vol zit en de vaatwasser vol zit. Er zit altijd meer dan genoeg water in de warmwaterbereider voor een dag….

  Mis meestal niet veel maar we koken op gas en stoken met hout. Las in een boek van een oude vrouw in Frankrijk (boek van een Engelse die naar Frankrijk was verhuisd) dat ze altijd, zomer en winter, het houtfornuis aan had voor warm water, brood etc. Bloedjeheet in die keuken. Dat lijkt me ook niets, maar een houtfornuis lijkt me wel geweldig.

  Heb een zonnecellader voor mijn e-reader. Prioriteiten 😉

  Voor dingen om af te wegen kan je Amerikaanse recepten gebruiken met cups en table- en teaspoons. Die gaan niet op batterijen 🙂
  Stofzuiger mis ik wel, als het 3 x 4 meter vloerkleed in de kamer ligt… Verder valt het wel mee.

  De stilte, ik vind het altijd zo heerlijk. Normaal hoor ik altijd wel gezoem van een koelkast, afwasmachine, aquarium etc. Met zes man is een vaatwasser echt heerlijk maar doe geregeld zonder, of gedeeltelijk, gewoon om hem extra te waarderen en niet te ‘afhankelijk’ te voelen.

  Ik vraag me af hoe mensen vroeger hun huis droog hielden. Hier, zelfs met ontvochtiger in een redelijk geïsoleerd huis, zitten de ramen nu vol condens.

  Probeer het meeste zonder apparaten te doen of in elk geval geregeld te doen. Slagroom kloppen bijvoorbeeld, of beslag maken.

  Om groenten (wortels etc.) etc op te slaan kan je ook kratten met zand gebruiken, opstapelen op een koudere plek.

  Hier hebben veel oude huizen een broodbakoven in de kelder. Huis waar we hiervoor woonden ook, nooit gebruikt. Wat een gedoe voor brood, denk ik dan. Dan zou ik gewoon havermout eten ofzo hoor, haha.

  Mooi experiment!

  Geliked door 2 people

  1. Ha, dank voor je uitgebreide reactie! Een broodbakoven in de kelder… hm… inderdaad: dat zou ik ook te veel gedoe vinden denk ik. Dan liever een houtfornuis ja! Met echter dezelfde bedenkingen als jij: hoe heet wordt het dan in huis in de zomer?
   Wij hebben ook wel veel condens in huis, en houden vooral de oosthems (waar onze opslag is van onder meer kleding) daarmee droog. Verder is het veel deppen om geen schimmel op de kozijnen te krijgen… en met het weer van nu (harde wind met heul veul regen) heeft ramen open zetten ook niet echt nut.
   Laten we maar hopen dat de stroomstoringen hier wegblijven, dat we niet écht op de proef worden gesteld – wat dat betreft…

   Like

 9. Wauw wat zijn jullie creatief in het beter omgaan met….
  En inderdaad een heel fijn handschrift, kon makkelijk mee lezen. Als ik hier overal de stekker uit zou trekken dan zou ik heel erg op mijzelf aangewezen zijn. Want vriendlief zou de benen nemen en het contact met de rest van de wereld wordt dan ook wat kleiner. Je wordt je er wel heel erg van bewust wat je allemaal aan stroom verbruikt. Bizar eigenlijk!!

  Geliked door 2 people

  1. Ja, best wel hè? En je gaat de focus dan inderdaad verleggen naar contact met je buren… Maar ik vroeg me ook wel af hoe mijn moeder vroeger contact met haar uitgebreide familie onderhield, nadat ze die had achtergelaten in Eindhoven toen ze met mijn vader naar Zwolle verhuisden. Ik neem aan dat ze vaak brieven schreef… maar ik weet het niet. Het duurde lang eer mijn vader een telefoon in huis wilde. En hij heeft vervolgens altijd geweigerd hem op te nemen… 😉 (Ik lijk op mijn vader, concludeer ik nu, haha)

   Geliked door 1 persoon

 10. Knap.
  Net voor de verbouwing heb ik een hele zwik elektrische apparaten die we niet of nauwelijks gebruikte weggebracht naar de kringloop. Het afgelopen jaar heb ik een aantal maal aanschaf van een elektrisch apparaat overwogen (keukenmachine, sapcentrifuge en broodbakmachine) maar het is er tot nu toe niet van gekomen. Ik blijk nog steeds heel goed zonder die dingen te kunnen.
  Of ik meer ga opruimen? Voorlopig denk ik daar nog niet over. Hij een ik, beide grootschermverbruikers, waarbij ik ook nog eens thuiswerk en hij en een elektrische kachel en een ventilator heeft, gebruiken wij maandelijks 1/3 minder stroom dan een gemiddeld eenpersoonshuishouden. Dat doen we dus al goed (vind ik).

  Geliked door 2 people

  1. Dat vind ik ook, met z’n tweetjes minder stroom gebruiken dan een gemiddeld persoon alleen, netjes! Wat voor soort apparaten heb je indertijd weggebracht? Gewoon benieuwd… (of ik heb ik dat in een blog van je gemist?) Van de apparaten die je hebt overwogen aan te schaffen kan ik je alleen de broodmachine echt aanbevelen. Keukenmachine is nergens voor nodig (😉 vind ik, hè) en de sapcentrifuge vind ik vooral handig bij het wecken. Als je dat niet doet, heb je die inderdaad ook niet nodig… 😉 gewoon: het hele ding eten waar je het sap uit zou persen. Net zo lekker, en nog beter ivm de vezels ook!

   Like

   1. Diep graven: broodrooster (voor mij niet meer te gebruiken want hoe krijg je de gluten uit de spiraal), waterkoker (ik heb weer een keteltje), een tweede strijkijzer (oudje want ik gebruik nu dat van Mam) en verder… Er moet meer geweest zijn, maar ik weet het echt niet. Allemaal dingen die niet of nauwelijks (meer) de kast uit kwamen.

    Airfryer, magnetron, crockpot, koffiemachine en staafmixer zijn gebleven. Die komen regelmatig uit de kast. Nou ja, de staafmixer. De rest staat in het zicht want uit het oog, uit het hart.

    Geliked door 2 people

    1. Ah, dank je wel! 😊 Magnetron… dat was geloof ik een van de eerste dingen die uit ons vorige huis verdwenen. Nooit gemist 😬 Crockpot, dat ga ik opzoeken – ik vermoed een soort tajine (maar dan op stroom, dus)
     En wat dat uit het oog, uit het hart betreft: ik heb hier de afspraak met mezelf en manlief dat alles wat we een jaar lang uit het oog niet gebruiken en ook niet missen, de deur uit gaat. Dat scheelt hier vooralsnog ruimte in de keukenlades…

     Like

     1. Ik had in de keuken bovenkastjes. Nu niet meer. 50% van het keukengerei (alle pannen, maar ook een deel van het serviesgoed en keukenspullen is vertrokken).
      Soms sta ik verlekkerd te kijken naar serviesgoed maar laat dat gaan. Kopjes, borden en kommen genoeg, en zo niet, kan ik altijd nog of het servies van mijn grootouders inzetten.

      Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.