Liever vuur dan een stalen plaat aan de muur

Het is stil in huis. Jacob loopt met zijn ziel onder de arm. Geen knetterend kachelvuurtje, geen borrelende waterketel. Om de zoveel tijd werpt Jacob een blik op de kachel – maar daar is alles donker, koud en stil. Er hoeft geen hout gehakt te worden, er hoeft geen vuur gevoed te worden. Er is ineens tijd voor… het verschuiven van wat meubels bijvoorbeeld, in de kamer!

Vandaag experimenteren we met onze infraroodpanelen. Het is een vervolg op onze el-fri maandag; een dag waarop we juist voor eten, drinken, warmte en zelfs ook wat licht ’s avonds volledig afhankelijk zijn van ons kacheltje. Sinds de eerste dag zonder elektra zijn we is Jacob dagelijks gaan bijhouden hoeveel ons el-verbruik is. We hebben geen slimme meter, dus we moeten zelf slim zijn. Jacob probeert uit zijn Excelletje uiteindelijk te destilleren hoeveel kWh aan elektriciteit we verbruiken voor warmte, en hoe zich dat verhoudt tot het aantal kilo’s hout dat we verstoken om warm te blijven.

De fjord (hier de Krik Vig) vriest langzaam dicht. Bovenop die stuwwal, ongeveer aan het eind, staat het Gele Huis

Het is hier al ruim twee weken bijtend koud. De fjord is langzaam aan het dichtvriezen. Temperaturen van enkele graden onder nul met een harde noordoosten wind geven een gemiddelde gevoelstemperatuur van zo’n -12. De sneeuw is hier al lang verdampt, en er gaat voorlopig ook niks meer vallen. Het is lang geleden dat het – ook hier – zo koud is geweest. Een mooi moment dus om onze grenzen weer eens te verkennen en te verleggen 😉
’s Nachts is er in het Gele Huis geen enkele kachel aan. De temperatuur in onze slaapkamer schommelt rond de 10 graden. ’s Nachts met de ramen open wordt het misschien nog wel lager, maar dan kijk ik er nooit naar. In de woonkamer koelt het nu ’s nachts af naar 13 graden. ’s Morgens om 7 uur steekt Jacob als eerste de houtkachel aan, en om het snel behaaglijk te hebben in onze leefruimte, verwarmen we dan een paar uur met de IR-panelen bij. Rond half elf is het 20 graden, een temperatuur waarbij wij ons lekker voelen, en gaan de panelen uit. Op zo’n dag gebruiken we gemiddeld 14 kilo ‘hout’ en 12 kWh elektriciteit, inclusief het gebruik van diverse apparaten zoals de inductie kookplaat.
Op een el-fri dag stoken we dus alleen de houtkachel, en dan duurt het met de huidige weersomstandigheden tot rond één uur eer het een behaaglijke 20 graden is. Op zo’n dag gebruiken we iets meer hout: 16 kilo, en slechts 4 kWh voor apparaten als koelkast en vriezer, die aan blijven.
Vandaag dus andersom: alleen maar elektriciteit. Onze vijf panelen zorgen samen voor 3,1 kWh warmtevermogen, ons mini-Morsø-kacheltje heeft een capaciteit van 3 tot 5 kWh, afhankelijk van hoe we stoken. Het was even afzien vanmorgen. Nu hadden we ook nog maar drie van de vijf panelen geïnstalleerd.
De temperatuur kroop als een slak in winterslaap omhoog. Dicht bij een paneel zittend, en met voldoende laagjes wol aan, vóelde het best wel aangenaam, maar 1 paneel van 700 Watt geeft nu eenmaal een heel ander gevoel dan een 3000 Watt, rondom warmte verspreidend vuurtje. Rond lunchtijd was het 19 graden, maar voelden we ons allebei niet echt behaaglijk. Het zit natuurlijk gewoon tussen de oren: we hebben liever vuur dan een stalen plaat aan de muur.
Tijd voor actie dus, om het warmer te krijgen. De twee nog missende panelen erbij gehaald, en daarvoor was enig schuiven met meubilair noodzakelijk. En daar kregen we het ook warm van 🙂 Nu hebben we een evenwichtige verdeling van de IR-warmte, maar boft vooral de hond: zijn mandje staat nu onder zo’n paneel, in plaats van erg-ver-van-de-enige-kachel.

Het groene kastje en de mand zijn omgewisseld, een IR-paneel hangt (nu nog provisorisch) aan de niet meer in gebruik zijnde voordeur.


Die evenwichtig verspreide warmte vond ik uiteindelijk, aan het einde van de dag, best wel aangenaam. Ook mijn voeten bleven warm, waar ik méér moeite voor moet doen met alleen de houtkachel aan. Díe warmte gaat – ondanks het kachelventilatortje – toch sneller richting plafond. Al met al was ik dus best wel tevreden over dit experiment. Wanneer het moment komt dat we geen hout meer mogen stoken, kunnen we warm blijven met deze panelen. Tegen die tijd is het wellicht wel handig ze ook ’s nachts deels aan te laten, zodat het opwarmen niet zoveel tijd kost. En vanwege de kosten (zie hieronder) blijven we voorlopig lekker zoveel mogelijk hout sprokkelen, zodat we een el-spaarpotje ‘voor later’ hebben…
Want – voor de statistiek: vandaag gebruikten we 0 kilo hout, maar steeg ons el-gebruik tot een recordhoogte van 53 kWh. Zetten we ons experiment nu om in kosten, dan ziet dat er zo uit:

*het is op dit moment zó droog (door de vorst, geen neerslag, harde wind, veel stoken) dat we extra vocht in ons huis brengen. Wel zo fijn voor mijn harp, en voor onszelf 🙂

*houthakken hoeft al even niet meer, het gratis snoeihout van vorig jaar is op. We stoken op dit moment op Pinikay (zie bijvoorbeeld deze site daarover).

19 gedachtes over “Liever vuur dan een stalen plaat aan de muur

 1. Wat een mooie combinatie. Ik doe zoiets in de ochtend. Gaskachel aan en ontbijt in de el. oven. Als die ovenklep open gaat komt de warmte van twee kanten. Heerlijk.

  Geliked door 2 people

 2. Interessant om te lezen hoe jullie dat doen. Het zet me meteen aan het denken over mijn eigen verbruik. Maar ja, ik woon in een stadse flat met cv, maar het duurt hier ook wel een tijdje voordat ’s morgens de temperatuur aangenaam is. Ik stook voor de bovenburen denk ik soms. Ik had nog nooit gehoord van infrarood panelen.

  Geliked door 2 people

  1. We zijn op het idee gekomen door onze badkamerkachel, zo’n infrarood straalkacheltje dat we ‘s winters even aandoen bij het douchen. Dat geeft net zo’n lekkere stralingswarmte als een kachel. En omdat we geen ‘lawaaikachel’ (warmtepomp, wat hier gebruikelijk is) wilden, zijn we ons gaan verdiepen in infrarood. Heeft echt heel veel voordelen, zoek er maar eens op 🙂 En aan je eigen verbruik is vast nog wel te sleutelen, door er weer even kritisch op te zijn 😉

   Like

   1. Ben niet zeker hoor wat die zonnepanelen betreft. Geldt in Nederland het principe van de “terugdraaiende teller”? Want 4kW piek zonnepanelen geven op een zonnige dag als gisteren 12kWh energie. Dat komt niet echt in de buurt van het verbruik dat hierboven staat. Een eenvoudige olieradiator (3000W) kan daarmee dus 4u opstaan.

    Like

  1. Infrarood wordt in zijn geheel duurzamer als je de stroom die er voor nodig is ook duurzaam opwekt, via bv zonnepanelen, dat lees ik ook ja. Maar infrarood is ook een heel ander soort verwarming dan andere. Infrarood verwarmt JOU, en niet de ruimte. Het heeft dus geen zin IR in een ruimte aan te zetten waar jij op dat moment niet bent. Dat voelden we in wezen al toen hier de kamerthermometer op 18 graden kwam en wij het eigenlijk al best wel aangenaam hadden… Maar: we zijn ons ervan bewust dat deze manier van verwarmen duur is. Maar ook stil en voor ons lijf comfortabel, en dat had voor ons de hoogste prioriteit: geen wind en lawaai in huis (van een warmtepomp). Dat hebben we buitenshuis al genoeg… 😉

   Geliked door 1 persoon

 3. O wat fijn zo’n uitgebreid verslag! Dank je wel Anouschka! Ik was al een poos geïnteresseerd in deze panelen en wij stoken óók op hout(drie kachels)en een winderige värmepump….
  Het klinkt goed dat het de personen warmte geeft,dus heel gericht begrijp ik. Dat wist ik niet maar dat lijkt me heel fijn!
  Ik ga op zoek naar deze panelen. Al is het maar voor de woon/eetkamer.
  Hout hebben we voor ‘niks’ maar dan moeten we ook wel zelf alles zagen(motorzaag) en kloven.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja, dat hout voor niks is inderdaad niet echt voor niks: daar moeten wij ook best wel energie in steken, voordat we het weer terugkrijgen 😉 Kijk eens op se.trotec.com. Al is het maar om je te oriënteren. Succes! 🙂

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.