Over Lever-Yang, yoga en drugshonden

En over een voddenkleed

Bijna een jaar na dato heb ik gisteren dan eindelijk, éindelijk, de laatste hand gelegd aan mijn zesde voddenkleed, geïnspireerd op het kleurenspectrum van een zonsondergang in de winter. Hiervóór lag mijn ‘gemiddelde snelheid’ op ongeveer een kleed per maand, maar: dat moest ik vorig jaar bekopen met zeer hardnekkige schouderklachten.

Hè hè… tisaf!

Ik besef me nu dat ik het laatste wat ik daarover schreef in de zomer van vorig jaar was, na een bezoek aan de osteopaat. Die bracht me niet wat ik van hem had gehoopt. Na drie behandelingen vroeg hij me zeer indringend om goed af te wegen of ik het resultaat vond opwegen tegen de reis en de kosten. Dat antwoord was makkelijk: nee.

Ik stopte ermee en begon een nieuwe zoektocht op het web. Na tennisballen in sokken, rek- en strekoefeningen en deze osteopaat – en dat alles op een stevige ‘spiegel’ van paracetamol – kom ik al surfend bij een voedingssupplement op basis van Chinese kruiden die onder andere blokkades oplossen in voornamelijk nek-, rug- en schoudergebied. De kruidenmix ‘laat opstijgend Lever-Yang zakken en versterkt de weerstand tegen schadelijke invloeden van buitenaf’. Tot nu toe heb ik geen ervaring met en kennis van Chinese kruidengeneeskunde, maar: de recensies zijn goed, dus ik ga aan de Kwao Krua, Chiang Huo en Chin-Chiu.
De zakjes met pillen komen geopend door de douane binnen, en voorzien van alarmerende stickers en een begeleidende brief. De drugshonden in het sorteercentrum zijn vast aangeslagen… Enigszins bezorgd of ik nu een slechte aantekening op mijn conduitestaat heb (we hebben hier immers nog geen vaste verblijfsvergunning; we moeten nog drie jaar voor brave burgers doorgaan) begin ik aan de kruiden. Ze doen me zo goed, dat ik later het risico durf te nemen een tweede zending te bestellen (in NL overigens). De douane proefde er wederom één.

Aan het eind van de zomer doe ik mee aan een proefles MediYoga. De fijne, rustige bewegingen zijn het laatste stukje ontspanning én inspanning die mijn schouders weer los maken. De paracetamol was al afgebouwd, ik stop nu ook met de Chinese kruiden en doe sindsdien dagelijks mijn MediYoga-oefeningen.

Mijn schouders zijn los en blijven los, en dus durf ik het aan om weer eens af en toe achter het voddenkleed plaats te nemen. Bovendien blijkt een in hoogte verstelbare schildersezel, die we zo-goed-als-nieuw-voor-100-kronen in een tweedehandswinkel vinden, perfect te voldoen. Ik zit niet meer voorovergebogen op een kruk, maar sta, en kan mijn werkhoogte traploos instellen.
In tegenstelling tot alle voorgaande heb ik dit kleed opgezet met zwarte stroken van een (oud) elastisch hoeslaken. Dat doe ik nooit weer. Zwart: oké, maar elastisch: foute boel. Dat gaat lubberen. Ten einde raad zet ik de schaar in de meeste stroken, trek beide helften zo strak mogelijk naar elkaar toe en naai ze als een zeer slechte chirurg weer aan elkaar. Zie je niets meer van als het kleed af is, maar manmanman wat een gedoe!
Leerzaam was het wel, dit afgelopen jaar-van-het-kleed-dat-maar-niet-af-kwam. In vele opzichten. Maar: het is voltooid. En: te koop. Nu dat voorlopig niet in de winkel kan waar de voorgaande vijf een nieuwe eigenaar vonden, heb jij de primeur 😉 Met veel liefde, geduld en toewijding gemaakt, bestaande uit de zachtste jersey (van T-shirts), katoen (van shawls) en linnen (van jasjes). Plus een heel bijzonder extraatje: aan één rest van een shawl zat nog een merkje van de winkel. Dit kleed is dus niet alleen ‘handmade by me’, maar ook nog eens ‘Design Agger’ 😍

19 gedachtes over “Over Lever-Yang, yoga en drugshonden

 1. Het kleed is heel erg mooi, wat een pracht aan kleuren. Er zitten heel veel werkuren en zelfs ongemakken in. Hopelijk blijven de chinese kruiden hun werk doen.
  Mooie foto ook van jou aan het werk, zo begrijp ik nu hoe intensief dit is.
  Ik kocht een boek ‘stoelyoga’ , maar deed er voorlopig nog niet veel mee.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ah, misschien kan ik je overhalen er toch eens iets mee te gaan doen, nu? 😉 Ik vind het heerlijk, je hebt er geen allerhande attributen voor nodig (matje, kussen, yogakleding enzovoort). En dank voor je complimenten 🙂 Het was me het kleedje wel, deze keer, en het krijgt een fijne nieuwe plek in Vlaanderen! ❤

   Geliked door 1 persoon

 2. Ben het bloggen en lezen van andere weer langzaam aan het oppakken, alhoewel, de lente begint hier nu echt, dus of ik het doorzet…zal veel buiten zijn 🙂
  Echter weer mooie verhalen van jou, over jullie, gelezen….en die gezellige mail, komt er ook nog aan binnenkort 😉
  Voor nu, alle liefs!

  Geliked door 1 persoon

  1. Alle liefs (alvast) terug! En hier wel een beetje hetzelfde: de regen spoelt alle sneeuw nu weg, nog even en het voorjaar begint hier ook te kriebelen en inderdaad: dan ben ik ook liever buiten dan achter een schermpje… 😉

   Geliked door 1 persoon

 3. Mooi voddenkleed. Ik ben verbaasd als ik lees dat jullie nog 3 jaar moeten wachten op een vaste verblijfsvergunning. Hoezo? EU-burgers mogen toch gaan en staan waar ze willen binnen de EU? Of bedoel je de Deense nationaliteit aanvragen?

  Geliked door 1 persoon

  1. Nee, dat laatste bedoel ik niet. Dat EU-burgers mogen gaan en staan waar ze willen binnen de EU is dus iets genuanceerder dan je zo zou denken… in ieder geval in Denemarken. Hier krijg je voor 5 jaar een tijdelijke EU-verblijfsvergunning, en als je kunt aantonen dat je hier vijf jaar achtereen hebt gewoond, kun je de tijdelijke vergunning laten omzetten naar een permanente. Het is geloof ik niet verplicht dit te doen, maar kan om diverse reden handig zijn. Dat zoeken we tegen die tijd wel uit… 🙂

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.