National Day of Unplugging,

of in gewoon Nederlands: de Nationale Dag van het Loskoppelen

Waarvan? Van alles waar we tegenwoordig zo’n beetje aan vastgelijmd zitten: internet, schermpjes, sociale media, enzovoort. Ik had geen idee van het bestaan van deze dag, maar natuurlijk juich ik dit initiatief (dat al tien jaar bestaat!) van harte toe.
Veel mensen zijn zich niet bewust hoe geniepig de techniek achter veel platformen werkt. Vroegâh las je de (papieren) krant. Die kwam 1x per dag bij je thuis in je brievenbus. Je las alleen wat je interesseerde, waar je die dag tijd voor had, of je spelde hem van voor tot achter. Maar op enig moment was-ie uit, klaar, en kon hij in de kattenbak of aan een ander tweede leven beginnen, en ging jij ook door met de rest van je leven.
Nu open je wanneer en waar je maar wilt je schermpje en kun je ein-de-loos scrollen. Het houdt gewoon niet op. Dus wanneer houd JIJ op met lezen? Hetzelfde met bijvoorbeeld een WordPress-reader. Handig, daarin staan alle blogs die je volgt mooi onder elkaar verzameld, maar ook hier kun je eind-de-loos scrollen.
Tel daarbij de zogenaamde push-notificaties en badges (die alarmerende rode bolletjes met een getal erin, hoeveel mailtjes, Facebookberichten, blogs enzovoort je nog niet gelezen hebt) en je snapt dat dit bewust zo is bedacht en ontworpen om jou aan dat beeldschermpje gekluisterd te houden. Overigens: al die meldingen kun je uitzetten – zodat jij bepaalt wanneer je je mail leest, je sociale media bijhoudt, enzovoort, in plaats van andersom.
Vandaag heb ik alle blogs die ik graag lees, ontvolgd in de reader. Vanaf vandaag krijg ik (van jou, als jij ook schrijft) een mail als je een nieuw verhaal hebt gepubliceerd, en kom ik op jouw pagina bij je op bezoek. Dit werkt al een tijdje heel plezierig voor mij bij niet-Wordpress-blogs. En zo zie ik tenminste hoeveel moeite en aandacht je hebt besteed aan het ontwerp en het uiterlijk van jouw blog – wat ik níet zie als ik alleen de ‘platte tekst’ in de reader lees. Mijn mail lees ik twee keer per dag: ’s morgens een grove scan bij de koffie, en later op de dag – afhankelijk van andere activiteiten – lees ik echt en ruim ik op. Dat voelt voor mij beter dan het ‘eindeloze scrollen’.
Op dezelfde manier gebruik ik (in steeds beperktere mate) Facebook: ik volg geen enkele van mijn 78 vrienden meer; van wie ik er welgeteld 3 niet ken ‘in het echt’. Ik scroll niet eindeloos door mijn ‘feed’ – door hetgeen FB mij ‘voert’, dus, oftewel wat Facebook bepaalt dat ik vandaag te zien krijg. Ik bepaald zelf bij wie ik ‘op bezoek’ ga en daar probeer ik inhoudelijk te reageren op wat zij hebben gedeeld met de rest van de wereld. Ik wil het achteloze gebruik van duimpjes en hartjes zoveel mogelijk beperken – ook díe icoontjes zijn voor mij een verschraling van (het digitale) contact. Nog beter is het natuurlijk écht in levende lijve met iemand in gesprek te gaan, maar dat is niet altijd mogelijk, en wordt ook steeds moeilijker (gemaakt). Alleen maar een ‘duimpje’ geven…? Wat zegt dat nou eigenlijk?
Maar ik dwaal een beetje af 🙂

Graag nodig ik je uit dit weekeinde DE STEKKER ER OOK EENS UIT TE TREKKEN. Voor 24 uur, 12 uur, of welke periode ook maar haalbaar voor je is.
En als je dan toch graag iets op Netflix wilt zien, bekijk dan eens THE SOCIAL DILEMMA. Ikzelf heb geen Netflix en ken de film dus niet, maar wel de boodschap.
Maak een herstart van je eigen systeem met hulp van DEZE TIPS/BELOFTES. Welja, het is een uitdaging, maar vooruit, het is voor een goed doel. Een uitdaging van 1 week die je zal ondersteunen bij het herkennen van de manieren waarop exploitatieve technologie jouw tijd, aandacht en gedrag beïnvloedt, en die alternatieven biedt om nieuwe technologische gewoonten te ontwikkelen.

Vooral deze belofte spreekt mij aan: … ‘Om de neiging van sociale media, om verkeerde informatie te verspreiden en in te spelen op mijn vooroordelen, tegen te gaan, zal ik even pauzeren voordat ik inhoud deel om de bron te controleren en mijn motieven voor het posten zuiver te krijgen’…

En dan ben ik natuurlijk heel benieuwd of jij nog (andere) tips hebt.24 gedachtes over “National Day of Unplugging,

  1. Ook verwijderen, dan, dus? 😉 Ik gebruik mijn telefoon eigenlijk vooral als telefoon. Om te bellen en te sms’en of anderszins berichten met bekenden uit te wisselen (Telegram, bijvoorbeeld) Facebooken doe ik alleen met mijn laptop

   Like

 1. Een interessante gedachte, een goed idee maar ik vrees dat het daar bij blijft. Net zoals weer wat actiever gaan bewegen … goed voornemen maar nu nog even niet … “morgen” misschien. Ik lees de blogs van anderen ALTIJD op hun eigen plekje op het www, nooit via de reader. En FB gebruik ik veel minder dan vroeger. Instagram heb ik niet. Maar je hebt gelijk … wat was het fijn om (alleen) de papieren krant te hebben (en Vrij Nederland en Humo). Leesvoer zat naast alle boeken. Zeker in de periode dat we geen tv hadden. Op een dag was hij kapot. Geen probleem, dan doen we het zonder – gewoon wat anders doen. Het duurde bijna tien maanden voor we er een nieuwe kochten – op de dag dat de Olympische Spelen in Seoel begonnen (1988). De volgende tv kocht ik precies 20 jaar later. Op de dag dat de Spelen in Beijing begonnen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ha, wat een mooi verhaal Koen, over het moment van aanschaf van televisies. Volgens mij speelde de tv-fabrikanten overigens handig in op dat soort momenten in de geschiedenis; ik weet van veel mensen die vanwege Spelen of EK een (nieuwe)(breedbeeld)(of nog breder beeld) tv kochten. Leuk om te horen (lezen…) dat jij niet via de reader leest! En die goede voornemens… ik zal je er af en toe aan blijven herinneren 😉

   Like

 2. Succes met unpluggen.

  Geen tips. Ik ben al een tijdje bezig met ontschermen. Geen FB op mijn telefoon alleen op de laptop. Instagram alleen op de telefoon en niet op de laptop. Met volle aandacht een tv programma kijken. Zo af en toe een boek lezen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Een spannend, en ook wel moeilijk, proces. Maar als je het goed doordacht en met kleine stappen tegelijk doet, kan het alleen maar een heleboel rust opleveren. Succes daarmee Judy!

   Like

 3. Het heeft de nodige impact dat scherm! Een bindende uitwerking bij mij (te) vaak!
  Naar het ‘buikgevoel’ luisterend een goede remedie om leegtes op te vullen. Helemaal niet goed dus. Heb respect voor de mensen die strijden tegen het Internet door het buiten hun huis te houden, wat veel inspanning vergt, heb ik gehoord. Ik ken zo enkelen die geen Internet hebben en het wordt hun niet gemakkelijk gemaakt! TV heb ik jaren geleden het huis uitgedaan.
  In een gemakkelijke houding heb je het idee actief te zijn en dat is dus een verwrongen beeld. Hierin zit m.i. ‘de verleiding’ om eraan toe te geven. Hypnotized.
  Een TV vind ik een apparaat vol met schijnbewegingen. Er LIJKT wat te bewegen en dit interpreteer je als dusdanig, terwijl er eigenlijk niets beweegt of aan de hand hoeft te zijn. TV is daarom mijn onruststoker nr.1.
  Helemaal erg is het wanneer kijkers geëmotioneerd raken door wat ze zien! TV rules!
  Luisterend naar de radio heb ik genoeg om mijn gemoed de vrije loop te laten.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ah, de radio! Mensen die daar naar luisteren zijn inmiddels ook een uitstervende soort, geloof ik. Hoe kon ik daar vroeger van genieten, van programma’s als de Avondspits, of Het Weeshuis van de Hits… heerlijke nostalgie. Zonder onruststokende beelden inderdaad, die had je helemaal niet nodig…
   Maar leven zonder internet… ik had een collega toen ik vrijwilliger was bij de WereldWinkel, die internetloos was en daar niets aan miste. We belden haar, waar we alle andere collega’s een mailtje stuurden, en het werkrooster haalde zij als enige uitgeprint op in de winkel… voor haar was het gewoon niet anders. Mooi, eigenlijk.

   Like

 4. Niets aan toe te voegen. Helaas zitten mijn collega’s en ik al méér uren dan ooit achter de pc voor afstandsonderwijs omwille van corona. Ik vrees dat de trend is gezet om door te gaan met meer les via de computer, ook na corona. Handig omwille van het lerarentekort. Het is echter een titanenwerk. Eén uur digitale les voorbereiden kost gemiddeld drie uren computerwerk. Om die reden heb ik weinig zin of tijd om nog op sociale media door te brengen. Ik doe het wel, maar beperk het tot het minimum.
  Hoe kan men nu spreken van loskoppelen terwijl ze ons meer dan ooit aan het aankoppelen zijn, vooral werkgerelateerd dan. Vandaag ben ik een uur tijd verloren aan het installeren van de app voor dubbele authentificatie + het koppelen aan Smartschool, want zonder die dubbele herkenning komen we vanaf maandag niet meer op de site van school. Iedere les start je met inloggen en dan krijg je nog een code via de gsm. Een ramp voor mij want ik vergeet mijn smartphone wel vaker omdat ik weinig bel of sms. Weer een extra handeling. En dat gaat maar door.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ik lees (en voel) een boel frustratie hier, en dat snap ik. Ik vrees met je mee dat de trend inderdaad is gezet richting steeds meer ‘aankoppelen’ in plaats van loskoppelen ja. Wanneer mag je met pensioen?

   Like

   1. Op 1 mei 2024 kan ik op vervroegd pensioen. Normaal gezien moet ik tot 1 mei 2027, maar dat ga ik absoluut niet doen. Als ik voor 2024 zou stoppen, ontvang ik pas pensioen in 2027, geen inkomen is geen optie. Ik buffel dus nog even verder en probeer er het beste van te maken. Helaas zit ik middenin de grote onderwijsvernieuwingen én het nieuwe leren met afstandsonderwijs. Niet evident…

    Like

 5. Eigenlijk leerde ik de digitale wereld pas beter kennen sinds ik op pensioen ben. En dan nu al unpluggen?

  Van de blogwereld had ik nog nooit gehoord, ik had een account op facebook, maar ik keek zelden.

  Tot ik me niet langer mee met de tijd voelde en ik ging ontdekken en ‘studeren’. Ik wilde vooral bijblijven, bij deze tijd.

  Net als Koen lees ik enkel via de eigen website van de bloggers, liefst op de lapop. Ik word verwittigd via mail. En eerlijk, ik ontdekte vaak een boeiend schrijven. Een schrijven op het net dat me aansprak, mensen die ik anders nooit zou ‘ontmoet’ hebben, waar ik iets bijleerde over een onderwerp of de persoon. Met sommige heb ik een persoonlijk contact, dat mijn wereld verruimt.

  Ik lees veel, de krant nog op echt papier, ik wandel, ik heb contacten (nu minder dan normaal en dat is lastig), maar ook het www brengt me veel bij, enerzijds een uitdaging voor mijn brein om bij te blijven, anderzijds wat info betreft.

  Soms doen humor en luchtigheid deugd, andere keren word ik graag wakker geschud, zoals vaak bij jou.

  Tips, neen heb ik dus niet. Geregeld een dag unpluggen, om de gewoonte te doorbreken, graag.

  Geliked door 1 persoon

  1. Wat voor jou geldt, gaat denk ik voor veel generatiegenoten van jou op. Dat je het wereldwijde web op een heel andere manier hebt ontdekt, en er dus ook heel anders mee omgaat dan ‘de jeugd’, voor wie een telefoon al lang niet meer een ding is waarmee je iemand kunt bellen… Inderdaad: de digitale wereld levert zeer zeker ook genoeg leuke dingen op. Ik heb er manlief zelfs ‘aan over gehouden’… 😉 Ik denk dat ‘wij’, onze generatie, beter is in de balans bewaren tussen de wereld in het schermpje, en de echte wereld om ons heen

   Geliked door 1 persoon

 6. Oh ik moedig deze actie aan!!
  Een tijd terug al heb ik alle notificaties van mijn telefoon uitgezet. Zelfs onbekende bellers worden via mijn telefoon direct naar mijn voicemail doorgestuurd (Die ik overigens nooit afluister, hij stond uit maar de maatschappij zet hem op de zoveel tijd weer aan… ) Ik voelde mij op een bepaald punt een slaaf van mijn eigen telefoon en PC. Daar was ik klaar mee.
  En dat FB, dat zou eigenlijk een flink op de schop moeten. Ik zie tegenwoordig meer reclame dan berichten van vrienden…

  Geliked door 1 persoon

  1. Ja, erg is dat hè? Als je het maar nooit aanklikt, die reclames 🙂 En alle notificaties uit geeft veel rust hè? Al moet ik soms wel uitleggen (aan buurvrouwen, bijvoorbeeld, die dat NIET hebben) dat ik niet meteen reageer omdat ik pas kijk wanneer het MIJ uitkomt, en dat als ze iets dringends hebben, ze mij moeten bellen… beetje opvoeden, die dames hier… 😀

   Geliked door 1 persoon

 7. Ik lees enkel nog de blogs die via mail binnenkomen. En ik lees ze bijna altijd via de link naar de blog zelf. Je kunt nu eenmaal niet alles volgen en er si zo veel interessants he op deze wereld. Unpluggen is nog niet voor vandaag.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.