(Moes)tuin in maart

Het weer nodigt uit om veel buiten te zijn, heerlijk! Fris is het wel – ’s nachts vriest het nog en de wind komt uit het noorden. Op een beschut plekje in de zon en uit de wind is het echter goed koffie drinken. Of thee. Of lunchen. Of gewoon zitten en vitamine D opdoen, onderwijl de toestand in de wereld doornemend.

En tussendoor zijn we gewoon lekker hard aan het werk. Vandaag bijvoorbeeld met het versjouwen van 960 kilo briketten voor de kachel, en het graven van gaten voor 25 nieuwe zwarte balsempopulieren. Er staat her en der wat dood en stervend hout rondom onze tuin, waar we graag tijdig nieuwe boompjes voor in de plaats willen. De zoute wind maakt het veel bomen lastig hier, maar volgens de kweker moeten deze populieren tegen een stormpje kunnen… we zijn benieuwd! Vooralsnog zijn het iele stokjes.
Supertrots zijn we inmiddels op onze ‘zelfkweek’. Esdoorns en eiken, die we zeven jaar geleden als net-kiemende-zaden uit onze Nijmeegse tuin plukten. Dáár was het als onkruid, vanwege een grote esdoorn en eik op het grasveld achter ons huis, en de tuin stond dus vol met nakomelingen.
De eiken groeien langzaam, maar gestaag. De esdoorns daarentegen gaan als een speer! De eerste jaren hadden ze nodig om goed te wortelen (daar nemen wij een voorbeeld aan) en nu laten ze ons zien dat ze gedijen door zowel de hoogte als de breedte in te schieten.
Alle bomen die we hebben geplant dienen meerdere doelen. In eerste instantie meer diversiteit tussen de meidoorns, vlieren, beuken en elzen die er al stonden toen wij hier kwamen. Daarnaast moeten ze als windvang gaan dienen. Als ze snoeirijp zijn, gaan de kleine takken de versnipperaar in voor mulch, en de grotere stukken worden voer voor de kachel.
Tot die tijd krijgen we hulp van zuiderbuurman in de vorm van zijn snoeisel, dat hij eerder verbrandde, maar nu bij ons ‘dumpt’. Het is effe wat werk, maar zo heeft Jacob de takkenril nu weer lekker bijgevuld en heb ik van de dikste takken aanmaakhout voor de komende winter gezaagd.

Vorige week verwerkten we onze laatste kuub gekochte compost op alle bedden waar we komend jaar weer groenten willen hebben. We gaan ervan uit dat we nu een goede basis hebben. We begonnen hier met het afdekken van het gras door karton, daar bovenop kwam het riet van het oude dak toen dit werd vervangen, en dáár zijn vervolgens lagen compost en mulch (gras- en bladafval uit de tuin) op gegaan. Heb je eenmaal zo’n basis, dan is het een kwestie van bijhouden met eigen groenafval, en dat is het plan dus.

En hoewel mijn vingers jeuken om al van alles te gaan zaaien nu, is het gewoon nog veel te vroeg. De sneeuwklokjes en krokussen bloeien al even, maar de narcissen en tulpen komen net boven het gras uit piepen. Er zitten dikke knoppen in de kers en de pruim, maar geen blad ontvouwt zich nog. Hoewel: tussen het bruinbevroren oude blad van de vrouwenmantels is al wél teer nieuw groen te zien.

En omdat ik toch alvast een aanloopje wilde nemen naar het komende (moes)tuinseizoen heb ik in de lage opkweekkas acht potjes met pompoenzaad staan, en voor alle zekerheid heb ik er ook een paar binnen, in de vensterbank, gezet. Eens kijken of dit voorzaaien – wat ik normaal liever niet doe, want je kweekt letterlijk kasplantjes – toch iets toevoegt aan ons korte groeiseizoen.

En, heb jij al lentekriebels? Hoe uiten die zich?

24 gedachtes over “(Moes)tuin in maart

 1. Wat een heerlijke frisse lentekriebel blog ! Jammer dat je geen geuren en geluiden erbij kunt zetten … Je vroeg of wij ook al de lente voelen ..
  hier in Zeeland is het ook nog koud maar zoals vandaag met een prachtige strakblauwe lucht, mooie witte schuimkoppen en leegte tot aan de horizon was ouderwets mooi genieten aan het strand. In de tuin komt alles langzaam op gang .
  Met een zilte groet

  Geliked door 2 people

  1. Ha Sabine, een andere jutter (ik ga zo eens lezen bij jou!), welkom hier. Geluiden erbij zou nog wel eens kunnen lukken (met een filmpje), maar geuren… nee. Maar volgens mij ruiken wij grofweg hetzelfde – dat zilte!

   Like

 2. Wat leuk om zo mee te leven met de opbouw van jullie tuin.

  Ik ben blij dat ik nu niet meer de zorg heb voor onze oude ,verwaarloosde tuin maar als ik de foto zie van de vrouwenmantel, die juist wel, veel te hard, groeide in onze kleigrond, krijg ik toch wat heimwee.

  Ik potte vandaag een plant, die een vriendin gisteren meebracht en rommelde wat verder op mijn balkon.

  Geliked door 2 people

  1. Ja, vrouwenmantel kan zich inderdaad soms ongebreideld voortplanten… maar van mij mag ze blijven, want ik vind het (net als jij, geloof ik) een mooie en waardevolle plant. En bij jou was het dus ook lekker weer; in ieder geval om op het balkon te rommelen. Heerlijk!

   Like

 3. Hoi Anuscka,
  Mede door jullie geinspireerd, vooral mbt permacultuur, ben ik dit jaar ook een start aan t maken met een moestuin(tje). Ik moet t vooralsnog zonder al teveel hulp van manlief doen, want hij is nog druk met de laatste verbouw perikelen. Daarnaast gelooft hij nog niet zo in mijn ‘nieuwe’ hobby😂😂.
  Ik heb jullie voorbeeld (zo goed mogelijk) gevolgd en de eerste 2 bedden gemaakt, met karton, hooi en bladafval bedekt. Een paar weken geleden compost opgebracht en ook staat een kuip met houtsnippers klaar om paden mee te maken. Ik heb wel veel voorgezaaid, ongeduldig als ik ben….. We gaan het zien komende maanden….. Verder ben ik op zoek, of tenminste aan t overwegen, of ik een tunnelkas zal aanschaffen. Ik ben nl. verzot op tomaten en die houden niet van regen..🤔
  Ik heb intussen veel zaden gekocht, verzameld en geruild. Als ik je ergens een plezier mee kan doen, dan stuur ik graag wat op. Ik heb div. soorten groenten en kruiden, dus ….
  Ik ben heel benieuwd naar jullie oogst en natuurlijk naar die van ons☺️
  Een heerlijk zonnig weekend gewenst😘

  Geliked door 2 people

  1. Ha Monique! O, wat zou ik je graag even komen helpen nu jouw manlief zo druk is met andere zaken… even lekker samen rommelen in de aanstaande moestuin…
   Goed bezig hoor, en zo leuk om te horen hoe wij je inspireren! Enne… over (on)geduld gesproken: dat karton met laagjes stro/hooi/mulch of wat dan ook zou je eigenlijk één, liefst twee jaar rustig moeten laten liggen… zodat het karton kan wegrotten en het bodemleven ‘tot leven’ kan komen… Maar goed: als je compostlaag dik genoeg is, zie ik geen probleem om daar niet gewoon nu al (straks, als het warm genoeg is 😉 ) in te gaan zaaien.
   Ja, een (tunnel)kas is wel handig als je tomaten wilt. Die hebben wij ook, een kleintje, en die wordt vooral voor de hennep ingezet (dat ontkiemt wat makkelijker als het net even wat warmer is).
   Wij zijn nog op zoek naar (bio) courgettezaden. Mochten we die hier niet kunnen vinden, dan hoor je nog van me, dank, lief! Ben nu ook al helemaal benieuwd naar jouw oogst later! (En naar de verbouwing)
   Jullie ook een fijn en zonnig weekeinde, en we houden contact 😘

   Like

 4. Lentekriebels aan de andere kant van de evenaar … nee, het wordt steeds iets vroeger donker. Ik lees met grote bewondering het verslag van twee Nederlandse werkmieren op Deense grond.

  Geliked door 2 people

  1. Haha, werkmieren… mijn eerste reactie was: we zijn eerder werkslakken, maar daar was manlief het niet mee eens. We kwamen al polderend uit op werkschildpadden… En ja: bij jou gaat het natuurlijk de andere kant op, en zijn ‘seizoenen’ een iets ander begrip geworden

   Geliked door 1 persoon

  1. Is ook heerlijk! Lathyrus op je balkon, ook een feestje. En vrouwenmantel, ja, prachtige plant. Zoals de dauw- of regendruppels op de zachte bladeren blijven liggen, en zoals dat blad zich ontvouwt… prachtig!

   Like

 5. Hier begint het ook te kriebelen om e.e.a. te zaaien, ook al heb ik geen eigenlijke moestuin meer. Dochterlief heeft bij haar aangekochte huis wel een zuid gericht tuintje, en zij wil wél die moestuin inrichten. Ik heb alvast een foto van jullie bedden opgeslagen, ik vind dat esthetisch mooi en heel overzichtelijk.
  Zelf heb ik zo’n oud zinken bad op het oog, misschien dat ik dat nog op het terras zet (mijn tuintje is nu helemaal met vaste planten aangelegd) en daar wat groenten in verbouw. Al moet ik nog eens uitzoeken of zink gezondheidswijs wel goed is om in te kweken.
  Straks rijd ik nog naar een bio-voedingswinkel. Ik zag daar begin van de week nog frambozenplanten staan, en eigenlijk wil ik daar nog wel eentje van voor tegen de schutting.

  Geliked door 2 people

  1. Oh, frambozen, lekker! Als je daar een mooi plakje voor hebt zou ik ze zeker niet in de winkel laten staan. Dat zinken bad… inderdaad: zoek goed uit of dat handig is, want zinkoxide (roest) is giftig – en dat wil je dus niet via je groenten binnen krijgen. Wellicht helpt een binnenbekleding van vijverfolie.
   En leuk om te lezen dat we via jou je dochter wellicht inspireren met onze bedden! Ik hoop er te zijner tijd iets van te zien op jouw blog… 😉

   Like

 6. Oh leuk! Ik krijg ook zin om aan de slag te gaan. Maar moet het bij mijn stekjes houden in huis. Vriendlief wordt gek van al mijn gestek en zaadjes haha. (mijn ananasplant doet het tot nu toe prima!) Wij hebben op stal ook zo’n takkenril. (wist niet dat het zo genoemd werd) voor de paarden waar ze knaagtakken uit kunnen trekken. En wat overblijft is een leuke haag voor de plaatselijke vogel bewoners.

  Geliked door 1 persoon

  1. Wat leuk! En zo had ik dan nog nooit gehoord van knaagtakken… ik mag wel oppassen dus als de buurvrouw straks een paard heeft, dat die geen takken uit onze ril gaat knagen 🙂 Vriendlief heeft zeker geen groene vingers? Lekker blijven stekken hoor!

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.